Amazon Prime Video is beschikbaar in Nederland

Enkele maanden geleden kondigde Amazon aan hun streamingdienst Prime Video wereldwijd te lanceren. Gisteren, 14 december, introduceerde Amazon de videodienst in meer dan tweehonderd landen, waaronder Nederland en België. Voor 6 euro per maand (het eerste half jaar 3 euro per maand) krijg je toegang tot o.a. de exclusieve series van Amazon. Maar wat krijg je nou precies voor dat geld?

Amazon Prime Video

Hoewel Prime Video ongetwijfeld bedoeld is om te concurreren met Netflix kan Amazon’s streamingdienst zich op dit moment nog niet meten met de wereldwijde marktleider. Net als Netflix produceert Amazon tegenwoordig eigen “Original” series die exclusief zijn voor Prime Video en zijn het dus ook deze series die klanten moeten overtuigen een abonnement af te sluiten op de streamingdienst.

De grootste lokker is natuurlijk The Grand Tour – de nieuwe Top Gear serie die geen Top Gear meer heet – maar ook de overige exclusieve series van Amazon zijn er natuurlijk te vinden. The Man in the High Castle, Transparant, Mozart in the Jungle, Hand of GodBosch en Red Oaks zijn series waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt maar waar je nu dus eindelijk buiten Amerika ook kennis van kunt nemen.

Dit wordt aangevuld met enkele tientallen andere series en films waar Amazon de rechten op verworven heeft en die niet per se exclusief zijn voor Prime Video. Zo vind je bijvoorbeeld series als The Shield en Justified terug die je ook aantreft in het aanbod van Ziggo Movies & Series XL (de nieuwe naam van Ziggo My Prime) en bestaat het filmaanbod voornamelijk uit oude films die je bij één of meerdere andere videodiensten ook kunt kijken.

Een koopje

Het aanbod is met enkele tientallen series en een paar honderd (?) bekende films redelijk beperkt als je het vergelijkt met Netflix maar Amazon heeft daar wijselijk rekening mee gehouden in de prijs. De dienst kost 5,99 euro per maand (ipv 9,99 wat je voor Netflix in HD kwaliteit betaalt) en zelfs die prijs ga je pas betalen na zes maanden (en een gratis proefweek). Na 1 week gratis proberen betaal je namelijk 2,99 euro per maand voor het eerste half jaar en dat is een prijs die voor weinig mensen bezwaarlijk zal zijn. Ook al ben je maar geïnteresseerd in een paar series en films. En Amazon heeft zichzelf zes maanden extra de tijd gegeven om met nieuwe series en films te komen om abonnees te overtuigen hun abonnementen niet op te zeggen zodra het volle tarief in rekening gebracht wordt.

Kijken in apps en op je tv

Zoals je zou verwachten zijn er Prime Video apps beschikbaar voor iOS en Android en kun je via de eigen website een account aanmaken en de video’s kijken. Amazon zou echter geen Amazon zijn als de eigen bedrijfsfilosofie niet doorgetrokken was naar de streamingdienst. Behalve dat je verplicht een creditcard nodig hebt om een abonnement af te sluiten – en natuurlijk een Amazon account moet aanmaken als je die nog niet hebt – houdt Amazon je zo veel mogelijk binnen de eigen infrastructuur. Dat betekent dat er geen app is voor een Apple TV en dat Chromecast evenmin ondersteund wordt. AirPlay doet het gelukkig wel gewoon op iOS en op die manier kun je in elk geval nog op je TV kijken als je over een Apple TV beschikt. Android gebruikers vallen echter uit de boot omdat de Fire tablets en Roku mediaspelers – waar Amazon zich op focust in Amerika – nauwelijks of niet beschikbaar zijn in Nederland.

Wel of niet de moeite waard?

Enerzijds is het fantastisch dat er zo veel te kiezen valt tegenwoordig. Van NPO, SBS en RTL video-apps tot streamingdiensten als Netflix, Videoland, Ziggo Movies & Series XL en nu Prime Video: je kunt 24 uur per dag, zeven dagen per week naar series en films kijken. Anderzijds betekent dat ook dat het aanbod enorm versnipperd is over de verschillende diensten.

Alle diensten focussen zich vooral op exclusieve, al dan niet zelf geproduceerde, series en films om mensen te overtuigen een abonnement te nemen en als je het liefst wil kiezen uit een breed aanbod dan ontkom je er bijna niet aan om meer dan één abonnement af te sluiten. Netflix Originals heb je alleen bij Netflix, Amazon Originals alleen bij Prime Video, veel Nederlandse series zijn exclusief bij Videoland terwijl Ziggo Movies & Series XL vanaf 1 januari de HBO series en films exclusief in het aanbod heeft.

Het is een groot contrast met de muziekdiensten die alle streven om jouw ene muziekdienst te zijn waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt.

De vraag of Amazon Prime Video interessant voor jou is hangt dan ook vooral af van je interesse in de exclusieve series van Amazon. En of je het helemaal prima vindt om alleen een paar honderd bekende oudere films in je digitale videotheek te hebben zitten waar je (uiteindelijk) 6 euro per maand voor kwijt bent.

Prime Video kan op drie apparaten tegelijk bekeken worden en afleveringen/films kunnen in de apps gedownload worden voor offline kijken.

Zelf heb ik abonnementen op zowel Netflix als Ziggo Movies & Series XL maar is, ondanks de overlap in sommige series en films, Amazon Prime Video nog steeds interessant voor de exclusieve series die ik sowieso nog graag wilde kijken. En ach, voor 2,99 euro per maand is het mijns inziens al snel de moeite waard. Of het Amazon gaat lukken om Prime Video interessant genoeg te houden door regelmatig nieuwe series en films toe te gaan voegen valt nog te bezien maar ze krijgen van mij zes maanden de tijd om zichzelf te bewijzen.

En dan ga ik nu eindelijk The Grand Tour kijken. Ik heb daarnaast Hand of God, The Man in the High Castle, Preacher, Justified, Stardust en de drie Godfather films aan mijn kijklijst toegevoegd. Daar kom ik de komende maanden wel mee door denk ik.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top