De Goodreads 2017 leesuitdaging

De één gaat voor een Nieuwjaarsduik, de ander kijkt op 1 januari naar het skischansspringen terwijl die de overgebleven oliebollen van gisteravond opeet maar voor mij begint het nieuwe jaar altijd met een goed boek en het instellen van een nieuwe leesuitdaging bij Goodreads. Afgelopen jaar heb ik meer gelezen dan ooit maar de voorraad ongelezen boeken, comics tradepaperbacks en mangapockets is onverminderd groot gebleven en ik heb dus nog heel veel leesplezier voor de boeg in 2017.

Goodreads leesuitdaging

Goodreads is een sociaal netwerk voor boekenliefhebbers en ondanks het feit dat het tegenwoordig onderdeel van Amazon is vind je er ook (alle?) Nederlandse titels zonder problemen. Andere mensen laten weten welke boeken je leest, de reviews en beoordelingen van anderen lezen en natuurlijk lekker lijstjes maken van alle boeken zijn voor mij in elk geval prima stimulansen om ook daadwerkelijk (meer) te gaan lezen.

Goodreads moedigt dat ook aan door elk jaar – meteen op 1 januari – al hun gebruikers op te roepen de Reading Challenge, de leesuitdaging, aan te gaan met jezelf. Hiermee spreek je vooraf af dat je een x aantal boeken wilt gaan lezen dat jaar en kun je in de loop van het jaar zien hoe ver je gevorderd bent en of je voor (of achter) loopt op die planning. Een stok achter de deur zeg maar, helemaal aangezien je vrienden op Goodreads ook kunnen zien hoe het er voor staat met je leesuitdaging.

Gelukkig laten steeds meer boekenliefhebbers zich uitdagen voor die leesuitdaging bij Goodreads en ik zie nu al diverse ingevulde uitdagingen voorbij komen op deze nieuwjaarsochtend. Zelf heb ik de teller op 200 gezet omdat ik me vooral wil gaan storten op de enorme voorraad digitale manga die ik nog heb liggen. Claymore, Space Brothers en Attack on Titan gaan me wel eventjes bezig houden denk ik.

Maar ik heb nog (zo) veel boeken liggen waar ik nog niet aan toegekomen ben: het 21ste deel van Jack Reacher wacht nog op me, ik heb nog een stapel met Stephen King boeken liggen, ik ga nu echt eens beginnen met de Three-Body Trilogy van Liu Cixin en verheug me enorm op The Abyss Beyond Dreams & A Night Without Stars van Peter F. Hamilton. Ik hoop nu wel toe te komen aan de titels van Victoria Schwab en ga vast en zeker verder met het (her)lezen van een paar boeken van Robert Silverberg. Ik ben ook voornemens om dit jaar wel alle genomineerde boeken voor de Arthur C. Clarke Award te gaan lezen dus het wordt vast weer een fantastisch leesjaar.

Wil je ook mee doen aan een leesuitdaging of ben je benieuwd naar wat anderen lezen? Zoek me dan op en voeg me toe op Goodreads. Weet jij al hoeveel en welke boeken jij wilt gaan lezen dit jaar?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. Pingback: #50books vraag 2: belemmeringen » Tekstbureau DrsPee

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top