In het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.
In het nieuws de afgelopen week:
Wat geven universiteiten uit aan wetenschappelijke publicaties?
.@devsnu maakt uitgaven van universiteiten aan Big Deals met uitgeverijen publiek: https://t.co/jhzyvwPGfP #openaccess #wob
— Bert Zeeman (@UBABert) December 19, 2016
Universiteiten (en hogescholen) geven jaarlijks miljoenen euro’s uit om toegang tot wetenschappelijke en vakinhoudelijke publicaties te kunnen bieden aan hun onderzoekers, docenten en studenten. Die bedragen worden niet openbaar gemaakt – om diverse redenen – maar aangezien onderwijsinstellingen ook als (semi)overheid gezien worden geldt de Wet Openbaarheid Bestuur ook voor hun. En na een tweetal WOB verzoeken gekregen te hebben publiceerde de VSNU afgelopen week een overzicht van de gemaakte kosten per universiteit.
Transparantie is een mooi goed denk ik maar daar denken sommige wetenschappelijke uitgevers heel anders over. In een aantal overeenkomsten specificeren enkele uitgevers expliciet dat de betaalde bedragen niet openbaar gemaakt mogen worden en, jawel, die stappen nu naar de rechter.
En het begint. @ElsevierConnect en @SpringerNature willen via rechter financiële openheid universiteiten blokkeren https://t.co/aeMWHpSEI8
— Jeroen Sondervan (@jeroenson) December 21, 2016
Een rare actie van beide uitgevers aangezien het hier om twee Big Deals gaat waar een totaalbedrag afgesproken wordt met de universiteiten (en hogescholen) en dat onderling naar ratio verrekend wordt. Oftewel, in de contracten staan geen bedragen en afspraken per universiteit en het lijkt er op dat beide uitgevers een ander belang hebben bij het niet inzichtelijk maken van dit soort bedragen.
Ongeacht de uitspraak is er nu in elk geval een mooi precedent neergezet waardoor universiteiten maar vooral uitgevers het normaal zullen moeten gaan vinden om inzicht te geven in de afspraken die tussen beide partijen gemaakt worden. En dat is een goed iets.
Twitter sorteert zoekresultaten nu op relevantie
Twitter's search results are now sorted by relevance https://t.co/QPfNiMZ9Ge pic.twitter.com/I61YivDpur
— Engadget (@engadget) December 21, 2016
Afgelopen week wijzigde Twitter de wijze waarop de zoekresultaten getoond worden. Was dat voorheen nog in (een soort) omgekeerde chronologische volgorde, nu worden ze geordend op relevantie. Om precies te zijn, de volgorde die Twitter relevant vindt omdat gebruikers er op klikken of omdat ze willen dat gebruikers er op klikken.
In de praktijk betekent het dat nu vooral officiële/geverifieerde en commerciële accounts (al dan niet met de zoekterm in de naam) als eerste getoond worden terwijl tweets van eenvoudige gebruikers zoals jij en ik een stuk lager komen te staan. Wil je toch zien welke tweets het afgelopen uur geplaatst zijn met die zoekterm erin? Dan kun je nog steeds naar het tabblad Latest in de zoekresultaten.
Analyseer (fake) nieuws met Hoaxy
Say Hello to Hoaxy: “Indiana University Researchers Launch Tool to Understand Spread of Fake News” https://t.co/X67RlzgrG9
— Raymond Snijders (@rsnijders) December 23, 2016
Met alle commotie rond ‘fake news’ dat via social media verspreid wordt hebben onderzoekers een tool ontwikkeld die kan visualiseren hoe bepaalde berichten verspreid zijn via social media teneinde. Hoaxy kijkt naar berichten op Twitter en Facebook en vergelijkt dit met bekende sites die de feiten checken zoals sopes.com, politifact.com en factcheck.org.
Ik heb er een kwartiertje mee zitten spelen en heb geleerd dat ik nog veel te leren heb over het interpreteren van de visualisaties van Hoaxy :)
Kerst- en nieuwjaarsacties: goedkoop lezen en gamen
Meer dan 500 SF ebooks van Gateway Essentials zijn tot 6 januari met 50% korting verkrijgbaar (bij o.a. Bol) https://t.co/noOZFIABp3
— Raymond Snijders (@rsnijders) December 22, 2016
Overal waar je kijkt zie je kortingsacties. Of je nou van Playstation, Xbox of PC spellen houdt. Of van (Engelstalige) ebooks. Heel veel plezier gewenst de komende feestdagen!
En verder nog …
Ridiculous German Court Ruling Means Linking Online Is Now A Liability https://t.co/wZjnCZKc6S
— Raymond Snijders (@rsnijders) December 19, 2016
Het laatste woord is zeker nog niet gezegd over de ‘lastig linken’ uitspraak van het Europese Hof.
Er is geschiedenis geschreven. De verenigingen KNVI, Ngi-NGN en SOD gaan samen verder. https://t.co/vYjp6UJt2D pic.twitter.com/yTtETFvoad
— KNVI (@KNVInet) December 20, 2016
De KNVI, Ngi-NGN en SOD gaan (definitief) samen verder.
Nature Picks ‘Pirate’ in This Year’s Top People in Science https://t.co/ztvAmuIB4m
— Raymond Snijders (@rsnijders) December 21, 2016
Nature heeft Alexandra Elbakyan – oprichter van Sci-Hub – in de top 10 lijst gezet van mensen die belangrijk waren voor de wetenschap in 2016.
#