Tweetweekoverzicht week 52 2016: Illegale ebooks, jaaroverzicht auteursrecht, aanpassen van tweets en gaat Facebook betalen voor muziekrechten?

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Illegale ebooks op ereaders verkopen mag niet

Het is een inkoppertje natuurlijk ongeacht wat je van de werkwijzes van BREIN vindt – en daar vind ik veel van – is het natuurlijk hartstikke fout om duizenden illegale ebooks te verkopen op Marktplaats door ze eerst op een (goedkope) ereader te zetten en die dan te verkopen.

Wat ik echter mis bij zowel het bericht op de site van BREIN zelf maar vooral bij NU.nl is nog even de kanttekening dat het doorverkopen van je ereader met daarop je legale gekochte ebooks gewoon toegestaan is. Al vermoed ik dat rechthebbenden dat liever ook niet benadrukken.

Jaaroverzicht auteursrechtkwesties

In december verschijnt het ene jaaroverzicht na het andere maar een mooi overzicht van wat er allemaal baanbrekends/interessants gebeurde op auteursrechtgebied heb ik niet kunnen vinden. Tenminste, specifiek over het Europese/Nederlandse auteursrecht want The 1709 Blog kwam gelukkig wel weer hun eigen copyright jaaroverzicht. Niet allemaal even relevant voor de auteursrechtwetgeving in Nederland maar desondanks zeker interessant!

Aanpassen van al geplaatste tweets?

Hoe handig en wenselijk zou het zijn om tweets na het versturen nog te kunnen aanpassen? Om die irritante tikfoutjes te verbeteren die we allemaal maken? Bij Twitter staat dit hoog op het wensenlijstje omdat gebruikers daar het meest om vragen maar of het ook mogelijk zal blijken te zijn? En verliest Twitter dan niet iets van zijn charme als je achteraf tweets kunt aanpassen?

Muziekindustrie wil Facebook laten betalen voor geplaatste muziek

Nadat de (Amerikaanse) muziekindustrie de pijlen al jarenlang op Google/YouTube richtte is nu Facebook in het vizier gekomen. De grote platenlabels eisen dat Facebook gaat controleren of er beschermde muziek wordt geplaatst op het sociale netwerk en vervolgens ofwel de muziek verwijdert danwel gaat betalen voor het gebruik ervan.

YouTube heeft al een dergelijk controlesysteem in de vorm van ContentID en Facebook zou volgens bronnen van de Financial Times (achter slotje helaas) ook met zo’n systeem bezig zijn met als doel om muziek in video’s te herkennen en deze te verwijderen of te licenseren.

En verder nog …

In elk geval is er nu aandacht voor het uberhaupt bestaan van nepnieuws. Nu nog graag meer aandacht voor (te) eenzijdig belicht nieuws zonder duiding en context. En hoe we er met zijn allen voor kunnen zorgen dat het minder wordt.

Tim O’Reilly vertelt wat hij zelf doet om vast te stellen of een nieuwsbericht echt is of niet. Hier lijkt me ook een mooie rol voor bibliotheken en informatiespecialisten weggelegd in het kader van informatievaardigheden of mediawijsheid.

Als we het dan toch over informatievaardigheden en mediawijsheid hebben: de bibliotheken doen al veel op dit gebied voor het primaire onderwijs blijkt uit een onderzoek (PDF)

Strengere privacy wetgeving betekent meer meldingen van datalekken. En dat gaat alleen maar toenemen de komende jaren verwacht ik.

Google verwijderde in 2016 ruim 900 miljoen URL’s uit de indexen van de zoekmachine op verzoek van rechthebbenden, een (bijna) verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Ik vraag me af hoe lang dit houdbaar is want hoe lang kun je proberen om miljarden URL’s te controleren en te verwijderen?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top