Bookmate: een eerste indruk van een nieuwe ebookabonnementsdienst

De Russische ebookabonnementsdienst Bookmate is marktleider in Rusland en actief in diverse Aziatische landen en Zuid-Amerika. Bookmate kijkt echter verder en wil nu ook in Zweden, Denemarken en Nederland de ebookmarkt gaan veroveren. Inmiddels zijn er afspraken gemaakt met diverse Nederlandse uitgevers en, hoewel Bookmate pas volgend jaar officieel gelanceerd wordt in Nederland, kun je nu al duizenden Nederlandstalige terugvinden in het aanbod. Tijd voor een eerste impressie dus.

Bookmate


Bookmate heeft een aanbod van ca. 700.000 titels (in 12 talen) die zowel via de website als een iOS, Android en Windows 10 app te lezen zijn. Ruim 300.000 titels zijn in het Engels, 150.000 in het Russisch en de overige 250.000 titels zijn dus voor de overige talen. Hoeveel Nederlandstalige titels er op dit moment zijn is niet te achterhalen maar het gaat volgens Bookmate om “duizenden titels” waarbij het voornemen (vanzelfsprekend) is om een zo compleet mogelijk aanbod te bieden.

Abonnementen

Om de dienst te kunnen gebruiken heb je in elk geval een account nodig. Het is niet mogelijk om een indruk te krijgen van het aanbod (of zelfs de prijzen van een abonnement) zonder dat je eerst een account aanmaakt. Nadat je dit gedaan hebt zie je dat er drie verschillende soorten abonnementen zijn:

  • een gratis abonnement waarbij je de (rechtenvrije) titels kunt lezen zoals je die ook bij Project Gutenberg aantreft;
  • een standaard abonnement waarmee je (o.a.!) de duizenden Nederlandstalige boeken kunt lezen. Dit kost €6,99 per maand of €69,90 als je een jaar vooruitbetaalt. Dat wordt nogal misleidend gecommuniceerd als €5,82 per maand terwijl je bij het afsluiten er pas achterkomt dat het €6,99 per maand is als je ook maandelijks wilt kunnen opzeggen;
  • een premium abonnement waarmee je toegang hebt tot het gehele aanbod in alle 12 de talen. Handig als je, zoals ik, vooral Engelstalige boeken leest maar ook de Nederlandstalige titels wilt kunnen lezen. Dit kost €9,99 per maand of €99,90 op jaarbasis, wat zich dan weer vertaalt tot €8,32 per maand als je jezelf voor de gek wilt houden.

Zoeken, bladeren en aanbevelingen

Zowel de site als de apps zijn al volledig Nederlandstalig te gebruiken, inclusief de benamingen van categorieën en genres. Op de site (maar ook in de apps) kun je natuurlijk gaan zoeken naar specifieke titels of naar je lievelingsauteurs  maar Bookmate doet vooral zijn best om je suggesties te geven voor de titels die de moeite voor jou waard kunnen zijn.

Je kunt door het aanbod bladeren door te klikken op de tientallen categorieën en genres maar Bookmate geeft ook tips voor relevante titels als je eenmaal begonnen bent met het samenstellen van je boekenplank. Heb je dat nog niet gedaan? Dan kun je kijken bij de ‘Keuze van de week’ selectie die wekelijks vernieuwd wordt, de ‘Keuze van de redactie’ en de lijst met titels die op dat moment populair is bij alle ca. 5 miljoen gebruikers van de e-boekendienst (hoewel de lijst toegespitst wordt op de gekozen taal).
Hoewel het lastig is om een goed beeld te krijgen van welke auteurs er precies wel (en vooral niet) te lezen zijn moet ik zeggen dat Bookmate op het eerste oog al een behoorlijk aanbod heeft van Nederlandstalige titels. Ook qua Engelstalige SF & fantasy (wat ik vooral lees) is er een redelijk goed aanbod hoewel ik de titels van een paar grote Amerikaanse uitgevers helaas mis. Bookmate is echter de eerste dienst die een fatsoenlijke collectie in beide talen heeft mijns inziens.

Het lezen zelf

Het aanbod kan nog zo fraai zijn maar leest het ook fijn via de website en de apps? Allereerst is Bookmate helaas niet de uitzondering onder de e-boekdiensten want de webreader zou ik niemand aanbevelen. Nieuwe hoofdstukken moeten telkens geladen worden – waar je hinderlijk op moet wachten – en er zijn maar een beperkt aantal instellingen om de layout van het boek aan te passen (keuze uit 3 kleuren achtergrond en vier verschillende lettertypes, Georgia, Verdana, Arial en Times).

Dit is iets uitgebreider in de Bookmate apps:

Cryptonomicon van Neal Stephenson in de Bookmate app op een iPhone 6S Plus

In de app heb je zes (andere) lettertypes die beter werken voor het lezen op een scherm (Baskerville, Times, Iowan, Kazimir, Avenir en Helvetica) en kun je de kleur van de achtergrond, regelafstand, de lettergrootte en helderheid van het scherm instellen. Echter heb je hier ook nog een aantal geavanceerde instellingen waarmee je de tekst kunt kantelen, kunt kiezen om te scrollen ipv te bladeren, de tekstuitlijning aan te passen en – belangrijk voor mij – woordafbreking uit te zetten.

Ik had liever nog wat meer keuze gehad in lettertypes  – en de app kan op iOS niet concurreren met mijn lievelings ereadingapp Marvin – maar alle basisfuncties zijn aanwezig en het leest prima weg.

Uploaden van je eigen boeken

Bookmate heeft een extra functionaliteit die je bij concurrent Bliyoo in elk geval niet zult aantreffen. Het is, via de website, namelijk mogelijk om je eigen ebooks te uploaden die je dan vervolgens ook via de site of de apps kunt lezen. Ook bij o.a. Scribd en Google Play Books kun je dit doen maar het bijzondere bij Bookmate is dat geuploade boeken ook zichtbaar zijn voor alle andere Bookmate gebruikers. Het is zelfs de standaardinstelling als je een ebook uploadt.

Dat betekent dat je je (DRM-vrije) EPUB ebooks kunt uploaden en dat anderen zien dat jij die titel op je privé boekenplank hebt staan. Ze kunnen overigens niet zelf dat ebook lezen maar het is dus wel even opletten geblazen voordat je ebooks uploadt waar je liever niet mee te koop loopt. Die (piepkleine) waarschuwing van Bookmate over het niet uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal zal zeker niet door iedereen ter harte genomen worden. Ook al geeft de site aan dat inbreukmakend materiaal verwijderd kan worden:

Je kunt .fb2 en .epub ebooks uploaden naar je Bookmate account. Het fb2 formaat is het FictionBook ebookformaat voor ebooks dat vooral in Rusland populair is en daar gebruikt wordt. Fb2 ebooks bestaan uit één XML bestand dat niet de vormgeving maar alleen de structuur van een ebook beschrijft. Deze open standaard staat geen DRM toe en de ondersteuning ervan is een blijvende herinnering aan de oorsprong van Bookmate als Russische ebookabonnementsdienst.

Is Bookmate ook jouw boekenmaatje?

Bookmate timmert dus flink aan de weg en heeft inmiddels al een mooi aanbod aan Nederlandstalige titels beschikbaar die met het Standaard abonnement voor 6,99 euro per maand te lezen zijn. Ongetwijfeld zal dit aanbod nog verder uitgebreid worden de komende maanden in de aanloop naar de officiële lancering van Bookmate in Nederland. Dat zal ook nodig zijn om duidelijk te maken hoe Bookmate zich van bijvoorbeeld Bliyoo gaat onderscheiden.

Eén onderscheidende factor is in elk geval al de aanwezigheid van honderdduizenden Engelstalige titels in het Premium abonnement. Voor nu lijkt het er op dat je straks Nederlandstalige titels relatief goedkoop kunt lezen bij Bookmate en dat je nu ook eindelijk wat te kiezen hebt als je geïnteresseerd bent in een meertalig aanbod.

Eén maand gratis het Premium abonnement proberen van Bookmate? Dankzij Russia Beyond The Headlines kun je naar deze pagina gaan en de code ‘rbthbookmate’ gebruiken voor een gratis maandabonnement. Deze stopt niet automatisch maar je kunt het wel op elk moment stopzetten via de Beheer abonnement optie in je account.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top