Elly’s Choice gaat internationaal en is nu Bookchoice

Eind vorig jaar werd al bekend dat boekenclub Elly’s Choice verder keek dan alleen de Nederlandse markt met Nederlandstalige titels. Er waren plannen om internationaal te gaan met een nieuw aanbod in meerdere talen onder een nieuwe naam. Relatief onverwachts werd vandaag, 1 februari 2017, de nieuwe site al gelanceerd. Bookchoice gaat verder op vergelijkbare wijze als Elly’s Choice maar toch zijn de verschillen groot.

Hoe zat het ook alweer met Elly’s Choice?

Elly’s Choice begon als ebookdienst van VBK Uitgevers en Dutch Media Uitgevers in augustus 2014. Niet als een all-you-can-read dienst maar vanuit het idee van een boekenclub: elke maand werden er tien titels geselecteerd en die ontving je als je een abonnement had van 2,99 euro per maand. Of beter gezegd, €35,88 per jaar want je kon alleen een jaarabonnement afsluiten.

Dat model van het selecteren van titels vond (en vind ik nog steeds) een uitstekend idee omdat je op die manier er voor kunt zorgen dat abonnees nieuwe titels ontdekken – voor een zeer lage prijs – zonder dat je gedwongen wordt om alleen maar bestsellers aan te bieden in een all-you-can-read dienst. Voor die €35,88 kreeg je 120 titels en daar hoeven er maar een handvol bij te zitten die je daadwerkelijk leest om het de moeite waard te maken.

Maar ook al zijn VBK Uitgevers en Dutch Media Uitgevers grote uitgevers die een groot aantal titels in de respectievelijke portfolio’s hebben, het was voor mij meteen al de vraag hoe lang Elly’s Choice dat model zou kunnen volhouden. Als je elke maand zorgvuldig tien titels gaat selecteren dan ben je vroeger of laat door de hoeveelheid geschikte titels heen. En je kunt eigenlijk geen titels voor een tweede keer keer opnemen in de selectie omdat dan alle abonnees van het eerste uur gaan klagen.

Een probleem dat ongetwijfeld alleen maar duidelijker werd toen Elly’s Choice in 2015 specifieke pakketten introduceerde: in plaats van 10 titels voor iedereen, kreeg iedereen dezelfde vijf basistitels, aangevuld met vijf titels uit het mannen-, vrouwen- of literatuurpakket. Hoe lang zou het duren voordat de koek op was en hoe zorg je er voor dat de dienst ook interessant genoeg blijft om nieuwe abonnees binnen te halen?

Elly’s Choice wordt Bookchoice

Door verder te kijken dan alleen Nederland natuurlijk. Tijdens de Frankfurter Buchmesse in oktober 2016 onthulde Elly’s Choice hun plannen om internationaal te gaan. Met een aanbod in meerdere talen en dus ook met titels van buitenlandse uitgevers waardoor de boekenclub ook interessant zou moeten worden voor buitenlandse abonnees. En dat alles met een nieuwe naam: Bookchoice.

Sinds vandaag, 1 februari, is het dan ook zo ver. Een compleet nieuwe site waar je nog steeds voor een vast bedrag per maand ebooks kunt downloaden die je vervolgens mag houden. Maar er is wel het één en ander veranderd:

 • In plaats van tien titels elke maand krijg je nu maandelijks ACHT titels;
 • De pakketten zijn verdwenen: iedereen krijgt dezelfde acht titels;
 • Maar je krijgt behalve de ebooks ook de audioboekversies van diezelfde acht titels;
 • Nu nog alleen Nederlandstalige titels maar de komende maanden wordt dit uitgebreid zodat je de titels ook in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Portugees kunt downloaden;
 • De prijsstructuur is aangepast naar €3,99 per maand (waarbij je nu ook echt maandelijks betaalt en kunt opzeggen) of €41,95 per jaar (wat dan omgerekend op €3,49 per maand uitkomt). Dit geldt voor nieuwe abonnementen; de bestaande Elly’s Choice abonnementen blijven ongewijzigd gedurende de looptijd ervan;
 • Behalve dat je de ebooks (EPUB) en audioboeken (MP3) kunt downloaden en op elk apparaat naar keuze kunt lezen/beluisteren, is er ook een Bookchoice app voor iOS (binnenkort ook voor Android) waar je zowel de ebooks als audioboeken in kunt lezen en luisteren.
bookchoice ios app

Je kunt maximaal zes ebooks downloaden in de app. Wil je meer of andere ebooks lezen dan zul je eerst ruimte moeten maken op je ‘downloadplankje’

bookchoice ios app

Je kunt maximaal drie audioboeken downloaden in de app. Wil je meer of andere audioboeken downloaden dan zul je eerst ruimte moeten maken door al gedownloade titels te verwijderen.

Downloaden maar?

De site is, mijns inziens, enorm verbeterd en een stuk overzichtelijker geworden. Dat geldt voor de downloads maar ook de informatie over de titel en de auteur(s) is fors uitgebreid waardoor je veel beter kunt beoordelen of het een titel is die je wilt lezen (of luisteren).

Als je de ebooks downloadt dan blijkt er ook een (kleine) wijziging ingevoerd te zijn met de watermerkbeveiliging. Tenminste, bij de titels die ik vandaag downloadde was eindelijk de naam van de abonnee uit de bestandsnaam gehaald (ik ergerde me daar aan want ik ben niet de auteur van dat boek) hoewel alleen de titel van het boek als bestandsnaam ook wel een beetje karig is.

Wat ongewijzigd is gebleven is de ‘ex libris’ pagina voor in het boek – waar jouw naam als abonnee vermeld wordt – en de disclaimer pagina achterin het boek:

Waarin nog steeds beweerd wordt dat het boek ‘helemaal van jou’ is en vervolgens alles wordt opgesomd wat jij er niet mee mag doen. Tja. Ze vinden ook helemaal niet dat het boek jouw eigendom is.

Dat bevestigt Bookchoice ook in hun eigen voorwaarden waarin zeer helder uitgelegd wordt hoe het eigenlijk zit met dat watermerken en dat eigenaarschap van de door jou gedownloade exemplaren:

7.2 […] Je krijgt de eBooks en audioBooks dan ook niet in eigendom, maar je verkrijgt een persoonlijke, beperkte, niet-exclusieve, niet-overdraagbare en niet-sub-licentieerbare licentie en je mag ze alleen gebruiken voor niet-commerciële doeleinden.

Niks helemaal van jou. Je krijgt een persoonlijke, beperkte, niet-exclusieve, niet-overdraagbare en niet-sub-licentieerbare licentie maar ja, dat klinkt niet zo lekker natuurlijk.

7.3 Onze eBooks en audioBooks zijn uitgerust met zichtbare en onzichtbare watermerken, met het oog op de bestrijding van illegale distributie en ongeautoriseerde vermenigvuldiging van de in licentie gegeven inhoud. De eBooks die je hebt gedownload zullen onder meer worden voorzien van een weergave van je accountgegevens op de eerste pagina van het ePUB bestand. Door gebruik te maken van onze Diensten ga je akkoord met het plaatsen van deze watermerken. Wij behouden ons het recht voor om, indien wij hebben gemerkt dat een lid heeft gehandeld in strijd met deze algemene voorwaarden, gegevens van dat lid te deponeren bij de stichting Brein. Tevens behouden wij ons het recht voor bij schending of vermoedelijke schending van de door de Nederlandse wet bepaalde auteursrechten het lidmaatschap met onmiddellijke ingang te beëindigen of de uitvoering ervan tijdelijk te staken en de schade op het desbetreffende lid te verhalen.

Oftewel, als de door jou downloade ebooks of audioboeken opduiken op The Pirate Bay dan kunnen (zullen?) jouw gegevens worden doorgespeeld aan BREIN en wordt je account waarschijnlijk opgeheven.

7.4 Je stemt ermee in, zowel tijdens als na je lidmaatschap, om met betrekking tot de van ons verkregen eBooks en audioBooks af te zien van: het kopiëren, veranderen, rippen, uitlenen of op een andere manier aan een derde ter beschikking stellen of enig onderdeel ervan; het reverse- engineeren, de-compileren, demonteren, modificeren van, of het creëren van afgeleide werken; het verwijderen, beschadigen, interfereren met, of omzeilen van de technologie (hieronder begrepen watermerken) die wij, onze licentiegevers of derden gebruiken voor de beveiliging ervan; de verhuur ervan, of van enig onderdeel ervan; het omzeilen van door ons toegepaste lokale beperkingen; het verwijderen of wijzigen van auteursrecht- of merkaanduidingen of aanduidingen van andere intellectuele eigendomsrechten.

Oftewel, het ebook is helemaal van jou maar waag het niet om ook maar iets te doen wat de rechthebbenden niet leuk vinden. Niet verder vertellen dat ik de ex libris pagina en de disclaimer pagina verwijder voordat ik een boek ga lezen want anders kom ik kennelijk in de problemen.

Is Bookchoice a good choice?

Los even van de juridische discussie over het eigenaarschap van de ebooks is er veel om enthousiast van te worden bij Bookchoice. Niet alle Elly’s Choice abonnees zullen blij zijn met de teruggang van het aantal maandelijkse titels (terwijl de prijs stijgt) maar acht titels voor €3,99 – die je zowel als ebook als audioboek kunt downloaden – blijft natuurlijk gewoon een koopje.

Aangezien ik zelf het liefste titels van Engelse en Amerikaanse auteurs in het Engels lees word ik blij van de belofte dat het straks mogelijk is om die titels dan ook in die taal te kunnen downloaden en lezen. Ik vraag me wel af hoe dit gaat werken – hoe groot kan het aanbod van titels zijn die in zes talen vertaald zijn en waar ook nog een audioboekversie van is? – maar ik wacht rustig af hoe het aanbod van de komende maanden eruit gaat zien. Uiteindelijk gaat dat bepalen of Bookchoice ook echt het geld waard is.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (17) Write a comment

 1. Wat wel heel vreemd is dat Elly’s Choice dit weekend nog een “leuke” aan bieding introduceerde: 10 boeken per maand voor €1,99!
  Ik ben daar op ingegaan en een abonnement aangekocht. Nog moeite moeten doen om het literatuurpakket te krijgen want daar had je eigenlijk geen keuze in ( ik kreeg het Vrouw pakket). En de dag erna blijkt de hele zaak veranderd.
  Ik kan me niet voorstellen dat men daar dit weekend niets van wist!!!
  Toch vreemd.
  Het blijft, zoals je al aangeeft, een mooie deal maar als je op deze wijze je nieuwe abonnees misleidt, verdien je wat mij beteft niet de hoofdprijs.
  Ik kijk het dit jaar aan en dan zie ik wel.
  Met groeten
  Margriet

  Reply

  • @Margriet Dat was sowieso een hele rare actie en best wel misleidend ja. Een 24 uurs actie voor €1,99 per maand op zaterdag (die zondag doodleuk verlengd werd) zonder ook maar een hint te geven dat letterlijk de dag erna iedereen een mail zou krijgen omdat de stekker uit de huidige versie van Elly’s Choice ging. Nou ja, ik nam ook een abonnement op zondag en kreeg die mail niet eens.

   Ik ben iets vergevingsgezinder omdat het bedrag van €1,99 een hele goede deal was en blijft bij Bookchoice maar je hebt gelijk, het verdient bepaald de hoofdprijs niet in communicatie en transparantie.

   Reply

 2. Ben het ook met je eens dat het een mooie deal blijft, maar dit hebben ze toch echt niet netjes gedaan. Ik moest dit nieuws hier op jouw blog lezen terwijl ik sinds november (voor de tweede keer) lid geworden ben. Ik kreeg al geen mails meer wanneer de te downloaden boeken klaar stonden en mijn emailinstellingen in mijn account aanpassen hielp niet. Maar blijkbaar vonden ze het ook niet nodig om dit aan te kondigen aan bestaande klanten. Nu krijg ik ineens twee boeken minder per maand en heb niet de mogelijkheid gehad mijn abonnement te annuleren voordat het zover was. Dat gaan ze nog wel even horen….

  Reply

 3. Het is inderdaad nog even afwachten hoe het gaat met de keuze van de boeken. In ieder geval lijkt het nogal overhaast geïntroduceerd. Een mail naar bestaande klanten op 30 januari dat vanaf 1 februari de voorwaarden drastisch zijn veranderd vind ik niet netjes. En de Bookchoice app werkt nog nog niet: ik kon er geen enkel boek in downloaden. Mijn mail hierover naar Bookchoice werd als volgt beantwoord:
  “Wat goed om te horen dat je de app al enthousiast aan het downloaden bent. Ik raad je aan hier nog even mee te wachten. Op het moment is er een nieuwe versie van de app ingediend bij Apple. De huidige versie had inderdaad nog wat kleine foutjes. Voor nu zou ik de oude manier van downloaden aanhouden. Zoals je dit voorheen ook bij Elly’s Choice deed.”
  Wat kleine foutjes….
  Als het allemaal uiteindelijk werkt zoals ze zeggen (zes talen, audiobooks en e-books) en er is genoeg aanbod ben ik er blij mee. Vooralsnog is de start niet veelbelovend.

  Reply

  • @Marga Ik ben zelf (weer) lid geworden afgelopen zondag de 29ste omdat ze een 24-uurs actie hadden voor een sterk gereduceerd tarief. Ik was ook zeer verrast dat ze letterlijk de dag erna de boel omgooiden zonder dat ze dat er even bij vermeld hadden daags ervoor. Een mail heb ik ook niet gekregen en het was dat ik me van vorig jaar herinnerde dat ze begin dit jaar wilden overstappen naar Bookchoice, waardoor ik zelf contact met ze opnam met die vraag. Niet wetende dat dit twee dagen daarna al zou gaan gebeuren.

   Dus inderdaad, overhaast is het goede woord wel denk ik als bestaande abonnees allemaal verrast worden op zo’n korte termijn. En geen goede communicatie aangezien, ongeacht of je blij bent of niet met de veranderingen, de voorwaarden en prijs zo sterk veranderd zijn dat je bestaande klanten de optie had moeten geven om hun abonnement op te zeggen. Je zult maar een exclusieve voorkeur voor Nederlandse auteurs en een hekel aan audioboeken hebben …

   Op de app heb ik ze niet afgerekend omdat ik er vanuit ging dat de iOS app, net als de nog niet uitgebrachte Android app, binnen enkele weken goed functioneert en ik toch geen enkele reden zie om nu ineens boeken in een app te gaan lezen. Maar je hebt gelijk, ook dat is een duidelijk teken van te veel gehaastheid.

   Overigens vind ik het zorgwekkender dat ik gisteren een mailtje kreeg van Bookchoice met het bericht dat de update er aan komt. Dat was een mailing (op zich niets mis mee) maar het lijkt er op dat die mail alleen gestuurd is naar degenen de de iOS app al gedownload hadden en ik weet niet of ik het een fijn idee vind dat dit kennelijk inzichtelijk gemaakt wordt door Apple?

   Reply

 4. “Ik vraag me wel af hoe dit gaat werken – hoe groot kan het aanbod van titels zijn die in zes talen vertaald zijn en waar ook nog een audioboekversie van is? – ” Dat blijft voor mij ook de grote vraag! Hoeveel boeken van bv. Nederlandstalige auteurs zijn vertaald naar het Portugees?
  Ik had ook problemen met het downloaden via Explorer, met Chrome lukte het uiteindelijk wel. Het downloaden van de audiobooks ging zo moeizaam dat ik het uiteindelijk opgegeven heb. Jammer dat ze alles niet eerst op punt gezet hebben, dan waren er volgens mij al een stuk minder klachten geweest.

  Reply

  • @Sigried Ik denk eerder dat ze toe werken naar Amerikaanse of Engelse (bestseller) auteurs want dat zullen de titels zijn die wereldwijd vertaald zijn en als audioboek geproduceerd zijn. Maar in dat geval moeten ze enorm veel rechten regelen met die buitenlandse uitgevers en dat lijkt me ook niet heel erg reëel. Tenminste, niet als je daar elke maand 8 titels van gaat krijgen. Maar goed, het kan ook een combinatie zijn met het zelf laten produceren van vertalingen en audioboeken van hun eigen Nederlandstalige titels.

   Het zou heel aardig zijn als ze iets loslieten over wat voor soort titels abonnees kunnen verwachten de komende zes maanden maar die kans lijkt me niet heel groot gezien de communicatie rondom deze hele Elly’s-Choice-naar-Bookchoice transitie.

   Ik had het niet gemerkt, dat probleem met Explorer, omdat ik zelf Chrome gebruik maar goed dat het je uiteindelijk gelukt is (ik las jouw ervaringen toevallig gisteravond ook op je Hebban blog).

   Ik heb twee van de audioboeken gedownload maar moest wel een paar bestandjes hernoemen om het in de goede volgorde automatisch te laten afspelen op mijn oude mp3 speler. Gelukkig heb ik daar jaren geleden al een hele set aan trucjes voor ontwikkeld om al die losse bestandjes (per hoofdstuk) efficient te kunnen luisteren. Niet iets dat Bookchoice te verwijten is overigens want zo worden bijna alle audioboeken aangeleverd als je ze koopt.

   Ik deel overigens je conclusie dat Bookchoice het wel iets handiger had kunnen aanpakken om de voordehandliggende klachten voor te zijn. Hoe lastig was het geweest om abonnees met een paar blogposts/berichten op de site uit te leggen over het hoe en waarom? En dan antwoorden te geven op de vragen en zorgen die abonnees hebben?

   Reply

 5. Ik heb een abb voor 10 boeken per maand
  Loopt al vanaf juli 2016 nu krijg ik voor dat geld maar 8 boeken hoezo er veranderd niets voor trouwe leden ?? krijg op mails hierover steeds ontwijke antwoorden

  Marry

  Reply

  • @Marry Tja, ik ben Bookchoice natuurlijk niet maar de veranderingen heb ik hierboven beschreven. Wat er met ‘er verandert niets voor trouwe leden’ bedoeld wordt heeft ongetwijfeld alleen met de prijs te maken. Je gaat gedurende je jaarabonnement niet extra betalen maar krijgt daar inderdaad nu 8 boeken voor terug ipv 10. Die je nu wel ook als audioboek kunt downloaden.

   Vind je dat maar niks? Dan moet je er voor zorgen dat je uiterlijk voor 1 juni je abonnement opzegt want vanaf juli 2017 wordt het anders automatisch verlengd voor nog een jaar. Tegen het hogere tarief van 41,95 per jaar …

   Reply

 6. Vandaag er eens voor gaan zitten om de boeken van mijn kersverse abonnement te gaan downloaden en over te zetten op mijn ereader. Boeken van januari nog via Elly’s – ging prima op de mij bekende wijze via computer/finder/ereader.
  Helaas gaat het downloaden van Bookchoice op dezelfde wijze helemaal niet. Er gebeurt niets behalve dat het aantal overgebleven downloads terugloopt!
  Op de Ipad in de app gaat het boek downloaden wel en een audiobestand op de iPhone duurt en duurt maar….
  Mail gestuurd maar nog geen reactie…. behalve een automatische reply dat het nog wel even kan duren ivm de drukte!
  Als je op FB kijkt dan denk ik dat het aantal ontevreden abonnees enorm is!
  Als dit niet snel wordt opgelost overweeg ik ook om mijn abonnement zsm weer te beëindigen – ook al was het een mooie deal!

  Reply

 7. Ik wist helemaal van niets, het is dat ik zelf maar eens ging kijken voor de boeken van Elly’s choice, ik kom er nu dus bij toeval achter dat ze zijn overgegaan en inderdaad ook voor de aanbiedingsprijs lid geworden, dit is een zeer goed uitgekookte actie waarbij ze het dus nalaten om alle abonnees op de hoogte te stellen van de overgang. Ik zit mn periode uit en daarna absoluut geen choice meer voor boeken, ik houd er niet van om misleid te worden

  Reply

 8. Toevalligerwijs kwam ik deze blog tegen. Ook ik had een abonnement voor 1,99 pmnd afgesloten in het weekend. De boeken van januari kon ik keurig downloaden maar voor februari en maart stond er niets. Ik heb ze gemaild en gedaan maar geen enkel antwoord. Ik had mijn “verlies” al genomen en was er vanuit gegaan dat ze failliet waren of zo iets. Inmiddels heb ik mijn boeken gedownload via bookchoice. Het blijft natuurlijk een fantastische aanbieding maar zo jammer dat ze dit op deze manier doen. Gemiste kans.

  Reply

 9. ik ben vandaag abonnee geworden. Ik tracht de boeken te downloaden op mijn windows PC. Ik heb daarvoor adobe digital editions gedownload maar ik zit nu al 15 minuten te wachten op [een hele lange URL]. Dit is toch niet mogelijk. Wie kent hier aan oplossing voor?

  Reply

  • Dag Linda, je hebt geen Adobe Digital Editions nodig voor de boeken van Bookchoice aangezien ze niet met Adobe DRM beveiligd zijn. Het klinkt alsof de download simpelweg is blijven hangen, dus het beste is om het venster te sluiten, even in een nieuw venster weer in te loggen bij Bookchoice en opnieuw op de downloadknop te klikken. Er verschijnt dan een popup en een paar seconden later zou het bestand gewoon gedownload moeten worden.

   Lukt het nou herhaaldelijk niet? Probeer dan nog 1 keer met een andere browser. Nog steeds niks? Dan wordt het tijd om Bookchoice een mailtje te sturen via https://bookchoice.com/nl/contact

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top