In het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.
In het nieuws de afgelopen week:
Modernisering EU auteursrecht
"Uw reactie is ingestuurd en bevestigd. Wij stellen het erg op prijs dat u de moeite heeft genomen om te reageren." #daardoenwehetvoor
— Raymond Snijders (@rsnijders) November 28, 2016
Ik had hem helemaal gemist. De consultatie die de Nederlandse overheid gestart was over de auteursrechtvoorstellen van de Europese Commissie. Gelukkig werd ik er 2 dagen voor de sluitingsdatum op geattendeerd en hoewel dat niet voldoende tijd was om op alle onderdelen te reageren, kon ik nog wel na overleg een reactie indienen op de het voorstel voor de nieuwe onderwijsexceptie namens het Netwerk Auteursrechten Informatiepunten van het hbo. Gelukkig had ik al voorwerk gedaan hier op dit blog maar constructieve feedback geven in plaats van alleen constateren waar de knelpunten zitten was nog wel een leuk klusje. Nu maar afwachten wat zowel het Europees Parlement als de Nederlandse overheid met dit voorstel gaat doen.
Wie leest er wel eens een boek?
26% of US adults have not read a book in 2016 https://t.co/hM9lhSMMsE
— Raymond Snijders (@rsnijders) November 28, 2016
Meer dan een kwart van de Amerikanen hebben dit jaar geen enkel boek gelezen, blijkt uit een onderzoek. Niet iets waar ik raar van opkijk maar wellicht heb ik op dit punt geen grote verwachtingen van de Amerikanen. Hoe het in Nederland gesteld is? Een stukje beter geloof ik hoewel ik geen vergelijkbaar onderzoek heb gevonden.
Fusie van KNVI, Ngi-NGN en SOD
Fusie beroepsverenigingen KNVI, Ngi-NGN en SOD is een feit – Bibliotheekblad: https://t.co/dnkqu1q78P
— Bibliotheekblad (@Bibliotheekblad) November 28, 2016
Tijdens de individuele algemene ledenvergaderingen – allemaal op 24 november – stemden de leden van de Ngi-NGN (beroepsvereniging van ICT-professionals), de Vereniging SOD (vakvereniging voor documentaire Informatievoorziening en administratieve organisatie) en KNVI (Koninklijk Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals) in met een fusie en in een gezamenlijke ledenvergadering daarna werd het nieuwe bestuur van de nieuwe KNVI gekozen.
En op die efficiënte wijze ontstond daarmee de nieuwe beroepsvereniging die meer dan 200.000 professionals op het gebied van informatievoorziening en informatiebebeheer vertegenwoordigt, aldus het persbericht.
The Internet Archive maakt een backupsite in Canada
The Internet Archive is putting a Trump-resistant mirror of the web in Canadahttps://t.co/izaKpwcmPL pic.twitter.com/sEVq5nWmUY
— Cory Doctorow (@doctorow) November 29, 2016
Wat doe je als grootste internetarchief – dat als basis het vrij toegankelijke internet heeft – als er een president aan de macht komt die radicale wijzigingen aankondigt voor o.a. de organisatie en regelgeving van het internet? Dan start je een actie om een backupsite te maken in een land dat zich niet aan de Amerikaanse wetgeving hoeft te houden natuurlijk. En dat is wat The Internet Archive nu van plan is.
Nieuwe videodienst Wuaki in Nederland
Rakuten test videodienst Wuaki in Nederland (via Emerce) https://t.co/fImmn4s70N
— Raymond Snijders (@rsnijders) November 29, 2016
Ik geef toe, ik heb nog nooit van Wuaki gehoord. De van oorsprong Spaanse videodienst werd in 2012 overgenomen door het Japanse e-commercebedrijf Rakuten (dat wereldwijd allerlei webdiensten heeft overgenomen zoals Play.co.uk en Kobo). Rakuten is nu kennelijk begonnen met het uitrollen van Wuaki over geheel Europa en de Nederlandse Wuaki site is inmiddels ook in de lucht, al is die overduidelijk nog niet klaar.
Welk betaalmodel Wuaki precies gaat hebben in Nederland en of het qua aanbod kan concurreren met Netflix, Videoland, Pathé Thuis en Amazon Prime Video valt nog te bezien maar het lijkt er op dat er steeds meer keuze is voor de Nederlandse film- en tvserieskijker.
Ebooks krijgen een lager btw-tarief
E-books en digitale media naar laag BTW-tarief (via ereaders.nl) https://t.co/Rxt4yMaonK
— Raymond Snijders (@rsnijders) December 1, 2016
Er wordt al jaren gesteggeld binnen de EU (landen) over het rare verschil in btw-tarieven tussen fysieke boeken en ebooks. Niet alleen over het feit dat boeken onder het lage btw-tarief vallen terwijl voor digitale boeken het reguliere (hoge) tarief geldt maar ook over de enorme onderlinge verschillen wereldwijd in de hoogte van die tarieven. Er was zoveel gedoe over dat de Europese Commissie een paar maanden geleden besloot om een publieke consultatie te houden over dit onderwerp, wat weer heeft geleid tot een voorstel om ook digitale media onder het lage btw-tarief te plaatsen.
Als dit voorstel wordt goedgekeurd in het Europees Parlement betekent dit dat EU-landen zelf mogen bepalen welk tarief ze willen rekenen voor digitale kranten maar ook ebooks. Een uitspraak van staatssecretaris Wiebes van Financiën van begin vorig jaar doet vermoeden dat Nederland dan het tarief voor fysieke en digitale boeken zal gelijktrekken. Of en wanneer het zo ver is, dat is nog niet duidelijk maar er zit tenminste schot in de zaak.
En verder nog …
Boekenvak gematigd positief over klimaat boekenmarkt (via inct) https://t.co/Ie0n37Dw2g
— Raymond Snijders (@rsnijders) November 30, 2016
Boekenverkopers zijn nog redelijk positief over de huidige boekenmarkt, schrijvers een heel stuk minder. Aldus een onderzoeksrapport (PDF)
Amazon Releases Ember Bold Font for the Kindle https://t.co/SnyFiLGI13
— Raymond Snijders (@rsnijders) November 30, 2016
Zelf had en heb ik er geen behoefte aan maar veel Kindle lezers klagen al jaren over het gebrek aan keuze qua lettertypes als je een voorkeur hebt voor vet(gedruk)te letters. Amazon verraste menigeen vorige week door ‘ineens’ met een nieuw lettertype te komen in een update voor alle Kindles. Het Ember Bold lettertype is geschikt voor iedereen die het liefst zijn ebooks in hele vette letters wil lezen. Het is maar wat je fijn vindt.
#