kobo aura edition 2 headerfoto

De Kobo Aura Edition 2 in de praktijk

In 2013 bracht Kobo de eerste Kobo Aura ereader op de markt. Die kwam enkele maanden nadat Kobo met een ereader kwam met een groter 6,8-inch scherm, de Aura HD. De Kobo Aura had echter nog steeds een 6-inch scherm – en was daarmee eigenlijk een update van de Glo – maar het kenmerkte zich vooral door een edge-to-edge design waarbij het scherm gelijk liep met de randen zoals je dat van een tablet of smartphone gewend bent. Hoewel ik het design erg fraai vond, was ik iets minder gecharmeerd door de kwaliteit en helderheid van het scherm.

In september 2016 kwam Kobo wederom met een setje van twee nieuwe ereaders. Het paradepaardje, de Aura ONE, met het nog grotere 7,8-inch scherm en een nieuwe Aura met 6-inch scherm die daarmee de opvolger is van de Glo HD. Kobo focust zich nu op één model met een 6-inch scherm (Aura), één model met een 6,8-inch scherm H2O) en één met een 7.8-inch scherm (ONE). Maar is de Kobo Aura Edition 2 nu ook automatisch de beste ereader met een 6-inch scherm?

De Kobo Aura Edition 2 samengevat

Specificaties:

 • Een 6-inch scherm (Carta E-Ink), 1024 x 768 resolutie met 212 pixels per inch. Het scherm is niet meer gelijk met de randen zoals de eerste Aura (en de Aura ONE) maar verzonken zoals bij de Aura H2O en Glo HD;
 • 4GB interne opslag zonder mogelijkheid om dit uit te breiden via een micro-sd kaart;
 • Afmetingen: 159 x 113 x 8,5mm en 180 gram zwaar (precies even zwaar als de Glo HD);
 • 1Ghz processor en 512MB geheugen (een onderbouwd gokje aangezien Kobo dit niet onthuld heeft);
 • ComfortLight (frontale schermverlichting) met regulier wit licht;
 • Te koop voor €119,99 (hoewel je regelmatig acties tegenkomt met dit model).

Pluspunten:

 • De Aura is het nieuwe instapmodel van Kobo en de prijs ligt verhoudingsgewijs laag;
 • De Aura heeft hetzelfde design als de Aura ONE, inclusief blauwe aan-uitknop aan de achterkant en voelt een stuk steviger aan dan bijvoorbeeld de Glo HD;
 • De Aura is compact en perfect met één hand vast te houden voor ontspannen lezen;
 • Het scherm is prettiger dan het scherm op de eerste Kobo Aura en de schermverlichting is uitstekend.

Minpunten:

 • Het scherm heeft een lagere resolutie en lager contrast dan dat van de Glo HD. Sterker nog, het is effectief dezelfde resolutie als het scherm van de Glo en de eerste Aura! Kobo meldt op de doos dat het een HD scherm is maar dat is het simpelweg niet;
 • De hardwarematige resetknop en de micro-sd kaart uitbreiding zijn verdwenen in het nieuwe design van Kobo. Je krijgt 4GB en daar moet je het mee doen;
 • Nog steeds geen fysieke bladerknoppen en nog steeds geen optie bij de leesinstellingen om woordafbreking standaard uit te zetten. Ja, dat zijn dingen die niet iedereen belangrijk vindt maar ik wel.

In de doos

kobo aura edition 2Op de achterkant van de doos is te zien dat het om de Edition 2 staat en natuurlijk staan daar ook de basiskenmerken opgesomd zoals ik ze hierboven al heb weergegeven.

Interessant is wel dat Kobo, in tegenstelling tot de Aura ONE, nu wel weer een accuduur van ‘Up to 2 months‘ durft te claimen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het veel kleinere scherm (dan de Aura ONE) en het feit dat de resolutie ook nog eens een stuk lager ligt.

In de doos tref je alleen een micro-usb kabel aan en natuurlijk de Kobo Aura zelf. Die, handig, eenmalig een schema toont om aan te geven waar de kabel in moet en waar de aan-uitknop zit. Na het aanzetten van de ereader zie je dit schema nooit meer terug maar gelukkig is het met 1 aansluiting en 1 knop niet heel lastig om te onthouden ;)

Het uiterlijk en de hardware van de Kobo Aura Edition 2

kobo aura edition 2 voorenachter
Over smaak valt te twisten maar ik ben fan van het nieuwe design van zowel de Aura ONE als deze Aura Edition 2 ereader. Het is een fijne stevige behuizing die aan de achterkant is voorzien van een rubberlaag-met-textuur waardoor je er goed grip op hebt tijdens het lezen (ook al trekt het vingerafdrukken aan als een magneet en zou ik een goede hoes adviseren). Aangezien de ereaders steeds dunner worden, heeft Kobo de aan-uitknop van de bovenkant verplaatst naar de achterkant en voorzien van een fel kleurtje. Wat prima werkt om de knop ook bij slecht licht terug te vinden want dat was bij eerdere modellen nog wel eens een flink gepiel.

Ik vermoed echter dat deze constructie ook wat kostbaarder is dan bij die eerdere modellen. En dat Kobo om die reden ervoor gekozen heeft om te beknibbelen op het scherm zodat de prijs verhoudingsgewijs laag kon blijven. Of tenminste op hetzelfde niveau als zijn voorganger, de Glo HD.

Want om die olifant in de kamer maar meteen te benoemen: het scherm van de Kobo Aura Edition 2 is een stap terug in plaats van een stap vooruit. Daar waar de vernieuwingen in ereaders de afgelopen vijf jaar vooral plaatsvonden in de steeds beter wordende kwaliteit van de schermen, kiest Kobo er nu voor om de prijs centraal te stellen. Dat is vanuit het perspectief van Kobo ook een begrijpelijke keuze want met de grotere Aura H2O voor 179,99 en de nog grotere Aura ONE voor 229,99 is het zaak om een aantrekkelijk geprijsde 6-inch ereader in het assortiment te houden.

En dus is de Aura Edition 2 feitelijk een kleinere versie geworden van de Aura ONE. Met hetzelfde fraaie design en daarmee ook met dezelfde restricties: geen hardwarematige reset-knop meer en geen mogelijkheid meer om een micro-sd kaartje toe te voegen voor extra opslagruimte. Dat is voor de Aura ONE logisch omdat die waterbestendig is maar voor de Aura Edition 2 komt het als een onnodige bijkomstigheid. Ook het HD scherm van de Aura ONE is zoals gezegd vervangen door een kleiner scherm dat op een lagere resolutie werkt dan de Glo HD.

Eerlijk is eerlijk, je moet gewend zijn aan een ereader met 6-inch HD scherm om het verschil te zien op een Aura Edition 2 maar als je het eenmaal gezien hebt – door bijvoorbeeld de Glo HD of een Kindle Voyage ernaast te leggen – kun je het onmogelijk niet meer zien. Als de Aura Edition 2 je eerste ereader is dan zal het je weinig kunnen schelen maar denk je bijvoorbeeld aan een upgrade voor je (eerste) Aura of je Glo HD dan dien je de kwaliteit van het scherm zeker mee te nemen in je overwegingen.

ComfortLight ofwel, de schermverlichting

Voor de Aura ONE introduceerde Kobo de ComfortLight PRO schermverlichting die, behalve wit licht, ook kan variëren in de hoeveelheid blauw licht waardoor je ‘s avonds met “zachter” licht kunt lezen dan overdag. In de Aura Edition 2 ontbreekt die extra functionaliteit (net als de sensor waardoor de hoeveelheid licht zich automatisch aanpast aan het omgevingslicht) maar valt er verder niets op te merken over de reguliere schermverlichting. Kobo was de eerste leverancier die met schermverlichting kwam en ze hebben dit prima in de vingers.

De software

De Kobo Aura Edition 2 maakt gebruik van dezelfde bekende software van Kobo waarbij allerlei informatie in blokken getoond wordt. Standaard staan daar o.a. de blokken voor de laatstgelezen boeken, wanneer er voor het laatst gesynchroniseerd is met je Kobo of Bol account en natuurlijk de verwijzing naar ebooks die je zou kunnen kopen. Daarnaast is er de optionele integratie met Pocket waarmee je bewaarde webartikelen kunt lezen op je Kobo ereader.

Als je de Aura Edition 2 voor de eerste keer opstart moet je verplicht inloggen met een account. Je kunt ervoor kiezen om een nieuw Kobo account aan te maken of gebruik te maken van een bestaand Kobo of Bol account. De ebooks die je in (één van) die accounts hebt staan worden dan automatisch gesynchroniseerd naar je ereader via wifi. Je kunt ook de ebooks van beide accounts automatisch op je ereader laten zetten door te kiezen voor een Kobo account en dan in de instellingen van je Kobo account een koppeling te maken met je Bol account.

De Kobo Aura Edition 2 maakt, net als de Aura ONE, gebruik van de nieuwste versie van de Kobo software (4.x) die niet beschikbaar is voor de oudere modellen. Het menu onderaan toont nu als eerste de optie Lezen met daarin de bibliotheek met je Boeken, de mogelijkheid om met Verzamelingen je ebooks zelf te organiseren en vind je daar ook de artikelen van Pocket terug.

Als je veel ebooks in je Kobo account (al dan niet gekoppeld met je Bol account) hebt staan dan worden ze allemaal gesynchroniseerd naar je ereader. Kobo heeft daarnaast ook wijzigingen aangebracht in de software voor de Aura Edition 2 en Aura ONE waardoor je gelezen en verwijderde boeken gewoon zichtbaar blijven op de ereaders. Door in je account alle ebooks die je niet gesynchroniseerd en/of zichtbaar wilt hebben, te verplaatsen naar het archiefdeel zorg je er voor dat je selectief je gekochte ebooks zichtbaar hebt. Lees hier hoe je dat doet.

Browsen vervangt het oude Shop in het menu – met verwijzingen naar populaire en aanbevolen ebooks – terwijl je onder Activiteit nu de bekende Leesstatistieken en Prijzen kunt terugvinden. Die je overigens uit kunt zetten in de instellingen als je geen medaille wilt winnen voor het lezen in de nachtelijke uurtjes bijvoorbeeld.

De leeservaring

De menu-opties tijdens het lezen zijn onveranderd. Je kunt nog steeds het lettertype veranderen naar één van de 11 standaardlettertypes die ook nog eens elk hun eigen dikte- en scherpte-instellingen hebben, of zelf je eigen lettertypes toevoegen die je dan niet verder kunt aanpassen.

Smaken en voorkeuren verschillen maar als je de Aura Edition 2 en Aura ONE met elkaar vergelijkt dan meen ik te bespeuren dat de standaardlettertypes wat minder goed werken op de Aura Edition 2. Het is alsof ik het ‘net niet’ helemaal goed ingesteld krijg voor mijn smaak terwijl ik dat probleem niet heb op de Aura ONE (of de Glo HD). Met de lettertypes die ik zelf toegevoegd heb, heb ik dat probleem minder.

De lettergrootte is nu nauwkeuriger aan te passen, vergeleken met de software op de eerste Aura en de Glo HD, en kent maar liefst 50 stappen van miniscuul tot zo groot dat er nog maar 10 woorden op een scherm passen. En natuurlijk zijn de marges en de regelafstand ook probleemloos in te stellen.

Vergeet niet dat je bij de Instellingen in het hoofdmenu ook nog aanpassingen kunt maken die je leeservaring beïnvloeden. Bij de Leesinstellingen kun je aangeven na hoeveel pagina’s het scherm ververst moet worden maar ook of de Adobe EPUB nummering getoond moet worden. Die staat standaard aan en laat cijfers in de rechtermarge van de tekst zien waar in de papieren versie de paginanummering ongeveer zou hebben gestaan. Ik vind dat zeer hinderlijk dus dat zet ik altijd als eerste uit. Net als de leesvoortgang per hoofdstuk want dat heb ik liever voor het gehele boek.

Een optie om het automatisch afbreken van woorden te voorkomen is er echter nog steeds niet te vinden waardoor ik dat helaas handmatig zal moeten blijven doen.

Conclusies

Is de Kobo Aura Edition 2 een goede 6-inch ereader? Zonder enige twijfel. Als je wilt gaan beginnen met digitaal lezen, je zo af en toe een ebook bij Bol of Kobo koopt en (nog) geen specifieke eisen hebt voor je ereader, dan is de Aura Edition 2 een prima en veilige keuze. Het heeft een prima design, is simpel te bedienen (slechts 1 knop) en voor die prijs heeft het ook nog eens een uitstekende schermverlichting die alleen overtroffen wordt door duurdere modellen zoals de Aura ONE of de Kindle Paperwhite 3/Voyage/Oasis.

Is de Kobo Aura Edition 2 de beste 6-inch ereader die je kunt kopen? Absoluut niet. Los van de extra functionaliteiten die je wellicht belangrijk vindt, zoals de mogelijkheid om een micro-sd kaartje te kunnen gebruiken voor extra opslag of een resetknop om je vastgelopen ereader te resetten, is (de resolutie en contrast van) het scherm de meest onderscheidende factor. En daar heeft Kobo juist bewust de lat lager gelegd voor 6-inch ereaders. Waardoor niet alleen de eigen Kobo Glo HD – die niet meer leverbaar is – feitelijk een betere keuze is maar ook concurrerende modellen als de Tolino Vision 3HD en de Kindle Paperwhite/Voyage/Oasis beter uit de bus komen.

Nou zijn de Kindle ereaders alleen maar aan te raden als je voornemens bent om al je ebooks bij Amazon te kopen (of je elders gekochte ebooks te downloaden en te converteren naar het correcte ebookformaat) en is de Tolino Vision 3HD maar liefst 40 euro duurder dan de Aura Edition 2.

Ben je dus op zoek naar een betaalbare en goede ereader? Dan kun je op zoek gaan naar een (tweedehands) Glo HD met een beter scherm maar die wel wat minder solide aanvoelt of alsnog gaan voor de Aura Edition 2 met een minder goed scherm maar die wel een steviger design heeft en nog actief updates van de software krijgt.

Kobo lijkt zich qua innovatie nu vooral te focussen op de grotere modellen ereaders en heeft een minimum aan investeringen gedaan in deze 6-inch Aura Edition 2. Ik durf te concluderen dat Kobo deze ereader zelf ook als een instapmodel, een budgetmodel, ziet en vooral veellezers hoopt te verleiden tot de aanschaf van een Aura H2O of een Aura ONE. Dat creëert nu wel ineens een gat in de markt voor een kwalitatief hoogstaande 6-inch ereader die ook nog eens betaalbaar is. Ik ben er echter niet van overtuigd dat Kobo dat gat weer gaat opvullen.

De Kobo Aura Edition 2 is te koop bij o.a. Bol, Wehkamp en de Mediamarkt voor 119,99 euro. Interessant is wellicht de actie van de VARA gids waarbij je de Aura Edition 2 op de kop kunt tikken voor €89,95. Je kunt dan vast wel iemand blij maken met de 52 nummers van de VARA Gids die dan ook wekelijks op de mat vallen.
Met dank aan LEWIS voor het beschikbaar stellen van een reviewexemplaar.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (49) Write a comment

 1. Dank weer voor de uitgebreid informatie. Voorlopig nog geen aanleiding om mijn oude Kobo Glo te vervangen dus.
  Kun jij mij vertellen waarom die pagina’s ververst moeten worden? Dat kan bij mij alleen om de vijf bladzijden en ik vind dat altijd erg irritant, omdat ie dan heel kort op zwart gaat.
  Als ik een boek op mijn tablet lees is dat helemaal niet nodig.

  Reply

  • @Ninia Schermen van een ereader zijn heel anders dan dat van een tablet. E-ink schermen (van ereaders) bevatten duizenden bolletjes die aan 1 kant zwart en aan de andere kant wit zijn. Door een kleine hoeveelheid stroom worden al die balletjes gedraaid zodat ze allemaal samen de pagina met tekst (of zwart-wit afbeelding) vormen. Als al die balletjes eenmaal gedraaid zijn dan blijven ze ook in die positie staan zonder dat het dus stroom kost om het beeld te blijven tonen. Je kunt een ereader dan ook uren en dagen op dezelfde pagina laten staan en dat kost dan geen stroom zoals dat met een LCD scherm van een tablet wel zou doen.

   Stel je nu voor dat al die bolletjes keer op keer wisselen van wit naar zwart. Wat er dan gebeurt is dat er een schaduweffect in het scherm optreedt waardoor je ‘oude’ zwarte bolletjes (de tekst) in witte vlakken gaat zien. Op oude e-ink schermen, zoals die van mijn iLiad of BeBook, moest dat scherm dan bij elke pagina-wisseling ververst worden door eenmalig alle bolletjes zwart te maken voordat ze hun nieuwe positie krijgen. Op een zwarte achtergrond kun je geen schaduw effect zien immers.

   Bij moderne schermen hoeft dat scherm niet per se bij elke pagina-wisseling ververst te worden hoewel je bij de Kobo ereaders dat nog steeds zelf kunt instellen. Als je het instelt op om de vijf of zes pagina’s dan kan er nog steeds een beetje van dat schaduweffect optreden (hoewel ik het bij de Aura ONE bijv. niet merk). Als dat gebeurt kun je bij de instellingen een lager aantal pagina’s kiezen waarna het scherm ververst moet worden.

   Overigens worden LCD schermen ook ververst maar gebeurt dit meerdere keren per seconde (60, 100 of 120 keer en dat wordt in Hertz uitgedrukt). Dat is zo snel dat je oog het niet kan volgen. Idealiter zou dat bij een e-ink scherm ook zo moeten maar die zijn dus naar verhouding tientallen keren trager. Het bijbehorende voordeel is dus echter dat e-ink schermen ook tientallen keren energiezuiniger zijn.

   Reply

 2. Bedankt voor je uitgebreide uitleg. Ik zal eens proberen of ik er bij vaker verversen minder last van heb.

  Reply

 3. Wat ik ALTIJD mis bij recenties van e-readers is de ergonomie met betrekking tot het touchscreen.

  De meeste readers zijn nauwelijks vast te houden zonder kramp te krijgen of het touchscreen per ongeluk te raken (bijv als je even opzij kijkt of aan je glas drinkt).
  De vreemdste effecten treden dan op, zoals “hee, plotseling ben ik 8 pagina’s verder. Of het lettertype wordt zodanig vergroot dat het 30 seconden duurt voordat je het ding weer leesbaar hebt. Of je zit weer op de homepagina.
  Kortom: ergerlijk.

  Bij een Sony kon je de touch-functionaliteit eenvoudig in- en uitschakelen. Er zaten ook fysieke bladerknoppen op. BIJ het lezen ging ik op “fysiek” en bij overige handelingen gebruikte ik het touchscreen.

  Mijn Kobo had alleen een touchscreen. Hoewel het apparaat verder OK was heb ik mij er
  kapot op geërgerd. Altijd met twee handen vasthouden of helemaal aan de achterkant. Dat leest niet lekker in bed of in een hangmat. En bij het minste of geringste raak je per ongeluk het scherm. De Kobo ging gelukkig stuk net binnen de garantietermijn. Blijkt een veel voorkomend euvel, volledig vastgelopen en niet meer te resetten, ook niet door de servicedienst. Ik had dus mazzel maar voor mij nooit meer een Kobo.

  Alle goede bedoelingen ten spijt, de tests zijn kennelijk allemaal klinisch uitgevoerd en niet door een lezer die relaxed in zijn bed, luie stoel of hangmat wil lezen, want dan zou je automatisch uitkomen bij het euvel dat die readers lastig vast zijn te houden zonder kramp te krijgen.

  Reply

  • @Peter Ik kan en zal niet voor anderen spreken maar de reden dat ik het er nooit over heb is omdat ik er simpelweg geen last van heb. Ik lees nu zo’n 10 jaar bijna dagelijks op een ereader en hoewel ik heus wel eens ongewild het scherm aanraak en per ongeluk een pagina vooruit blader, heb ik gewoon niet de ervaring die jij beschrijft.

   Ik lees op de bank, in de trein, (veel) in bed en heb nog nooit last van kramp gehad. Ik heb hem wel een paar keer uit bed laten vallen omdat ik in slaap viel met dat ding in mijn handen maar goed, dat heb ik met papieren boeken ook. En die zijn helemaal al niet ergonomisch verantwoord met vasthouden.

   Dat gezegd hebbende ben ik het roerend met je eens dat fysieke bladerknoppen fijner zijn. Je kunt je handen dan makkelijker laten rusten en eenvoudiger bladeren zonder dat je het touchscherm op precies de goede manier moet aanraken om te bladeren. Ik hoop nog steeds dat Kobo ooit nog eens besluit om met een model te komen die dergelijke knoppen heeft.

   Reply

 4. Ik lees, dat je je reader gewoon dagenlang op een pagina open kunt laten staan, en dat hij dan geen batterij verbruikt. Ik heb net mijn eerste Kobo Aura, op advies van medelezers de WiFi uitgezet en de verlichting overdag op 0. Vannacht tot 100 % opgeladen, nog niet gelezen vandaag, en de batterij staat op 71% nu, na ongeveer 6 uur in slaapstand. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

  Reply

  • @Marian Hoewel het zeker niet zo is dat je hem dagenlang zou kunnen laten staan zonder dat zelfs maar 1% achteruit zou gaan, is dit inderdaad heel erg niet de bedoeling.

   De oorzaak heeft echter van alles te maken met de recentste softwareversie die door Kobo verspreid is naar alle modellen Kobo ereaders. Met die versie hebben tientallen mensen gemeld dat hun ereader in korte tijd leegloopt, zelfs al lezen ze er niet op. Ik heb er met mijn Aura ONE last van en jij helaas dus ook zo te lezen.

   Er zit vrees ik weinig anders op dan te wachten tot er een nieuwe versie komt van de software die dan ook hopelijk dit probleem verhelpt. Wat volgens sommigen lijkt te helpen is nog een keer je Aura helemaal uitzetten en dan weer aanzetten.

   Reply

   • Dank je wel, goed om te weten dat het niet aan mijn reader ligt, want hij bevalt me verder prima. Ik kan hem nog terugbrengen, maar voor 98,– krijg ik vast niet iets soortgelijks. Ik neem de gok!
    Vriendelijke groeten,

    Reply

 5. Hartelijk dank voor deze uitgebreide review! Deze gaf voor mij de doorslag: dit wordt mijn eerste e-reader :-) (er is op dit moment een nieuwe actie bij de Vara: https://abonneren.varagids.nl/e-reader-kobo-aura2). Ik heb ‘m nog niet binnen, maar ben alvast op zoek naar een hoes. Het valt me op dat er nog weinig zijn (weinig die ik mooi vind althans). Weet jij misschien of er hoesjes voor andere modellen zijn die ook om de Kobo Aura Edition 2 passen? (ik las ergens op een buitenlandse website dat hoesjes voor de Glo hd passen, mits.. iets met de hoeken, maar wàt weet ik niet meer, en ik kan de website ook niet meer vinden).
  Bedankt alvast voor je reactie. Vriendelijke groet, Marielle

  Reply

  • Dank voor de tip over de nieuwe actie bij de VARA, ik heb het ook weer opgenomen in de review zelf.

   Mbt hoezen: hoewel er uitzonderingen zijn, zijn de meeste hoezen exclusief voor een specifiek model ereader. Dat heeft vooral te maken met de plaatsing van de aan/uit knop die op bijna alle modellen van Kobo op een net iets andere plek zit (los van de grootte van het scherm natuurlijk). Met een hoes van de Glo HD heb je datzelfde probleem want bij de Aura Edition 2 zit de knop op de achterkant van de ereader terwijl de Glo HD deze aan de bovenkant had. Doe je de Aura Edition 2 in een hoes van de Glo HD, dan kun je hem niet meer aan/uit zetten of in de slaapstand zetten :)

   Ik ben zelf altijd gecharmeerd van de slim-fit hoezen die door Geckocovers gemaakt worden. Die zitten strak om de ereader heen en voegen weinig gewicht toe. Het moet je smaak zijn natuurlijk maar ze beschermen in elk geval uitstekend http://www.geckocovers.nl/e-reader-hoes/kobo-ereader-hoezen/kobo-aura-edition-2-hoesjes.html

   Reply

   • Dank ook voor je uitgebreide reactie op mijn vraag :-) Ik ben idd fan van de Gecko covers, maar voor de Edition 2 vind ik ze helaas niet mooi en de keuze beperkt. De Slimfit is misschien wel de beste keuze – je moet bij een cover tenslotte vooral praktisch denken natuurlijk ;-) Toch heb ik ze gemaild met de vraag of er nog leukere varianten komen zoals ze er ook voor andere modellen zijn. De e-reader is inmiddels binnen. Ik moet er nog even aan wennen (want mijn allereerste e-reader dus), maar ben er vooralsnog erg blij mee.

    Reply

 6. Ik vind de kobo Aura edition 2 zwaar niks, mijn oude vertrouwde Sony was we;;aswaar zwaarder, had geenverlicht scherm voor ‘nachts lezen , waar had van alles meer.
  De grootste ergern is is het ontbreken van een mogelijkheid om bij het uitzetten in de stand uitgeschakeld een egaal donker scherm te laten zien in plaats van een boekomslag
  van het laatstgelezen boek met als summum de vermelding van het percentage van het getoonde boek met de vermelding van (via berekening van) het leestempo zodat iedere kaninnefaat ongevraagd zich een mening kan vormen naar aanleiding van de boektitel en het tempo van de persoon en dan zoals een goed Nederlanderebetaamt zijn etiket kan plakken en zijn houding bepalen .
  Ik heb het daarnaast nog niet eens gehad over de barrières bijhet downloaden van boeken

  Reply

  • Als je je de mening van anderen zo aantrekt, dan is het misschien een idee om je reader niet onbeheerd achter te laten (om meerdere redenen een goed plan dunkt me) en/of deze in een tas of hoes te steken?

   Wat je met “barrières bij het downloaden van boeken” bedoelt is me volstrekt onduidelijk.

   Reply

 7. Bedankt voor de uitgebreide review over deze e-reader. Tussen alle commerciële (niet-objectieve) google-resultaten stond gelukkig een link naar deze website. Je hebt me enorm geholpen bij het maken van een keuze. Echter met één vraag zit ik nog in mijn hoofd:

  In één van de reviews las ik dat een consument niet blij was met Kobo omdat hij verplicht was om uit de Kobo-store te lezen, en dat abonnement niet ondersteund werd in zijn vakantieland (Griekenland).
  Klopt het dat je wanneer je in het buitenland wifi verbinding hebt niet meer kunt lezen met de Nederlandse abonnement? Of kun je dit omzeilen door boeken ”off-line” op te slaan?

  Reply

  • Hoi Viktor, blij dat ik je heb kunnen helpen met het maken van een keuze!

   Ik heb het zelf niet kunnen testen (vanzelfsprekend) maar het zou absoluut niet uit moeten maken waar je je bevindt met een Kobo Plus abonnement. Zowel Bol als Kobo bepalen je land van ‘oorsprong’ niet door de fysieke locatie van je ereader maar door het bankrekeningnummer of de creditcardgegevens dat aan je account gekoppeld zit. Bij Kobo is het dus bijv. ook niet mogelijk om gebruik te maken van de Amerikaanse Kobo site omdat je daarvoor een creditcard met Amerikaans adres nodig hebt. En andersom maakt het dus niet uit of je in Griekenland of waar dan ook bent … als je een abonnement hebt op Kobo Plus dat met een NL bankrekening of creditcard betaald wordt, dan zou het gewoon moeten werken.

   [Update: Bol bevestigt dat ook hier: https://www.bol.com/nl/m/klantenservice/kobo-plus-abonnement/index.html%5D

   Overigens is het nog steeds een prima idee om de boeken die je wilt lezen in Nederland er alvast op te zetten/te downloaden, zeker als je niet weet of je wel betrouwbare wifi hebt in het buitenland. Let wel op dat je bij Kobo Plus eens per maand met het internet moet verbinden om de gedownloade Plus boeken te blijven lezen.

   En mbt de klacht dat je verplicht wordt om uit de Kobo store te lezen? Tja, dat is grotendeels waar want dat is wat de meeste ereaders doen: het gemakkelijk maken om meteen de boeken te lezen die je ook in hun store koopt. Dat doet Kobo met hun ereaders, Amazon met hun ereaders, Libris en Blz met de Tolino ereaders en Apple met hun apparaten voor de iBook store.

   Het is overigens echt niet zo dat je verplicht wordt bij Kobo ereaders want je kunt elders gekochte ebooks zo met de Verkenner op de ereader zetten en op die manier lezen. Het is alleen wel zo dat als je de boeken er automatisch op wilt krijgen (zonder handmatig ze er op te zetten dus), je de Kobo of Bol store moet gebruiken waarbij je met respectievelijk die accounts ook moet inloggen.

   Reply

 8. Hallo

  Sinds begin deze maand de Kobo Aura 2 edition aangeschaft. Ik was wat huiverig in het begin. ..Met name omdat ik toch een echte boeken dan ben. .Toch wel blij met mn keuze. .gemakkelijk in bediening en handig formaat. En toen lekker bezig in een spannend boek loopt mijn Kobo helemaal vast…Twee pagina’s tekst en reageert helemaal nergens meer op….Geen resetknop, aan en uitknop werkt niet….Op de lader gehangen en rustig afgewacht. ..Nog steeds niets! !!… Wat moet ik doen? Terugsturen naar Bol?? Of is er een andere oplossing? ?

  Reply

  • Hoi Natasja,

   Dat resetten is een stuk lastiger geworden met de nieuwere modellen van Kobo maar het werkt nog wel. Volgens Kobo zelf zou dit het moeten doen:

   • Zorg er voor dat de Aura Edition 2 (bij voorkeur al enkele uren) aan de oplader hangt;
   • Druk de aan/uitknop op de achterkant van de ereader in en hou deze ingedrukt tot het lichtje rechtsbovenaan uitgaat;
   • Laat dan de aan/uitknop los;
   • Druk nogmaals de aan/uitknop op de achterkant van de ereader in en hou deze (ca. 30 seconden) ingedrukt zodra je het herstellen/restore scherm ziet. De ereader gaat nu op zwart en zal zichzelf terugzetten naar de fabrieksinstellingen waarna je alles weer opnieuw kunt (moet) gaan instellen.

   Laat je nog even weten of dit ook voor jou de oplossing is? Vervelend dat je al zo snel een vastloper hebt :(

   Reply

 9. Vandaagde Kobo Aura 2 gekocht
  Helaas is mijn Sony overleden
  Hoe krijg ik mijn boeken op de Aura?
  De Kobosetup geinstalleerd maar ik krijg mijn boeken uitmujn documenten erniet op

  Reply

  • Dag Dianne,
   Het gaat wat ver om alle stappen te schetsen die eventueel van toepassing zijn want het maakt nogal uit waar je ebooks nu allemaal staan en of ze wel of niet voorzien zijn van Adobe DRM.

   De basis is echter dat je de oorspronkelijk gedownloade ebooks gewoon kunt slepen naar de Aura als je die aangesloten hebt met de kabel op je computer. Zodra je die aangesloten hebt wordt die als apparaat zichtbaar in de Verkenner en kun je de EPUB bestanden kopieren naar de ereader. Je hoeft verder niets te doen met de Kobosetup want die is eigenlijk bedoeld om je bij Kobo gekochte ebooks op je computer te kunnen lezen en op je ereader te zetten.

   Mocht je nog ebooks hebben met Adobe DRM – die via het Adobe Digital Editions programma of de Sony software op je oude ereader moeten zijn gezet – dan zul je die waarschijnlijk opnieuw moeten downloaden uit je ebookaccount en vanuit Adobe Digital Editions op de Aura 2 moeten zetten.

   Reply

 10. Dag Raymond,

  Ik volg al enige jaren jouw blog, dank voor alle je duidelijke uitleg. Ik heb dankzij jou veel plezier van calibre (en ook via dropbox op meerdere apparaten). En ook ik lees al vele jaren (veel) digitaal. Eerst Sony, toen de Kobo Aura en nu de Aura 2nd ed. (dankzij de Vara).
  Mijn grootste ergernis met de laatste Kobo is het feit dat mijn reader 9 van de 10 keer niet herkend wordt door mijn Macbook. Ik werk nooit via Wifi maar altijd met een usb-kabeltje. Op de reader komt wel de melding “Computer gevonden” en na “verbinden” de melding “Verbonden & aan het opladen” maar dat is het dan ook. Reader verschijnt niet in de Finder, niet in Calibre, niet in de Kobo desktop-app.
  Ik heb hier ooit contact over gezocht met Kobo…die geven de “nuttige tips”: probeer een andere usb-poort/of kabel, zorg dat ie goed is aangesloten en desnoods herstarten van je computer (had ik allemaal zelf heus kunnen bedenken). Allemaal tips die in mijn ogen niet probleemoplossend werken! Maar meer oplossingen krijg ik niet van Kobo. Ook kreeg ik het advies minimaal 1x per maand de reader te synchroniseren via hun website.
  Ik los het nu op door de reader dan maar niet aan te sluiten en het een andere keer opnieuw te proberen in de hoop…….maar de ergernis wordt steeds groter.
  Mijn man heeft een AuraHD en ook daarvoor geldt dat die niet herkend wordt.
  Daarnaast slaat mijn reader af en toe op hol (blijft omslaan), of ik kan niet meer terugbladeren of de zoekfunctie werkt niet…dan doe ik een reset (knop langer indrukken enz.) en het gaat weer goed.
  Maar al met al overweeg ik eens op zoek te gaan naar een echte e-reader maar dat is een volgende stap misschien.
  Wat is jouw ervaring hiermee?
  Vriendelijke groet Marian

  Reply

  • Dag Marian,

   Ik heb weinig (niks eigenlijk) positiefs te melden over de helpdesk van Kobo maar in dit geval moet ik toegeven dat ik ook niet zou weten welke tips het probleem zouden kunnen oplossen van het niet herkennen van je ereader. In bijna alle gevallen waar ik zelf tegen dat probleem ben aangelopen bleek het aan de gebruikte kabel te liggen of aan de usb poort.

   Het enige andere wat ik zou kunnen bedenken is dat het besturingssysteem van je computer zelf problemen heeft met de driver van je ereader. Zoiets was er een jaar geleden ook met een grote update van Windows 10 die er ineens voor zorgde dat Kobo ereaders niet meer herkend werden. Maar ja, daar kan Kobo weinig aan doen uiteindelijk. Als je alleen het probleem met je Macbook hebt en niet met een andere computer, dan ligt het aan je Macbook vrees ik. Helemaal omdat je hetzelfde probleem hebt met de Aura HD van je man. Heb je het wel eens op een andere computer (en met een andere kabel) kunnen testen?

   Dat ‘op hol slaan’ van je ereader of andere rare dingen die ineens niet meer goed werken heeft in mijn ervaring vooral te maken met vuil op het scherm. Het nadeel van een aanraakscherm van een ereader is dat er gemakkelijk veel vuil en stof op komt dat je (in tegenstelling tot een lcd scherm van een tablet of telefoon) bijna niet ziet zitten.

   Probeer eens met een microvezeldoekje en een schoonmaakmiddeltje voor (beeld)schermen het scherm te reinigen. Je zult zien dat er aardig wat vuil vanaf komt en ik durf te wedden dat het helpt met dat specifieke probleem. Let overigens wel goed op welk middel je gebruikt want je wilt het scherm niet beschadigen. Ik gebruik zelf iets dat expliciet voor TFT-schermen (computerschermen) is bedoeld.

   Ik denk dat een Kobo toch wel een echte e-reader is en dat je problemen niet specifiek iets met Kobo te maken hebben maar merk wel dat ik zelf een beetje alle software-updates van Kobo moe ben die vaker problemen introduceren dan oplossen. En dan ben ik toch wel erg blij met mijn Tolino Vision 4HD ereader die misschien 1x per jaar een update krijgt die niet allerlei ellende veroorzaakt….

   Reply

 11. Dag Raymond,
  Dank voor je uitgebreide reactie. Ik heb mijn reader nooit aan een Windows PC gekoppeld maar ga dat zeker proberen met weer een ander kabeltje.
  Ook zal ik het scherm schoonmaken, alhoewel ik eerlijk gezegd het wel vreemd zou vinden als dat de oplossing zou zijn want vanaf dag 1 heb ik er al af en toe problemen mee….gewoon geen adequate reactie van mijn scherm; dan is bv de verlichting opeens niet goed te regelen (alleen aan of uit), bladeren, zoeken, af en toe blijft ie gewoon haperen.
  Mijn besluit is inmiddels genomen en de Tolino 4HD besteld.
  Nogmaals dank voor je vakblog, ik blijf je volgen.
  Hartelijke groet Marian

  Reply

 12. Via een collega kan ik een Kobo aura 1 overnemen. Mijn collega zegt dat dit de voorloper is van de aura2. Lees ik je review nu goed dat aura1 eigenlijk beter is dan aura2? Of is aura ONE toch weer een ander model? Hoor graag even.
  Hartelijke groet
  Ynske

  Reply

  • De Kobo die ik in mijn handen heb, heeft wel een sd kaart en 3,2gb geheugen. Dus heb ik wel de aura1?

   Reply

  • Dag Ynske,
   De vraag is over welke ereader het we (allemaal) hebben nu. Er is een Kobo Aura ereader met een scherm van 6 inch die inmiddels al ruim drie jaar oud is. Die is inmiddels opgevolgd door een nieuwe versie en die heet ook Kobo Aura (Edition 2). Deze is te herkennen aan het feit dat het ook een 6 inch scherm heeft en een blauwe aan/uit knop heeft.

   De Kobo Aura ONE is een heel ander model en is het paradepaardje van Kobo. Deze heeft een fors groter scherm van 7,8 inch, ook een blauwe aan/uit knop maar ook de nieuwe schermverlichting waarmee blauw licht gefilterd wordt.

   Je collega heeft (bijna zeker weten) de allereerste Aura in de aanbieding met het scherm van 6 inch. Je vindt mijn review daarvan hier https://rsnijders.info/vakblog/2013/11/23/de-kobo-aura-de-praktijk/

   Reply

 13. Beste Raymond,

  Dank je wel voor je uitgebreide artikelen. Erg fijn om de diverse e-readers zo met elkaar te kunnen vergelijken. Wel heb ik één aanvulling: ook alle oudere typen Kobo kun je nog updaten naar versie 4.x. Ik heb dat zojuist gedaan met een Aura one en mijn (veel oudere) Touch.

  Reply

  • Klopt! De eerste versies van de 4.* firmware waren exclusief voor de Aura ONE en Aura Edition 2 maar de latere versies zijn ook beschikbaar gekomen voor de oudere modellen van Kobo omdat ook daar ondersteuning voor Kobo Plus nodig was natuurlijk. Met de Kobo Mini overigens als uitzondering want hoewel je de nieuwe firmware daar handmatig op kunt installeren, wordt dat officieel niet ondersteund (en is het met het kleinere scherm van de Mini ook absoluut niet aan te raden).

   Reply

 14. Hey, alvast bedankt voor je duidelijke uitleg maar nu vroeg ik me af of het interessant is om ipv de nieuwe aura 2nd edition een refurbished Glo HD te kopen?

  Reply

  • @Katja Wat mij betreft wel. De Aura Edition 2 heeft een minder goed scherm dan de Glo HD had en als je dus een refurbished Glo HD kunt vinden, zou ik dat zeker doen.

   Reply

 15. Dag Raymond, ik ga binnenkort investeren in mijn eerste eReader.
  Op bol.com staat een refurb versie van de Kobo Glo HD voor €110. Denk je dat dit de beste keuze is vergeleken met een Aura 2 (€120) of zelfs de Aura H2O (€200)?

  Reply

  • Hoi Arnaud, ik denk dat een refurb van de Glo HD te prefereren is boven een Aura Edition 2 ja. Het scherm is simpelweg beter op de oudere Glo HD en dat is (voor mij) de hoofdreden om een keuze op te baseren.

   Maar ik zie ook dat de Aura H2O (de eerste versie) voor 160 euro te koop is bij Bol en dat er zelfs een refurb voor 120 euro te koop is. En aangezien het scherm van een H2O net zo goed is als dat van een Glo HD maar ik het persoonlijk echt fijner lezen vind op een iets groter scherm, zou ik de H2O refurb aanschaffen.

   Reply

 16. Hi Raymond. Allereerst dank voor je uitgebreide blog en je hulp.
  Vorige week een Aura 2 aangeschaft (sja, was nu maar 99,-)
  Heb mijn kobo account aan mijn Bol account gelinked en alles werkt top. Als ik synchroniseer, verschijnt het boek – waar ik het ook heb aangeschaft – netjes in de bibliotheek.

  Maar gisteren kocht ik een ebook op Bol.com, en na synchronisatie zie ik de cover wel in de bibliotheek van m’n Aura 2 staan, maar als ik het selecteer krijg ik “oeps, kan het boek niet openen. Probeer nogmaals te syncen en als dat niet werkt, contact helpdesk op kobo.com”. Op mijn Kobo/Bol Android apps opent het boek wel gewoon. Enig idee?

  Reply

  • Hoi Luc,

   Dit zou simpelweg niet moeten gebeuren maar daar heb je natuurlijk ook weinig aan. Even voor mijn beeld: ik neem aan dat op je ereader inlogt met je Kobo account? En dat doe je ook in de Kobo/Bol Android app(s)?

   De reden dat ik het vraag is dat in de Kobo/Bol app volgens mij achter de schermen gebruik wordt gemaakt van je Bol account, ook al log je daar in met je Kobo account. Als je het bij Bol gekochte boek dus niet kunt openen op je Aura maar wel in de Kobo/Bol app dan gok ik dat het niet goed wordt ‘overgedragen’ tussen Bol en Kobo. Eén van de redenen zou kunnen zijn (ik ben hier nu aan het speculeren he?) is dat de gekochte titel niet 1 op 1 in de catalogus van Kobo zit of dat daar dus iets fout gaat met die koppeling tussen die titels. Als je op je ereader met het Bol account inlogt zal het namelijk gegarandeerd wel goed gaan maar dat is niet wat je wil.

   Je opties zijn denk ik om contact met Bol op te nemen (niet Kobo) en aangeven dat je het gekochte boek niet kunt openen op je ereader waar je met je gekoppelde Kobo account op inlogt. Check anders even op Kobo.com of de titel daar wel gewoon te koop is.

   Ik durf te gokken dat Bol antwoordt dat je het beste met je Bol account kunt inloggen op je Aura dus wellicht heb je meer als optie 2. En dat is de handmatige route: ga naar je Bol account op de website, naar je aankopen en downloadt je gekochte ebook. Zet het daarna handmatig op je Aura zodat je daar kunt lezen. Niet chic maar wel praktisch.

   Reply

   • Dank je! Kreeg tegelijkertijd zowaar antwoord van Bol.com (ook al stond daar 72 uur voor), en een af- en aanmelding van Kobo account op de Aura hielp. Alleen even opnieuw wifi moeten instellen en wat lettertype-instellingen, maar het werkt weer. Hopelijk blijft het hier bij, anders zal ik het een volgende keer zeker volgens je handmatige manier doen, via usb.

    Reply

 17. hallo, lees op een site dat de woordenboeken alleen werken op boeken die je van Kobo gedownload hebt. Klopt dat?

  Reply

 18. Hallo Raymond, ik heb de eerste versie van de Aura met verlichting. Hierop lees ik al jaren met plezier mijn boeken en deze bevalt me uitstekend. Nu heb ik de laatste tijd dat het opstarten langer duurt dan normaal het geval was. Verder werkt hij nog als ik gewend ben. Is de trage opstarten een voorteken dat de Aura het gaat begeven ?

  Ik moet er nl niet aan denken dat tijdens de vakantie de reader het begeeft. Daarom ben ik nu toch aan het kijken voor een nieuwe reader.

  Reply

  • Dag Jeannette,

   Een ereader kan trager worden doordat de software steeds zwaardere eisen stelt aan de ereader maar ook omdat er bijvoorbeeld heel veel boeken, zelf geinstalleerde lettertypes enzovoorts geladen moeten worden. Problemen met de hardware kondigen zich (helaas?) niet op die manier aan dus ik denk niet dat je ereader het gaat begeven.

   Je zou kunnen je Aura kunnen resetten naar fabrieksinstellingen (dat zou het echt wat sneller moeten maken) maar als alles verder normaal werkt is dat wel veel moeite. Omdat je je boeken er allemaal weer opnieuw op moet zetten dan.

   Nou moet ik wel eerlijk toegeven dat ik, als ik langere tijd van huis weg ben, ik twee ereaders zou meenemen maar dat is omdat ik er toch meerdere heb :)

   Reply

 19. Dag Raymond, met veel belangstelling al je info over de Kobo Aura 2Ed gelezen.
  Kun jij ook een vergelijking maken tussen de Aura en de Clara Hd?

  Reply

  • Dag Coosje, het zou een redelijk korte vergelijking worden eigenlijk. De Clara HD heeft het betere scherm met een hogere resolutie en de ComfortLight Pro schermverlichting. De Aura Edition 2 heeft de ‘luxere’ behuizing en natuurlijk een lager prijskaartje. Zelf denk ik/vind ik dat de Clara HD de ereader is die de Aura Edition 2 had moeten zijn.

   Reply

 20. 2 maal het apparaat gehad, maar de levensduur is zeer teleurstellend. Kobo Aura ging net 3 jaar mee en weer een Kobo Aura vandaag geprobeerd terug te brengen naar de winkel (in de garantieperiode). BCC beweerde dat het om een breuk gaat. Dezelfde beschuldiging had ik ook al ontvangen met mijn 1e e-reader (een Sony). Het apparaat ligt op mijn nachtkastje of in de lade van mijn nachtkastje!!! We worden hier als burger gewoon belazerd met een product met een zeer beperkte levensduur!!! En ik ben niet de enige die hierover klaagt.

  Reply

 21. De service van Kobo is ronduit slecht. Advies was voor onderstaande klacht: koop een nieuwe Kobo. Wanneer je garantieperiode voorbij is doen ze niets meer. Mijn Aura 2nd edition is goed op een enkel punt na, de lettergrootte is niet aan te passen en staat heel klein. Reader leeg gehaald update gedownload. Geen enkel effect. Misschien worden ze gebouwd voor 1 jarig gebruik.
  Ik heb een nieuwe e-reader maar geen Kobo meer.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top