Tweetweekoverzicht week 1 2017: Kobo neemt Tolino over, kerkliederen online, boeken naar de kringloopwinkel en geen auteursrecht op het verhaal van Moszkowicz

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Kobo neemt (het merk) Tolino over

In Duitsland zijn er twee grote spelers op de ebookmarkt. Amazon is de bekendste natuurlijk maar om er voor te zorgen dat deze niet een monopolie zou krijgen ten koste van de Duitse boekhandels en uitgeverijen begonnen deze Duitse ketens, samen met Deutsche Telekom, enkele jaren geleden met een eigen platform en infrastructuur: Tolino. De content wordt geleverd door de Duitse uitgevers en het platform plus infrastructuur door Deutsche Telekom.

In de laatste week van december blijkt dat Deutsche Telekom hun aandeel en rol in Tolino hebben verkocht aan Kobo. Of beter gezegd, aan het moederbedrijf van Kobo, Rakuten Japan.

Kobo gaat daarmee de infrastructuur beheren van het Tolino platform waarbij Tolino zowel als merk als platform blijft bestaan, aldus Kobo zelf. Dat is ook logisch omdat Tolino een sterk merk is in Duitstalige landen (en ook in Nederland en Belgie via respectievelijk Libris/Blz en Standaard boekhandel verkocht wordt) maar het roept wel de vraag op wat de consequenties op de iets langere termijn zijn.

Het ligt niet voor de hand dat Kobo twee ecosystemen los van elkaar wil/kan blijven handhaven hoewel ze heel erg verschillend van elkaar zijn. Tolino is een relatief open systeem als tegenhanger van het gesloten ecosysteem van Amazon waarbij de boekwinkels ook de ebookwinkels zijn en klanten hun elders gekochte ebooks kunnen uploaden naar hun Tolino accounts. Terwijl Kobo, vergelijkbaar met Amazon, een gesloten ecosysteem heeft en alleen de bij Kobo gekochte ebooks gesynchroniseerd worden tussen apps en Kobo ereaders.

De optimist in me hoopt dat Kobo bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie ereaders het beste van hun eigen ereaders combineert met het beste van de uitstekende Tolino ereaders zodat het gemakkelijker wordt om ebooks die je bijv. bij andere winkels dan Bol en Kobo koopt op de ereaders te zetten. Maar ik hou er ook rekening mee dat Kobo wel eens de stekker uit de Tolino reeks van ereaders zou kunnen gaan trekken zonder dat er een goed alternatief voor komt. We zullen het gaan zien de komende maanden en jaren.

Kerkliederen uit Liedboek Online mag je niet op openbare websites zetten

De opvatting dat religieus gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken geen inbreuk zou zijn op het auteursrecht is een hardnekkige. Er zijn aardig wat kerkgenootschappen die onbewust of bewust geen rekening houden met het feit dat de hemelse kerkliederen die gezongen worden onderhevig zijn aan het aardse auteursrecht. De meest gebruikte bron voor kerkliedern is het Liedboek dat sinds enkele jaren ook een eigen website-met-abonnement heeft en dat leidde eerder al tot een rechtszaak.

Ook nu speelde het Liedboek een rol want een kerkgenootschap had (de tekst van) het lied op de eigen website gezet zonder daarbij om toestemming te vragen van de schrijver en componist van dat lied. Die had het weliswaar tegen een vergoeding laten opnemen in het Liedboek maar dat geeft een abonnee van het Liedboek geen toestemming om het maar op de eigen website te zetten. Daar kon de rechter het alleen maar mee eens zijn en de kerkgemeente is dan ook veroordeeld tot een schadevergoeding en het betalen van de proceskosten.

Breng jij tweedehands boeken naar de kringloopwinkel?

Trouw kwam afgelopen week met een heel leuk artikel over boeken die in de kringloopwinkel belanden. Martin Hansen, die de boekenafdeling van kringloopwinkel Emmaus in Haarzuilens runt, vertelt over hoe hij wekelijks duizenden boeken binnenkrijgt en daar een selectie uit maakt om te verkopen. En dat zijn maar zelden de bestsellers die hij aan de straatstenen niet kwijt kan. Die belanden samen met de andere – niet-geselecteerde – boeken in een grote container om voor de oudpapierprijs verkocht te worden.

Wat mij betreft is dat een goede reden om ook zelf eens te kijken of je je geliefde boeken een nieuwe eigenaar kunt bezorgen. Ik vind het leuker om boeken weg te geven aan mensen waarvan ik weet dat ze die titels ook graag willen hebben en ik heb dat enkele malen gedaan met mijn eigen tweedehands boeken. Dat is natuurlijk geen garantie dat zij die boeken niet alsnog bij het oud papier zetten maar toch voelt dat beter dan de kringloopwinkel voor mij. Nu moet ik nog eens vaker de moeite nemen om uitgelezen boeken achter te laten bij een Boekspot bijvoorbeeld.

Het auteursrecht van de familie Moszkowicz

De VPRO wil hun nieuwe televisieserie over het verhaal van de familie Moszkowicz, De Maatschap, vanaf 25 januari gaan uitzenden. De familie Moszkowicz zelf vindt dat niet zo geweldig en beroept zich in een kort geding op een (mogelijke) inbreuk op het auteursrecht – het verhaal van de familie wordt in de autobiografie van vader Robert Moszkowicz beschreven – om de uitzending van De Maatschap te verbieden.

De rechter oordeelt echter dat de totaalindruk van de serie anders is dan dat van het boek en dat veel van de gebeurtenissen en feiten rondom de familie Moszkowicz uit openbare bronnen gehaald (kunnen) zijn. Hij ziet het dan ook niet als inbreuk op het auteursrecht dat op de autobiografie rust en daarmee kan de uitzending van de tv serie alsnog plaatsvinden.

En verder nog …

Digitale boeken hebben echt wel voordelen hoor.

YouTube Red is de abonnementsversie van YouTube met extra content en ontbrekende advertenties. Komt YouTube Red ook naar Nederland?

Nadat ik in 2016 zowel Fallout 3, Fallout 4 als (nu nog steeds) Fallout New Vegas heb gespeeld moest ik hier extra smakelijk om lachen. Grote kans dat ik hetzelfde had gedaan als ik een afbeelding over hacken had gezocht :)

The Internet Archive is met een videoarchief begonnen van Donald Trump. Honderden uren aan videomateriaal van, met en over de nieuwe president van Amerika waarmee het gemakkelijker wordt om tegenstrijdige of ronduit foute uitspraken te onderzoeken.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Ik geef de p-books ook het liefst aan mensen van wie ik hoop dat ik ze er een plezier mee doe. De rest breng ik naar books4life: http://www.books4life.nl/. 90% van de opbrengst gaat naar goede doelen, zoals de Novib en Amnesty. Mijn ervaring is dat ze erg blij zijn met de boeken.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top