Gastcollege intellectueel eigendomsrecht en consumentenrecht

Of ik weer een gastcollege over intellectueel eigendomsrecht / auteursrecht wilde komen geven. Maar deze keer niet voor het vak Ondernemingsrecht maar voor Consumentenrecht en bedrijfsethiek. Een vak bedoeld voor studenten Communicatie en Commerciële Economie dat deel uitmaakt van de minor ‘Online Marketing’ en waarin studenten inzicht moeten krijgen in het recht dat betrekking heeft op de rechten van (online) consumenten.

Op de vraag hoe ik precies auteursrecht moest gaan relateren aan de rechten van consumenten, daar hadden de docenten die het vak al eerder geven ook geen antwoord op. En dus benadrukte ik beide kanten: zowel van degenen die werken/producten exploiteren als die van consumenten die gebruik maken van diezelfde werken/producten. Met een focus op het verschil tussen fysieke en digitale/online producten, qua auteursrecht maar ook als het gaat om het herroepingsrecht en het recht op een deugdelijk product.

Wederom vond ik het een flinke uitdaging om een heel andere invalshoek te moeten gebruiken. Ik heb weinig ervaring met consumentenrecht en het was vooral even werk om goede voorbeelden te vinden die het allemaal net even wat makkelijker maken dan alleen het oplepelen van juridische feitjes. Niet alleen voor de studenten maar ook vooral voor mij want als niet-jurist wil ik het graag wat anders aanpakken.

Ik moet stiekem toegeven dat ik vooraf nog wel even bezorgd was of er wel studenten zouden komen opdagen. Zou jij naar een college komen over auteursrecht op vrijdagmiddag? Maar ik maakte me gelukkig voor niets zorgen want de klas zat bijna helemaal vol en ik kon een vol uur lang vertellen terwijl er daadwerkelijk geluisterd werd. De vragen kwamen aarzelend pas aan het einde maar mij hoor je niet klagen :) Ik vond het namelijk weer fantastisch om te mogen doen.

En ik kan blijven oefenen om beter te worden want ik mag weer terugkomen volgend jaar. Niet gek voor iemand die vroeger niet voor een groep durfde te spreken, toch?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top