Baen (SF & fantasy) ebooks: DRM-vrij en echt van jou

Soms zou je bijna vergeten dat het echt niet zo lastig hoeft te zijn om ebooks te (ver)kopen zonder DRM, technische restricties of watermerkbeveiliging die er allemaal op gericht zijn om duidelijk te maken dat het ge-/verkochte ebook eigenlijk nog steeds niet eigendom van de koper is.

Dat komt ook omdat ik daar bij elke ebookwinkel aan herinnerd wordt natuurlijk.

Amazon zet een ‘Nu kopen met 1-Click’ knop bij elke titel die ze verkopen maar vermelden er niet bij je alleen toegang krijgt tot een Kindle ebook als je hun apps of ereader gebruikt. En dat ze die toegang kunnen intrekken als ze daar zin in hebben. Wil je een backup maken voor het geval Amazon zin krijgt om jouw boeken te verwijderen? Of je gekochte ebooks lezen op een Kobo ereader? Dan moet je een beetje stout zijn en wel iets vaker dan één keer klikken vrees ik.

Bij Bol (en Kobo) is het weliswaar minder streng dan bij Amazon maar kan het per ebook verschillen wat voor soort beveiliging er op zit en hoe je het dus kunt lezen. De vijf bovenstaande titels zijn bijvoorbeeld allemaal voorzien van Adobe DRM (of de Kobo specifieke variant daarvan) maar ik heb ook ebooks met watermerkbeveiliging en een aantal EPUB3 titels die je weliswaar kunt downloaden maar weer niet kunt lezen op een ereader. Bol en Kobo maken je het niet per se gemakkelijk om je gekochte ebooks te downloaden maar verwijzen wel graag naar hun app waar je – vergelijkbaar met Amazon – de ebooks in kunt lezen.

En dat is ruwweg dezelfde werkwijze als alle overige ebookwinkels: ja, je kunt ze met een beetje (veel) rompslomp downloaden maar je wordt bij voorkeur verwezen naar een app (o.a. Bruna en Google Play Books) of een cloudoplossing (Tolino icm Libris/Blz).

Behoorlijk vermoeiend als je, zoals ik, bij meerdere ebookwinkels ebooks koopt en liever alles op één plek wilt hebben staan. En dat betekent dat ik alle gekochte ebooks zonder DRM wil kunnen downloaden en op die manier mijn eigen bibliotheek kan samenstellen. Ik wil echt niet onthouden bij welke ebookwinkel ik welke ebooks gekocht heb. Om vervolgens de app of ereader van die specifieke ebookwinkel er bij te moeten zoeken.

Baen is gelukkig anders

Baen is een Amerikaanse uitgever die sinds 1983 SF & fantasy boeken publiceert. Vlak voor de eeuwwisseling verschoof de focus naar digitaal publiceren en hanteert de uitgever sindsdien een beleid van publiceren van onbeveiligde ebookversies die door kopers in diverse formaten gedownload kunnen worden.

All of Baen’s Ebooks available on its Baen Ebookstore are DRM-free and available worldwide. Once you purchase one of our Ebooks, you can download it as many times as you would like, in as many of the seven formats we provide, for as many Ereaders as you’d like.(bron)

Hoe simpel kan het zijn? Dat je als uitgever gelooft dat DRM meer kwaad dan goed doet voor zowel auteurs als klanten? En dat je de koper keuzes geeft zodat die een gekochte titel niet alleen probleemloos kan downloaden maar ook kan lezen op elk mogelijk apparaat in meerdere formaten? Toch kan ik geen enkel ander voorbeeld bedenken.

Elke titel kan online gelezen worden in de browser, via mail verstuurd worden en in zes verschillende formaten gedownload worden. Waaronder een paar *hele* oude formaten.

Het kunnen downloaden van je ebooks staat centraal bij Baen Ebooks – immers, hoe krijg je ze anders op je ereader? –  en je wordt dan ook alleen maar aangemoedigd om dit te doen. Als je zin hebt om je hele bibliotheek van gekochte EN GRATIS TITELS in één keer te downloaden dan kan dat ook gewoon.

Maximaal 100 titels in één keer downloaden in elk gewenst formaat

Helaas is Bean de uitzondering op de regel en moet je maar net het geluk hebben dat zij het boek uitgeven dat jij wilt kopen. Maar ik kan in elk geval hopen dat andere uitgevers en ebookwinkels het goede voorbeeld ooit nog eens gaan volgen. Tot die tijd koop ik in elk geval, waar mogelijk, de Baen ebooks bij Baen zelf en niet bij Amazon, Bol of Kobo.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top