Tweetweekoverzicht week 49 2016: Werkmailperikelen, Netflix, Videoland, Microsoft neemt LinkedIn over, offline NPO kijken en usenetprovider NSE vs BREIN

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Over online afwezigheid (als je mailbox ineens weg is)

Mijn werkgever had dit jaar wel een heel bijzonder Sinterklaascadeautje. Mijn mailbox bleek ineens van de aardbodem verdwenen te zijn en hoewel ik eerst dacht aan een (uitzonderlijke) storing op de mailserver bleek het dus toch aan mijn eigen account te liggen. Niet alleen kreeg ik geen mail meer binnen, alle verstuurde mail werd teruggekaatst met de melding erbij dat de geadresseerde mailbox niet bestond. Wat spontaan berichtjes opleverde via Twitter, LinkedIn en Whatsapp met de vraag of ik nog wel werkzaam was bij Windesheim.

Na twee dagen (zondag en maandag) zonder mailbox werd alles hersteld op dinsdagochtend – iets met vinkjes en Office 365 licenties voor alle pilotgebruikers van OneDrive for Business waardoor tijdens de uitrol naar alle medewerkers in het weekend de pilotgebruikers hun mailbox poef ging – en volgens mij hebben de meeste mensen die een foutmelding kregen me alsnog teruggemaild. Maar het was wel een verontrustende ervaring al met al. Natuurlijk wist ik wel dat ik mijn werk grotendeels via mijn mailbox doe maar ik besefte me nu pas hoe onthand ik echt ben zonder mail (en agenda!). En dat is niet voor herhaling vatbaar. Brrr.

Netflix en Videoland op de Horizon Mediabox van Ziggo

De afgelopen weken voegde Ziggo zowel Videoland als Netflix toe als kanalen op hun Mediabox. Door naar kanaal 150 (Netflix) of 151 (Videoland) te gaan wordt een app gestart van de respectievelijke videodiensten en is een apart apparaat niet meer nodig. Dat is handig voor sommigen denk ik maar als je al via Chromecast of een Apple TV naar deze diensten keek dan voegt het maar weinig toe (en wie heeft er nou geen apart apparaat voor Netflix?). Het is in elk geval even oppassen nu bij het zappen want als je dus per ongeluk langs die kanalen zapt start de app op voordat je verder kunt.

EU geeft toestemming aan Microsoft voor overname LinkedIn

Er kwam nog een uitspraak van de Europese Commissie aan te pas maar Microsoft mag dus LinkedIn overnemen. Microsoft topman Satya Nadella had zijn LinkedIn blogpost al klaarstaan en meldde meteen dat je straks dus o.a. met je LinkedIn account kunt inloggen in Microsoft diensten en LinkedIn notificaties in het Windows 10 meldingencentrum krijgt. Nu maar hopen dat ik niet al mijn LinkedIn connections ineens zie opduiken in Skype als contactpersonen.

Offline kijken in NPO apps en site

NPO kon natuurlijk niet achterblijven bij Netflix en kondigde aan volgend jaar ook met de mogelijkheid te komen om afleveringen/films te downloaden voor offline kijken. Goed nieuws natuurlijk voor iedereen die zat te wachten op de kans om DWDD in de trein te kunnen kijken (ik blijf gewoon boeken lezen op mijn ereader).

Usenetprovider NSE is niet aansprakelijk voor inbreuken

In 2009 sleepte BREIN de Nederlandse usenetprovider News-Service Europe (NSE) voor de rechter met een claim over inbreukmakend materiaal op hun servers. De rechter oordeelde in 2011 hierover dat NSE inderdaad inbreuken faciliteerde en NSE werd gesommeerd al het inbreukmakende materiaal te verwijderen en een filter aan te brengen waardoor hun gebruikers niet meer beschermd materiaal konden uploaden. Een bizar besluit omdat het gezien de decentrale aard van usenet totaal niet te handhaven was en NSE zag zichzelf gedwongen de dienstverlening in zijn geheel te staken. Maar ging wel in hoger beroep.

Afgelopen week volgde eindelijk de uitspraak in dat hoger beroep en dat maakt het oorspronkelijke arrest ongedaan: NSE is noch rechtstreeks noch indirect aansprakelijk voor inbreuken die via hun dienst gepleegd worden door gebruikers maar wordt alleen verplicht om een effectieve notice and takedown procedure (NTD) te hebben.[uitspraak PDF]. Aangezien die NTD procedure al lang aanwezig was beschouwt NSE dit als een volledige overwinning terwijl BREIN zich tevreden stelt met de verplichting van die procedure.

En verder nog …

Waarom een algoritme nooit een mens kan vervangen.

Nee, we doen niet aan censuur hoor.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top