Waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in februari 2017? (plus de actuele ebookacties)

bestseller ebooks ebookactiesIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Het is geen goede maand voor bestseller ebooks en ebookacties. Er zijn weliswaar nog steeds veel titels in de aanbieding maar het zijn er veel minder dan in december. Daarbij bestaat de top 10 deze week voor de helft uit titels die geen ebookversie hebben! Hoe dan ook, deze week (week 7 2017) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. Jager door Lars Kepler
 2. De ondergrondse spoorweg door Colson Whitehead
 3. Judas door Astrid Holleeder
 4. Gedichten van de broer van Roos door Tim Hofman
 5. De kleine walvis (prentenboek van het jaar 2017) door Benji Davies (geen ebookversie)
 6. De zoon van de verhalenverteller door Pierre Jarawan
 7. Pogingen iets van het leven te maken door Hendrik Groen
 8. De geniale vriendin door Elena Ferrante
 9. De huid door Yael Adler
 10. Killerbody dieet door Fajah Lourens (geen ebookversie)

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben. De iBookstore is, net als o.a. de sites van AKO en ECI, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy.

In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (16 februari 2017). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

bestseller ebooks ebookacties
Ook deze keer is er nauwelijks sprake van prijsverschillen. De nieuwe titel van Lars Kepler komt binnen op de eerste plek en, zoals dat gaat met nieuwe titels, is de ebookversie overal beschikbaar voor dezelfde prijs. Datzelfde geldt feitelijk ook voor De ondergrondse spoorweg, Gedichten van de broer van Roos, De zoon van de verhalenverteller en De huid. Allemaal zijn het nieuwe of recente titels en met die prijzen wordt nog niet gestunt. Het enige opvallende is dat De zoon van de verhalenverteller (het DWDD boek van deze maand) niet te koop is bij Amazon.nl.

Qua prijs gebeuren er wel rare dingen met De geniale vriendin. Dit boek staat sinds vorige zomer in de Bestseller 60 maar doet het nu weer erg goed. De (in het Nederlands vertaalde) titel is echter niet verkrijgbaar via Amazon.nl en is in diverse ebookwinkels voor de standaardprijs van €8,99 te koop. Dat Bol er mee kan stunten voor €5,99 is op zich niet heel bijzonder maar dat de titel bij Google Play €10,71 kost is wel vreemd.

De hype rondom Judas lijkt af te nemen en dat zal de reden zijn dat de uitgever besloten heeft de prijs (tijdelijk) te laten zakken naar het laagste punt. Vorige maand was die nog overal voor €7,99 te koop maar nu is dat €6,99. Pak je kans als je nog geïnteresseerd bent.

Bron: Boogsy

Kijk je naar de prijshistorie van Judas dan zie je ook heel mooi dat de bestseller de eerste twee maanden op de oorspronkelijke prijs is gebleven en dat daarna de acties begonnen. Inclusief het prjsniveau van €7,99 vorige maand en €6,99 nu.

Bij die andere oudgediende in de top 10, Pogingen iets van het leven te maken, zie je een soortgelijk verloop maar was de ‘aanloop’ wat langer met 3 maanden en zit de titel nu inmiddels overal weer op de oorspronkelijke volle prijs:

pogingen prijshistorie

Bron: Boogsy

Conclusies?

Er staan redelijk veel nieuwe titels in de top 10 deze keer (plus twee titels die geen ebookversies hebben) en dat betekent dat er nauwelijks voordeel te behalen valt. Bijna alle titels zijn dezelfde prijs, ongeacht in welke ebookwinkel je ze wilt kopen.

De uitzondering is De geniale vriendin waarvoor je echt bij Bol.com moet zijn. Die biedt een exemplaar voor €5,99 te koop aan en dat is, zeker vergeleken met de prijs van een papieren editie, een absoluut koopje. Heb je nog steeds niet Judas gekocht? Die is overal voor een zacht prijsje te koop die waarschijnlijk niet nog lager gaat komen.

Kijk je naar de laagste prijzen bij de ebookwinkels, dan betaal je €81,92 voor de acht digitale titels in plaats van €162,87 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus 50,3% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks (vorige maand was het 56,6%).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top