Tien jaar Vakblog

Is het echt al weer 10 jaar geleden? Toen ik naast een persoonlijke website – inmiddels al lang van het web verdwenen – begon met een tweede blog om te kunnen schrijven over de vakinhoudelijke dingen die me interesseerden?

Ja dus.

Op 6 december 2006 gooide ik meteen drie korte stukjes online. Niet om het te delen met anderen maar vooral om het op één plek voor mezelf te bewaren. En zo schreef ik jarenlang (voor mijn doen) korte berichtjes als een soort logboek. Mijn buitenboordgeheugen, mijn eigen naslagwerk, want zo zag ik Vakblog. Niets ingewikkelds want het was (en is) gewoon mijn vakblog. Zo af en toe kreeg ik een reactie (leuk!), ik schreef soms wat langere stukken en had een paar jaar lang veel plezier met het schrijven en bloggen.

Tot in 2011 na vijf jaar de koek wel een beetje op was. Het nadeel van een blog dat je zelf schrijft maar ook voor jezelf schrijft is dat je wel heel erg afhankelijk bent van je eigen motivatie. En met een fulltime baan, gezin en nog een paar tijdrovende hobbies kwam ik op het punt dat ik na begon te denken om er mee te stoppen.

Niet minder maar meer Vakblog

Maar ja, wat heb je aan een buitenboordgeheugen als je niets nieuws meer toevoegt? Wat voor nut heeft een naslagwerk dat niet meer bijgewerkt wordt? Stoppen voelde helemaal niet goed en dus besloot ik dat ik er juist een schepje bovenop ging doen. Eén jaar lang minimaal 1 blogpost per dag. En dan geen halfzachte opvulstukjes maar de lat ook meteen zo hoog mogelijk neerleggen. Ik hou van schrijven maar vond dat ik er (veel) beter in moest worden en de beste manier voor mij is dan om mezelf uit te dagen. Ja, ik weet dat heel veel schrijvers en bloggers vinden dat ‘van jezelf moeten’ geen goede werkwijze is maar daar ben ik het simpelweg niet mee eens.

Het werkte namelijk prima voor mij. Natuurlijk was het niet gemakkelijk om elke dag te bloggen maar het was het allemaal waard. Het werd een uitdaging om te schrijven over onderwerpen op een manier die (hopelijk) leesbaar was voor iemand die er nog niet eerder mee te maken heeft gehad. En dat bleek een hele fijne methode te zijn om juist zelf beter te snappen waar het over gaat. Want je zult het toch echt zelf goed moeten begrijpen voordat je het helder kunt uitleggen aan een ander. Vakblog haalde de zesde verjaardag zonder problemen in 2012 en hoewel ik vanaf 2013 het dagelijkse bloggen heb losgelaten – het was echt slopend mensen! – is het schrijven alleen maar leuker geworden.

En hoewel ik mezelf nog steeds niet als een typische blogger beschouw is er wel heel veel veranderd in die tien jaar. Ik heb zo veel leuke, fijne en interessante mensen leren kennen die mij al bleken te kennen via dit blog. En ja, ik kijk elke maand nog steeds met ongeloof naar de bezoekerscijfers die het afgelopen jaar rond de 30.000 schommelen. Datgene wat ik schrijf is vooral langer geworden want ik ben dol op lange analyses en beschouwingen van interessante rechtszaken en auteursrechtelijke kwesties. Maar ik bijt me ook graag vast in alles wat met ebooks en ereaders te maken heeft.

Maar aan de andere kant is er ook heel veel hetzelfde gebleven. Ik schrijf nog steeds over de dingen die ik leuk en interessant vind – wat onbegrijpelijk is voor al die bedrijfjes en sites die me mailtjes sturen over samenwerkingen, linkruiltjes en ‘hoog kwalititatieve content’ aanleveren voor dit blog en die ik hardnekkig en vriendelijk allemaal afwijs – en ik vind het geweldig dat anderen het ook nuttig en leuk vinden om over te lezen.

Ik heb per ongeluk de leukste manier gevonden om met mijn werk en met mijn vak bezig te zijn, namelijk door er over te schrijven en het te kunnen delen met anderen. Dus blijf ik schrijven over ontwikkelingen in het (EU) auteursrecht, ga je ongetwijfeld nog vele blogposts over ebooks, ebookdiensten, ebookontwikkelingen enz van me krijgen, komen er nieuwe boekenplogs en blijf ik me verder verdiepen in de statistieken van CB en KB. Als ik er nog aan kan komen tenminste.

En wie weet zijn er collega’s die juist wel een bijdrage willen leveren? Misschien heb je zelf een stukje om hier als gastblog te plaatsen? Of wil je mij jouw favoriete boekenplek laten zien voor een boekenplog? Of zijn er onderwerpen waar ik eens over zou moeten schrijven volgens jou? Laat het me weten want als je het samen doet dan is bloggen veel leuker! Op naar de elfde verjaardag dus.

@ Headerafbeelding via César Astudillo at Flickr met CC BY NC licentie

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (15) Write a comment

 1. gefeliciteerd en ga zo door! – het Vakblog blijft een mooi naslagwerk voor ons vak.

  Reply

 2. Dank je wel voor de waardevolle informatie die je al die jaren aan ons hebt aangeboden. Als ik een vraag over ebooks google, dan kom ik in 9 van de 10 (of 999 van de 1000?) keer op een blog van jou terecht.

  Wat mij ook boeit: het herzien van het belastingtarief op ebooks. En de volgende vreemde regeling: papieren boeken kan ik bij talloze webwinkels over de hele wereld kopen. Maar bij ebooks ligt dat anders. Voor digitale content (waaronder ebooks) geldt dat de webwinkel die moet afrekenen volgens het belastingregime van het land waar de koper woont. En daar hebben alleen de grote webwinkels zoals Amazon.com zin in. Waardoor je dus nauwelijks concurrentie hebt. En een beperkte keuze.

  Reply

 3. Hoi Raymond, van harte gefeliciteerd met je 10-jarig blog jubileum. Fijn dat je er nog steeds plezier aan beleeft, ik hoop dat je dat nog heel lang houdt. De bezoekerscijfers laten wel zien hoeveel mensen hier blij mee zijn ;).
  Groetjes!

  Reply

 4. Hartstikke goed, gefeliciteerd! Ik ben altijd erg blij met je archief!
  Blijf schrijven opdat iedereen mede door jou up to date blijft.

  Reply

 5. Gefeliciteerd!. Ik volg je met veel plezier en leer veel nuttigs via jouw blogs. Ga zo door!

  Reply

 6. Dit had ik een tijdje geleden al op je blog geplaatst als reactie maar ik denk dat je het niet hebt gezien. Van harte proficiat met 10 jaar Vakblog.

  Hallo Raymond,
  Ik wou je toch nog even bedanken voor de schat aan informatie die hier op Vakblog te vinden is. Gemiddeld één keer per week minstens raadpleeg ik een of ander van je (oudere) artikels en telkens weer raken mijn “problemen” opgelost.
  Laatst heb ik een nieuwe e-reader gekocht, de Kobo Glo HD, omdat jij die goed had beoordeeld en omdat je daarna had gezegd dat die niet meer in productie was. Toen ik hem uit de dood had gehaald, heb ik al je artikelen over deze reader and andere e-readers van Kobo gelezen, en alle handige tips die ik vond toegepast (ook met behulp van Calibre, natuurlijk), zodat mijn Kobo nu een pareltje van overzichtelijkheid en efficiëntie is. Ik lees elke week al je blogposts en leer bijna altijd iets interessants bij. Maar ik geef bijna nooit een commentaar of een reactie. Daarom wil ik je langs deze weg nog eens speciaal bedanken. Ik zou zeggen, doe zo voort!
  Groetjes,
  Nadine

  Reply

  • @Nadine Ik had het zeker wel gezien maar alleen nagelaten om te reageren op je fijne woorden. Dit soort reacties maakt het allemaal de moeite waard om te blijven schrijven op dit blog!

   Reply

 7. Ik kan me bijna niet voorstellen dat het al tien jaar is. Heb je echt wel goed naar de datum gekeken? ;-)
  Van harte met deze tien jaar feest. Want dat is bloggen over wat je leuk vindt toch eigenlijk wel. En natuurlijk op naar de volgende tien jaar.

  Reply

 8. Hey Raymond, bedankt voor je waardevolle blog, ik heb er veel aan en ze zijn leuk om te lezen. Ga vooral zo door.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top