Waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in december 2016 (plus de actuele ebookacties)

bestseller ebooks ebookactiesIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

December is ebookacties maand. Er zijn enorm veel titels in de aanbieding en daar zitten deze keer ook meerdere uit de top 10 bij! Daarentegen zit er ook 1 titel tussen (Mindf*ck) die helaas niet als ebook beschikbaar is. Hoe dan ook, deze week (week 50 2016) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. Judas door Astrid Holleeder
 2. Harry Potter en het vervloekte kind door J.K.Rowling
 3. Mindf*ck door Victor Mids en Oscar Verpoort
 4. Thomas Dekker. Mijn gevecht door Thijs Zonneveld
 5. Johan Cruijff. Mijn verhaal door Johan Cruijff
 6. De levens van Jan Six door Geert Mak
 7. Pogingen iets van het leven te maken door Hendrik Groen
 8. De greppel door Herman Koch
 9. Omdenken door Berthold Gunster
 10. De wereld volgens Gijp door Michel van Egmond

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben. De iBookstore is, net als o.a. de sites van AKO en ECI, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy.

In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (14 december 2016). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

[De groen gemarkeerde prijzen zijn de goedkoopste keuzes voor de ebooktitels in kwestie]

Hoewel je voor Judas en Harry Potter en het vervloekte kind overal de reguliere hoofdprijs betaalt (en Mindf*ck helaas niet digitaal uitgebracht is), kun je de overige zeven titels soms aanzienlijk goedkoper op de kop tikken deze maand. Enerzijds dankzij de decemberlezen actie en anderzijds omdat Bol en Amazon weer weten te stunten met de prijs van bestsellers.

Aangezien de meeste actieprijzen vanuit de uitgever vastgesteld worden zijn de onderling verschillen echter niet groot. Het (nieuwe) boek over Thomas Dekker is overal te koop voor slechts 5,99 euro – flink goedkoper dan de papieren versie – en ook de prijs voor Pogingen iets van het leven te maken, De greppel en De wereld volgens Gijp ligt bijzonder laag vergeleken met de prijs voor het papieren exemplaar. Om mysterieuze redenen is De greppel wel 50 cent duurder bij Bruna. De ebookversies van de nieuwe Harry Potter zijn om eveneens onbekende redenen niet te vinden bij Bol en Ebook.nl terwijl Bol eveneens verstek laat gaan bij de ebookversie van Omdenken.

Maar niet alles is even gelijkmatig verdeeld. Het boek over Johan Cruijff is nog steeds niet te koop bij Amazon (de Amerikaanse editie wel) en als je die nog niet gekocht hebt dan kun je nu je kans pakken bij Bol. Daar is de ebookversie wel verkrijgbaar en kost deze slechts 6,99 euro. Een volle 5 euro goedkoper dan bij Bruna, Ebook.nl en Libris/Blz. Heb je De levens van Jan Six nog steeds op je verlanglijstje staan? Dan kun je profiteren van een fikse korting bij zowel Amazon als Bol waar de titel voor 7,99 euro te koop is ipv de 14,99 die je moet neertellen bij de overige ebookwinkels.

Conclusies?

Vorige maand adviseerde ik om voor de meeste titels te wachten aangezien ze waarschijnlijk in de aanbieding zouden gaan en dat is ook gebeurd. Vier van de tien titels zijn voor zeer lage prijzen overal te vinden en Bol (en Amazon) doen er nog een schepje bovenop voor De levens van Jan Six. Genoeg te lezen deze kerst dus.

Kijk je naar de laagste prijzen bij alle ebookwinkels, dan betaal je €57,42 voor de negen digitale titels in plaats van €150,75 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus 38,1% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks en dat is nog nooit zo laag geweest in verhouding (vorige maand was het 50,7%).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top