kobo aura edition 2 headerfoto

De Kobo Aura Edition 2 in de praktijk

In 2013 bracht Kobo de eerste Kobo Aura ereader op de markt. Die kwam enkele maanden nadat Kobo met een ereader kwam met een groter 6,8-inch scherm, de Aura HD. De Kobo Aura had echter nog steeds een 6-inch scherm – en was daarmee eigenlijk een update van de Glo – maar het kenmerkte zich vooral door een edge-to-edge design waarbij het scherm gelijk liep met de randen zoals je dat van een tablet of smartphone gewend bent. Hoewel ik het design erg fraai vond, was ik iets minder gecharmeerd door de kwaliteit en helderheid van het scherm.

In september 2016 kwam Kobo wederom met een setje van twee nieuwe ereaders. Het paradepaardje, de Aura ONE, met het nog grotere 7,8-inch scherm en een nieuwe Aura met 6-inch scherm die daarmee de opvolger is van de Glo HD. Kobo focust zich nu op één model met een 6-inch scherm (Aura), één model met een 6,8-inch scherm H2O) en één met een 7.8-inch scherm (ONE). Maar is de Kobo Aura Edition 2 nu ook automatisch de beste ereader met een 6-inch scherm?

De Kobo Aura Edition 2 samengevat

Specificaties:

 • Een 6-inch scherm (Carta E-Ink), 1024 x 768 resolutie met 212 pixels per inch. Het scherm is niet meer gelijk met de randen zoals de eerste Aura (en de Aura ONE) maar verzonken zoals bij de Aura H2O en Glo HD;
 • 4GB interne opslag zonder mogelijkheid om dit uit te breiden via een micro-sd kaart;
 • Afmetingen: 159 x 113 x 8,5mm en 180 gram zwaar (precies even zwaar als de Glo HD);
 • 1Ghz processor en 512MB geheugen (een onderbouwd gokje aangezien Kobo dit niet onthuld heeft);
 • ComfortLight (frontale schermverlichting) met regulier wit licht;
 • Te koop voor €119,99 (hoewel je regelmatig acties tegenkomt met dit model).

Pluspunten:

 • De Aura is het nieuwe instapmodel van Kobo en de prijs ligt verhoudingsgewijs laag;
 • De Aura heeft hetzelfde design als de Aura ONE, inclusief blauwe aan-uitknop aan de achterkant en voelt een stuk steviger aan dan bijvoorbeeld de Glo HD;
 • De Aura is compact en perfect met één hand vast te houden voor ontspannen lezen;
 • Het scherm is prettiger dan het scherm op de eerste Kobo Aura en de schermverlichting is uitstekend.

Minpunten:

 • Het scherm heeft een lagere resolutie en lager contrast dan dat van de Glo HD. Sterker nog, het is effectief dezelfde resolutie als het scherm van de Glo en de eerste Aura! Kobo meldt op de doos dat het een HD scherm is maar dat is het simpelweg niet;
 • De hardwarematige resetknop en de micro-sd kaart uitbreiding zijn verdwenen in het nieuwe design van Kobo. Je krijgt 4GB en daar moet je het mee doen;
 • Nog steeds geen fysieke bladerknoppen en nog steeds geen optie bij de leesinstellingen om woordafbreking standaard uit te zetten. Ja, dat zijn dingen die niet iedereen belangrijk vindt maar ik wel.

In de doos

kobo aura edition 2Op de achterkant van de doos is te zien dat het om de Edition 2 staat en natuurlijk staan daar ook de basiskenmerken opgesomd zoals ik ze hierboven al heb weergegeven.

Interessant is wel dat Kobo, in tegenstelling tot de Aura ONE, nu wel weer een accuduur van ‘Up to 2 months‘ durft te claimen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het veel kleinere scherm (dan de Aura ONE) en het feit dat de resolutie ook nog eens een stuk lager ligt.

In de doos tref je alleen een micro-usb kabel aan en natuurlijk de Kobo Aura zelf. Die, handig, eenmalig een schema toont om aan te geven waar de kabel in moet en waar de aan-uitknop zit. Na het aanzetten van de ereader zie je dit schema nooit meer terug maar gelukkig is het met 1 aansluiting en 1 knop niet heel lastig om te onthouden ;)

Het uiterlijk en de hardware van de Kobo Aura Edition 2

kobo aura edition 2 voorenachter
Over smaak valt te twisten maar ik ben fan van het nieuwe design van zowel de Aura ONE als deze Aura Edition 2 ereader. Het is een fijne stevige behuizing die aan de achterkant is voorzien van een rubberlaag-met-textuur waardoor je er goed grip op hebt tijdens het lezen (ook al trekt het vingerafdrukken aan als een magneet en zou ik een goede hoes adviseren). Aangezien de ereaders steeds dunner worden, heeft Kobo de aan-uitknop van de bovenkant verplaatst naar de achterkant en voorzien van een fel kleurtje. Wat prima werkt om de knop ook bij slecht licht terug te vinden want dat was bij eerdere modellen nog wel eens een flink gepiel.

Ik vermoed echter dat deze constructie ook wat kostbaarder is dan bij die eerdere modellen. En dat Kobo om die reden ervoor gekozen heeft om te beknibbelen op het scherm zodat de prijs verhoudingsgewijs laag kon blijven. Of tenminste op hetzelfde niveau als zijn voorganger, de Glo HD.

Want om die olifant in de kamer maar meteen te benoemen: het scherm van de Kobo Aura Edition 2 is een stap terug in plaats van een stap vooruit. Daar waar de vernieuwingen in ereaders de afgelopen vijf jaar vooral plaatsvonden in de steeds beter wordende kwaliteit van de schermen, kiest Kobo er nu voor om de prijs centraal te stellen. Dat is vanuit het perspectief van Kobo ook een begrijpelijke keuze want met de grotere Aura H2O voor 179,99 en de nog grotere Aura ONE voor 229,99 is het zaak om een aantrekkelijk geprijsde 6-inch ereader in het assortiment te houden.

En dus is de Aura Edition 2 feitelijk een kleinere versie geworden van de Aura ONE. Met hetzelfde fraaie design en daarmee ook met dezelfde restricties: geen hardwarematige reset-knop meer en geen mogelijkheid meer om een micro-sd kaartje toe te voegen voor extra opslagruimte. Dat is voor de Aura ONE logisch omdat die waterbestendig is maar voor de Aura Edition 2 komt het als een onnodige bijkomstigheid. Ook het HD scherm van de Aura ONE is zoals gezegd vervangen door een kleiner scherm dat op een lagere resolutie werkt dan de Glo HD.

Eerlijk is eerlijk, je moet gewend zijn aan een ereader met 6-inch HD scherm om het verschil te zien op een Aura Edition 2 maar als je het eenmaal gezien hebt – door bijvoorbeeld de Glo HD of een Kindle Voyage ernaast te leggen – kun je het onmogelijk niet meer zien. Als de Aura Edition 2 je eerste ereader is dan zal het je weinig kunnen schelen maar denk je bijvoorbeeld aan een upgrade voor je (eerste) Aura of je Glo HD dan dien je de kwaliteit van het scherm zeker mee te nemen in je overwegingen.

ComfortLight ofwel, de schermverlichting

Voor de Aura ONE introduceerde Kobo de ComfortLight PRO schermverlichting die, behalve wit licht, ook kan variëren in de hoeveelheid blauw licht waardoor je ‘s avonds met “zachter” licht kunt lezen dan overdag. In de Aura Edition 2 ontbreekt die extra functionaliteit (net als de sensor waardoor de hoeveelheid licht zich automatisch aanpast aan het omgevingslicht) maar valt er verder niets op te merken over de reguliere schermverlichting. Kobo was de eerste leverancier die met schermverlichting kwam en ze hebben dit prima in de vingers.

De software

De Kobo Aura Edition 2 maakt gebruik van dezelfde bekende software van Kobo waarbij allerlei informatie in blokken getoond wordt. Standaard staan daar o.a. de blokken voor de laatstgelezen boeken, wanneer er voor het laatst gesynchroniseerd is met je Kobo of Bol account en natuurlijk de verwijzing naar ebooks die je zou kunnen kopen. Daarnaast is er de optionele integratie met Pocket waarmee je bewaarde webartikelen kunt lezen op je Kobo ereader.

Als je de Aura Edition 2 voor de eerste keer opstart moet je verplicht inloggen met een account. Je kunt ervoor kiezen om een nieuw Kobo account aan te maken of gebruik te maken van een bestaand Kobo of Bol account. De ebooks die je in (één van) die accounts hebt staan worden dan automatisch gesynchroniseerd naar je ereader via wifi. Je kunt ook de ebooks van beide accounts automatisch op je ereader laten zetten door te kiezen voor een Kobo account en dan in de instellingen van je Kobo account een koppeling te maken met je Bol account.

De Kobo Aura Edition 2 maakt, net als de Aura ONE, gebruik van de nieuwste versie van de Kobo software (4.x) die niet beschikbaar is voor de oudere modellen. Het menu onderaan toont nu als eerste de optie Lezen met daarin de bibliotheek met je Boeken, de mogelijkheid om met Verzamelingen je ebooks zelf te organiseren en vind je daar ook de artikelen van Pocket terug.

Als je veel ebooks in je Kobo account (al dan niet gekoppeld met je Bol account) hebt staan dan worden ze allemaal gesynchroniseerd naar je ereader. Kobo heeft daarnaast ook wijzigingen aangebracht in de software voor de Aura Edition 2 en Aura ONE waardoor je gelezen en verwijderde boeken gewoon zichtbaar blijven op de ereaders. Door in je account alle ebooks die je niet gesynchroniseerd en/of zichtbaar wilt hebben, te verplaatsen naar het archiefdeel zorg je er voor dat je selectief je gekochte ebooks zichtbaar hebt. Lees hier hoe je dat doet.

Browsen vervangt het oude Shop in het menu – met verwijzingen naar populaire en aanbevolen ebooks – terwijl je onder Activiteit nu de bekende Leesstatistieken en Prijzen kunt terugvinden. Die je overigens uit kunt zetten in de instellingen als je geen medaille wilt winnen voor het lezen in de nachtelijke uurtjes bijvoorbeeld.

De leeservaring

De menu-opties tijdens het lezen zijn onveranderd. Je kunt nog steeds het lettertype veranderen naar één van de 11 standaardlettertypes die ook nog eens elk hun eigen dikte- en scherpte-instellingen hebben, of zelf je eigen lettertypes toevoegen die je dan niet verder kunt aanpassen.

Smaken en voorkeuren verschillen maar als je de Aura Edition 2 en Aura ONE met elkaar vergelijkt dan meen ik te bespeuren dat de standaardlettertypes wat minder goed werken op de Aura Edition 2. Het is alsof ik het ‘net niet’ helemaal goed ingesteld krijg voor mijn smaak terwijl ik dat probleem niet heb op de Aura ONE (of de Glo HD). Met de lettertypes die ik zelf toegevoegd heb, heb ik dat probleem minder.

De lettergrootte is nu nauwkeuriger aan te passen, vergeleken met de software op de eerste Aura en de Glo HD, en kent maar liefst 50 stappen van miniscuul tot zo groot dat er nog maar 10 woorden op een scherm passen. En natuurlijk zijn de marges en de regelafstand ook probleemloos in te stellen.

Vergeet niet dat je bij de Instellingen in het hoofdmenu ook nog aanpassingen kunt maken die je leeservaring beïnvloeden. Bij de Leesinstellingen kun je aangeven na hoeveel pagina’s het scherm ververst moet worden maar ook of de Adobe EPUB nummering getoond moet worden. Die staat standaard aan en laat cijfers in de rechtermarge van de tekst zien waar in de papieren versie de paginanummering ongeveer zou hebben gestaan. Ik vind dat zeer hinderlijk dus dat zet ik altijd als eerste uit. Net als de leesvoortgang per hoofdstuk want dat heb ik liever voor het gehele boek.

Een optie om het automatisch afbreken van woorden te voorkomen is er echter nog steeds niet te vinden waardoor ik dat helaas handmatig zal moeten blijven doen.

Conclusies

Is de Kobo Aura Edition 2 een goede 6-inch ereader? Zonder enige twijfel. Als je wilt gaan beginnen met digitaal lezen, je zo af en toe een ebook bij Bol of Kobo koopt en (nog) geen specifieke eisen hebt voor je ereader, dan is de Aura Edition 2 een prima en veilige keuze. Het heeft een prima design, is simpel te bedienen (slechts 1 knop) en voor die prijs heeft het ook nog eens een uitstekende schermverlichting die alleen overtroffen wordt door duurdere modellen zoals de Aura ONE of de Kindle Paperwhite 3/Voyage/Oasis.

Is de Kobo Aura Edition 2 de beste 6-inch ereader die je kunt kopen? Absoluut niet. Los van de extra functionaliteiten die je wellicht belangrijk vindt, zoals de mogelijkheid om een micro-sd kaartje te kunnen gebruiken voor extra opslag of een resetknop om je vastgelopen ereader te resetten, is (de resolutie en contrast van) het scherm de meest onderscheidende factor. En daar heeft Kobo juist bewust de lat lager gelegd voor 6-inch ereaders. Waardoor niet alleen de eigen Kobo Glo HD – die niet meer leverbaar is – feitelijk een betere keuze is maar ook concurrerende modellen als de Tolino Vision 3HD en de Kindle Paperwhite/Voyage/Oasis beter uit de bus komen.

Nou zijn de Kindle ereaders alleen maar aan te raden als je voornemens bent om al je ebooks bij Amazon te kopen (of je elders gekochte ebooks te downloaden en te converteren naar het correcte ebookformaat) en is de Tolino Vision 3HD maar liefst 40 euro duurder dan de Aura Edition 2.

Ben je dus op zoek naar een betaalbare en goede ereader? Dan kun je op zoek gaan naar een (tweedehands) Glo HD met een beter scherm maar die wel wat minder solide aanvoelt of alsnog gaan voor de Aura Edition 2 met een minder goed scherm maar die wel een steviger design heeft en nog actief updates van de software krijgt.

Kobo lijkt zich qua innovatie nu vooral te focussen op de grotere modellen ereaders en heeft een minimum aan investeringen gedaan in deze 6-inch Aura Edition 2. Ik durf te concluderen dat Kobo deze ereader zelf ook als een instapmodel, een budgetmodel, ziet en vooral veellezers hoopt te verleiden tot de aanschaf van een Aura H2O of een Aura ONE. Dat creëert nu wel ineens een gat in de markt voor een kwalitatief hoogstaande 6-inch ereader die ook nog eens betaalbaar is. Ik ben er echter niet van overtuigd dat Kobo dat gat weer gaat opvullen.

De Kobo Aura Edition 2 is te koop bij o.a. Bol, Wehkamp en de Mediamarkt voor 119,99 euro. Interessant is wellicht de actie van de VARA gids waarbij je de Aura Edition 2 op de kop kunt tikken voor €89,95. Je kunt dan vast wel iemand blij maken met de 52 nummers van de VARA Gids die dan ook wekelijks op de mat vallen.
Met dank aan LEWIS voor het beschikbaar stellen van een reviewexemplaar.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (49) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top