Tweetweekoverzicht week 47 2016: Klantenkaart boekhandel, ebookprijzen, uitlenen van ebooks en Bookmate

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Klantenkaart voor de boekhandel

Ik kom niet zo vaak meer in de boekhandel (dat krijg je zo als je ebooks leest he?) maar ik las op inct.nl dat meer dan 150 boekwinkels nu gezamenlijk een klantenkaart hebben geïntroduceerd. Readr is de naam die je hierbij moet onthouden – met bijbehorende site natuurlijk – en bestaat uit een kaart plus iOS/Android app. In de Readr App kan jouw boekwinkel je tips geven, kunnen boekenbonnen gekoppeld worden en kan jouw boekhandel je aankopen en voorkeuren bijhouden. Zoals ze zelf als groot voordeel benadrukken op de site.

Nee, dat is vast niet zorgwekkend dat na de Air Miles nu ook je boekwinkel je gegevens en aankopen wil verzamelen en aanbiedingen-op-maat wil geven. Tenminste, Readr maakt zich daar in elk geval geen zorgen over en heeft daarom ook nog niet de moeite genomen om een privacybeleid op te stellen. Die (immer goed verstopte) link verwijst op de site namelijk gewoon weer terug naar de hoofdpagina.

Wat wil jij betalen voor een ebook?

Er is de laatste jaren veel gespeculeerd over de optimale prijzen van ebooks. Natuurlijk kunnen uitgevers haarfijn uitleggen hoe hoog een prijs zou moeten zijn vanuit het perspectief van de uitgever, de auteur en andere betrokkenen om nog enigszins rendabel te zijn, maar in de praktijk heb je toch vooral te maken met wat lezers bereid zijn ervoor te betalen. De Amerikaanse markt is absoluut niet te vergelijken met de Nederlandse maar het kleinschalige onderzoek (onder 553 personen) van de site Good E-Reader is nog steeds interessant.

Good e-Reader conducted research over the last two months that asked 553 people how much are they willing to pay for a new e-book. 29.11% of the vote said they would pay $5.99 for one, while 24.95% said they were willing to shell out $1.99. Meanwhile, the amount of users willing to pay $9.99 for an e-book represented 15.91% of the overall vote. 14.1% of the Good e-Reader audience said that they would only pay .99 for an e-book.

Dat is dus ruim 70% die maximaal tussen de 99 cent en 5,99 wil betalen voor een ebook. En ik moet zeggen dat hoewel ik best wel eens ebooks koop die duurder zijn, voor mij de ideale prijs ook rond de 5 euro zit. Tenminste, als een uitgever wil dat ik het enigszins impulsief aanschaf – door een goede recensie bijvoorbeeld – dan moet het niet duurder dan dat zijn. Veel van de Amerikaanse SF boeken die niet van al gevestigde namen zijn, kun je vaak voor 3 a 4 euro op de kop tikken en tja, dan doe ik dat ook graag en veel.

Reacties op de uitspraak over uitlenen van ebooks

Bill Rosenblatt gaat op zijn site kort (en dus niet zo oeverloos lang als ik) in op de uitspraak van het Europese Hof over leenrecht voor ebooks. Hij is van mening dat bibliotheken zichzelf nu te snel rijk rekenen omdat het Hof eigenlijk helemaal geen duidelijkheid heeft gegeven: I said that’s not true: not only because courts haven’t established that libraries actually “buy” (or otherwise “take ownership of”) copies e-books in the first place, but also because that’s not how library e-book lending works in the real world anyway.

Dat is ook wat ik vooral meegenomen heb van die uitspraak omdat het Hof zich ingespand lijkt te hebben om geen uitspraak te doen over eigendomsoverdracht bij aankoop van ebooks (het hele uitputting van distributierecht verhaal). Maar goed, dat is wat ondergesneeuwd in mijn beschouwing denk ik dus dat licht ik er komende week nog even uit.

Ook Vicky Breemen – van het Instituut voor Informatierecht en winnares van de Victorine van Schaickprijs 2012 – keek terug op dezelfde uitspraak van het Europese Hof.

Bookmate

Ebookabonnementsdienst Bookmate heeft nu ook een Nederlandstalig aanbod en ziet ook kansen om de Nederlandse markt te gaan veroveren, las ik in een artikel afgelopen week. De mix van honderdduizenden Engelstalige ebooks en Nederlandstalige ebooks zou best interessant kunnen zijn hoewel ik nog niet heel veel titels aangetroffen heb die ik op mijn leesplankje zou zetten. Volgende week is Bookmate ook aanwezig bij het ebookevent van CB en wellicht dat ik daar nog iets meer te horen krijg over de plannen?

En verder nog …

Je mag best je ebook publiceren en verkopen via Apple’s ebookwinkel maar dan moet je wel de goede namen gebruiken vindt Apple. De auteurs van het boek The End of Ownership kwamen daar achter toen Apple weigerde hun boek te verkopen omdat er in de tekst wordt gesproken over een iBook in de context van een Apple ebook. Daar is Apple niet gelukkig mee omdat iBook een (oud) model laptop is terwijl ze iBooks bestempelen als de ebooks. Een kniesoor die daar op let zou je zeggen? Tja, dat vindt Apple dus niet en ze weigeren dus – legaal – om het boek toe te laten tot dit punt verholpen is.

Het feit dat een ebookwinkel zich bemoeit met de inhoud van een boek is schokkend mijns inziens en ik had het liefste gezien dat de auteurs hun boek niet meer bij publiceerden. Al was het maar dat de ironie er dik bovenop ligt (het boek gaat notabene over zeggenschap over gekochte digitale content). Mijn exemplaar koop ik in elk geval bij Amazon.

Instagram gaat verder met het kopiëren van Snapchat functionaliteiten ;)

100 jaar bibliotheek Almelo!

In Duitsland gaat het prima met de verkoop van ebooks, al wordt er minder omzet gedraaid door lagere prijzen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. Hallo Raymond,

  Ik wou je toch nog even bedanken voor de schat aan informatie die hier op Vakblog te vinden is. Gemiddeld één keer per week minstens raadpleeg ik een of ander van je (oudere) artikels en telkens weer raken mijn “problemen” opgelost.
  Laatst heb ik een nieuwe e-reader gekocht, de Kobo Glo HD, omdat jij die goed had beoordeeld en omdat je daarna had gezegd dat die niet meer in productie was. Toen ik hem uit de dood had gehaald, heb ik al je artikelen over deze reader and andere e-readers van Kobo gelezen, en alle handige tips die ik vond toegepast (ook met behulp van Calibre, natuurlijk), zodat mijn Kobo nu een pareltje van overzichtelijkheid en efficiëntie is. Ik lees elke week al je blogposts en leer bijna altijd iets interessants bij. Maar ik geef bijna nooit een commentaar of een reactie. Daarom wil ik je langs deze weg nog eens speciaal bedanken. Ik zou zeggen, doe zo voort!
  Groetjes,

  Nadine

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top