Afbeeldingen zoeken: StockSnap

death to the stock photo

Het valt nog niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor je blog, website of presentatie. Er is veel te doen over auteursrechten op foto’s en je kunt problemen krijgen als je niet goed oplet en de verkeerde foto op je site gebruikt. Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden die je ook daadwerkelijk mag gebruiken omdat rechthebbenden vooraf toestemming gegeven hebben. Dat kunnen betaalde stockfotosites zijn die je een gebruiksrecht voor een foto verkopen maar ook gratis fotosites die je middels een licentie toestemming geven voor (commercieel) hergebruik van foto’s.

Op dit blog vind je een overzicht van fotosites die ik besproken heb omdat ze alle goede foto’s bevatten zonder verstopte reclames en pogingen om je zo snel mogelijk naar de dure foto’s te verwijzen. Het zijn wat mij betreft dus aanraders. Net als deze:

StockSnap

StockSnap stockfotosite
“Honderden foto’s die elke week toegevoegd worden, vrij van auteursrechtelijke beperkingen”. Dat is de belofte die StockSnap doet. En dat is een belofte die de site ook waar lijkt te maken door niet iedereen de beste foto’s te verzamelen die op andere stockfotosites verschijnen maar ook door nieuwe foto’s toe te voegen van fotografen uit het eigen netwerk.

Het is lastig om een overzicht te krijgen van hoeveel foto’s er precies op StockSnap te vinden zijn maar het zijn er in elk geval vele duizenden.

Zoeken en sorteren

Alle foto’s zijn voorzien van meerdere tags. Soms twee of drie, soms echter ook meer dan tien, waardoor je dus (alleen) zoekt op de toegekende tags.

Bij het zoeken wordt feitelijk gekeken naar alle tags die met de zoekterm beginnen. Zoeken op ‘techno’ vindt dus de foto’s met de tag ‘technology’. Hou er dus rekening mee dat je het beste zo kort mogelijke zoektermen gebruikt en altijd enkelvoud gebruikt in plaats van meervoud. Zoeken op ‘books’ levert je niet de foto’s op waar ‘book’ aan gekoppeld is terwijl je met zoeken op ‘book’ alle foto’s vindt met tags die met ‘book’ beginnen, zoals ‘; ‘book’, ‘books’ en ‘bookstore’.

stocksnap
Aangezien je toch al snel tientallen, zo niet honderden, zoekresultaten krijgt bij zoekacties, is de mogelijkheid toegevoegd om die zoekresultaten te sorteren op relevantie (standaard), datum, trending, aantal views, aantal downloads en op hoe vaak ze door anderen als favoriet zijn gemarkeerd. Met name de laatste drie geven een heel aardig beeld van de populariteit van bepaalde foto’s ook al zou ik zelf eerder genegen zijn om de minst populaire foto’s te kiezen. Minder kans dat je ze op andere blogs aantreft, nietwaar?

Wil je op de hoogte blijven van (wanneer er) nieuwe foto’s (geplaatst worden)? Dan kun je je aanmelden voor een wekelijkse nieuwsbrief. StockSnap is verder niet te vinden op Twitter, Facebook of Instagram.

stocksnap
Heb je een geschikte foto gevonden? Dan zie je in een kader rechts van de foto ook de verdere gegevens staan over die foto, zoals dus het aantal views, aantal keren dat iemand het als favoriet gemarkeerd heeft en hoe vaak de foto gedownload is. Daarnaast tref je de naam van de fotograaf aan, de afmeting en grootte van de foto, de datum waarop de foto is toegevoegd aan StockSnap en natuurlijk de diverse tags. Zowel de tags als de naam van de fotograaf zijn aan te klikken zodat je ook op die manier verder kunt zoeken.

Wat mag je met de foto’s?

Alle foto’s zijn in het publiek domein geplaatst middels een Creative Commons Zero (CC0) verklaring. Dat wil zeggen dat de fotograaf zijn of haar rechten opgeeft, voor zover mogelijk, en deze dus niet meer zal handhaven. Het betekent ook dat je alle foto’s van StockSnap mag downloaden, bewerken, hergebruiken en verspreiden voor zowel commercieel als niet-commercieel gebruik.

Er is, dankzij de CC0 verklaring, zelfs geen naamsvermelding nodig hoewel ik het een goede gewoonte vind om dit wel degelijk te doen. Al was het maar om een ander netjes te bedanken voor de gratis foto die jij gebruiken mocht. En om je lezers duidelijk te maken dat je een foto – met toestemming – correct gebruikt hebt.

Conclusie

StockSnap is één van vele stockfoto sites die gratis foto’s met een CC0 verklaring aanbiedt maar onderscheidt zich wel door nieuwe foto’s te combineren met kwalitatieve foto’s van andere sites. Er wordt overduidelijk flink geïnvesteerd in het regelmatig updaten van het aanbod en er worden uitstekende tags aan de foto’s toegekend. Hierdoor is het relatief eenvoudig om een geschikte mooie foto te vinden

Dat je de foto’s ook nog eens zonder restricties kunt downloaden en mag gebruiken, maakt het natuurlijk perfect voor iedereen die wel eens een mooie foto zoekt voor op een blog of site. StockSnap is daarmee een uitstekende bron voor vrij te gebruiken foto’s en verdient een plekje in je bookmarks.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top