Boekenplog: Bibliotheek Colmschate

Na 48 boekenplogs gemaakt te hebben realiseerde ik me pas dat ik nooit mijn eigen lokale bibliotheek op de foto had gezet. Raar eigenlijk want ik loop er bijna dagelijks langs (richting het station) en het is de bibliotheek waar we al jaren samen met de kinderen komen. Het zal iets te maken hebben met het feit dat ik nooit meer boeken leen omdat ik ze liever zelf koop – al dan niet digitaal – maar het blijft wel de bibliotheek waar ik het vaakst kom.

Hoog tijd dus om alsnog een bezoekje te brengen en foto’s te maken!

De bibliotheek Colmschate, want daar heb ik het over, is één van de vestigingen van de bibliotheek Deventer (de hoofdvestiging in het centrum bezocht ik al wel eerder) en vind je in het winkelcentrum Flora op steenworp afstand van sportcentrum De Scheg.

Bibliotheek Colmschate

Of op een pokéballworp afstand want de bibliotheek Colmschate is een pokestop en dat blijft onverminderd leuk voor zowel mij als de kinderen.

Bibliotheek Colmschate

Maar ik kom er niet voor de Pokémon natuurlijk. De deur gaat automatisch open van de bescheiden ingang van de Wijkwinkel en bibliotheek Colmschate en nodigt je uit om naar binnen te gaan.

Er wacht een smalle en beetje donkere gang achter de ingang. Halverwege die gang kom je eerst een lift tegen maar je ziet dan ook al de trap naar de eerste (tussen)verdieping waar je een aantal rekken met folders aantreft. Na nog een klein trappetje passeer je de beveiligingspoorten en weet je dat je er nu “echt” bent.

Bibliotheek Colmschate

Beveiligingspoorten? Ik bedoel beveiligingspoort! Er is nog zo’n poort en die staat aan de zijkant bij de lift maar ik vind dit wel wat hebben eigenlijk. Eén ingang/uitgang, te gebruiken om één voor één de bibliotheek te betreden of te verlaten.

Bibliotheek Colmschate
Bibliotheek Colmschate

Omdat de ingang ook de uitgang is vind je daar ook de tafels en kasten met aanwinsten, thematische boeken enzovoorts.

Bibliotheek Colmschate

Maar er is veel meer te vinden natuurlijk. De bibliotheek Colmschate bestaat uit één grote ruimte waar je alle onderdelen dus terugvindt. Van voorleeshoek en thematisch ingedeelde collecties tot werkplekken en een (klein) leescafé.

Bibliotheek Colmschate

Voordat je echter de bibliotheek verder in loopt moet je eerst langs de zelfuitleenbalies ….

Bibliotheek Colmschate

…. en natuurlijk je geleende materialen zelf inleveren.

Bibliotheek Colmschate

De bibliotheek Deventer werkt samen met de Wijkwinkel in de diverse vestigingen. Die is op dit moment niet open maar je kunt door een selectie van dvd’s bladeren terwijl je wacht.

Bibliotheek Colmschate

Hier zie je ook meteen goed dat de bibliotheek uit één lang gerekte ruimte bestaat. Onderweg naar de ronde informatiebalie kom je eerst de speelfilms op blu-ray schijfjes, de kast met de reserveringen en de betaalautomaat tegen.

Bibliotheek Colmschate

De collecties zijn aan weerszijden van de ruimte geplaatst. Aan de linkerkant vind je de jeugdboeken terug: eerst de boeken voor 12+, dan de boeken voor 8 tot 12 en tot slot de collectie voor de allerjongsten.

Bibliotheek Colmschate

Terwijl de volwassenen aan de rechterkant hun tassen kunnen vol laden met boeken.

Bibliotheek Colmschate

Hoewel je tussen de boekenkasten ook diverse zitjes aantreft zijn de echte werkplekken achterin te vinden.

Bibliotheek Colmschate

Of als je even fijn wilt zitten met een boek.

Bibliotheek Colmschate

De werkplekken zitten naast de voorleeshoek dus heel veel stilte hoef je daar niet te verwachten denk ik. Op dit moment is het echter heel rustig en zit zoonlief daar zelf een boekje te lezen over treinen.

Bibliotheek Colmschate

Natuurlijk vind je de prentenboeken en andere voorleesboeken heel dicht in de buurt. Er lag overigens lange tijd een enorm grote zitzak bij de voorleeshoek die vooral gebruikt werd door de kinderen om op/in te springen. Vandaar dat (mijn) kinderen nog steeds braaf hun schoenen uitdoen :)

Bibliotheek Colmschate
Bibliotheek Colmschate
Bibliotheek Colmschate
Bibliotheek Colmschate
Bibliotheek Colmschate

De jeugdafdeling krijgt vanzelfsprekend veel aandacht in alle bibliotheken maar ik word altijd extra vrolijk van de indeling in de bibliotheek Colmschate. Misschien omdat het een kleinere vestiging is en er diverse scholen in de buurt zijn voelt deze bibliotheek altijd aan alsof het een jeugdbibliotheek is waar je toevallig ook nog wat boeken (en speelfilms) voor volwassenen kunt vinden. In plaats van andersom.

Ik krijg iedere keer weer zin om te grasduinen door de kinderboeken en dat is natuurlijk precies wat een goede inrichting moet bewerkstelligen.

Bibliotheek Colmschate
Bibliotheek Colmschate

Het is echter niet alsof je geen romans kunt vinden in de bibliotheek. Volop literatuur en cultuur :)

Bibliotheek Colmschate

Maar dan heb je het meeste ook wel gezien uiteindelijk. Het wordt tijd om de boeken te verzamelen die je wilt lenen en naar de in- en uitgang te lopen.

Bibliotheek Colmschate

Niet vergeten om de materialen ook daadwerkelijk aan jezelf uit te lenen natuurlijk.

Bibliotheek Colmschate

Voordat je via de trap weer afdaalt naar beneden. En de poort nog even controleert of je alles wel goed gedaan hebt.

Bibliotheek Colmschate

Met een laatste blik op het grote kunstwerk dat op de tussenverdieping hangt is het dan tijd om de bibliotheek Colmschate te verlaten. Tot de volgende keer!

@foto’s zijn gemaakt in september en november 2016. Je kunt ze in dit album op Flickr bekijken en hergebruiken onder de meegegeven Creative Commons-licentie.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. de kast met de reserveringen <<<

  Dit vind ik zo’n vreemd fenomeen, zo’n kast met gereserveerde boeken.
  Wat moet ik ervan vinden als ik weet dat de heer M (wiens boeken vlakbij die van mij – zouden – staan) geïnteresseerd is in de volgende boeken:
  – Karel Bruggemans Jean-Claude de Vroey / Explosief 2.2 – leerboek;
  – Mohamed-Ali Adraoui / Du Golfe aux banlieues, Le salafisme mondialisé;
  – Jared Ledgard / The Preparatory Manual of Explosives, Third Edition; en
  – Lonely Planet Syria & Lebanon?

  of mevrouw N in de volgende boeken:
  – John Smith [sic] / Carpe Diem-2- The Making of a Nymphomaniac
  – Jean-Daniel Verhaeghe Movie Bernard Fresson / Remi – Alleen Op De Wereld
  – Margaret Paul E.J. Chopich / Eenzaamheid hoeft niet?

  Adres van mevrouw N en de heer M is alvast maar op de reserveringsbon geprint….
  Wil ik dit weten?

  Reply

  • @Frank Kennelijk wil je dit wel weten als je de moeite neemt om de boeken te bestuderen die naast de door jou gereserveerde titels staan? Ik neem aan dat je een probleem met privacy ziet in de kast met reserveringen?

   Ik zie dat probleem totaal niet moet ik zeggen. Los van het feit dat ik betwijfel of de gemiddelde bibliotheek over een collectie ‘hoe maak ik explosieven’ beschikt zijn er tientallen redenen te bedenken waarom iemand dat zou willen lenen. Welke conclusies anderen daar aan verbinden, tja, daar is geen procedure of kruid tegenop gewassen. Wat zou het alternatief zijn? Een screening door de bibliotheek en dat er een alarmbelletje afgaat als iemand een pikant boek reserveert? Of een titel over explosieven die je zelf hebt aangeschaft voor de collectie? Of dat je bij de balie moet informeren naar je gereserveerde boeken en dat die in een neutrale bruine zak worden meegegeven?

   En tja, wat is het verschil met het meekijken van wat je voorganger leent bij de uitleenbalie terwijl jij aan het wachten bent op jouw beurt? Ik zie het niet eerlijk gezegd.

   (overigens worden adressen van leners om privacyredenen niet op de bonnen geprint. Alleen naam en pasnummer)

   Reply

 2. Raymond, uiteraard waren de voorbeelden fictief. Alle titels waren overigens op Bol.com te vinden.
  Het gaat me meer om de privacy. Als ik die boeken zou willen lenen, dan gaat mij dat aan en verder niemand. Mijn achternaam is zo weinig voorkomend, dat de boeken bij ons in het dorp (circa 25.000 inwoners) nog steeds aan mijn persoon te koppelen zijn.
  Ik zou er dus inderdaad de voorkeur aan geven dat ze bij de uitleenbalie op te halen zijn op een tijdstip/gelegenheid die mij past.
  Maar we kunnen uiteraard van mening verschillen.

  Reply

  • Ah maar dat is een stuk concreter als vraag en hoewel ik het zelf niet als lastig ervaar respecteer ik dat jij dat wel vervelend vindt. Zeker in een kleinere gemeenschap kan ik me er ook best wel wat bij voorstellen en zou ik zelf ook niet zo snel titels reserveren waar anderen – al dan niet correcte – conclusies aan zouden gaan verbinden.

   En ‘vroeger’ ging het eigenlijk ook altijd zoals je het beschrijft. De reserveringen stonden bij de uitleenbalie in een aparte kast waar alleen personeel bij kon komen en als je een boek ging lenen meldde het bibliotheeksysteem aan de medewerker dat er nog gereserveerde titels gereed stonden om mee te nemen.

   Maar door de introductie van zelfservice is de klassieke uitleenbalie bijna overal verdwenen en is er dus ook geen medewerker meer die even je gereserveerde titels – ver van nieuwsgierige aagjes – erbij kan pakken.

   Dat wil echter niet zeggen dat het per se moet met een publiek toegankelijke kast met reserveringen natuurlijk. Ik zou het punt rechtstreeks aankaarten bij je eigen bibliotheek want juist bij een kleinere gemeenschap verwacht ik dat je echt niet de enige bent die dit niet ideaal vindt. Maar als niemand dit als een probleem meldt bij die bibliotheek dan verandert er ook niets. Wie weet staat je lokale bibliotheek open voor een andere oplossing, afhankelijk van of er nog een informatiebalie is met een bezetting.

   Reply

 3. Leuke plog! Dat van die zitzakken die door de jeugd als springzakken worden gezien is heel herkenbaar. In onze bieb hebben ze die ook maar weggehaald.
  @Frank de kleine bibliotheken die voor het grootste deel op vrijwilligers draaien hebben ivm bezuinigingen zoveel mogelijk geprobeerd personeel overbodig te maken, dus jouw suggestie zou een stap achteruit zijn.

  Reply

  • Ninia/Raymond, Ik begrijp de motieven. Ik ben evenwel mordicus tegen bezuinigingen op bibliotheken met alle gevolgen. Daarbij is de door mij genoemde ‘reserveringskast’ natuurlijk maar klein bier. De lokale bibliotheekmedewerkster keek mij overigens hoogst verbaasd aan toen ik er een opmerking over maakte.. Ik heb het maar zo gelaten, maar kon hier toch even mijn zeepkist op.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top