Lijstjesmaand: mijn favoriete boeken (series) van 2016

Aangemoedigd door de hoeveelheid boeken die ik in 2015 gelezen had, legde ik de lat nog wat hoger voor 2016. Op 1 januari van dit jaar daagde ik daarom mezelf uit om minstens 150 titels te gaan lezen. Met de grote voorraad ebooks en vooral de vele series comics waar ik de tradepaperbacks van lees, dacht ik dat het wel haalbaar zou moeten zijn. Het grote voordeel van digitaal lezen – voor mij tenminste – is dat ik op ereader, tablet en telefoon werkelijk overal tussendoor wel kan lezen en ach, dan is 150 een eitje, nietwaar?

Zoals je hierboven kunt zien aan mijn Goodreads Reading Challenge heb ik mezelf dus nog flink onderschat zelfs. Ik las namelijk meer dan 300 titels dit jaar en hoewel het merendeel daarvan dus comics tradepaperbacks waren heb ik ook meer romans en kinderboeken gelezen dan de voorgaande jaren. Ruim 60.000 pagina’s aan heerlijk leesvoer, variërend van de terugkeer van de fantastische Locke & Key comicserie van 27 pagina’s tot de gehele Monster Hunter boekenserie die uit dikke pillen bestaat. Voor zover je bij ebooks van dikke pillen kunt spreken natuurlijk.

Je zou zeggen dat ik nu vast een flinke deuk gemaakt heb in mijn lijst van nog te lezen titels maar die is in 2016, ondanks het vele lezen, alleen maar weer groter geworden dankzij de vele sales bij Comixology en Amazon. Ik weet nu al dat 2017 ook weer een fantastisch leesjaar gaat worden want ik ben aan vele tientallen toptitels (manga, SF boeken en comics) niet eens toegekomen dit jaar en dat lonkt allemaal nog voor het komende jaar.

Maar voordat ik me ga verheugen op wat ik nog kan gaan lezen in 2017 kijk ik eerst terug op wat ik gelezen heb en kom ik tot de onderstaande lijst (in willekeurige volgorde) van mijn favoriete/memorabele boeken en/of boekenseries. Natuurlijk zitten daar ook comics tussen maar laat je daar niet door weerhouden want veel van de beste verhalen worden in comics verteld.

–//–

Lazarus door Greg Rucka en Michael Lark

lazarusLazarus beschrijft het verhaal van Forever Carlyle, de Lazarus van één van een handjevol Families die heersen over een wereld in verval in een dystopische nabije toekomst. Een Lazarus is een beschermer die met biotechnologie in staat is om te (blijven) herrijzen uit de dood. Mooie verhalen, prachtige tekeningen en vooral het beeld van een alternatieve toekomstige wereld die helemaal niet ondenkbaar zou zijn zorgen er voor dat je dit juweeltje gewoon moet lezen. Er zijn inmiddels vier tradepaperbacks uit en de vijfde komt in 2017.

Powers door Brian Michael Bendis en Michael Avon Oeming

powersEen serie die al een flink tijdje mee gaat is Powers. Het is een comicsserie die in essentie over de detectives Christian Walker en Deena Pilgrim gaat die moordzaken proberen op te lossen. De unieke invalshoek is dat ze dit doen in een wereld waar mensen superkrachten hebben en willen hebben. Als voormalige superheld – en nu zonder powers – probeert Walker met zijn partner Pilgrim zich staande te houden in een realiteit waar superhelden maar vooral ook de criminelen superkrachten hebben. Het leest als een trein, is fantastisch getekend en weet ook een wereld te schetsen die (gelukkig) helemaal los staat van wat je van bijv. DC en Marvel kent.

Astro City door Kurt Busiek en diverse tekenaars

astro cityAstro City is zelfs al ruim 20 jaar oud en ik heb het al die tijd “bewaard” omdat de serie onregelmatig verschijnt en ik liever meerdere delen achter elkaar wil lezen. In 2016 was het dan zo ver en dook ik in de wereld die schrijver Kurt Busiek bedacht heeft. Astro City is een stad maar tegelijk ook een compleet eigen universum zoals je dat van DC of Marvel zou kunnen kennen. Het bijzondere is dat Busiek helden en personages introduceert zonder ze daadwerkelijk te introduceren: het is alsof ze al decennia lang bestaan en jij simpelweg nooit eerder verhalen over ze gelezen hebt. In de loop van de vele tradepaperbacks leer je de helden en schurken dus indirect kennen en dat doet Busiek op de beste manier die er is. Door grote maar vooral door persoonlijke verhalen te vertellen vanuit het perspectief van de personages en degenen om hun heen. Memorabel schrijfwerk en adembenemende mooi tekenwerk dat elke liefhebber gelezen moet hebben.

Met mijn ogen dicht ik alles heel door Merel Morre

merel morreEn dan ineens een dichtbundel van Merel Morre? Die niet eens te koop is als ebook? Jazeker! Merel Morre is een taaltovenares (mijn term, niet de hare) en ik geniet al jaren van haar teksten, spreuken en gedichten via Twitter. Uiteindelijk wil je ze dan wel allemaal lezen en daarom kocht ik beide dichtbundels (Dons op mijn tanden is de andere).

Absolute aanraders als je haar nog niet kent.

The Puppet Masters door Robert Heinlein

puppet mastersTerug in de tijd met een klassieker van SF legende Robert Heinlein! The Puppet Masters kwam uit in 1951 maar ik had hem nog nooit gelezen. Tot ik ergens een verwijzing tegenkwam naar het boek en ik het spontaan bij Baen kocht. Twee dagen later had ik het boek uit en keerde ik terug uit een wereld waar aliens de aarde overnamen door als parasieten mensen over te nemen in gezaghebbende functies. Natuurlijk is Amerikaans geheim agent Sam Cavanaugh de held die de dreiging weet af te wenden. Heerlijk klassieke SF die 65 jaar later natuurlijk geen echte SF meer is maar waar je nog steeds van kunt genieten.

Station Eleven door Emily St. John Mandel

station elevenStation Eleven kwam uit in 2014 en won diverse prijzen. Ook in de SF categorie omdat het een verhaal is over een wereld die ineens stopt. Van de één op de andere dag (nou ja, het duurt een paar maanden maar goed) eindigt onze beschaving, sterft de overgrote deel van de mensheid en moet de rest het zien te rooien in een wereld die eeuwen teruggegooid wordt qua technologie en verworvenheden. Dat mag je technisch zien als SF maar feitelijk is de setting, net als alle overige titels van Emily St. John Mandel, niet meer dan een vehikel om het verhaal van de hoofdpersonages te vertellen. Niet alleen is Station Eleven de moeite waard, dat geldt net zo zeer voor alle andere titels van deze fantastische schrijfster. Hopelijk is ze met een nieuwe bezig nu.

A Long Way To A Small Angry Planet door Becky Chambers

a long way to a small angry planetBecky Chambers is nog één van mijn ontdekkingen van 2016. A Long Way To A Small Angry Planet (wat een fantastische titel!) is haar debuut en is een heerlijk SF boek over Rosemary Harper en de unieke crew van de Wayfarer, een ruimteschip, die klussen aanpakken om hun brood ermee te verdienen. Het boek stond op de shortlist voor de Arthur C Clarke Award 2016 en hoewel het die prijs niet won verdient het zeker wel om door alle SF liefhebbers gelezen te worden. Of als je van avonturenromans houdt die zich toevallig in de ruimte afspelen. Het vervolg kwam eveneens dit jaar uit en focust zich op twee andere crewleden in een totaal andere setting. Eveneens zeer de moeite waard :)

Children of Time door Adrian Tchaikovsky

children of timeDe Arthur C Clarke Award 2016 ging uiteindelijk naar Adrian Tchaikovsky voor Children of Time. Eén van de laatste acties van de mensheid is het terraformen van een andere planeet en daar nieuw (menselijk) leven op uit te zetten. Dat loopt anders dan gepland en er ontstaat een totaal andere beschaving in de duizenden jaren die volgen. Een beschaving die botst met het laatste restantje van de mensheid die de onbewoonbare Aarde verlaten heeft op zoek naar een nieuwe planeet om zich op te vestigen.

Bob Evers serie door Willy van der Heide

bob eversAls tiener was ik enorm fan van de Bob Evers boeken. Ik heb alle deeltjes meerdere keren gelezen en heb ze – in tweevoud – als pockets in mijn boekenkasten staan. Maar goed, die zijn ook niet meer in de beste kwaliteit en ik was dolblij toen vorig jaar de eerste 32 delen (de serie ging verder met andere schrijvers daarna) als ebooks uitgegeven werden.

Mijn enthousiasme werd een stuk minder toen ik na aanschaf van alle 32 deeltjes merkte dat deze ebooks niet heel veel liefde hadden gekregen van uitgever Pantheon (Overamstel). Ze zijn ingescand en met OCR gedigitaliseerd maar de teksten zitten vol met OCR foutjes. In alle deeltjes. Ik heb contact opgenomen met Overamstel en die zegden toe aan de slag te gaan met nieuwe versies maar voor mij zat er weinig anders op dan alle 32 deeltjes te herlezen en stuk voor stuk alle fouten handmatig te corrigeren. Met als gevolg dat ik nu nog steeds geen Nederlandstalig boek kan lezen zonder meteen spel- en drukfoutjes te zien … Gelukkig waren de Bob Evers boeken nog steeds de moeite waard en heb ik nu uiteindelijk een set die hoogstpersoonlijk bewerkt en gecorrigeerd is. Ik kan je echter alleen niet aanraden om hetzelfde te doen dus daarom geen link in de beschrijving want dit zijn niet de ebooks om te kopen helaas.

De Alcatraz serie van Brandon Sanderson

alcatrazAlcatraz Smedry is een 13 jarige jongen die door zijn ouders verlaten is en in een pleeggezin leeft. Tot hij op zijn verjaardag een zakje zand krijgt als soortement erfenis van zijn echte vader en hij erachter komt dat de Smedry familie al jaren strijdt met de Evil Librarians die over deze wereld heersen. Vijf boeken van fantasy auteur Brandon Sanderson die voor een wat jonger publiek bedoeld zijn maar ook lekker weglezen als je geen Evil Librarian bent (maar een Nice Librarian).

Descender door Jeff Lemire en Dustin Nguyen

descender

Ik moest even aan het tekenwerk wennen voordat ik het kon waarderen maar wat een prachtige serie is Descender over een jonge robotjongen die wil overleven in een universum waar na een opstand van robots alle soorten robots verboden zijn en opgejaagd worden. Jeff Lemire vertelt over menselijkheid vanuit de ogen van een robot die niet snapt waarom die zo gehaat wordt.

Monster Hunter serie van Larry Correia

monster hunter Na vorig jaar genoten te hebben van zijn fantastische Grimnoir Chronicles moest ik natuurlijk ook de Monster Hunter boeken van Larry Correia lezen. Die serie bestaat inmiddels uit vijf boeken (de zesde komt in 2017) en twee separate boeken die zich een paar jaar daarvoor afspelen. Owen Pitt is accountant (net als Correia) en komt er op een avond achter dat monsters echt bestaan. Hij sluit zich aan bij de organisatie die deze monsters bestrijdt – met veel wapengeweld – en je krijgt een actiegevulde reeks boeken die ik verslonden heb.

Last Call at the Nightshade Lounge door Paul Krueger

Last call at the nightshade loungeMonsters en demonen zijn ook echt in Last Call at the Nightshade Lounge. Alleen hier is het de net afgestudeerde Bailey Chen die samen met een groep vecht tegen die monsters met behulp van … cocktails. Jawel, de perfect gemaakte alcoholische versnaperingen geven tijdelijk speciale krachten en het zijn de bartenders die in gevecht gaan met de duistere krachten.

Op je gezondheid!

Window into Time door Peter F. Hamilton

Window into time coverPeter F. Hamilton is één van mijn favoriete schrijvers en hoewel ik nog twee hele dikke boeken heb klaarliggen om te lezen – de Chronicle of the Fallers is nu compleet – las ik dit jaar alleen een novella van hem. Window into Time vertelt het verhaal van de dertienjarige Julian die zich dingen begint te herinneren die nog moeten gaan gebeuren. De ontdekkingstocht van Julian is heel vernuftig geschreven en het einde komt veel sneller dan je wilt. Ik hoop dat Hamilton nog veel meer van dit soort verhalen gaat schrijven!

Arcadia door Iain Pears

Arcadia coverOok Arcadia stond (terecht) op de shortlist voor de Arthur C Clarke Award 2016. In Arcadia heeft Iain Pears iets bijzonders gedaan door verschillende vertakkingen van verhaallijnen naast elkaar te laten lopen die je ook separaat kunt lezen in de app die er van gemaakt is. Ik heb het echter ‘gewoon’ als boek gelezen en kan het ook in die vorm aanraden.

Ik ga niet eens proberen om het boek in een paar regels te beschrijven maar als je van zowel magische als sombere toekomstige werelden houdt dan zit je helemaal goed hier.

The Druid Gene door Jennifer Foehner Wells

druid gene coverThe Druid Gene is het derde boek van Jennifer Foehner Wells (nadat ik al enthousiast was over Fluency en Remanence) en is geen vervolg op die twee voorgaande hoewel het zich in hetzelfde universum afspeelt. Darcy studeert geneeskunde maar heeft genetisch materiaal van een oud buitenaards ras in zich dat duizenden jaren geleden op Aarde strandde. Dat leidt er toe dat ze (klassiek) ontvoerd wordt door een ruimteschip en gedwongen wordt te overleven in een vijandelijke omgeving vol buitenaardse rassen en wezens. Het las heerlijk weg en de laatste scene in het boek maakte me nog enthousiaster over het vervolg dan ik al was.

En omdat er nog zo veel meer moois was …

Heb je nog tijd over? Dan las ik het afgelopen jaar ook nog de volgende boeken/series die de moeite waard zijn om te proberen!

 • Feedback, Hello World, The Man Who Remembered Today en eigenlijk alle titels van Peter Cawdron. De man schrijft gewoon heerlijke boeken die slechts een paar euro per stuk kosten en je hebt geen enkele reden om ze niet allemaal te willen lezen;
 • De Invisible Library serie van Genevieve Cogman. Deel 2 en 3 kwamen dit jaar uit en als het idee je aanspreekt van een Bibliotheek die bibliotheekspionnen op pad stuurt naar alternatieve werelden om speciale boeken te bemachtigen, dan moet je deze boeken zeker een kans geven.
 • De rechten op de Star Wars comics gingen in 2015 van Dark Horse naar Marvel en die laatste lanceerde meteen een nieuwe Star Wars reeks en een tweede serie over Darth Vader. Ik was skeptisch vooraf maar dat was onterecht. Twee briljant geschreven en getekende series die zeer de moeite waard zijn. Beide zijn/worden ook in het Nederlands vertaald en uitgebracht dacht ik;
 • Old Man Logan is een nieuwe comicserie die een rechtstreeks vervolg is van een verhaallijn uit de Wolverine comics van 2010. In de wereld van Logan (Wolverine) hebben de slechterikken gewonnen en leeft de oud geworden Logan zijn dagen uit in een post apocalypisch Amerika. In de nieuwe serie maakt Old Man Logan de stap naar het hedendaagse Marvel universum en hoewel ik wel een beetje klaar ben met al die Marvel series, is Old Man Logan zeer de moeite waard. Volgend jaar volgt er al een film van waarin ook Hugh Jackman voor de laatste keer speelt. De digitale tradepaperbacks zijn nog enkele dagen met korting te verkrijgen bij Comixology.
 • Kim Kardashian Saves The World door Richard Hine. Wat doe je als Amerikaanse auteur als je begin 2016 met de belachelijke situatie van een presidentskandidaat als Trump geconfronteerd wordt? Dan schrijf je een verhaal over hoe President Trump in de problemen komt met een potentiële nucleaire crisis en laat je Kim Kardashian opdraven om die problemen vakkundig in de kiem te smoren. En zit je nu samen met de rest van de wereld te hopen dat het ook echt fictie is.

En? Wat waren jouw favoriete boeken(series) die jij dit jaar gelezen hebt?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Meer dan 300?! Hoe?! Ik heb met moeite de teller op 50 gekregen dit jaar. Ben heel benieuwd naar Merel Morre. Die komt op mijn verlanglijstje (jammer dat het net kerst geweest is).

  Ik heb geen echte favorieten maar ik werd dit jaar wel aangenaam verrast door 24 dagen van Musso.

  Reply

  • @Jacky Ik sta er zelf ook van te kijken. Als ik een middag of avondje doorlees schiet het ook behoorlijk op natuurlijk met de tradepaperbacks en manga dus wellicht dat dat de reden is. Hoewel ik ook dagelijks veel lees in het openbaar vervoer en vrije momenten tussendoor ook gebruik.

   24 dagen van Guillaume Musso gaat op mijn lijstje, dank voor de tip!

   Reply

 2. Bedankt, Raymond. Je hebt me weer een paar ideeën gegeven. Alcatraz en The Invisible Library heb ik ook gelezen dit jaar. Daarnaast is de me de serie van Michael Sullivan in positieve zin bijgebleven. En natuurlijk Michelle Sagara West waarvan ik zowel de serie Chronicles of Elantra heb gelezen als de serie Sun sword.

  Nog een vraagje: het overzichtje helemaal bovenaan mbt je gelezen boeken en pagina’s: komt dat van GoodReads? Waar kan je dat vinden?

  Reply

  • @Edward Die komt van de gepersonaliseerde ‘2016 Your Year in Books’ pagina af die elke Goodreads gebruiker heeft. Je vindt de banner -en link – er naar toe onder My Books in het hoofdmenu op de Goodreads site!

   En dank voor de tips .. ik heb de Sun Sword boeken van Michelle West nog ergens in de kast staan dus wellicht eens tijd om die er uit te gaan vissen :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top