Boekenplog: Scheltema

Ook al kom ik al vele jaren met enige regelmaat in Amsterdam, ik was nog nooit bij Scheltema geweest. Het is één van de grootste boekhandels van Nederland die al sinds 1853 in Amsterdam gevestigd is op meerdere locaties en onder verschillende namen. Afgelopen week kon ik, tussen twee afspraken door, eindelijk een bezoekje brengen aan deze bijzondere boekenplek.

De afgelopen tien jaren staat de naam van Scheltema (voor mij) synoniem met de vele naamswijzigingen. Vanaf 2006 droeg de boekhandel, als onderdeel van de Boekhandels Groep Nederland, de naam selexyz scheltema, maar door het faillissement van Selexyz werd de naam vervolgens Scheltema De Slegte. Na de fusie met De Slegte tot Polare werd de naam “Polare Amsterdam voorheen Scheltema”. Na het faillissement van Polare in januari 2014 ging de boekhandel verder onder haar oude naam Scheltema. Tot mei 2015 was de winkel gevestigd aan het Koningsplein maar in die maand opende Scheltema de deuren in een prachtig pand aan het Rokin.

Maar aangezien ik uit een andere kant van Amsterdam kwam gelopen was dat niet de ingang die ik tegenkwam.

Scheltema Amsterdam

Het blijkt de zij-ingang te zijn maar natuurlijk niet te weerstaan als je ‘Holland’s greatest bookstore’ boven de deur ziet staan.

Scheltema Amsterdam

Toch weersta ik de verleiding om meteen naar binnen te gaan en loop ik eerst nog even het smalle straatje in aan de achterkant van het pand om nog een foto te maken. Geheel volgens verwachting (het is Amsterdam immers), staan daar diverse fietsen gestald.

Scheltema Amsterdam

Bevestigd op de achtermuur hangt een groot bord met een dwarsdoorsnede van het Scheltemagebouw. Handig want je ziet meteen waar je moet zijn maar het is wel een bijzondere plek om het op te hangen. Tenzij veel bezoekers via het smalle straatje aan de achterkant arriveren?

Scheltema Amsterdam

Maar goed, ik ga de zij-ingang binnen die zich vlak bij de kassa blijkt te bevinden.

Scheltema Amsterdam

Nog voordat ik de winkel zelf binnenkom loop ik eerst nog langs de parkeerplek van de Boekmobiel! Geen idee of die zo heet maar een boekbezorgingsdienst heeft eigenlijk een Boekmobiel nodig vind ik.

Scheltema Amsterdam
Scheltema Amsterdam

Aan de andere kant van de kassa’s kun je de tijdschriften vinden. Heel veel tijdschriften.

Scheltema Amsterdam
Scheltema Amsterdam

Bij de hoofdingang (of uitgang) staan de kasten met de populaire literatuur en non fictie. En natuurlijk tafels vol met bestsellers.

Scheltema Amsterdam

En vind je (gelukkig) ook meerdere borden met de “inhoudsopgave” zodat je niet telkens naar buiten hoeft te lopen ;)

Scheltema Amsterdam
Scheltema Amsterdam
Scheltema Amsterdam

Dan met de roltrap naar de eerste verdieping waar het heel duidelijk wordt dat het de maand van de strips is bij Scheltema. Overal hangen borden in de vorm van tekstballonnen en de meeste strips kun je ook op deze verdieping vinden.

Scheltema Amsterdam

Maar ook de literatuur, luisterboeken en poëzie. Alle boeken staan – net als op de hoger gelegen verdiepingen – in hoge houten kasten die met sfeerverlichting belicht worden. De vloer is nu ook van hout (op de begane grond is het beton) waardoor het een hele andere uitstraling krijgt.

Scheltema Amsterdam

Ook de tafels (plateau’s eigenlijk) zijn van hout. Je vindt in elk hoekje dan ook stapels met boeken om door te snuffelen.

Scheltema Amsterdam

‘Cause this is thriller(s)!

Scheltema Amsterdam

Behalve bakken vol met stripboeken staat er ook een klein kastje met comics. Met een begeleidend briefje dat je voor de tweedehands strips op de vierde etage moet zijn. OK dan.

Scheltema Amsterdam

Maar er is nog veel meer te zien op de eerste verdieping. Ik krijg de SF boeken in zicht!

Scheltema Amsterdam

YES!

Scheltema Amsterdam

Voor mij is een boekwinkel pas compleet als ze veel Engelstalige SF & fantasy hebben.

Scheltema Amsterdam

Bij de roltrappen kun je ook terugkijken welke genres en rubrieken je op welke verdieping kunt vinden. Er is genoeg moois te zien.

Scheltema Amsterdam

Dus ga ik naar de tweede verdieping. Links van de roltrap staan de boeken over kunst …

Scheltema Amsterdam

… terwijl je aan de rechterkant “Scheltema kookt” en de boeken over sport, theater en film aantreft.

Scheltema Amsterdam

Kunst blijkt ook nog fotografie, lifestyle en design te omvatten.

Scheltema Amsterdam

Ook de kinderboekenafdeling is op de tweede verdieping.

Scheltema Amsterdam

Het piratenschip valt meteen op in deze hele knusse hoek vol met prentenboeken, voorleesboeken en andere kinderboeken. Het past ook heel mooi in het hele ‘hout-thema’ natuurlijk.

Scheltema Amsterdam

Ik ga op reis en neem een boek mee? Ook dan moet je op deze verdieping zijn!

Scheltema Amsterdam

De derde verdieping! Voor nog meer boeken. En de toiletten. Handig als je te veel koffie gedronken hebt in het koffiehuis dat op de eerste verdieping zit (en ik niet op de foto heb gezet). Ahum.

Scheltema Amsterdam

Enfin, liefhebbers van boeken over geschiedenis en politiek moeten sowieso al op deze verdieping zijn.

Scheltema Amsterdam

Terwijl ik even op zoek ga naar de auteursrechtboeken. Handig dat de servicebalie naast de kasten met rechtenboeken te vinden is.

Scheltema Amsterdam

De boeken over de exacte wetenschappen staan iets verderop. Gebroederlijk bij de managementboeken.

Scheltema Amsterdam

De filosofie- en psychologieboeken mogen natuurlijk niet ontbreken.

Scheltema Amsterdam

En alweer op de vierde verdieping: ramsj en tweedehands boeken! Met uitzicht over de daken van Amsterdam :)

Scheltema Amsterdam

Hoewel het uitzicht op de ramsj ook niet te versmaden is.

Scheltema Amsterdam

De mooie kasten met sfeerverlichting zijn vervangen door eenvoudige houten stellages maar zitten wel vol met prachtige tweedehands boeken.

Scheltema Amsterdam

En ach, over sfeerverlichting heb je ook niet te klagen eigenlijk.

Scheltema Amsterdam

Maar al mijn aandacht gaat naar de kast vol met tweedehands SF boeken!

Scheltema Amsterdam

Er is ook nog een leuke zithoek om je nieuwe tweedehands aanwinsten te lezen. Of even uit te rusten van de lange tocht naar de bovenste verdieping :)

Scheltema Amsterdam

De vijfde verdieping is alleen voor het personeel (zag ik buiten op het bord) dus ik neem de roltrappen weer naar beneden. Ik twijfel nog even over het aanschaffen van de gebundelde hardcoveruitgave van Neil Gaiman’s American Gods & The Anansi Boys maar verlaat Scheltema dan toch via de hoofdingang. Zonder boek.

Scheltema Amsterdam

Ik maak nog wel even een foto van de voorgevel, inclusief de fietsen die daar geparkeerd staan. Hier is geen melding te vinden over “Holland’s greatest bookstore” maar dat maakt allemaal niets uit. Scheltema is zonder twijfel de grootste boekwinkel van Amsterdam en je hebt helemaal geen extra reden nodig om deze te bezoeken.

Als je dus een keer in Amsterdam bent, vergeet dan niet om een kijkje te nemen!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Nice walk :)
  I was quite surprised not finding any e-book readers in Dutch bookstores :( The biggest one is not different as I can see.

  Reply

 2. Ongelooflijk leuk om deze voor mij zeer bekende boekhandel door jou gerecenseerd te zien. Knap hoe je de meeste mensen onherkenbaar in beeld hebt gebracht maar ik denk er toch twee te herkennen. :-)
  En ik zal eens vragen hoe ze de boekmobielen noemen. Goeie benaming.

  Reply

  • Ik doe altijd erg mijn best om mensen niet of onherkenbaar in beeld te brengen maar het is simpelweg niet altijd te vermijden, zeker als het om baliepersoneel gaat bijvoorbeeld. Ik kan moeilijk vragen of ze even willen weglopen zodat ik een betere foto kan nemen. In het verleden heb ik wel eens gewacht tot ze bijvoorbeeld met een klant meeliepen maar dat ziet er dan heel raar uit, zo zonder bezetting :)

   Grappig overigens want ik heb natuurlijk geen idee dat ik bekenden van jou zit te fotograferen!

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top