Tweetweekoverzicht week 3 2017: BREIN wil downloaders waarschuwen, BUKU, Microsoft ebooks en Bol & Kobo ebookdienst

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Geen waarschuwingen bij illegaal downloaden

BREIN wil dat internetproviders waarschuwingen gaan uitdelen als BREIN ze “betrapt” op illegaal downloaden maar daar wil Ziggo niet aan meewerken. KPN en XS4ALL lijken dit ook niet te gaan doen dus waarschijnlijk zal BREIN alsnog voor elk geval naar de rechter. Die dan, wat mij betreft, ook zou kunnen oordelen over de privacy-aspecten van het bijhouden van een database van downloaders zoals BREIN die nu kennelijk bijhoudt. Daar schijnt de Autoriteit Persoonsgegevens mee akkoord te zijn gegaan maar bij mij schuurt het toch echt dat BREIN het downloadgedrag van burgers kan volgen, inclusief tot personen herleidbare IP-adressen.

E-studieboekenplatform BUKU heeft eerste educatieve uitgeverij getekend

Het is een heel interessant idee: alle studieboeken die je als student moet aanschaffen voor een vast bedrag per maand digitaal afnemen in een streaming dienst. Ik ben benieuwd of BUKU ook alle overige uitgevers mee gaat krijgen (dat is een vereiste) maar dit is natuurlijk een goed begin.

Microsoft gaat ebooks verkopen in de Windows Store (in Amerika)

Enkele maanden geleden maakte Microsoft hun browser (Edge) al geschikt om DRM-vrije EPUB ebooks mee te kunnen lezen. Edge werkt – op Windows 10 – best goed als PDF-viewer en ik had het nog op mijn lijstje te staan om het ook te gaan testen met ebooks. Daar is het nog steeds niet van gekomen aangezien mijn desktop en werklaptop nog steeds op Windows 7 draaien maar Microsoft heeft ondertussen alweer een volgende stap gezet: het heeft een ebookwinkel toegevoegd aan de in Windows 10 ingebouwde Windows Store.

De beperking is dat Windows 10 – en Edge – hier het ecosysteem vormt van de verkochte ebooks. Oh en dat het alleen in Amerika beschikbaar is. Dat betekent dat je de ebooks alleen op Windows 10 apparaten kunt lezen in Edge zoals je dat bij Apple alleen kunt op Apple apparaten in iBooks. Of dat ook meteen een (nieuwe) vorm van DRM betekent, is niet bekend en evenmin is duidelijk of er ook plannen zijn om ebooks buiten Amerika te gaan verkopen.

Voor degenen die denken dat Microsoft hiermee iets nieuws doet, herinner ik je graag aan de Microsoft Reader applicatie die ze vanaf 2000 op Windows (plus CE en Mobile) hadden inclusief de .LIT ebooks die daarvoor verkocht werden. Dat is nooit een succes geworden en het raakte eind 2011 in onbruik. In elk geval prettig dat Microsoft zich nu schaart achter de bestaande standaard.

Ebookdienst van Bol en Kobo dit jaar?

De geruchten (ook vanuit Bol zelf) gingen al veel langer maar Emerce weet, via de Telegraaf, te melden dat de nieuwe ebookdienst van Bol en Kobo ergens in de komende maanden live zal gaan. Voor het “bekende” tarief van een tientje per maand zouden er dan onbeperkt ebooks gelezen kunnen worden, vergelijkbaar met de Bliyoo dienst van Bruna.

De belangrijkste vragen – mijns inziens – hierbij zijn of het aanbod ook vergelijkbaar zal zijn met het aanbod dat nu alleen te koop is via de ebookwinkel. Bol en Kobo werken al nauw samen en in het aanbod van Bol zitten daarom ook alle Engelstalige ebooks die vroeger alleen via Kobo verkocht werden. En gaan de bestsellers daar ook bij zitten (na een embargoperiode van bijv. 6 maanden)? En kun je die dan ook lezen op de Kobo ereader?

Allemaal aspecten waar zo’n nieuwe ebookdienst zich kan onderscheiden ten opzichte van de concurrenten. Helaas zullen we moeten wachten tot de dienst daadwerkelijk live gaat om te kunnen vaststellen wat het precies gaat worden. Als ze incidentele ebookkopers kunnen overtuigen om maandelijks een tientje te betalen, dan zou dat een interessant model kunnen worden. Voor mij persoonlijk gaat het afhangen of er ook Engelstalig aanbod zal zijn: wie weet dat Bol een deel van het geld dat ik nu aan Amazon betaal weet te veroveren ;)

En verder nog …

Zeer interessant artikel over hoe nepnieuws ontstaat. En hoe we allemaal heel graag slechte dingen willen geloven.

Het was vorig jaar al aangekondigd door de NPO maar het gaat er in mei al komen: een eigen video on demand platform voor de NPO videocontent. In eerste puur om de bestaande Uitzending Gemist dienst in onder te brengen en de techniek te testen waarna eind dit jaar ook daadwerkelijk nieuwe on demand inhoud en dienstverlening wordt toegevoegd. Met bijbehorend betaalmodel.

Vorig jaar werd er een WOB verzoek ingediend om de gegevens van alle afzonderlijke bibliotheken publiekelijk bekend te maken. Dat vond de bibliotheekbranche geen goed idee maar het ministerie van OCW lijkt nu toch te besluiten het WOB verzoek in te willigen.

De KB stelt ruim 350.000 kranten uit de periode 1618 t/m 1876 beschikbaar als (downloadbare) open data. Een fantastische ontwikkeling voor (historisch) onderzoek.

Uit de cijfers van CB van het vierde kwartaal van 2016 bleek al dat luisterboeken een groot succes zijn in Nederland. Luisterhuis publiceerde op Twitter een grafiek die de groei in verkopen vanaf 2014 laat zien. Meer verkochte papieren boeken, meer verkochte ebooks en meer verkochte luisterboeken. Het lijkt toch echt bewijs te zijn dat het vooral om “de geschikte vorm voor het geschikte moment” gaat.

Nu nog de slag maken dat je maar 1x hoeft te betalen voor hetzelfde verhaal, ongeacht de vorm.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top