Tweetweekoverzicht week 7 2017: The Pirate Bay blokkade, snuffelende sites, Google bereikt verwijdermijlpaal plus Open Access in het hbo en op Windesheim

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

The Pirate Bay moet in Zweden geblokkeerd worden

Vorige week streefde de entertainmentindustrie nog naar een blokkade van (o.a.) The Pirate Bay in Belgie en gaf de Advocaat-Generaal van het Europese Hof van Justitie het advies om torrentsites als inbreukmakend te beschouwen als deze op de hoogte (kunnen) zijn van het feit dat de upload het auteursrecht schendt. Nu oordeelde ook in Zweden de rechter dat The Pirate Bay geblokkeerd moet worden door de grootste Zweedse internetprovider.

Over enkele maanden volgt de uitspraak van het Europese Hof van Justitie en het lijkt er op dat daarna het kat en muis spel tussen The Pirate Bay en internetblokkades weer kan beginnen in geheel Europa.

Sites kunnen je nu nog beter volgen

Behalve je letterlijke vingerafdruk is ook je browser (bijna) uniek en wordt dat steeds vaker gebruikt om bezoekers te volgen op sites. Logisch want met steeds meer mobiel gebruik van laptops en smartphones zijn ook IP-adressen minder interessant geworden. Afhankelijk van welke wifinetwerk je gebruikt heb je immers een ander IP-adres. Maar je browser is vaak wel hetzelfde en hoe handig is het dan voor een site om te kijken naar een scala van instellingen (welke plugins je geinstalleerd hebt, de geavanceerde instellingen, de taal en tijdzone enz) die jouw browser misschien niet uniek maken in de wereld maar definitief ervoor zorgen dat een site weet wie je bent.

De oplossing daarvoor? Meerdere browsers gebruiken natuurlijk!

Behalve dat er nu een nieuwe techniek ontwikkeld is die via de browser ook een lijst van kenmerken van de gebruikte hardware kan verzamelen, zoals gegevens van de videokaart, processor en beeldscherm. Wat er niet alleen voor zorgt dat zo’n vingerafdruk echt uniek wordt maar ook onafhankelijk wordt van de gebruikte browser. Hoewel die techniek voordelen heeft bij de autorisatie voor bijvoorbeeld bankwebsites is het helaas beter voor te stellen hoe je nog gerichter advertenties op je dak gaat krijgen. Ongeacht welke browser je gebruikt.

Google heeft 2 miljard URL’s verwijderd uit de zoekmachine

tweetweekoverzichtIn juli 2012 begon Google met de voorziening om als rechthebbenden verzoeken in te dienen voor het verwijderen van inbreukmakende URL’s uit de zoekmachine. Dat waren al snel miljoenen verzoeken per maand en uit de recentste Transparency Report blijkt dat er in totaal al meer dan 2,14 miljard URL’s verwijderd zijn in minder dan 5 jaren. Het gaat dan om 1,01 miljoen websites waar URL’s van verwijderd zijn. Onvoorstelbare aantallen!

Open Access in het hbo: de HBOAward

Natuurlijk is het Open Access beschikbaar maken van de kennisproducten van een hoger onderwijsinstelling zijn eigen beloning al. Maar tijdens het seminar over OA in het hbo werd al de suggestie gedaan om goed gedrag te belonen en daarom is er vanaf deze maand de HBOAward: een taart voor en publiciteit rondom de beste Open Access initiatieven bij hbo instellingen.

Hopelijk krijgt de jury elke maand een zware taak om te kiezen!

Open Access bij Windesheim

Sinds juni 2014 heeft Windesheim een publicatiebeleid waarin Open Access publiceren centraal staat. Ook al is dat mooi bedacht (ik heb er flink aan meegeschreven dus natuurlijk is het mooi bedacht), het wil niet zeggen dat de gehele organisatie ineens de focus op Open Access publiceren heeft van de eigen publicaties. Het heeft even geduurd maar dankzij een fijne samenwerking met de afdeling Communicatie worden vanaf nu de publicaties van Windesheim niet alleen voorzien van een Creative Commons Naamsvermelding licentie maar ook van een tekstje die uitlegt wat je er precies mee mag.

Juist bij Open Access is het mijns inziens belangrijk om expliciet te maken wat het gebruiksrecht is en dat moet je niet met logo’s, licenties en juridisch jargon doen maar met begrijpelijk Nederlands.

En mooi dat beleid en principes kan leiden tot dit soort dingen. Ik word daar blij van.

En verder nog …

Volgens de gegevens van Mozilla (Firefox) en Google (Chrome) gaat meer dan de helft van al het internetverkeer over versleutelde sites.

En toen was ineens Ziggo Movies & Series XL (alle films en series bij Ziggo) verdwenen uit de iOS app van Ziggo Go. Niet dat ik dat in de gaten had maar mijn dochter trok aan de alarmbel omdat ze haar series ineens niet meer kon kijken. Een tweetje naar de Ziggo Webcare vond ze eigenlijk wel heel weinig daadkrachtig van papa maar toen haar series enkele uren later weer opdoken in de app moest ze toch constateren dat papa en Ziggo wel goed geholpen hadden :) Of zoals ze zelf zei: “Dankzij mij kan iedereen weer kijken naar series in de Ziggo app?”. En zo is het.

Vroeger werden er voor congressen, seminars en lezers nog wel eens bloggers gezocht maar de tijden veranderen en voor de VOGIN-IP-lezing worden nu vloggers gezocht om een verslag te maken. Een halve seconde lang overwoog ik om toch eens wat te gaan filmen voor Vakblog maar nee, om met de wijze woorden van Roger Murtaugh te spreken ….

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top