Problemen met ebooks herkennen (en rapporteren)

Problemen met ebooks herkennen (en rapporteren) bij Amazon.nl

Bij Amazon.nl kun je bij elke Kindle ebook pagina’s eventuele problemen rapporteren als er iets niet goed is met dat ebook. Bijvoorbeeld omdat de opmaak of typografie niet goed is maar ook als er (veel) tikfouten in het ebook staan. Als meerdere mensen problemen met ebooks melden, dan worden potentiële kopers ook gewaarschuwd op de productpagina voordat je het ebook koopt. En eigenlijk zouden alle ebookwinkels dat moeten doen!

Het ene ebook is het andere niet

Problemen met ebooks komen helaas vaker voor dan je denkt. Je zou misschien verwachten dat als uitgevers de ‘officiële’ versies verkopen, deze ook goed gecontroleerd en getest zijn op allerlei kwaliteitsaspecten. Vaak is dat ook zo bij nieuwere uitgaves maar vooral bij kleine uitgevers of bij oudere titels die alsnog gedigitaliseerd op de markt worden gebracht, wil het eindresultaat nog wel eens tegenvallen.

Via Amazon worden bijvoorbeeld wekelijks vele duizenden Kindle ebooks gepubliceerd en is het onmogelijk om te controleren of die ook kwalitatief goed in orde zijn. Al enkele jaren geleden introduceerde Amazon.com daarom de mogelijkheid voor klanten om problemen met Kindle ebooks rechtstreeks te melden aan Amazon.

Deze worden verzameld en doorgegeven aan de uitgever van die titel waarna de uitgever (kort) de tijd krijgt om de problemen op te lossen. Doet de uitgever dat niet, dan wordt de titel verwijderd en is die niet meer via Amazon te koop. In de tussentijd echter verschijnt er bij de productpagina een waarschuwing voor nieuwe kopers dat er problemen gemeld zijn met die specifieke titel.

Ook bij Amazon.nl

Afgelopen weekend kwam ik bij een Kindle titel op Amazon.nl ineens zo’n waarschuwing tegen:

problemen met ebooks

Die titel heb ik enkele maanden geleden ook nog bekeken en toen stond die waarschuwing er niet bij (ik kocht een andere editie van dezelfde titel die dag). Het is dus een recente toevoeging voor Amazon.nl. En het is er eentje waar ik heel blij mee ben want ook al kun je bij Amazon gekochte Kindle ebooks binnen 7 dagen retourneren, het is toch echt prettiger dat je voor de aankoop te zien krijgt dat anderen problemen gemeld hebben met die specifieke titel.

problemen met ebooks

Toen ik de waarschuwing zag staan ging ik ook pas goed kijken of en waar je problemen kunt doorgeven als jij degene bent die iets signaleert. Onderaan elke productpagina van de Nederlandse Amazon site vind je deze mogelijkheid onder het kopje Feedback.

Bij de tweede bullet kun je klikken op Klik hier achter Wil je de slechte kwaliteit of opmaak van dit boek doorgeven? Je hebt dan de keuze uit drie vooraf gedefinieerde problemen maar je kunt ook je eigen bericht achterlaten als het niet onder opmaak, typfouten of slechte kwaliteit afbeeldingen geschaard kan worden.

Dat zou bij alle ebookwinkels moeten kunnen

Heel fijn dat dit bij Amazon.nl kan maar het helpt je helaas niet bij Bol, Kobo, Libris, Bruna, Ebook.nl of welke andere Nederlandse ebookwinkel dan ook. Als je daar een problematisch ebook gekocht en gedownload hebt, dan moet je er zelf achteraan via de helpdesk en is het maar afwachten of ze er iets mee doen. Vaak verwijzen ebookwinkels meteen terug naar de uitgever en is het aan jou om uit te zoeken wie je bij de uitgever kunt aanspreken op de problemen met jouw ebook. Ik weet uit ervaring dat het soms nog een hele toer is om antwoorden te krijgen, laat staan een bevredigende oplossing.

Nee, de Nederlandse ebookwinkels zouden eens goed moeten kijken naar hoe Amazon.nl dit aanpakt. En zelf ook meer moeten doen om ervoor te zorgen dat klanten weten wat ze precies kopen.

@headerfoto via Pixabay met een CC0-verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Ik kan me een probleempje met de drm van een bij Bol.com gekocht boek herinneren, waarover ik inderdaad dagenlang in de clinch lag met de helpdesk. Zouden inderdaad meer verkopers moeten doen

  Reply

  • Hai Ali,
   Hoewel je reactie niet echt de strekking van het artikel dekt, volkomen terecht: het té stringent hanteren van DRM-beperkingen ….
   Zelf heb ik herhaaldelijk problemen gehad bij het controleren op software-updates bij mijn kobo-reader. nadien kon ik opeens boeken niet meer lezen omdat ze ‘illegaal’ op de reader zouden staan. Het ging steeds om volstrekt legaal aangeschafte boeken.
   Zonder enige vermelding of uitleg voert Kobo kennelijk dit soort check-ups uit. Ik mag een biet zijn, maar volgens mij is juist dát illegaal i.v.m. privacy!
   Ik heb Kobo hierover uitgebreid gemaild maar ….. ze doen net of hun neus bloed, sterker: ze ontkennen dat hiervan sprake zou zijn. Overgeleverd dus aan de digitale ‘big brother’ dus ….. dat wordt nog wat met de mentaliteits-verandering die onder het Trumpregime gaat plaatsvinden …. ;-)

   Reply

 2. Hai Raymond,

  Bij de boeken die ik maandelijks ontvang bij Elly’s zitten regelmatig exemplaren die qua opmaak niet in orde zijn.
  Hetzelfde geldt voor boeken die ik via Ebookalarm – dus uitgegeven bij één de Singel-uitgevers – regelmatig aanschaf.
  Ik noem een aantal zaken die ik tegenkom:
  – bij het openen van het boek krijg ik niet als eerste de cover te zien.
  – lettertype en (hoofdstuk-) titel worden niet in het voor-gedefinieerde lettertype weergegeven, dus soms zeer groot, zodanig dat de titelpagina over meerdere pagin’s wordt weergegeven.
  – tikken in de inhoudsopgave op een hoofdstuk, brengt me niet bij het gewenste hoofdstuk.
  …. en zo zijn er nog meer te noemen.
  De problemen komen zowel bij het lezen op de e-reader, als op de iPad voor.

  Nu ben ik vrij goed op de hoogte van de manier waarop het ‘epub’-formaat in elkaar steekt en weet aardig af van html en dergelijke.
  En daar schuilt nu net elke keer het probleem: ik kom legio fouten tegen waardoor een e-boek niet gelezen kan worden zoals het bedoeld is.
  Incorrecte opmaakcode in het css-bestand, onjuiste verwijzing naar de locatie ../Fonts/ waar zich lettertypebestanden bevinden, maar seks het ontbreken van de lettertypes.
  Ik heb hierover mijn beklag gedaan bij Singel uitgeverijen, maar …. nul op rekest!
  Vroeger (en nog) was het uitgeven en drukken van een boek een vak een KUNST waar veel aandacht aan werd (en wordt) besteed en waarmee men eer inlegde.
  Het lijkt erop dat het de uitgevers geen bal maar interesseerd en – nog erger – gebrek aan kennis en inzicht hoe ebooks in elkaar steken en dus aan programmeer- c.q. Html-expertise. Kortom: een zooitje waarvoor ik me zou schamen.

  Reply

  • Ehh … sorry voor de taal- en tikfouten o.a. door ‘automatische correctie’ op de iPad …..

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top