Tweetweekoverzicht week 2 2017: Is er leven na Yahoo?, Blendle Premium en mogelijke versoepeling van de cookiewet

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Een deel van Yahoo blijft bestaan

Een deel van Yahoo krijgt een nieuwe naam (Altaba) en hoewel er een aantal oude Yahoo diensten zullen verdwijnen blijven de zoekmachine, Tumblr en Flickr in elk geval ‘gewoon’ bestaan. Dat is een hele korte samenvatting van de consequenties van de verkoop van Yahoo aan het Amerikaanse telecombedrijf Verizon en eentje waar ik blij mee ben. Puur omdat ik zelf graag gebruik maak van Flickr en bezorgd was dat deze fotodienst ook zou gaan verdwijnen. Wat precies wel de gevolgen zullen zijn voor de diensten die blijven is nog niet duidelijk maar aangezien het niet de winstgevende onderdelen van het oude Yahoo waren kun je wachten op nieuwe businessmodellen die ongetwijfeld ook impact hebben op de huidige gebruikers.

Blendle Premium

Vlak voordat Alexander Klöpping bij Jinek de onthulling deed van Blendle Premium kwam de aankondiging ook al online op Medium.com. “Voor een vast bedrag per maand krijg je het beste uit alle kranten en tijdschriften voor jou geselecteerd. Vanaf nu heb je Spotify voor muziek. Netflix voor video. En Blendle voor artikelen.”

Als je al een Blendle account had kan het je niet ontgaan zijn want Premium wordt zeer irritant stevig gepromoot nu. De wens is ook nu weer de vader van de gedachte want ook al las ik niet over het deel heen dat stelt dat je een selectie van artikelen krijgt voor een tientje, ergens had ik toch in mijn hoofd dat het onbeperkt lezen bij Blendle zou zijn voor dat geld.

En dat is het dus niet.

Je krijgt feitelijk een dagelijkse “krant” van 20 artikelen voor dat tientje per maand. Enerzijds met de hand samengesteld door de redactie en anderzijds gekozen door de computer op basis van je eigen voorkeuren. Wil je echter artikelen lezen over specifieke onderwerpen die niet in de globale rubricering zit van Premium, dan moet je daar nog gewoon voor betalen uit je tegoed.

Mijn alerts op artikelen waar het woord ‘auteursrecht’ in voorkomt valt dus bijvoorbeeld niet onder mijn Premium aanbod (want natuurlijk probeer ik dat een week lang) en dus zou ik elke maand nog steeds een paar euro moeten betalen uit mijn tegoed naast die 9,99 euro voor Premium. En sorry maar dat voelt niet OK.

Dat gevoel komt voornamelijk omdat je in precies dezelfde omgeving van Blendle zit. Een deel van de aanbevolen artikelen krijg je dus binnen je Premium abonnement maar zodra je begint rond te klikken loop je meteen tegen artikelen waarvoor je ouderwets moet betalen. Dat Premium aanbod zou eigenlijk gescheiden moeten zijn. En bij voorkeur in een aparte app moeten zitten omdat het totaal wat anders is dan het reguliere Blendle.

Ik moest meteen aan de NRC Reader app denken. Daar was ik een enorme fan van omdat zowel de inhoud als vormgeving perfect werkte. Maar een apart abonnement hiervoor moeten nemen stuitte me ook al tegen de borst omdat het grotendeels artikelen waren die ik al kon lezen binnen mijn NRC abonnement.

Maar beste Blendle, kopieer die fraaie NRC Reader app nou eens en hernoem dat naar Blendle Premium. En stop daar die dagelijkse twintig artikelen in. Met mooie layout en aandacht voor de prachtige foto’s die erbij horen. Voor die Blendle krant betaal ik dan wel graag een tientje per maand. Omdat ik dan het verschil zie ten opzichte van de niet-Premium artikelen en ik er niet dagelijks aan herinnerd word dat ik extra betaal voor de artikelen die niet door jullie (computers) zijn geselecteerd.

Versoepeling van de cookiewetgeving?

Ook de Europese Commissie heeft genoeg van popups en banners op elke website, ook al gaat het alleen maar om cookies voor social media knoppen, webstatistieken of het bijhouden van boodschappenmandjes op de site. Er ligt nu een voorstel om de wetgeving te versoepelen zodat er wel expliciete toestemming nodig is om het gedrag van gebruikers te mogen volgen maar niet meer om ze basisfunctionaliteiten voor te schotelen. En idealiter zou dat ook niet meer per website gevraagd moeten worden maar bijvoorbeeld tijdens de installatie van een browser “Mogen websites die je bezoekt tracking cookies plaatsen om hun diensten beter af te stemmen?”.

Hoewel dat (natuurlijk?) goed klinkt zal de praktijk weerbarstiger zijn vermoed ik want bedrijven zullen zich echt niet neerleggen bij de massale opt-out die er dan plaatsvindt. Toch? En het kon ook wel eens irritanter worden voor gebruikers als je toch redenen hebt om per site andere instellingen te willen.

Meer lezen? Bij ICTrecht vertellen ze nog veel meer over de voorgestelde wijzigingen:

En verder nog …

Waarom zou je je peperdure Louis Vuitton meenemen naar de supermarkt voor boodschappen? Dat dacht MyOtherBag ook en ze maakten een gelijksoortige tas voor die gelegenheden. Vuitton spande een rechtszaak aan maar de rechter oordeelde dat MyOtherBag zich kon beroepen op fair use als parodie, ook al is het commercieel.

Ook al kan linken (naar onrechtmatige content) best link zijn, als je simpelweg bestaande links ook op je eigen website zet zoals Nederland.FM dat deed, dan mag dat gewoon van de rechter. Overigens, complimenten voor Emerce om te linken naar de daadwerkelijke uitspraak. Dat zouden alle media moeten doen.

De nieuwe Nintendo Switch console. Game on!

Het einde van app.net! Wie herinnert zich deze nog?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top