Tweetweekoverzicht week 4 2017: Star Trek fanfilm vs Paramount, Geef mij maar een boek van Jacques Vriens, browsers melden onveilige HTTP-verbindingen en tien miljard zoekacties bij DuckDuckGo

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Star Trek fanfilm schikt uiteindelijk met de filmstudio

Al maanden zat deze rechtszaak in mijn favorieten. Voor het maken van een Star Trek fanfilm (Prelude to Axanar) was er een succesvolle crowdfundactie gehouden en dat was de druppel die de juridische emmer bij filmstudio Paramount Pictures deed overlopen. Vele jaren lang werden de diverse fanfilm projecten rondom Star Trek gedoogd maar met het ‘vercommercialiseren’ van Axanar besloot de filmstudio – die de rechten heeft op Star Trek – paal en perk te stellen aan wat zij als inbreuken op hun rechten beschouwden.

En dus begon de filmstudio een rechtszaak waarin het eigenaarschap geclaimd werd over alles wat maar met Star Trek te maken heeft: personages, settings, rassen, schepen, kostuums en zelfs de Klingon taal. Die dus niet zonder toestemming gebruikt zouden mogen worden in fanfilms. En die toestemming zou iedereen kunnen krijgen als ze zich maar aan een set met strikte spelregels zouden houden. Onwerkbare spelregels voor een project als Axanar …

Daar ging auteursrechtminnend internet helemaal los op met tientallen, zo niet honderden, pagina’s met analyses of de kleding en vooral de Klingon taal uberhaupt wel beschermd kan worden door het intellectuele eigendomsrecht. Eerder deze maand oordeelde de rechter alvast dat de fanfilm zich niet kan beroepen op fair use en hoewel ik uitkeek naar de definitieve uitspraak om – uitgebreid – te bespreken, was dit vroege oordeel reden voor de Axanar crew om te schikken met de filmstudio en zich te conformeren aan de nieuwe spelregels.

Verstandig denk ik want ze koersden met warp 9 snelheid op een boete van vele miljoenen af waar nog nooit een Star Trek fanfilmproject eerder was geweest. Maar wel heel jammer omdat er nu geen oordeel van de rechter volgt over de status van al die Star Trek aspecten en het mogelijke gebruik ervan door anderen.

Geef mij maar een boek van Jacques Vriens

Vorig jaar begonnen de landelijke boekhandels met een nieuw, jaarlijks terugkerend, evenement om klassieke kinderboeken opnieuw (en betaalbaar) onder de aandacht te brengen. Onder de noemer ‘Geef mij maar een boek‘ werden er meer dan een kwart miljoen exemplaren verspreid van Jan Terlouw’s Oorlogswinter voor slechts 1 euro.

Zoals dat gaat met jaarlijks terugkerende evenementen komt Geef mij maar een boek dit jaar wederom met een nieuw klassiek kinderboek. Deze keer is het Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens die vanaf 10 februari bij alle boekhandels te koop is voor 2 euro.

Het is niet zo klassiek dat ik het ken uit mijn eigen jeugd (het boek van Jacques Vriens is uit 1999) maar ik ben deze keer ook overduidelijk niet de doelgroep.

Misschien is het om die reden dat de boekhandels in april met een nieuwe (ook jaarlijks terugkerende?) actie komen: Ik wil een prentenboek waar klassieke prentenboeken in het zonnetje worden gezet. Voor de eerste editie kun je De Gruffalo eveneens voor 2 euro aanschaffen bij elke boekhandel.

Waarschijnlijk gericht op jonge kinderen maar die fase waarin ik prentenboeken leuk vond ben ik simpelweg nooit ontgroeid ;)

Firefox en Chrome beginnen met aangeven van onveilige verbindingen

Deze week, met het uitkomen van Firefox 51 en Chrome 56, beginnen beide browsers met het aangeven van onveilige HTTP verbindingen in de adresbalk. Om precies te zijn wordt vanaf nu met een gebroken slotje aangegeven als er een formulier voor wachtwoorden of creditcardgegevens gesignaleerd wordt die over een HTTP verbinding gaat in plaats van een HTTPS.

firefox voorbeeld onveilige verbinding

Ik heb het in Firefox 51 getest op een paar WordPress blogs en dat slotje-met-een-streep-erdoor icoontje komt gelukkig niet te voorschijn bij contactformulieren op blogs, hoewel je natuurlijk nog wel te zien krijgt dat de verbinding niet veilig is als je op het informatie-icoontje klikt (en de site zelf nog niet via HTTPS gaat).

Ik heb er gelukkig sowieso geen last van :)

firefox melding https vakblog

Tien miljard zoekacties bij DuckDuckGo

DuckDuckGo is waarschijnlijk niet jouw eerste keuze voor een zoekmachine maar in de afgelopen negen jaar zijn er toch maar mooi tien miljard zoekacties uitgevoerd bij de privacygevoelige zoekmachine. Dat valt bijna volledig in het niet bij de aantallen die Google haalt maar die gaat natuurlijk een stuk minder principieel om met jouw zoek- en persoonsgegevens.

En verder nog …

Sociale DRM waarbij het publiek een Bitcoin beloning krijgt als ze illegale ebooks signaleren en aanmelden? Misschien effectief maar willen we nou echt zo’n wereld met elkaar?

En nog wat herinneringen over hoe je in de jaren 90 werd opgejut om anderen aan te geven die iets illegaals gebruikten.

Een interessante analyse op Marketingfacts over de stagnerende groei van Blendle in Nederland

Copyright trol Perfect 10 verliest op alle fronten hun (zoveelste) rechtszaak tegen usenetprovider Giganews. De rechtszaak bevestigt dat, mits er een DMCA/Notice and take down procedure aanwezig is, providers niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de acties van hun klanten.

Ja, het is nerdy maar de Europese Amazon sites maken nu gebruik van het eigen Amazon Ember lettertype voor de (meeste) teksten. Volgens mij zit ik te vaak op Amazon websites …

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

  1. Dank voor de link over Blendle. Zelf zou ik niet snel een abonnement op Blendle nemen, maar jouw Vakblog wil ik niet missen. Complimenten!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top