krant en laptop (over pressreader)

PressReader: gratis digitale kranten en tijdschriften via je bibliotheek

Met PressReader heb je op je tablet, telefoon of laptop gratis toegang tot meer dan 6000 kranten en tijdschriften, uit meer dan 100 landen en in 60 talen. PressReader is te raadplegen in (bijna) elke bibliotheek in Nederland door verbinding te maken met de gratis wifi op die locatie en dan naar de PressReader app of website te gaan. Maar vervolgens kun je zeven dagen lang ook buiten de bibliotheek, thuis of waar dan ook, kranten en tijdschriften blijven downloaden. En na die week? Dan ga je gewoon weer even terug naar je bibliotheek om je toegang te ‘verversen’.

PressReader

pressreaderHet zal ergens in 2015 geweest zijn (denk ik) dat ik las dat de Bibliotheek een licentie had genomen op PressReader. Dat werd (en wordt?) via EBSCO aangeboden aan bibliotheken en als ik me niet vergis is het de nieuwe naam voor het ‘oude’ PressDisplay waar ik al eerder over schreef.

Het achterliggende idee is eenvoudig: verzamel zoveel mogelijk kranten en tijdschriften, ongeacht de taal en het land en biedt dit in de oorspronkelijke vormgeving aan zodat mensen makkelijk digitale kranten en (nieuwe nummers van) tijdschriften kunnen aanschaffen en lezen. Dat ging met PressDisplay altijd en alleen via de computer en hoewel ik het een mooie dienst vond, lees ik nooit kranten en tijdschriften op een monitor. Met PressReader echter ligt de focus ook vooral op het lezen van die kranten en tijdschriften in een app want zeg nou zelf, dat leest toch wel een stuk handiger?

Voor bibliotheken

Nog handiger is dat PressReader zich op bibliotheken richt zodat die in één keer duizenden kranten en tijdschriften uit tientallen landen en in tientallen talen kunnen aanbieden aan de eigen gebruikers. En daar hebben ze een best vernuftige manier voor bedacht. Normaliter worden dit soort databanken aangeboden op basis van IP-ranges: als je een abonnement neemt als bibliotheek krijg je toegang tot die databank op alle computers van het bibliotheeknetwerk. Dat werkt op zich uitstekend maar het dwingt gebruikers om telkens naar de bibliotheek te komen om op de computers daar in de databank te kunnen zoeken.

PressReader pakt het iets anders aan. De toegang gaat nog steeds wel op basis van IP-adressen maar dat wordt gekoppeld aan een wifi hotspot dat in de bibliotheek aanwezig is. Zolang je verbonden bent met dat wifinetwerk, heb je toegang tot de kranten en tijdschriften. Niet alleen op de computers van de bibliotheek zelf maar ook op de apparaten die bezoekers zelf mee brengen zoals een telefoon, tablet of laptop.

Je hebt dan geen account nodig maar kunt simpelweg alles downloaden en lezen zolang je apparaat maar met een wifi netwerk verbonden is dat toegang biedt tot PressReader. In de iOS en Android app zie je, behalve het aanbod van de duizenden kranten en tijdschriften, daarom ook een kaart van Nederland waar je alle wifi hotspots in Nederland ziet die toegang geven tot het volledige aanbod.

pressreader hotspotmap

Zoals je kunt zien zijn er behoorlijk veel wifi hotspots in Nederland en dat komt omdat ze dus (onder meer) bij de openbare bibliotheken toegankelijk zijn. Ook voor jou, ongeacht of je lid bent van de bibliotheek of niet.

Hoe werkt het dan?

1. Zorg dat je de PressReader app geïnstalleerd hebt op je telefoon of tablet of sjouw je laptop mee naar de dichtstbijzijnde bibliotheek

2. Verbind je telefoon, tablet of laptop met het (open) wifi netwerk van de bibliotheek

Dit is wat mij betreft het enige minpunt want je kunt geen VPN verbinding activeren omdat de app dan niet weet dat je je in de bibliotheek bevindt. Je zult (even) gebruik moeten maken van het onbeveiligde wifi netwerk van de bibliotheek.

3. Start de PressReader app of ga op de laptop naar de website

Je krijgt dan een welkomscherm van de bibliotheek en je ziet dat je maar liefst zeven dagen lang toegang hebt. Vanaf dit moment kun je een eventuele VPN verbinding activeren of thuis verder gaan op je eigen wifi. De PressReader app onthoudt dat je gebruik mag blijven maken van het volledige aanbod, ook al ben je nu niet meer verbonden met het wifi netwerk van de bibliotheek.

PressReader noemt dit Radiant Access: bibliotheken kunnen ervoor kiezen om hun gebruikers langere tijd toegang te geven als ze eenmaal ‘gevalideerd’ zijn middels het wifi netwerk van de bibliotheek. De Nederlandse openbare bibliotheken bieden zeven dagen toegang aan zodat je ook thuis of onderweg de kranten en tijdschriften kunt lezen en nieuwe nummers kunt downloaden.

4. Je kunt vervolgens bladeren door het aanbod van kranten en tijdschriften (geordend op land, categorie en taal) of meteen zoeken naar een specifieke titel

5. Klik op het icoontje met het pijltje onder een krant of tijdschrift om het betreffende nummer te downloaden en te lezen.

pressreader bibliotheek nrc

En lezen maar!

Het aanbod

Welke (bekende) kranten en tijdschriften kun je in PressReader vinden en lezen? Nou, te veel om op te noemen natuurlijk maar in elk geval bekende kranten als The Washington Post, New York Post, USA Today, The Independent, Le Monde, Hurriyet en de Nederlandse NRC Handelsblad en Telegraaf.

Qua tijdschriften vind je o.a. Newsweek, Vogue, (de Nederlandse) C’t Magazine en meerdere Engelstalige gamingtijdschriften zoals Edge, PC Gamer en GamesMaster (die ik graag lees) maar er is werkelijk voor elk wat wils.

En het enige wat je er voor hoeft te doen is één keer per week even bij je bibliotheek langs lopen en kortstondig je telefoon, tablet of laptop verbinden met het wifi netwerk zodat je weer een weekje vooruit kunt.

Geen gekke deal toch?

@headerfoto via Pixabay met een CC0-verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

  • Ja, de bibliotheek in Den Haag maakt schijnbaar gebruik van een wifi netwerk van de gemeente en dat kan/zal dan niet kunnen in combinatie met PressReader. Het is wel te raadplegen op de computers in de bibliotheek zelf maar helaas dus niet via wifi en de apps.

   Er zullen ongetwijfeld meerdere bibliotheken zijn waar de bestaande wifi netwerken niet gebruikt kunnen worden voor PressReader maar ik heb geen idee welke dat dan zijn. Ik vermoed/vrees dat de bibliotheken die een pand delen met gemeente, museum of andere culturele instellingen dit probleem hebben.

   Reply

   • Bij Centre Céramique, waar de Stadsbibliotheek Maastricht gevestigd is, werkt de Press Reader app in combinatie met ons Wifi netwerk prima. En ook wij zijn onderdeel een gemeentelijke organisatie (Maastricht) en maken gebruik van een gemeentelijk netwerk. Maar goed het ene netwerk is natuurlijk het andere niet.

    Nog een tip. Als je een account aanmaakt bij Pressreader dan kun je ook met meerdere apparaten gebruik maken van Pressreader. Bijvoorbeeld naar de bibliotheek met je smartphone, inloggen met je account en daar kranten downloaden via het wifi netwerk. Daarna kun je thuis, na inlog op bijvoorbeeld je iPad ook 7 dagen gebruik maken van Pressreader.

    Ik heb overigens geen idee hoeveel Nederlandse openbare bibliotheken gebruik maken van Pressreader. Sowieso de PLUS bibliotheken maar je hoort het steeds meer.

    Wij nemen Pressreader overigens af via Ilge

    Reply

  • @Kitty Omdat het een commercieel product is bedoel je? Ik zie dat niet als een probleem aangezien PressReader voor bibliotheken bedoeld is en ik het als bibliotheekgebruiker een leuke/nuttige dienst vind. Het wordt door vele bibliotheken aangeboden via de eigen websites en dat zie ik niet als commercieel propageren van PressReader maar als dienstverlening van de bibliotheken zelf.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top