kobo plus header

Kobo Plus: een eerste indruk van de ebookabonnementsdienst van Bol en Kobo

De geruchten dat Bol samen met Kobo met een eigen ebookabonnementsdienst wilde starten gingen al geruime tijd maar vandaag werd de dienst dan eindelijk gelanceerd in Nederland en België. Met Kobo Plus kun je tienduizenden Nederlandstalige en anderstalige ebooks lezen voor een tientje per maand. Niet alleen op smartphone en tablet via de Bol/Kobo app maar ook (allemaal) op de Kobo ereaders. Maar hoe werkt Kobo Plus nou eigenlijk als je een Bol en/of Kobo account hebt, hoe groot is het aanbod en is het wel een tientje per maand waard?

Kobo Plus

Kobo Plus is niet de enige ebookabonnementsdienst in Nederland. Er zijn meer dan 12.000 titels te lenen bij de openbare bibliotheek, vorig jaar startte Bruna met Bliyoo die nu ook ca. 8500 Nederlandstalige titels heeft en natuurlijk is er Bookchoice (het voormalige Elly’s Choice) waar je elke maand acht ebooks kunt downloaden om te houden. Zit er nog iemand te wachten op een extra dienst waar je, net als bij Bliyoo, een tientje per maand moet betalen voor ‘onbeperkt lezen’?

Bol en Kobo denken van wel. Harde cijfers zijn er niet maar de meeste ebooks worden in Nederland via hun gekocht en de nieuwe abonnementsdienst is dan ongetwijfeld ook gericht op de veellezer en veelkoper die normaliter ook al meerdere ebooks per maand koopt en leest.

De koper krijgt er namelijk simpelweg een betaaloptie bij voor zijn of haar ebooks. Bol en Kobo hebben geen nieuw platform of speciaal onderdeel op hun sites gecreëerd voor Kobo Plus maar dit geïntegreerd in de bestaande websites op een vergelijkbare manier als Bruna dat gedaan heeft. Heb je een interessante titel gevonden in de ebookwinkel? Dan heb je bij tienduizenden titels nu de optie om het boek toe te voegen aan je bibliotheek in je account als je een Kobo Plus abonnement hebt.

kobo plus bol boek

Kopen of lezen binnen je Kobo Plus abonnement bij Bol.com

kobo plus kobo boek

Lezen binnen je abonnement of toch liever kopen bij Kobo?

Aanbod

Maar goed, wat is het aanbod precies? Uit hoeveel titels kun je kiezen en zitten er ook recente titels tussen? En bestsellers?

Uit een artikel van NRC vanochtend blijkt dat veel Nederlandse uitgeverijen toch de kat een beetje uit de boom kijken. De Bezige Bij, LannooMeulenhoff, Singel Uitgeverijen en AtlasContact hebben tijdelijke overeenkomsten voor Kobo Plus en vragen zich vooral af of dit wel rendabel zal zijn voor de auteurs. Reden voor hun om wel de backlist maar niet de recentste (bestsellende) titels te leveren. Aan de andere kant doet Overamstel juist wel enthousiast mee en levert ook recente titels als Judas. Dat geldt ook voor Podium die niet aarzelt om de deze maand uitgekomen DJ van Kluun op te laten nemen in het Kobo Plus assortiment. Een titel die sowieso al bijzonder is aangezien het papieren exemplaar is voorzien van een krascode waarmee je de ebookversie gratis kunt downloaden.

Dat betekent dat, net als bij Bliyoo en de Bibliotheek, het aanbod kan en zal verschillen naar mate de tijd verstrijkt. In een persbericht gaf Bol aan dat het aanbod verder zal gaan groeien en ondanks het in datzelfde persbericht genoemde aantal van 40.000 titels blijkt de teller op de Bol site nu op 33.795 te staan.

De site van Kobo werkt met een uitgebreide set aan filters en biedt daarmee ook een totaaloverzicht dat echter een stuk hoger uitvalt. Dankzij een combinatie van het nieuwe Kobo Plus filter en het feit dat er via Kobo alleen maar ebooks verkocht worden, kun je een overzicht krijgen van alle Kobo Plus titels. Vandaag zijn dat er 37.145 waaronder 16.106 Nederlandstalige. Via dit overzicht kun je ook verder inzoomen op specifieke categorieën zoals o.a. Biografieën, Fictie & literatuur, Kinderboeken en SF & fantasy.

Als je wilt weten of van jouw favoriete auteur(s) er titels in Kobo Plus zitten dan kun je een zoekactie uitvoeren op de site van Kobo (of nog beter, doorklikken op de auteursnaam bij één van de titels zodat die ook echt alleen op auteursnamen zoekt). Bij de filters links zie je dan Kobo Plus staan als er titels van die auteur in het assortiment zitten.

kobo plus filter op kobo.com

Een abonnement nemen

Ook al verwijst het persbericht voor Kobo Plus naar bol.com/koboplus om via Bol.com een abonnement te nemen, je kunt natuurlijk ook via Kobo.com hetzelfde abonnement nemen. Je zou zeggen dat het niets uitmaakt maar dat is niet helemaal waar. Het abonnement is in eerste instantie gekoppeld aan ofwel je Bol account danwel je Kobo account. Als je gebruik maakt van de Bol/Kobo app en/of een Kobo ereader dan log je daar nu met één van die twee accounts in en je wilt natuurlijk wel dat de Plus boeken ook gewoon in de app of op de ereader belanden. Het is hoe dan ook wel handig om het abonnement te nemen via de site waar je het vaakst ebooks koopt.

Eén keer per dag wordt gecontroleerd of één van de gekoppelde accounts – je kunt in je Kobo account een koppeling maken met je Bol account – een Kobo Plus abonnement heeft waarna je via beide sites toegang zou moeten hebben tot je abonnement. Dit kon ik nu nog niet bevestigen met mijn gekoppelde accounts aangezien er nog geen dag verstreken is.

Update 1-3-2017: Dat duurde in mijn geval meer dan 24 uur maar inmiddels kan ik ook Kobo Plus gebruiken op de Bol website. In tegenstelling tot bij Kobo verschijnen bij Bol de ‘geleende’ Kobo Plus titels niet in je lijst met digitale producten maar zijn ze alleen zichtbaar in de app of op de ereader.

Update 25-3-2017: Inmiddels worden de Kobo Plus titels die je geleend hebt ook in de lijst met digitale producten bij Bol getoond. Die boeken zijn alle voorzien van een Kobo Plus label zodat ze te onderscheiden zijn van de overige (gekochte) boeken.

Er is maar één variant op het abonnement en dat gaat je – na dertig dagen gratis proberen – een tientje per maand kosten. Het abonnement wordt automatisch verlengd dus vergeet niet tijdig op te zeggen als je na die maand liever niet wilt betalen. Ga je wel verder, dan betaal je per maand maar kun je ook per maand weer opzeggen. Je zit er dus niet minimaal één jaar aan vast.

Kobo Plus boeken lezen

Als je Kobo Plus vergelijkt met Bliyoo en de ebookdienst van de Bibliotheek dan kijk je al snel naar het aantal beschikbare (recente) titels dat onderling sterk verschilt. Dat ligt voor de hand maar het echte verschil zit hem mijns inziens vooral in de mogelijkheid om titels op de ereader te kunnen lezen. Daar zijn er 1,85 miljoen van in Nederland maar het is bepaald niet vanzelfsprekend dat je alle ebooks ook op een ereader kunt lezen.

Bliyoo werkt bijvoorbeeld alleen maar via de gelijknamige app en met uitzondering van de Icarus Illumina ereaders die op Android draaien – en dus de Bliyoo app kunnen gebruiken – worden ereaders niet ondersteund. Bij de Bibliotheek is “slechts” 68% van de 12.000 titels te lezen op een ereader omdat een deel van de uitgevers dit te risicovol vinden en moet je per titel kijken (en hopen) dat die titel wel op jouw ereader te lezen is.

Aangezien de Kobo Plus boeken op precies dezelfde manier worden geleverd bij Bol.com en Kobo.com als de verkochte ebooks, zijn alle titels zowel via de Bol/Kobo app als de Kobo ereaders te lezen.

Heb je dus één of meer Kobo Plus boeken toegevoegd aan je bibliotheek, dan worden die eveneens automatisch gesynchroniseerd naar de app, de desktop applicatie en/of je ereader.

kobo plus bibliotheek

In de bibliotheek in je Kobo account (als je die gebruikt natuurlijk) wordt een nieuw tabblad aangemaakt waar je alle Plus boeken terug kunt vinden. Als je op het menu klikt bij elk van die boeken (de drie stippen) dan heb je de optie om ze daar ook weer uit te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat ze niet meer gesynchroniseerd worden naar de apps of ereader of worden verwijderd uit de apps en ereader als je ze al eerder gesynchroniseerd had.

kobo plus kobo desktop

In de Kobo desktop app, maar ook in de Bol/Kobo app, komen de Kobo Plus boeken in je leeslijst te staan. Ze zijn gemarkeerd als “Kobo Plus” boeken daar waar de gekochte titels allemaal als “Kobo EPUB” vermeld worden. Op die manier houd je het overzicht tussen de twee verschillende categorieën boeken.

kobo plus ereader bibliotheek

Datzelfde zie je ook op je Kobo ereader. Na het toevoegen van de Kobo Plus boeken en het synchroniseren via wifi worden de titels gedownload op de ereader en krijgen ze het formaat “Kobo Plus” mee als tegenhanger van de “Kobo EPUB” of “EPUB” boeken (afhankelijk van waar ze vandaan komen).

Je kunt honderden, zo niet duizenden, ebooks op je ereader zetten maar er blijken wel enige restricties te zitten op de Kobo Plus boeken. Je kunt maximaal 15 titels openen op een ereader of in de apps en je zult na maximaal 30 dagen via wifi moeten synchroniseren. Zet je dus, zoals ik, standaard je wifi uit op je ereader dan moet je minimaal één keer per maand je ereader synchroniseren om toegang te houden tot de gedownloade Kobo Plus boeken.

Ben je (bijna) altijd online met je ereader? Dan kun je ook met de nieuwe menu optie rechtstreeks bladeren door de Kobo Plus aanbevelingen en diverse categorieën van het aanbod. Bij mij werkte dat nog niet goed en kreeg ik de melding dat er geen titels gevonden waren maar ach, dat doe ik toch liever via de laptop.

kobo plus ereaderHet lezen gaat vervolgens vanzelfsprekend ook precies zoals je dat al gewend was in de Bol/Kobo app of Kobo ereader.

Is Kobo Plus iets voor jou?

En dan de hamvraag. Is het iets voor mij? Of voor jou? Dat hangt er vooral van af waar je naar zoekt en, misschien nog wel meer, van hoe je nu ebooks leest en koopt.

Ik lees zelf bijvoorbeeld voornamelijk Engelstalige boeken (SF, mysteries en thrillers) die ik het liefste op een ereader wil lezen. Er zitten meer dan 20.000 Engelstalige titels in Kobo Plus en hoewel het aanbod van SF voor mij wat tegenvalt, zit er nog steeds meer dan genoeg in. Tel daarbij op dat ik maandelijks heel veel boeken koop en lees, en dan haal ik dat tientje er met gemak uit. Ik heb vandaag twee Nederlandse titels toegevoegd aan mijn leeslijst en beide titels zouden me normaliter 10 euro per stuk gekost hebben. Ik hoop weliswaar heel erg op een verdere uitbreiding van met name de Engelstalige SF en comics and graphic novels categorieën (kom op, Kobo, voeg de in de Engels vertaalde manga titels van Kodansha uitgeverij toe) maar er is voor mij nu al meer dan genoeg aanbod om dat maandelijkse tientje te rechtvaardigen.

Ben je vooral op zoek naar een goedkopere manier om elke maand aan recente bestsellers te komen? Dan hoef je niet verder te kijken naar Kobo Plus. Of welke andere abonnementsdienst dan ook. Een abonnementsdienst zal nooit een grote selectie van bestsellers gaan bevatten want – de naam zegt het al – die titels worden gewoon verkocht en niet verhuurd. Populaire en goed verkopende titels zul je altijd moeten kopen als je ze ook gelijk wilt lezen. Het is ook jammer dat altijd de (domme) vergelijking met Spotify wordt gemaakt met dit soort abonnementsdiensten: bij muziekdiensten moet je meestal goed zoeken naar de muziek die er niet op staat terwijl je bij ebookabonnementsdiensten meestal goed moet zoeken naar de boeken die je juist wel wilt lezen. Muziek is nu eenmaal wat anders dan boeken, mensen.

En Kobo Plus is waarschijnlijk ook niet de oplossing voor jou als je al lid bent van de openbare bibliotheek (of Bliyoo) en geen zin hebt om elk jaar 120 euro extra uit te geven aan ebooks. Of als je een ereader hebt die niet van Kobo is want op je geliefde Sony, Kindle of Tolino ereader bijvoorbeeld werkt Kobo Plus niet.

Maar heb je wel een Kobo ereader en zin om flink (legaal) te gaan lezen? Dan vind je genoeg van je gading binnen het enorme assortiment van Kobo Plus en kun je jaren vooruit. En misschien ontdek je wel dat er meer goede boeken zijn dan alleen die recente bestsellers.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (65) Write a comment

 1. Mooie early-adaptor analyse!
  Wellicht ook interessant om melden is dat de ebooks op het leesplankje vervangen worden door inkijkexemplaren als het abonnement opgezegd wordt.

  Ik las ook dat de ebooks niet als losse ebookbestanden kunnen gedownload worden (i.t.t. de gekochte variant). Heb je dit kunnen nagaan?

  Reply

  • @Michael Dank je en inderdaad interessant om te weten dat de Plus ebooks vervangen worden door inkijkexemplaren bij afloop van het abonnement. Tien dagen na het aflopen van het abonnement als ik het me goed herinner uit de Veelgestelde vragen. Op zich handig omdat – als je later besluit weer een abonnement te nemen – je dan nog steeds de titels op je leesplank hebt staan.

   En ja, dat heb ik gecontroleerd. Kobo Plus boeken zijn niet te downloaden naar je computer zoals je dat met gekochte ebooks wel kunt doen. Ook logisch (helaas) want anders zou je tijdens de gratis proefmaand honderden of duizenden boeken kunnen downloaden en dan simpelweg je abonnement niet verlengen.

   Als je per se een boek wilt downloaden/bewaren dan zul je het alsnog moeten kopen…

   Reply

   • Dat klinkt inderdaad logisch!

    Heel benieuwd hoe ze het afschermen van het eBookbestand aangepakt hebben. Vooral op de eReader zelf.

    Reply

 2. Raymond,
  Bedankt voor je goede bespreking. Ik had er wat aan.
  Bij een testje van schrijvers die ik graag lees vond ik het aanbod nog mager (Bijna alle boeken waren via Kobo te koop, maar zaten niet in Kobo Plus).

  Reply

  • @Guus Een abonnementsdienst zal nooit een groot aanbod hebben/krijgen van populaire en veelgelezen auteurs. Dat zullen altijd de titels zijn die voor uitgevers de rest moeten bekostigen uit de verkoop. Die paar populaire titels die er wel in zitten worden ook altijd gebruikt om het totaalpakket van de abonnementsdienst te verkopen en dat leidt onvermijdelijk tot teleurstelling bij alle klanten die hopen/verwachten dat er veel meer van dat soort titels en auteurs in zitten.

   Ik zie zelf Kobo Plus – of welke abonnementsdienst dan ook – als een perfecte manier om auteurs en titels te ontdekken die ik normaliter niet zou kopen of lezen. Dat scheelt in elk geval qua verwachtingen :)

   Reply

   • Daar ben ik het niet mee eens. Het zou veel verstandiger zijn de Netflix aanpak te volgen. Eerst boek helemaal promoten, en als de hype voorbij is in het abbo.
    Ze snijden zich nu zelf in de vingers door het aanbod zo vreselijk beperkt te houden.
    De grotere lezers kopen nu minder vaak boeken omdat het duur is. Daarbij zijn de papieren versies van de bibliotheek dan een slimmere oplossing.
    Ik vermoed dat een goed opgezette service op langer termijn rendabeler is.

    Nu is het aanbod bedroevend. Alle goede auteurs moet je kopen. Als je wilt proberen of de service werkt, dan is dit niet de manier. Ik ben serieus aan het overwegen op te zeggen.

    Reply

    • Ik begon ook vol enthousiasme en heb me de eerste maand(en) zeker niet verveeld. Er is dan sprake van soort inhaaleffect. Maar inderdaad je pakt te vaak mis en ik heb inmiddels toch maar na 3 maanden mijn abonnement beëindigd. Mijn plan nu is om om de zoveel tijd, als er weer voldoende boeken zijn waar ik naar op zoek ben, weer een paar maanden mijn abonnement te continueren. Zo’n strategie wordt ook ondersteund, je kunt vrij makkelijk je abo stopzetten en weer aanzetten en je krijgt dan gewoon je historie weer te zien.

     Reply

 3. “Een abonnementsdienst zal nooit een grote selectie van bestsellers gaan bevatten want – de naam zegt het al – die titels worden gewoon verkocht en niet verhuurd.”

  Toch zie je dat Kobo deze tijdelijke licentie-dienst wil verkopen, ten koste van hun gewone ebook-verkopen.
  Op de website zie je dat bij Kluun DJ het knopje “Toevoegen aan winkelwagen” weg is, en alleen een linkje “LEZEN met kobo plus” over is.
  Klik je echter op dat boek, dan is het weer wel mogelijk om het in je winkelwagentje te doen.
  Daar zal de marketingafdeling flink over nagedacht hebben. Ik vind het kinderachtig, en ik krijg zo ook wel het idee dat lezers door Kobo als dom “koopvee” gezien worden.

  Reply

  • @Peter Dat was me ook opgevallen ja. Ik keek vorige week toevallig naar een titel van Ebookalarm (waar je gedurende 1 dag een boek met grote korting kunt kopen via Kobo met behulp van een kortingscode) en die bleek dus in Kobo Plus te zitten.

   De koopknop was inderdaad in eerste instantie niet zichtbaar wat suggereert dat Kobo echt vol in zet op het promoten van Kobo Plus. Wat ook logisch is want dat is hun belang.

   Waar ik op doelde was natuurlijk het belang van de uitgevers en auteurs die populaire titels nooit op grote schaal in een abonnementsdienst gaan stoppen. Kobo verdient zelf weinig aan die verkopen en ziet overduidelijk meer brood in het rendabel krijgen van Kobo Plus.

   En eerlijk gezegd denk ik ook dat de markt van casuele lezers die jaarlijks nooit 120 euro aan ebooks zouden kopen, maar wellicht te overtuigen zijn om voor Kobo Plus een tientje per maand te gaan betalen, er wel is. Of dit de goede manier is om die te bereiken, daar ben ik minder van overtuigd maar enfin.

   Reply

 4. Kobo Plus heeft mijn hele Kobo bibliotheek verkl…Bibliotheek verdwenen. Ik krijg de geleende boeken er langs geen kanten op. Lees statistieken verdwenen. Boeken die ik aan het lezen was verdwenen. Nou Moe zou Guust Flater zeggen.
  Gewoon opzeggen die handel.
  Op mijn Samsung werkt het wel.

  Reply

  • @ladyavenue Bibliotheek en leesstatistieken verdwenen? Dan heb je waarschijnlijk van account gewisseld waarmee je inlogt op een ereader. Dat is de reden waarom ik hierboven aangaf om het Kobo Plus abonnement te nemen bij de webwinkel waarmee je nu op dit moment inlogt.

   Als je altijd inlogt met een Kobo account en het Kobo Plus abonnement vervolgens bij Bol hebt afgesloten, dan krijg je Kobo Plus alleen op je ereader door daar uit te loggen met je Kobo account en opnieuw in te loggen met je Bol account. Maar ja, dat verwijdert dus de toegang tot alle ebooks en leesstatistieken die bij dat Kobo account hoorden.

   Wat Bol en Kobo dus nu niet goed doen is ervoor zorgen dat het voor een klant niet mag uitmaken of je bij de 1 of bij de andere het Kobo Plus abonnement afsluit. En de klantenservice van Bol heeft geen idee waar je het over hebt als je daar een vraag over stelt…. dus ik snap je reactie wel helaas.

   Reply

 5. Ik heb wel degelijk het abonnement bij Kobo afgesloten en heb eigenlijk nog niets te maken gehad met Bol.
  De boeken van Kobo Plus willen gewoon niet op de reader verschijnen. Geen doen aan.

  Reply

 6. Ik vind het geen slecht initiatief en er zitten veel titels bij die ik nog niet gelezen heb en graag zou willen lezen. Een bedrag van €120 per jaar is me echter iets te veel van het goede. Zelf geef ik pakweg €90 per jaar uit aan boeken. Ik koop ebooks in als er leuke aanbiedingen zijn. €6 à €7 vind ik een schappelijke prijs voor een ebook.
  Ik heb geen flauw idee wat er met die aanbiedingen gaat gebeuren maar als ik de ervaringen op dit blog lees, kan ik alleen maar concluderen dat Kobo Plus op een agressieve manier gepromoot wordt en dat belooft niet veel goeds.

  Voorlopig nog maar even de kat uit de boom kijken.

  Reply

 7. Bol en Kobo zijn commerciële organisatie die alleen naar de portemonnee kijken.
  De Staats Biep is van ons allen. Dus; WE HEBBEN HET ALLEMAAL AL! Met z’n allen.
  Kobo en Bol zullen ons aan zich willen verplichten.
  Voorbeeld: Laatst toen ik dacht mijn Kobo te upgraden. (Ik maakte een kopie op mijn kompie van alles op mijn Kobo, voor de zekerheid). Ineens, na het opwaarderen, zonder waarschuwing zit ik in een ander apparaat, softwarematig gezien. Ineens is mijn Kobo een gesloten apparaat. Alles moet ineens via Kobo. De oplossing was simpel, als je het weet. Zet onzichtbare bestanden op zichtbaar. Nu kun je als het ware het Kobo-OS zien. En verwijderen! Ik heb het oude bestand (OS) teruggezet. En ik had mijn oude Kobo weer terug.
  Ik koop geen Kobo meer als mijn oude kapot gaat.
  Nog een Tip: Wil je je boekwinkel om de hoek steunen. Dat kan met Libris. Ik heb een geweldige boekwinkel in de buurt. Ik koop alleen nog e-pubs bij hen. Bol.com a.k. AH krijgen teveel macht en dat is nooit goed voor de consument.

  Reply

 8. Ik woon in België en daar bieden bibliotheken geen ebooks aan. Mijn boekenbudget ligt ruim boven de 120 euro/jaar en er blijken veel boeken van mijn to-read lijst in KoboPlus aanwezig te zijn. Voeg daar de erg tegenvallende selectie van deze maand van Bookchoice aan toe en ik twijfel geen seconde om de overstap naar Kobo Plus te maken.

  Reply

  • @Sigried Ik geef tientallen euro’s per maand aan boeken uit en lees ook flink door qua titels en dat zijn sowieso al geen “bestsellers” dus voor mij is Kobo Plus geweldig voor erbij. Ik verwacht zonder problemen minstens 2 Kobo Plus boeken te lezen en dan heb ik dat tientje er al uit.

   Ik snap ook heel goed waarom het voor jou aantrekkelijk is (De opzet van Bookchoice moet zich bij mij ook nog bewijzen trouwens) maar ben wel heel benieuwd voor hoeveel mensen dat meer geldt. Het lijkt me dat er tienduizenden, zo niet meer, abonnees nodig zijn om te bewijzen dat de dienst ook echt rendabel kan zijn. Eerder zullen andere uitgevers niet instappen vrees ik. Maar voor nu ben ik er erg over te spreken.

   Reply

   • Het blijft inderdaad afwachten hoe het aanbod op lange termijn zal evolueren. Daarom ben ik ook tevreden met de mogelijkheid om maandelijks het abonnement op te zeggen. Van zodra ik mijn gading er niet meer in vind, is dat dus eigenlijk geen probleem.

    Reply

 9. Ik gebruik kobo plus nu ruim 2 weken en het bevalt me prima. Inderdaad is er geen manier om de boeken te downloaden, ben dus wel benieuwd hoe de boeken op de reader zijn opgeslagen. Ook lukt het me niet de boeken te ‘zien’ op Calibre. Maar nu mijn punt: ik heb bij een kobo plus boek een hele voorraad markeringen gemaakt. Ik wil die gebruiken als samenvatting van het boek en/of voor eigen studie op of vanaf mijn pc. Het lukt me niet die markeringen op mijn pc zichtbaar te maken, ook niet na of met synchronisatie. Dhr Snijders: heb jij hier een idee voor, dus om notities en markeringen op je pc te krijgen?

  Reply

  • @Rudy Goede vraag, daar heb ik werkelijk nooit bij stil gestaan. Ik ken meerdere manieren om de markeringen en notities van een ereader af te krijgen mbv Calibre maar ze zijn allemaal afhankelijk van het kunnen ‘zien’ van de ebook in Calibre.

   Ik heb het net even getest maar ik krijg het niet voor elkaar. De Kobo Plus boeken worden op zo’n manier opgeslagen op een ereader dat Calibre ze iig niet ziet. En dus krijg ik de markeringen en notities er ook niet af. Behalve ze handmatig overtikken natuurlijk maar dat is verre van ideaal ….

   Reply

   • Jammer, en als het jou al niet lukt ….

    Vreemd is ook nog dat je via de Kobo desktop-toepassing (Windows) het boek ook kunt zien en lezen en dat daar ook de mogelijkheid is om markeringen en notities aan te brengen. Op een of andere manier komen de markeringen die je in hetzelfde boek op de reader hebt gemaakt NIET terug op de desktop-toepassing, ook niet na synchroniseren. Lijkt op een bug?

    Je kunt wel via de desktop-toepassing (opnieuw) markeringen aanbrengen maar heb dat verder niet getest, maar ook dan is niet duidelijk hoe je die tekst naar een eigen bestand kunt halen.

    Overigens, en laatste punt, als je dat kobo-plus boek op je destop ziet dan kun je ook zoeken via dat vergrootglas, maar die functie werkt dus niet bij mij. Ik kwam daar achter omdat ik die markeringen opnieuw wilde aanbrengen en ging dus zoeken op een paar stukjes tekst maar er gebeurde helemaal niets.

    Misschien dat je je licht nog eens op deze laatste punten kunt laten schijnen.

    Reply

    • Alles wat je constateert heeft dezelfde oorzaak denk ik: de Kobo Plus boeken worden op niet-reguliere wijze gedownload op de ereader en Windows app waardoor de reguliere functies niet op dezelfde manier werken als met gekochte of sideloaded ebooks.

     De Kobo desktop applicatie is feitelijk ook gewoon een lees-app, net als de ereader en notities/markeringen komen niet terug na synchroniseren omdat ze feitelijk niet gesynchroniseerd worden via de desktop applicatie. Je kunt op zowel de ereader als in de desktop applicatie notities en markeringen aanbrengen maar die kun je niet exporteren of zo.

     Je ziet ook in de desktop applicatie dat als je een gekocht ebook opent, de titel van het boek als extra tabblad erboven komt te staan. Dat gebeurt niet als je een Kobo Plus titel opent … een aanwijzing dat die titels op een andere manier gedownload worden. Een tweede aanwijzing is dat in ‘Mijn boeken’ de Plus boeken altijd voorzien blijven van het download icoontje dat normaliter aangeeft dat het boek nog niet gedownload is.

     En als die titels niet op de reguliere manier gedownload worden in de app, dan werkt de zoekfunctie ook niet kennelijk. Ik heb hetzelfde probleem als jij. Ik vrees alleen dat het geen bug is maar een bewuste keuze om te voorkomen dat abonnees het boek kunnen downloaden naar hun computers toe en “bevrijden” van de Kobo DRM.

     Reply

 10. Okay, helder, klinkt waarschijnlijk. Maar dat de zoekfunctie niet werkt, kan nooit de bedoeling zijn, haal hem dan gewoon weg. En tweedens, als ik synchroniseer dat toont de ereader bovenin allerlei meldingen waaronder ‘notities synchroniseren’ (wat best even duurt, er worden dus data verzonden?), wat gebeurt er dan op dat moment, waar gaan die ‘notities’ dan naar toe?

  Ach, we horen bij de eerste generatie gebruikers, dan hoort dat er bij denk ik.

  Reply

  • Het is duidelijk dat Kobo concessies heeft moeten doen om de titels die je vanuit een abonnementsdienst kunt downloaden, te scheiden van de titels die je gekocht hebt (of zelf erop gezet hebt). En dat heeft consequenties voor mensen die specifieke functionaliteiten gebruiken of willen omzeilen. Voor jou zijn dat de notities en markeringen. Voor mij is dat het elimineren van woordafbreking door gekochte ebooks te downloaden uit mijn account en via Calibre op mijn Kobo te zetten. Die vlieger gaat niet op voor de Kobo Plus boeken en dus zit ik nu ineens weer vast aan afgebroken woorden, zucht.

   En aangezien Kobo al jaren weigert een instelling toe te voegen om woordafbreking uit te zetten heb ik ook weinig hoop dat ze dit gaan oplossen voor me.

   Reply

 11. Bedankt voor de interessante review.

  Zelf zitten we hier met 2 Kindle’s die we graag zouden gebruiken voor een Kobo Plus abo. Helaas heb je die beperking van Kobo met hun eigen reader. Ook blijkt er tot nu toe geen enkele mogelijkheid te zijn om de boeken te downloaden en zo naar de Kindle te sturen.

  Dit is toch wel een serieuze setback voor mensen die al beschikken over een ereader, maar wel interesse hebben in een NL-talige aboformule.

  Reply

  • @Niels Dat klopt helemaal. Als je de boeken kon downloaden zou Kobo natuurlijk nooit afspraken met uitgevers kunnen maken om uberhaupt een ebookabonnementsdienst te kunnen maken maar dat doet niets af van het feit dat je zo goed als niets hebt aan Kobo Plus als je niet over een Kobo ereader beschikt.

   Overigens doet Amazon hetzelfde in Amerika met hun ebookabonnementsdienst Kindle Unlimited maar ja, daar kun je dus in Nederland ook al geen gebruik van maken. En Bliyoo werkt uberhaupt niet op Kindle of Kobo ereaders (alleen op een ereader waar je de Android app van Bliyoo op kunt installeren).

   Reply

   • Ik heb toch de indruk dat er vanuit de boekensector ook wel tegenkanting is.
    Wat is jouw inschatting? Denk je dat amazon.nl ooit gaat starten met een Unlimited dienst?

    Reply

    • Uitgevers zijn op zich niet tegen dit soort diensten – en dat blijkt wel uit de vele diensten die er inmiddels zijn in Nederland met aanbod van NL titels – maar wel heel voorzichtig met de keuze welke titels ze aanleveren hiervoor. Ze hebben, net als de auteurs, geen zin om een risico te lopen met de verkoop van papieren titels via de reguliere kanalen en dus zul je maar sporadisch goedverkopende titels/bestsellers gaan aantreffen.

     Datzelfde probleem heeft Amazon ook in Amerika met Kindle Unlimited maar die heeft nog het voordeel van een aanzienlijk groter aanbod van titels (de Engelstalige markt is vele malen groter) van kleine uitgevers en onafhankelijke auteurs die hun titels zelf uitgeven, vaak via Amazon zelf.

     Ik zou graag zien dat Amazon Kindle Unlimited ook in Nederland zou uitrollen omdat ik zelf voornamelijk Engelstalige boeken lees maar ik zie het niet gebeuren omdat Amazon dan nieuwe afspraken met al die deelnemende auteurs en uitgevers zou moeten maken. Datzelfde zou Amazon moeten doen met Nederlandse uitgevers als ze hier gingen lanceren en hoewel het niet uitgesloten is, lijkt me die kans ook bijzonder klein. Er valt hier simpelweg te weinig te halen voor Amazon omdat de markt te klein is en er ook nog tegen Bol/Kobo geconcurreerd moet worden.

     Reply

 12. Het aanbod en de zoek (on)vriendelijkheid hebben me ertoe doen besluiten binnen een uur het Kobo Plus abonnement weer op te zeggen.

  Reply

  • Dat kan natuurlijk ook mooi binnen de gratis maand. En dat je binnen een uur kunt constateren dat er tussen de 90.000 titels niet voldoende bij zit om je een paar maanden te laten lezen ;-)

   Reply

 13. Ik heb aantal maanden kobo plus gehad en het abo gestopt. Ik wilde me zojuist opnieuw voor aantal maanden aanmelden en het leek erop dat ik door de stappen te doorlopen (ik moest weer rekeningnummer valideren via 1 ct overmaken etc) wederom een gratis maand uitproberen ging krijgen. Ik heb de aanmelding even gestopt om te checken wie daar ervaring mee heeft. Het lijkt me niet logisch of zinvol, maar wellicht is het wel zo dat het systeem hier niet op checkt? Of langer dan 6 maanden afwezig dan wederom opnieuw kennis maken? Ik kan het in de voorwaarden op de site in ieder geval nergens vinden: wie, wanneer komt in aanmerking voor de gratis proefmaand. Ja, blijf toch een Hollander …

  Reply

  • Dat is inmiddels dus ook helder. Heb mijn abonnement ‘geheractiveerd’ zoals dat heet. En dat gaat inderdaad met nogmaals € 0.01 overmaken als test maar zonder opnieuw gratis maand (wat ook logisch is). Op zich is dat trouwens wel een manier die voor mij werkt. Af en toe een maand of paar maanden mijn abonnement heractiveren. Als ik een boek tegenkom dat ik wil lezen (maar ook geen haast heeft), schrijf ik de titel op (of zet het bij mijn favorieten oid) en ik kijk af en toe of dat boek bij Kobo Plus erbij is gekomen. Als ik dan weer een stuk of 4 nieuwe titels heb, dan meld ik me weer aan.

   Reply

 14. Dag, ik hoop dat jullie mij kunnen helpen daar ik bij Kobo en Bol niet verder kom met mijn vraag. Bol weet het niet en Kobo reageert niet op mails. Ik heb een Onyx M96 C plus ereader. Die reageert als een Android tablet en de Android versie is 4.4.04. De bibliotheek werkt er goed op (dit iit de Icarus Illumia Pro 9.7.)
  Maar als ik de app voor het koboplus abonnement probeert te downloaden krijg ik de melding dat de app niet compatibel is met mijn reader. Beetje raar want op mijn smartphone lukt het wel. Maar ivm mijn handicaps moet ik ereader gebruiken en geen enkele Kobo reader heeft ook een audio ingang cq een voor mij geschikt formaat. Dus:
  – wat moet ik doen om de lees app voor Kobo plus wel te kunnen downloaden?
  – als het echt niet kan, zijn er dan andere lees mogelijkheden met andere apps waarmee ik mijn Kobo plus abonnement kan gebruiken. Bv lees id, ebook app of Adobe Digital Editions?
  – heeft iemand voor mij een telefoonnummer van Kobo? Ik kan het niet vinden
  – andere suggesties?
  Hartelijk dank voor het meedenken!

  Reply

  • Dag Marian,

   Ik heb maar zeer beperkt ervaring met ereaders die op Android draaien (en beschik niet over een Onyx apparaat) maar ik weet wel dat apps expliciet geoptimaliseerd/geschikt moeten worden gemaakt voor e-ink schermen wil je er succesvol mee kunnen werken. Het is de reden dat je op vroegere modellen van Android ereaders ook geen Google Play Store had en dat leveranciers hun eigen app stores moesten bouwen met versies van apps er in die wel compatibel waren met e-ink schermen. Dat soort schermen reageren veel minder nauwkeurig op aanrakingen en dat kan apps die het prima doen op schermen van tablets en telefoons, volledig onwerkbaar op e-ink schermen.

   Tegenwoordig is Google minder strikt met het toelaten van de Play Store op Android apparaten maar dat verandert helaas helemaal niets aan het feit dat de overgrote meerderheid van apps niet geschikt is om gebruikt te worden op een e-ink scherm.

   En kennelijk is de Android app van Kobo niet compatibel (meer) met e-ink schermen..

   Ik ben er bang voor dat er geen gemakkelijke oplossing is. Kobo zal zelf geen tijd en moeite doen om hun app expliciet op apparaten beschikbaar te maken die concurreren met hun eigen ereaders. De helpdesk van Kobo is 1 groot drama als je het mij vraagt en behalve dat ze niet telefonisch bereikbaar zijn ga je daar mijns inziens alleen maar te horen krijgen dat Kobo Plus alleen geschikt is om te lezen op Kobo ereaders (en in de Kobo apps op iOS en Android toestellen). Minus Android ereaders dus.

   Je beste, en enige vermoed ik, optie is om contact te zoeken met Onyx. Zij zijn de partij die er belang bij hebben om de Kobo app compatibel te maken met hun ereaders en hopelijk kunnen ze je verder op weg helpen.

   Reply

 15. Kobo plus is natuurlijk aantrekkelijk vanwege het gemak, je hoeft niet meer (illigaal?) te downloaden. Maar het is bepaald geen Netflix of spotify.
  De bibliotheek is erg klein. Ander nadeel is de onbegrijpelijke lastige site. Wat staat waar, is er wel een koboplus bibliotheek te vinden bij Bol.com . Etc. Ik ben ict vaardig, maar een slechtere site is nauwelijks denkbaar. Voor mij de grootste reden om op te zeggen.
  Ander nadeel de slechte service, zowel bij Kobo (waar is een telefoon nummer? ) als ook Bol . com.
  Ik ga het over 5 jaar weer eens proberen, maar vooralsnog is het ergenis.

  Reply

 16. Weet iemand hoe je het proefabonnement Kobo plus kunt stopzetten?
  Ik heb de instructie gevolgd: via account Bol.com, maar onder ‘Gegevens & Instellingen’ staat i.t.t. de instructie geen optie ‘abonnement stopzetten’

  Reply

  • Ik heb mijn Kobo Plus abonnement via Kobo lopen dus dat werkt anders voor mij maar je zou het (proef)abonnement stop moeten kunnen zetten in je Bol account onder ‘Mijn abonnementen’.

   Reply

 17. Hoe staat het eigenlijk met Kobo Plus? Is het aantal abonnees voldoende om door te gaan? Steeds minder mensen lijken te lezen en ook ereaders lijken over hoogtepunt heen (mobieltjes en ipads nemen het over). Worden ereaders nog verder ontwikkeld of is dat ook klaar? Zou jammer zijn ….

  Reply

 18. Ik sta op het punt om via kobo plus te gaan lezen. Eigenlijk wil ik dat het liefste via bol.com doen maar op de site van bol.com heeft men het er steeds over dat ik boeken op de bol.com site kan selecteren om na synchronisatie op mijn kobo ereader te lezen. Dat lijkt me echter zo omslachtig.

  Ik wil ook met mijn BOL.COM Kobo plus abonnement boeken op mijn ereader, in de kobo plus bibliotheek kunnen selecteren. En ik neem aan dat dat kan maar heb nog niemand gevonden die dat aan mij kan bevestigen. Maar misschien weet één van jullie dat.

  Verder ben ik nog op zoek geweest naar andere verschillen tussen een kobo plus abonnement via bol.com of rechtstreeks via kobo. Het enige verschil wat ik tot nu toe heb gevonden is dat je bij bol.com gewoon je kobo plus abonnement via je bol.com account kunt afrekenen. Nog andere relevante verschillen?

  Reply

  • Inmiddels kan ik uit eigen ervaring hierover wat zeggen: Ik heb een contract met BOL.COM gesloten. Het is inderdaad zo dat ik ook met dit BOL.COM contract gewoon KOBO PLUS boeken kan selecteren op mijn KOBO. Daarvoor hoef ik dus niet naar bol.com of zo.

   Volgens mij is daarmee het aantal verschillen tussen een contract met Kobo of met Bol nihil. Afgezien van de mogelijkheid om dus met bol.com af te rekenen. Ook wanneer ik dus een e-Book wil kopen kan ik dat afrekenen met de naar Bol omgezette VVV bonnen of met de cadeaubonnen van Bol zelf etc. Wel zo makkelijk.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top