Afbeeldingen zoeken: Kaboompics

kaboompics

Het valt nog niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor je blog, website of presentatie. Er is veel te doen over auteursrechten op foto’s en je kunt problemen krijgen als je niet goed oplet en de verkeerde foto op je site gebruikt. Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden die je ook daadwerkelijk mag gebruiken omdat rechthebbenden vooraf toestemming gegeven hebben. Dat kunnen betaalde stockfotosites zijn die je een gebruiksrecht voor een foto verkopen maar ook gratis fotosites die je middels een licentie toestemming geven voor (commercieel) hergebruik van foto’s.

Op dit blog vind je een overzicht van fotosites die ik besproken heb omdat ze alle goede foto’s bevatten zonder verstopte reclames en pogingen om je zo snel mogelijk naar de dure foto’s te verwijzen. Het zijn wat mij betreft dus aanraders. Net als deze:

Kaboompics


Een geweldige plek om adembenemende vrij te gebruiken afbeeldingen te krijgen. Zo noemt Kaboompics zichzelf en hoewel het de zoveelste website is tussen de tientallen goede (gratis) stockfoto-sites valt niet te ontkennen dat het helemaal snor zit met het aanbod. En natuurlijk is alleen de naam al memorabel. Kaboom! Je ziet het tekstballonnetje er al bijna bij staan in je verbeelding.

Kaboompics is het werk van de Poolse webdesigner Karolina die (haar) foto’s vrijelijk deelt met anderen in hoge resolutie (5472px of 3888px). Net als bij diverse andere stockfotosites zit daar de gedachte achter dat het vrij beschikbaar maken van goede foto’s ook bijdraagt aan de bekendheid van de fotograaf die ze aanlevert, maar dat is gezien de kwaliteit van de foto’s die op Kaboompics te vinden zijn ook niet meer dan logisch.

De foto’s zijn gratis maar de site is wel voorzien van een grote banner voor een andere stockfotosite die niet gratis is (Graphicstock) en bevat diverse advertenties als je geen adblocker actief hebt. Dit zegt niets over de kwaliteit van de foto’s maar kan wel wat storend zijn.

Wat mag je met de foto’s?

Kaboompics hanteert zelf geformuleerde licentievoorwaarden die lijken op die van een Creative Commons Naamvermelding licentie: You can do nearly anything with the images, commercial or not. Redistribution is not allowed without permission. You cannot offer image for sale – they are free. I would be happy if you (can) help me promote my website by adding the source link to images you used. 

Oftewel, je kunt de foto’s gebruiken voor je eigen werk – commercieel en niet-commercieel – maar je mag de foto’s niet los verkopen. En hoewel het geen strikte eis is, wordt er wel gevraagd om de naam van de site als bron bij de gebruikte foto’s te vermelden.

Wat biedt Kaboompics en hoe vind je de foto’s?

Er zijn op dit moment (januari 2017) ruim anderhalf duizend foto’s te vinden die onderverdeeld zijn in de zes grote categorieën die je helemaal boven in de menubalk vindt: Abstract, City & Architecture, Fashion, Food & Drinks, Nature en Other. Op de voorpagina staan de recentste 8 foto’s weergegeven en zo te zien worden er wekelijks enkele foto’s toegevoegd.

Natuurlijk kun je elke week kijken wat er nieuw bij is gekomen maar Kaboompics heeft een RSS feed, is te vinden op o.a. Twitter, Instagram, Facebook en Pinterest zodat je ook daar de nieuwste aanwinsten kunt bewonderen.

Heb je geen zin in bladeren of wachten tot er een mooie foto voorbij komt, dan kun je ook zoeken naar specifieke foto’s. Alle foto’s zijn voorzien van meerdere tags en hoewel je niet van te voren weet welke termen nou precies gebruikt worden voor iets, kun je toch gemakkelijk foto’s vinden over onderwerpen die jou interesseren. Tenminste, toen ik zocht op books en laptop vond ik tientallen geschikte foto’s. Karolina is overduidelijk geen bibliotheekbezoeker want daar vond ik geen enkele foto van :)

kaboompics voorbeeld
Onder alle foto’s staat een overzicht van alle tags – waar je vervolgens ook weer op kunt doorklikken – en een gele downloadknop waarmee je de originele foto (in de originele resolutie) kunt downloaden.

Daarna kun je er dus bijna alles mee doen wat je wilt zolang je maar de bron erbij vermeldt. Hiermee toon je ook meteen aan dat je de foto correct gebruikt hebt natuurlijk.

@foto via Kaboompics met toestemming gebruikt

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Hoi Raymond,
  Ik lees wel “If you want to redistribute the photos in your website, please contact me on hello@kaboompics.com.” Dus dat geldt ook voor bijvoorbeeld intranet?
  Groeten, Anna

  Reply

  • @Anna Het staat er wat onhandig (jammer genoeg wordt er niet simpelweg een CC-licentie gebruikt) maar Kaboompics maakt alleen onderscheid tussen “normaal” hergebruik van de foto’s en als je de foto’s wilt verspreiden op een eigen (foto)website. Niet helemaal onlogisch aangezien er tientallen van dit soort sites bestaan die flink gebruik maken van elkaars foto’s. In dat laatste heeft Kaboompics geen zin en dat is waar je wel degelijk toestemming voor moet vragen.

   Oftewel, als je een foto wilt gebruiken voor een specifiek doeleinde dan is er geen toestemming nodig maar zodra je meerdere foto’s zelf gaat verspreiden op een eigen site dan is een mailtje op zijn plaats. Tenzij je echter tientallen foto’s van Kaboompics op je intranet zet als ‘fotocollectie’ is dat niet nodig mijns inziens.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top