legale films film.nl

Zoeken naar legale films en series met Film.nl

Afgelopen week werd de zoekmachine Film.nl gelanceerd waarmee je kunt zien waar en hoe je een bepaalde film of serie het gemakkelijkste legaal kunt bekijken. De zoekmachine verwijst door naar diensten als Netflix, Ziggo en Videoland, fysieke exemplaren bij webwinkel Bol maar ook als ze binnenkort op televisie worden uitgezonden. Is dit echter voldoende om het illegaal downloaden tegen te gaan?

Van illegaal downloaden naar beter legaal aanbod?

Dat de Nederlandse bedrijven in de entertainmentindustrie al jaren met lede ogen (en vermanende vingertjes) aanzien hoe mensen hun films en tv-series illegaal downloaden, dat is niets nieuws. Behalve met veelvuldig klagen over en dreigen met het opsporen van foute film- en tvkijkertjes zijn ze echter niet met een constructief idee gekomen dat een oplossing zou kunnen zijn. Of het moet het idee zijn om een miljoenenclaim in te dienen bij de overheid?

Nu gooit de industrie het dan eindelijk over een andere boeg. Wellicht dat ze inzagen dat veel mensen waarschijnlijk illegaal downloaden omdat het de makkelijkste manier is om een film of serie te kijken? Of dat ze zelf ook wel begrepen dat als mensen geen idee hebben waar de legale versies te vinden zijn, je ze ook moeilijk kunt aanspreken op het illegaal downloaden? Of misschien zochten ze zelf ook hele avonden door de catalogus van Netflix, Ziggo en Videoland naar die ene film om te kijken?

Hoe dan ook, afgelopen week kwam de Nederlandse entertainmentindustrie met Film.nl. Een site en zoekmachine waar je (idealiter) voor elke film en serie een legale bron zou moeten kunnen vinden.

Wegwijzer naar legale films en series

legale films film.nl justified

Om eerst maar even de olifant in de kamer te benoemen: Film.nl heeft maar één doel en dat is mensen ervan te overtuigen dat ze niet moeten downloaden … maar in plaats daarvan naar legaal aanbod te kijken. En dat doen ze door puur een lijst van bronnen te geven waar je dat aanbod kunt vinden. In het bovenstaande voorbeeld (de tv serie Justified) zie je dus dat de serie bij Ziggo Movies & Series XL te vinden is en dat je de dvd’s kunt kopen bij Bol en Mediamarkt.

Dat is behoorlijk karig en incompleet natuurlijk. Er wordt niet doorgelinkt naar de series op de streamingdiensten van Ziggo, Netflix of Videoland en het is ook maar de vraag of je daar een abonnement op hebt. Het is ook logisch dat je bij Bol en de Mediamarkt de serie of film kunt kopen maar ja, mensen die voornemens zijn om een serie te gaan downloaden hebben waarschijnlijk nou net niet de intentie om 20 euro per seizoen te gaan neertellen. En zelfs als ze dat wel zouden willen doen, ook deze knoppen linken alleen maar naar de homepages van de Bol en Mediamarkt websites. Je zult daarna nog steeds zelf op zoek moeten om de dvd’s te vinden in de webwinkels.

legale films john wick

Het aantal bronnen kan ook enorm verschillen van film tot film. Als je op John Wick zoekt, dan krijg je voor het eerste deel maar liefst negen bronnen. Variërend van de huurprijs bij iTunes, de aanwezigheid op zowel Ziggo, Netflix als Videoland, fysieke exemplaren in diverse webwinkels en zelfs de vermelding dat de film a.s. woensdag om 21.40 wordt uitgezonden op RTL7. Ronduit indrukwekkend.

Maar je vindt ook John Wick 2 en dat is best bijzonder want die gaat pas a.s. vrijdag in première. Logisch dus dat je geen enkele bron aantreft voor deze film en dat er alleen een trailer te vinden is.

Kijk je vervolgens naar de beschrijvende tekst die bij elke film en serie staat, dan wordt meteen duidelijk waarom Film.nl de moeite neemt om ook alle films en series mee te nemen waar niet eens een legaal aanbod voor is.

legale films film.nl

Jawel, bij ELKE serie en ELKE film staat een tekst waarbij de meest logische zoektermen, waar downloaders de serie of film op zouden zoeken in Google, in verwerkt zijn. En niet zo subtiel ook.

legale films film.nl

Allemaal bedoeld om de zoekresultaten in Google te beïnvloeden en op die manier downloaders te ‘lokken’ naar Film.nl. Waar je vervolgens natuurlijk geen gratis films of series gaat vinden. Het is zeer twijfelachtig of Film.nl de illegale downloaders gaat overtuigen om hun portemonnee te trekken. Het is wederom dezelfde klassieke fout die de entertainmentindustrie maakt: richten op het corrigeren van het gedrag van downloaders in plaats van aantonen wat de meerwaarde van het legale aanbod kan zijn.

Wel op zoek naar legaal aanbod?

Ben je echter niet zo geïnteresseerd in downloaden en wil je alleen weten waar je het goedkoopst een film of serie kunt kopen of kijken? Of heb je een abonnement op meerdere videodiensten en heb je geen flauw idee welke series en films daar op te vinden zijn?

Dan is Film.nl gewoon een hele handige zoekmachine met heel veel bronnen die je dan in één keer kunt doorzoeken.  Vooral het feit dat het actueel lijkt te zijn met de constant wisselende catalogi van Netflix, Ziggo en Videoland is een groot voordeel, net als het feit dat het ook weet welke films en series de komende tijd op TV uitgezonden worden. Ik heb zelf abonnementen op Ziggo Movies & Series XL, Netflix en Amazon Prime Video en het is heel handig om op één plek te zien waar welke serie of film te bekijken is. Overigens is Amazon Prime Video jammer genoeg (nog?) niet als bron opgenomen.

Het is te hopen dat de makers van Film.nl snel beseffen dat geen enkele downloader zit te wachten op een site die ze verwijst naar betaalde versies. Maar dat er meer dan genoeg mensen geïnteresseerd zijn om een plek te hebben waar ze juist gemakkelijk de legale films en series kunnen vinden die ze zoeken. Mits er ook nog meer mogelijkheden worden toegevoegd aan de site om het ook echt bruikbaar te maken.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je meteen kunt doorklikken naar de series en films bij de videodiensten als je een abonnement hebt. En zorg er voor dat er meteen wordt doorverwezen naar de productpagina’s van de dvd’s bij de webwinkels. Draaien de films nog in de bioscoop? Waarom wordt er dan niet gelinkt naar de filmpagina’s van de grote bioscoopketens om meteen een kaartje te kopen of te reserveren?

Op die manier maak je het namelijk pas echt aantrekkelijk om te kiezen voor het legale aanbod in plaats van voor een illegale download.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (17) Write a comment

 1. ik zag de berichten vorige week al; tóch bekruipt mij het gevoel dat de (legale! en uitgebreide) gezamenlijke dvd-collectie van de bibliotheken hier een mooie plek verdient …

  Reply

  • @Marc Een heel goed en mooi idee dat perfect zou zijn om Film.nl nuttiger te maken! Hoe zorgen we ervoor dat KB/VOB en de partijen achter Film.nl elkaar weten te vinden?

   Reply

   • voor iedereen die nú een film / serie wilt zien, voldoet het aanbod van de bibliotheek natuurlijk niet helemaal; maar ook een bestelling bij bol / mediamarkt is altijd nog even wachten natuurlijk …
    ruim 80.000 titels én een gestructureerde database die ‘alleen maar’ ingeplugd hoeft te worden; nogmaals … kansrijk
    maar eens even wachten of de tweets aankomen ;-)

    Reply

 2. RT @PolkaholicNL: bespreking van @rsnijders over film.nl – hoe krijgen we de (legale!) dvd-collectie van @bibliotheek hierin? #kans https:/…

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top