Tweetweekoverzicht week 50 2016: Lastig hyperlinken, Blendle premiumdienst, Evernote privacyproblemen en internetblokkades in Australië

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Lastig linken

Je kon er op wachten. Op 8 september 2016 deed het Europese Hof uitspraak in het GeenStijl/Sanoma-arrest (C-160/15, EU:C:2016:644) en kwam tot de uitspraak dat het plaatsen van een link wel degelijk een inbreukmakende handeling kan zijn onder bepaalde voorwaarden. Maak je met het plaatsen van een link een werk (met opzet) beschikbaar voor een nieuw publiek? En doe je dat met een commercieel belang? Dan kun je in de problemen komen.

Exact vier maanden later is de eerste toepassing van de Europese uitspraak een feit. In Duitsland plaatste de gedaagde een link op een site die verwees naar een andere site waar een foto gepubliceerd was. De foto in kwestie was bewerkt en aangepast zonder toestemming van de fotograaf en die diende een motie in tegen de gedaagde om de link te verwijderen. Lang verhaal kort: de rechtbank in Hamburg oordeelde dat de fotograaf gelijk had en dat de linkplaatser onrechtmatig handelde.

De reden dat er zo’n heisa over is gemaakt is dat de rechtbank de voorwaarde van het commercieel belang heel algemeen opgepakt heeft. De rechtbank keek niet naar de link als potentieel winstmakend maar of de site, waar de link op geplaatst was, gericht was op het maken van winst. En aangezien de site educatief materiaal aan de man bracht gold dat voor deze site. Onder die generieke definitie zou bijna elke site hiervoor kwalificeren.

Overigens spelen er wel andere zaken mee. De gedaagde was op de hoogte van het GeenStijl/Sanoma-arrest maar weigerde er rekening mee te houden omdat het zijns inziens tegen de Duitse Grondwet is en de rechtbank deed de uitspraak in de zeer specifieke situatie van dit korte geding. Het is discutabel (denk ik) of de uitspraak hetzelfde zou zijn geweest als het uitgangspunt van linken zelf ter discussie had gestaan in het Duitse gerechtshof. En dat zullen we nooit weten want de gedaagde gaat niet in hoger beroep.

Blendle test abonnementsdienst voor vast bedrag per maand

Ergens voelt het tegennatuurlijk. Blendle is ontzettend handig om alleen te betalen voor die artikelen die je ook echt wilt lezen. Dus waarom een premiumdienst gaan uittesten waarbij je een maandabonnement afsluit en waar je een selectie van artikelen krijgt voor een vast bedrag per maand? Is dat niet hetzelfde als een gewone krant?

Toch denk ik dat het voor de hand ligt. En daarvoor hoef ik alleen maar te kijken hoe ik zelf Blendle gebruik: alleen maar als ik echt een artikel wil lezen dat me elders is aangeraden. Iets dat misschien 1x per maand gebeurd? Blendle gaat van mij niet rijk worden. Dus is het misschien wel een goed idee. Mits ze ook de meeste kranten en tijdschriften meekrijgen om uit te kunnen selecteren natuurlijk. En de prijs niet al te hoog gaat liggen. Ik zag dat een abonnement op de digitale NRC.next tegenwoordig een tientje per maand kost en daar zal Blendle mijns inziens toch echt onder moeten gaan zitten, ongeacht hoe goed hun content ook is.

Evernote en hoe je aan je privacyvoorwaarden ten onder kunt gaan

Het is geen geweldige week geweest voor Evernote. Ze kondigden aan met nieuwe voorwaarden te komen rondom hun privacybeleid om het mogelijk te maken dat notities van gebruikers door machines en redacteuren van Evernote gelezen kunnen worden ter verbetering van de dienstverlening.

Dat leek de druppel te zijn die de Evernote emmer deed overlopen want de gebruikers die na de stevige prijsstijgingen van de betaalde abonnementen – en het aftakelen van de gratis versie – nog bij de dienst waren gebleven begonnen nu massaal te dreigen met opstappen. En je weet als bedrijf dat je een probleem hebt als VIP-gebruikers, journalisten en particulieren allemaal op social media aankondigen hun abonnementen op te zeggen en Evernote in de ban te doen.

De CEO van Evernote probeerde op het bedrijfsblog nog de schade te beperken maar het bedrijf zag zich genoodzaakt om alle aangekondigde wijzigingen in te trekken. Maar ik vermoed dat het voor een groot aantal gebruikers al te laat zal zijn. Goed, het zal niet de doodssteek zijn voor Evernote maar ik vraag me af hoe lang dit nog goed gaat.

The Pirate Bay (en andere sites) worden nu geblokkeerd in Australië

Het hoogste Australische gerechtshof heeft vorige week geoordeeld dat de meer dan vijftig internetproviders in Australië de sites van The Pirate Bay, Torrentz, IsoHunt, TorrentHound en SolarMovie moeten blokkeren. De internetproviders dienen de kosten voor deze blokkades op te hoesten hoewel de rechthebbenden de juridische kosten van deze rechtszaak moeten betalen en 50 (AUS) dollar moeten betalen voor elk domein dat onder de blokkade moet vallen (inclusief de tientallen mirrors, proxies enz). Het lijkt het begin van een langdurig kat-en-muisspel te gaan worden.

De interesse in en verkoop van VPN-diensten is alvast goed op gang gekomen.

En verder nog …

Ben ik de enige die zich afvraagt wie in hemelsnaam een peperdure telefoon op de fiets gebruikt? Ik zou niet eens durven.

In Duitsland houden ze vooral van papieren boeken omdat digitaal niet vertrouwd wordt. Een interessant artikel met een boeiende videoreportage van Deutsche Welle over de waarde van het boek in het digitale tijdperk. Een aanrader.

Ben ik de enige die deze slogan niet uit zijn hoofd krijgt? Is dat nou net niet wat een slogan moet doen? Is het dus stiekem eigenlijk de allerbeste slogan ooit bedacht? ;)

Ik wil deze 10″ tablet met e-ink scherm. Heel graag!

De Federation of European Publishers heeft een rapport gepubliceerd over 2015 (pdf) waaruit blijkt dat ebooks verantwoordelijk zijn voor 6% van de totale verkopen. Wat mij heel redelijk lijkt aangezien ik nooit in de hype geloofde dat ebooks het papieren boek gingen vervangen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top