kunstuitleen windesheim

Kunst- en bibliotheekwerk: over kunstuitleen in de hogeschoolbibliotheek

Ik hou me met veel onderwerpen bezig die ik als onderdeel van mijn vak zie maar in 2015 kwam daar onverwachts een compleet nieuw onderwerp bij. De kunstuitleen van Windesheim kreeg een plekje in de dienstverlening van de bibliotheek en, omdat ik de leidinggevende van de beheerder van de kunstcollectie ben. had ik behalve informatie- en onderzoeksvaardigheden, auteursrecht, onderzoeksdata en het ondersteunen van (open Access) publiceren ook ineens kunstuitleen als dienstverlening en expertise in mijn team zitten.

Toegegeven, een paar jaar geleden zou ik iets gemompeld hebben over dat we geen culturele instelling zijn als hogeschoolbibliotheek en zou ik er verre van gebleven zijn. Maar daar denk ik nu anders over. Deels omdat het verschil tussen boeken en kunstwerken uitlenen minder groot is dan ik dacht. Deels omdat ik zelf anders naar kunst ben gaan kijken sinds het ook op mijn werkkamer hangt. Maar vooral omdat het hele bijzondere gesprekken kan opleveren als je over kunst praat. Redenen genoeg om mijn collega Ineke te vragen een gastblog te schrijven over de kunstuitleen in het Mediacentrum en hoe de opzet nu is. Kunst is namelijk ook een vak apart.

–//–

Zijn er bij andere hogescholen ook bibliotheken waar de kunstuitleen van de hogeschool is ondergebracht? Dat is namelijk bij ons (hogeschool Windesheim) het geval. De kunstuitleen leent kunstwerken uit aan medewerkers om op hun werkkamer op de hogeschool op te hangen.

Het College van Bestuur zocht in 2015 een geschikte plek voor de herstart van de kunstuitleen. Het Mediacentrum leent al boeken uit en daarom kozen ze ervoor om de kunstuitleen daar onder te brengen. En als grootste kunstliefhebber van de afdeling mocht ik (Ineke) het gaan doen.

Eerst hebben Els, beleidsmedewerkster van het CvB en ik een beleidsstuk geschreven waarin we een voorstel gedaan hebben over de opzet en de bekostiging van de kunstuitleen zoals we dit voor ogen hadden. Nadat dit was goedgekeurd kon ik beginnen.

Samen met collega Mirjam ben ik het depot gaan inventariseren en op volgorde gaan brengen. Het depot was verplaatst tijdens de periode dat er niemand de kunstuitleen beheerde. De uitschuifbare rekken waren overvol en volslagen willekeurig gevuld. Er stonden wel 10 kapotte lijsten tussen de kunstwerken gepropt omdat ze niet meer in de rekken pasten. En er was een schenking binnengekomen van 40 kunstwerken die nog een plekje moesten krijgen. Genoeg werk te doen om de kunstcollectie ook ‘uitleenklaar’ te maken!

Na het uitsorteren van alle kunstwerken heeft collega en huisfotograaf Benno alle kunstwerken gefotografeerd zodat er behalve een beschrijving ook een foto van de werken in de catalogus opgenomen kon worden. Onze applicatiebeheerder Henriette heeft gezorgd voor de noodzakelijk aanpassingen in onze catalogus (Vubis) zodat deze “kunst compatible” werd. Vervolgens heeft Mirjam alles in onze catalogus gezet inclusief beschrijvingen en foto’s. Collega Fenny heeft flink reclame gemaakt via interne media met berichten dat de kunstuitleen weer gestart was. Het gevolg is dat nu, begin 2017, twee-derde van de collectie is uitgeleend. Een goede score en het depot is weer overzichtelijk. Ook is het leuk om enthousiaste reacties te krijgen van medewerkers.

Opzet van de kunstuitleen van Windesheim

Op verzoek van onze manager is gekozen voor de meest geïntegreerde werkwijze. De collectie van de kunstuitleen is onderdeel van de catalogus van het Mediacentrum (Vubis) maar zit wel achter een aparte tab.

kunstuitleen vubis

De beschrijving bestaat uit de minimale informatie die nodig is namelijk de naam van de kunstenaar, titel van het werk, productie jaartal, formaat en techniek. Van elk kunstwerk is een foto toegevoegd aan de beschrijving. De collectie is gesorteerd op onderwerp zoals landschap, abstract, stilleven enzovoort. Zoeken via een onderwerp is de handigste manier om iets leuks uit te zoeken.

kunstuitleen windesheim

Aan de beschrijving is een link naar een intranetcommunity (SharePoint) toegevoegd waar kunstenaarsinformatie te vinden is. De kunstenaarsinformatie bestaat uit een korte tekst over de kunstenaar en de link naar de website van de kunstenaar voor meer informatie. Op deze community staan alle kunstenaars waar Windesheim werk van in haar collectie heeft. Ook via deze lijst kan iemand een leuk kunstwerk uitzoeken.

Medewerkers van de hogeschool plaatsen een reservering op het kunstwerk van hun keuze. In de wisselperioden brengen de huismeesters de kunstwerken naar de leners en ze hangen het ook voor hen op.

De uitleentermijn is 1 jaar (vaste datum in maart). Er is 1x per jaar een wisselmaand (maart) en 3x per jaar een wisselweek. Tijdens de wisselweken worden alleen reserveringen op kunstwerken die niet zijn uitgeleend verwerkt. Medewerkers die de wisselmaand gemist hebben kunnen dan iets lenen dat in het depot hangt. In de jaarlijkse wisselmaand vervalt van ieder kunstwerk de datum. Iedere lener moet dan aangeven of ze willen verlengen of dat het kunstwerk opgehaald mag worden. Een reservering gaat voor een verlenging en iedere medewerker mag maximaal 3 kunstwerken gelijktijdig lenen.

Af en toe valt een lijst kapot. Gelukkig hebben we een budget voor reparaties door de lijstenmaker. Ook is er een klein aanschafbudget om de collectie aantrekkelijk te houden met af en toe iets nieuws. Dat betekent echter wel dat er ook werken uit de collectie gehaald moeten worden want door de beperkte ruimte kan en mag de collectie niet groeien.

Oproep

Ik ben erg nieuwsgierig hoe de kunstuitleen bij andere hogescholen is georganiseerd. Zijn er meer hogescholen die de bibliotheek de kunstwerken laat uitlenen? Of is het op een andere manier georganiseerd? Wat zijn jullie ervaringen met kunstwerken in of nabij de bibliotheek? Ik hoor het graag!

Ineke Wierda–van der Woude (ae.wierda-van-der-woude(at)windesheim.nl) is informatiebemiddelaar bij het Mediacentrum van Hogeschool Windesheim. Zij kreeg in 2015 de kunstuitleen onder haar beheer. Daarvoor heeft zij jarenlang de aanschaf gedaan voor de collectie kunstboeken in overleg met de Docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving. DBKV is inmiddels gefuseerd met Hogeschool voor de Kunsten Artez maar je kunt haar nog van alles over kunst en bibliotheken vragen.

#

 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top