kobo software-update header

Software-update 4.2.8110 voor de Kobo Aura One en Kobo Aura Edition 2

Met enige regelmaat komen er nieuwe software-updates beschikbaar voor de Kobo ereaders die problemen (moeten) oplossen en nieuwe functionaliteiten toevoegen. Op 12 december is de software-update met versienummer 4.2.8110 vrijgegeven voor de Kobo Aura ONE en de Kobo Aura Edition 2 ereaders. Wat is er nieuw en hoe installeer je deze update?

Vernieuwingen voor de nieuwste ereaders

Hoewel Kobo nog steeds de oudere modellen ereaders ondersteunt met updates zit de focus tegenwoordig overduidelijk op de twee recentste modellen: de Aura ONE en de Aura Edition 2. Alle software-updates met versie 4 en hoger zijn dan ook voor deze twee ereaders bedoeld en dat is voor 4.2.8110 dus niet anders.

Waarschijnlijk krijgen de Kobo Aura H2O en sommige oudere modellen (de Glo HD?) binnenkort een eigen nieuwe software-update voor de verbeteringen die niet exclusief voor de Aura ONE en Aura Edition 2 zijn.

Wat is er nieuw in deze software-update?

 • Verlanglijst is toegevoegd aan de ereader
  Je kunt nu ook vanaf de ereader titels, waar je in geïnteresseerd bent, bewaren in een verlanglijst zodat je die later kunt kopen. Je vindt de snelkoppeling naar de Verlanglijst terug onder het menu Browsen. Overigens is de verlanglijst (nog?) niet beschikbaar in de webwinkel als je via de computer gaat.
 • Verbeteringen om het (te) snel leeglopen van de accu van de Kobo Aura ONE tegen te gaan
  Toen de Kobo Aura ONE uitkwam liep de accu heel snel leeg doordat o.a. wifi en automatisch synchroniseren niet goed uitgezet konden worden. Dat is grotendeels opgelost met de vorige software-update maar kennelijk waren er nog verbeteringen mogelijk.
 • Verbeteringen aan de automatische helderheid instellingen van de Kobo Aura ONE
  De Kobo Aura ONE heeft de optie om. met behulp van een sensor, zelf de helderheid van de beeldverlichting (en het blauwe licht) constant aan te passen. Deze update verbetert deze functionaliteit (hoewel ik het zelf nog niet getest heb)
 • Een nieuwe “Herstel je Kobo-account” optie [Instellingen->Informatie over het apparaat]
  Niet alleen controleert de ereader nu actief of de inhoud van je bibliotheek (gekochte ebooks) overeenstemt met wat er in je account staat, er is nu speciaal daarvoor een Herstel je Kobo-account optie toegevoegd. Deze optie verwijdert alle uit je account gedownloade ebooks van de ereader en downloadt ze vervolgens opnieuw. Ik zou dat niet doen als je honderden gekochte titels in je account hebt staan overigens. Verplaats via de website eerst de titels die je niet wilt downloaden naar het archief van je account!
 • En voor de landen waar via Overdrive ebooks geleend kunnen worden van de bibliotheek zijn er ook verbeteringen waarmee uitgelezen titels ingeleverd kunnen worden (ipv te wachten tot de uitleentermijn verlopen is). In Nederland is deze functie niet beschikbaar.

Hoe installeer je de software-update?

Nieuwe software-updates kun je op drie verschillende manieren installeren:

1. Synchroniseren van de ereader via wifi

Nieuwe updates worden automatisch verstuurd naar de ereaders als je een synchronisatie uitvoert. Het kan echter meerdere dagen duren (en vaak zelfs langer) voordat een software-update verspreid wordt in Nederland. Je zult dus even geduld moeten hebben.

2. Synchroniseren van de ereader via de Kobo Desktop

Gebruik je liever je computer om zowel je boeken als updates te synchroniseren? Dat kan met de Kobo Desktop applicatie voor Windows of Mac. Deze applicatie is zelf ook bijgewerkt en heeft nu eveneens een “Kobo-account herstellen” optie erbij gekregen. Als je je ereader koppelt aan de computer zal de Kobo Desktop applicatie de software bijwerken.

3. Rechtstreeks de software-update downloaden en handmatig installeren

Als je meteen aan de slag wilt met de nieuwste versie dan kun je de update altijd rechtstreeks downloaden via de website van Kobo. Versie 4.2.8110 kun je hier downloaden als zip-bestand en als volgt handmatig installeren op de Aura ONE of Aura Edition 2

 • Als je de Kobo Desktop applicatie geïnstalleerd hebt, zorg er voor dat deze afgesloten is;
 • Verbind de Aura ONE of Aura Second Edition met je computer m.b.v. de usb-kabel (klik op Verbinden op de ereader zelf);
 • Pak het zip-bestand uit en plaats alle bestanden (niet het zip bestand zelf!) in de .kobo map op de ereader;
  

  Als je geen .kobo map ziet op je ereader, zorg dan dat je in de Verkenner of Finder instelt dat je verborgen mappen en bestanden ook kunt zien

 • Verwijder het (USB) apparaat veilig in Windows (of op een vergelijkbare manier als je MacOS of Linux gebruikt);
 • Koppel de USB kabel af van zowel computer als ereader;
 • De Kobo Aura ONE of Aura Second Edition begint na enkele seconden zelf met de installatie van de nieuwe firmware.

Ondersteuning in Calibre

Een nieuwe software versie van een ereader betekent ook dat Calibre die versie expliciet moet ondersteunen voordat de ereader (weer) herkend wordt. In Calibre 2.75 – die vlak voor kerst uit zou moeten komen – wordt de bijgewerkte driver voor de beide Kobo ereaders gebruikt maar tot die tijd kun je in de huidige versie van Calibre bij de instellingen van de Kobo driver aangeven dat deze moet proberen om de nieuwe firmware automatisch te ondersteunen. Dit werkt zonder problemen bij deze software-update.


Je vindt deze instelling terug onder Voorkeuren -> Plug-ins-> Apparaat verbinding plug-ins en dan bij de KoboTouch driver (of KoboTouch Extended als je deze gebruikt) kiezen voor Plug-in aanpassen. Op het tabblad Metadata, Op Apparaat & Geavanceerd staat deze onder Geavanceerde opties.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (21) Write a comment

 1. Ik heb mijn kobo 2nd edition gisteren ge-update maar ik vind de homepagina verschrikkelijk. Ik werk met veel verzamelingen omdat er nogal wat naslagwerk op mijn ereader staat. De vorige homepagina gaf de verzamelingen weer en nu niet. Er komt alleen maar reclame over nieuwe boeken enz. waardoor ik de indruk krijg dat het niet mijn ereader is maar die van Kobo. Kan ik mijn ereader een update terugzetten zonder verlies van alles wat er op staat?

  Reply

  • @Monique Met de 4.3.8842 update die sinds vorige week uit is gekomen voor alle Kobo ereaders, is op sommige apparaten het beginscherm nogal radicaal gewijzigd. Ik heb drie van mijn Kobo ereaders bijgewerkt maar kreeg in geen van die gevallen dat nieuwe beginscherm en ik dacht dat Kobo dit dan simpelweg in Nederland nog niet uitrolde.

   Kennelijk dus wel als jij wel een nieuw scherm hebt gekregen.

   Ik zag op fora hoe dat scherm eruit ziet en ik verheug me er ook niet op. Maar je opties zijn helaas wel beperkt hier. Je kunt een oudere versie van de software terugzetten (de 4.2.8110 versie is dan aan te raden) op de manier die ik hierboven beschreven heb en dan dan ben je terug bij je oorspronkelijke beginscherm. Zonder dat je iets kwijt bent van wat er op staat.

   Maar je Kobo Aura 2nd Edition kun je dan nooit meer updaten want het apparaat zal elke keer als je de wifi aanzet pogen om de software weer bij te werken naar de recentste versie. Je kunt dus niet meer aankopen synchroniseren, Pocket artikelen binnenhalen, niks. De wifi moet uit blijven.

   En je verliest dus alle functionaliteiten die er aan toegevoegd worden met die updates. Dat is voor die laatste update alleen dat vervelende scherm (en de ondersteuning voor Kobo Plus) maar dat kan wat lastiger worden in de toekomst als er belangrijkere zaken worden toegevoegd of verbeterd. Die keuze is aan jou!

   Reply

 2. Bedankt voor de snelle reactie.
  Dat is mooi prut. En een dilemma.
  Ik heb ook de helpdesk van Kobo gemaild. Ben benieuwd naar hun antwoord.
  Ik heb trouwens ook nu ontdekt dat er een popupschermpje komt dat de ereader is ge-update. Daar staat dan “ik snap het”. Dat tik ik aan en als ik hem later weer aanzet komt het weer. Dat zal ik ook nog even mailen naar Kobo.
  Om helemaal geen WiFi meer te kunnen gebruiken vind ik ook link. Ook ivm de updates.

  Reply

 3. Ik heb antwoord van Kobo gekregen over het popupscherm wat steeds terugkwam na het weer aanzetten. Ik kon mijn ereader soft resetten dmv af- en later weer aanmelden. Dat heb ik gedaan. Nu heb ik versie 4.3.8842.
  Moet wel weer al mijn verzamelingen gaan maken maar het goede nieuws is dat ik mijn oude beginscherm weer heb. Ik hoop dat dit zo blijft.
  Moet nu wel wat tijd investeren om de verzamelingen weer te maken maar ben blij dat mijn oude beginschwperm er weer is. Nu maar duimen dat het echt zo blijft.

  Reply

  • Monique, ik heb hetzelfde probleem, kun je mij uitleggen hoe je dat precies hebt gedaan?? Ik wil ook mijn oude beginscherm terug snik snik

   Reply

 4. Beste
  Ik heb pas een Aura one en bij mij kan er met geen mogeljkheid een update op. Nu nog 4.17729
  Wat kan ik er verder nog aan doen?
  Inmiddels al meerdere hard resets gedaan, fabrieksinstellingen etc maar geen succes
  Gr Eric

  Reply

  • @Eric De updates worden in heel verschillend tempo ‘Over The Air’ gedistribueerd dus het zit er dik in dat versie 4.1.7729 (voor jouw Aura ONE) de meest actuele beschikbare versie is.

   Kobo is op dit moment ook echt aan het rommelen met updates want er zijn er vier uitgekomen in ongeveer 10 weken en nog steeds zijn er problemen in de recentste versie 4.3.8966. De leesstatistieken kloppen niet, het lampje wordt niet groen als de ereader 100% opgeladen is enz.

   Tenzij je echt een reden hebt om te willen upgraden zou ik gewoon wachten tot Kobo een update beschikbaar stelt die hopelijk wel stabiel en foutloos is.

   Kun of wil je echt niet wachten? Dan staat hierboven bij optie 3 “Rechtstreeks de software-update downloaden en handmatig installeren” beschreven hoe je de updates handmatig kunt installeren. Voor de Aura ONE moet je voor versie 4.3.8966 overigens dan dit bestand downloaden: http://download.kobobooks.com/firmwares/kobo6/Mar2017/kobo-update-4.3.8966.zip Volg de instructie goed alsjeblieft want je wilt niet van de regen in de drup raken met een verkeerde upgradeprocedure :)

   Reply

   • Hi Raymond,\
    Ik heb hem als opvolger voor mijn Glo gekocht die mijn partner nu gebruikt en vanaf de start heb ik al problemen met de originele veel te dure cover die problemen geeft in rust. pagina’s verschuiven, screen wordt steeds aangevuld met tekens etc. Ook een nieuwe cover bracht geen uitkomst. Vandaar dus
    Gr Eric

    Reply

 5. Beste,
  Ik heb een Kobo Aura hd die het tot maart probleemloos deed. Na de software update heb ik alleen maar problemen, zodra ik het scherm aanraak slaat mijn reader op hol, gaat diverse pagina’s vooruit, opent vervolgens spontaan verschillende menu’s, zet het backlight op 100% en maakt talloze bladwijzers. Als ik dan een pagina terug probeer te gaan begint alles weer van voor af aan. Niet meer te gebruiken dus.
  Vervolgens gereset (gewoon en fabrieksreset) maar helaas geen resultaat.
  Ik heb mijn probleem bij de Kobo helpdesk neergelegd en het enige wat die aangeven is een fabrieksreset en excuses voor het ongemak, nou daar ben ik mee geholpen!
  Ik heb hen gevraagd of ik nog naar de vorige softwareversie terug kon maar dat blijkt niet mogelijk. Wat zou ik verder nog kunnen doen want het kan toch niet zo zijn dat ik hiervoor mijn reader af moet schrijven?

  Reply

  • Dag Carla,
   Je kunt wel degelijk terug naar de vorige softwareversie maar die specifieke versie moet dan wel gegarandeerd eerder op je ereader gestaan hebben. Voor de Aura HD is dat gelukkig niet lastig te bepalen want die heeft gedurende geheel 2016 geen update gehad en al die tijd zeker weten op versie 3.19 gezeten.

   Het is wel een handmatige actie die je moet doen zoals die beschreven staat in de blogpost hierboven bij de derde stap. In plaats van de link van de software hierboven echter (die is voor de Aura ONE) gebruik je dan deze: http://download.kobobooks.com/firmwares/kobo4/january2016/kobo-update-3.19.5761.zip Dit is de 3.19 versie die specifiek voor de Aura HD is en als je de stappen volgt ben je terug op die versie.

   Dat zou zonder problemen moeten gaan maar let wel op dat je dus niet meer de wifi aan moet zetten. Als je de ereader synchroniseert zal ook weer de nieuwste softwareversie gedownload en geinstalleerd worden.

   Reply

 6. Gelukt Raymond, mijn reader werkt weer probleemloos, wat ben ik blij!
  Dan maar zonder wifi…
  Een week op en neer mailen met de Kobo helpdesk leverde niets op en hier ben ik met 1 berichtje plaatsen dezelfde avond nog geholpen, geweldig!
  Mijn hartelijke dank!
  Groetjes, Carla.

  Reply

 7. Hallo Raymond,
  Is ergens op de reader (Aura one) te zien of en waar de nieuwste versie erop zit? en als dat erop zit kan ik dan de instelling: “probeer de nieuwste firmware te ondersteunen” in calibre gewoon laten staan? of veranderen…in wat?…
  groet van Tini…(die probeert vertrouwd te worden met de Kobo reader.)

  Reply

  • Hoi Tini, dat is bij alle ereaders op dezelfde plek: bij instellingen -> Informatie over het apparaat kun je halverwege het scherm bij ‘Details van de software’ zien welke softwareversie geïnstalleerd is. Daar staat ook een datum achter zodat je kunt zien van wanneer die is maar het geeft geen indicatie of het daadwerkelijk de recentste versie is. Kobo distribueert nieuwe softwareversies niet automatisch naar alle modellen ereaders waardoor het soms weken (maanden) kan duren voordat die geïnstalleerd wordt.

   In Calibre kun je de instelling ‘Probeer de nieuwste firmware te ondersteunen’ sowieso altijd aan laten staan. Het is letterlijk een gevalletje ‘baat het niet dan schaadt het ook niet’.

   Reply

 8. oeps nu stond p.o. weer dat vinkje in die notify aan onder het bericht…dat is niet de bedoeling.
  Tini

  Reply

 9. OK…dankjewel Raymond…ik heb het nu zien staan op:
  4.4.9349 (6f700792ao, 17-05-17). Had ik moeten zien natuurlijk…
  van afgelopen mei dus neem ik aan of het de nieuwste is…in elk geval nog niet zo oud…doet hij de nieuwste versie met wifi erop zetten…of moet hij aan de pc ?

  er is -logisch natuurlijk- zoveel veranderd t.o. van m’n sony prs650je waarop dat allemaal gewoon GING.
  nu probeer ik de eigen kolommen in calibre (versie 3) voor m’n boeken te maken zoals je dat uitgelegd hebt op je blog… maar het lukt me voor geen meter om ze op de reader zichtbaar te maken..als ik in m’n calibre ben staat er al een behoorlijk aantal boeken keurig verdeeld in 10 kolommen die ik maakte maar ze komen NIET op de reader nadat ik de nodige metadata in de boeken (vóór het overzetten) ook heb gedaan en op ‘naar apparaat sturen’ klik …moet het soms anders? ik zie alleen de lange lijst in ‘mijn boeken’ terug op de READER…op één boek na, dat staat in ‘verzamelingen’ (en is afkomstig van iemand die het bestand kennelijk al goed had?)….moet ik dan ergens in de meta data die boeken ‘verzamelingen’ gaan noemen? of…wat gaat er nu niet goed vraag ik me af…

  ik ben al wel een poosje bezig…maar ik wil graag dat dingen goed staan en weten hoe t zit in het gebruik…mooi is ie wel…

  en ik dacht ook eerlijk gezegd dat deze (Aura One) de nieuwste versie van Kobo is…klopt dat wel? wel veel vragen maar wat helpt…dat helpt denk ik maar…en…zonder dit blog had ik het niet durven kopen durf ik wel te zeggen.
  groet van Tini

  meteen nog een vraag…als ik de reader uitschakel blijft de cover van het boek dat ik lees op het scherm staan…moet dat? of kun je dat ook wijzigen naar gewone uit stand…niets te zien dus.

  Reply

  • @Tini Versie 4.4.9349 is de meest recente versie en als er een nieuwe komt wordt die automatisch geïnstalleerd zodra je de wifi aanzet en de ereader synchroniseert. Daar heb je verder geen omkijken naar!

   Op de ereader (maakt niet uit welk merk) kan maar heel beperkte metadata worden meegenomen. Eigenlijk alleen de auteur, de titel en de serie worden gebruikt en dat is nou net 1 van de redenen om Calibre te gebruiken: omdat je daar meer gegevens kunt opslaan. Het klopt dat je al je boeken simpelweg in 1 lange lijst in Mijn Boeken terugvindt op de Kobo Aura ONE.

   Je kunt Verzamelingen aanmaken – wat feitelijk een soort boekenplanken zijn om boeken te ordenen in categorieën – maar dat is wel heel bewerkelijk om dat via Calibre te doen. Je vindt daar dus een handleiding voor op mijn blog als je dat wel wil maar ik ben er zelf dus mee gestopt en ik kan je daar niet echt verder mee helpen vrees ik.

   De Aura ONE is het huidige premium model van Kobo hoewel het technisch niet het recentste model is. Dat is namelijk de Aura H2O Edition 2 met een iets kleiner scherm.

   Tot slot klopt het dat de cover van het boek dat je leest op het scherm blijft staan. De techniek van een ereaderscherm werkt namelijk zo dat het tonen van een stilstaande afbeelding geen stroom kost en dus kan de Aura ONE letterlijk uit staan terwijl er toch een omslag getoond wordt. Bij Instellingen -> Energie sparen en privacy vind je de optie terug om het huidige boek wel of niet te tonen als je de ereader uit zet. Let op dat je de omslag ook niet ziet als je de ereader in de slaapstand zet.

   Reply

 10. Raymond,
  Dankjewel voor je antwoorden… maar:
  Owww…ik ‘begreep’ nl op je blog hierover dat ik de kolommen in Calibre dan net zo terug zou kunnen zien op de reader. :-(
  heb ik verkeerd begrepen dus…(was de wens zeker de vader van gedachte) en lang en veel zitten prutsen om een overzichtelijke bibl. te hebben die op de reader zou komen (zoals ik dat gewend was) dacht ik…niet dus…er wel flink tijd aan besteed…in elk geval geprobeerd…en niet alles maar wel veel geleerd…
  calibre ‘ervoor’ aangepast vlgs je info…die kolommen zien er in elk geval keurig uit…aan jou ligt het zeker niet! ik ben heel blij met dit blog en de vele info en de prettige werkbare antwoorden. Maar nu ik ga dan eerst maar eens een poos lekker zitten en lezeeeeeezen…en ik blijf ook gewoon steeds even op je goede, geweldige blog lezen…want het is ook prettig om van anderen te zien hoe zij bezig zijn, en zelf ben w.s. ook nog niet uitgevraagd.
  Groet van Tini

  Reply

 11. goeiedag,
  ik heb een kobo aura H20. en heb tot mijn grote spijt ook plots de nieuwe versie op mijn ereader staan. tips hoe ik de vorige versie er terug op krijg want zoals al eerder gezegd …. de homepagina trekt echt op niks , bah.
  alvast bedankt voor de info
  Tamara

  Reply

  • Dag Tamara, zoals ik ook Herman beantwoordde is het mogelijk om een oudere versie er op te krijgen via de bovenstaande methode voor het handmatig installeren van software-updates. Hier moet je dan een oudere versie gebruiken die nog niet het nieuwe scherm heeft. Zoals versie 4.3 bijvoorbeeld https://rsnijders.info/vakblog/2017/03/03/software-update-4-3-8871-kobo/ of de ‘klassieke’ 3.19.5761 versie die je hier kunt terugvinden. Let hierbij op dat je dan de versie neemt voor de mark 5 ereaders want dat is je Aura H2O.

   Het is echter maar de vraag of je dit moet willen. Je zult namelijk de wifi permanent moeten uitlaten want anders zal de nieuwste update automatisch geïnstalleerd worden op het moment dat de wifi aan gaat. Je wilt misschien niet het nieuwe startscherm maar je mist ook alle functionaliteiten, fixes en verbeteringen die Kobo invoerde na die oude versie en wellicht dat sommige belangrijker voor je zijn dan je nu denkt?

   Eigenlijk zou ik je aanraden om te wennen aan het nieuwe startscherm want vroeger of laat zul je denk ik geen keus hebben ….

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top