Waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in januari 2017 (plus de actuele ebookacties)

bestseller ebooks ebookactiesIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Het is geen goede maand voor bestseller ebooks en ebookacties. Er zijn weliswaar nog steeds veel titels in de aanbieding maar het zijn er veel minder dan in december. Daarbij bestaat de top 10 deze week voor de helft uit titels die geen ebookversie hebben! Hoe dan ook, deze week (week 3 2017) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. Killerbody 2 door Fajah Lourens (geen ebookversie)
 2. Killerbody dieet door Fajah Lourens (geen ebookversie)
 3. Het aanzien van 2016 door Han van Bree (geen ebookversie)
 4. Judas door Astrid Holleeder
 5. De Kouwe Ouwe door Vico Olling & Martijn Haas
 6. Pogingen iets van het leven te maken door Hendrik Groen
 7. Harry Potter en het vervloekte kind door J.K.Rowling
 8. Mindf*ck door Victor Mids en Oscar Verpoort (geen ebookversie)
 9. Heb uw vijanden lief door Rosita Steenbeek
 10. De kleine walvis (prentenboek van het jaar 2017) door Benji Davies (geen ebookversie)

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben. De iBookstore is, net als o.a. de sites van AKO en ECI, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy.

In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (18 januari 2017). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm


Na de feestdagen zijn de boeken over diëten kennelijk populair want het nieuwe dieetboek van Fajah Lourens komt op nummer 1 binnen in de Bestseller 60. Het “sleept” ook meteen het vorige deel mee naar de nummer twee plek en voor beide zul je je met de papieren versie moeten redden. Tenminste, van het eerste deel is in december 2016 een Engelstalige versie verschenen die wel als ebook te koop is maar die laat ik hier buiten beschouwing.

Bahalve diëten is ook terugblikken op het vorige jaar populair in de eerste weken van het nieuwe jaar en, zoals elk jaar, is ook nu ‘Het aanzien van ….’ weer beschikbaar. Het boek is voorzien van veel foto’s en dat zal één van de redenen zijn waarom ook dit boek niet digitaal uitgegeven wordt.

De verkoop van Judas is in de laatste maand van 2016 bijna in zijn eentje verantwoordelijk geweest voor een ongekende opleving in de boekenverkoop. Mocht je echter nog niet tot aanschaf zijn overgegaan, dan kun je deze maand alsnog goedkoop aan het ebook komen. Behalve dat het in het basispakket van Elly’s Choice zit deze maand, is het ook nog eens afgeprijsd door de uitgever. Voor €7,99 kun je je slag alsnog slaan in de Nederlandse criminaliteit.

Over criminaliteit gesproken, ook een ander notoir figuur uit de Nederlandse onderwereld heeft een eigen boek gekregen. De Kouwe Ouwe gaat over Stanley Hillis die in 2011 werd geliquideerd. Het boek komt binnen op de vijfde plek en is zo fonkelnieuw dat niet alle ebookwinkels het in het assortiment hebben zitten.

Heb je nog steeds niet ‘Pogingen iets van het leven te maken’ gekocht? Wacht dan nog maar even tot de volgende ebookactie want na de flinke korting van vorige maand betaal je op dit moment weer overal de hoofdprijs van €12,99. Voor Harry Potter en het vervloekte kind betaal je sowieso overal nog de hoofdprijs.

Mindf*ck heeft geen ebookversie maar interessant genoeg lijkt Heb uw vijanden lief juist een ebook-only uitgave te zijn. Het essay voor de Maand van de Spiritualiteit is echter niet bij alle ebookwinkels verkrijgbaar. Dat is ook het geval voor De kleine walvis: dit prentenboek is gekozen als prentenboek voor het jaar 2017 en is niet digitaal verkrijgbaar. Wil je de papieren versie kopen? Hou er dan rekening mee dat vanaf volgende week een nieuwe, flink goedkopere, editie verkrijgbaar is.

Conclusies?

Het is deze maand niet zo zeer zoeken naar de koopjes onder de bestseller ebooks maar meer naar de ebookversies zelf. De helft van de top 10 heeft geen ebookversie en er zijn slechts 2 titels die bij alle ebookwinkels te koop zijn. Eén daarvan is Judas die nu overal voor een zacht prijsje te koop is. Voor de rest is er geen extra voordeel te behalen en zal het afwachten zijn tot de volgende ebookacties.

Kijk je naar de laagste prijzen bij de ebookwinkels, dan betaal je €49,46 voor de vijf digitale titels in plaats van €87,35 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus 56,6% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks (vorige maand was het 38,1%).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top