Tweetweekoverzicht week 8 2017: Google en Bing filteren piratensites, geen octrooien op groenten en fruit, linktax en leenrechtvergoeding voor ebooks in VK

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Google en Bing maken ‘piraten’-sites minder vindbaar

In het Verenigd Koninkrijk heeft het Intellectual Property Office een overeenkomst gesloten met o.a. Google en Microsoft waarin piraterij teruggedrongen moet worden. De bijdrage van Google en Microsoft bestaat er uit dat sites die bekend staan om auteursrechtinbreuken niet meer voor gaan komen op de eerste pagina met zoekresultaten en ook gaan verdwijnen uit de auto-complete lijst van zoektermen.

Hoewel ik ook vind dat zoekmachines gebruikers niet al te laagdrempelig illegale content moet gaan voorschotelen, vind ik deze intentie van Google en Microsoft wel heel erg ver gaan. Strikt genomen is het geen censuur – zoekmachines verwijderen niet de content zelf maar slechts de verwijzing – maar als Google besluit dat je niet gevonden gaat worden dan komt dat toch echt wel op hetzelfde neer.

En waar ligt de grens? Wie bepaalt welke sites en welke termen in de ban worden gedaan? De entertainmentindustrie? De rechter? Welk rechtstelsel dan? Wat verboden is in één land is dat niet per se in een ander.

Een zoekmachine moet er op gericht zijn het internet te ontsluiten en ook al zit daar altijd een filtering bij, het moet niet zo zijn dat belangenorganisaties of overheden gaan bepalen wat burgers wel of niet te zien krijgen. Ik denk dat het een flinterdunne lijn is waar Google en Microsoft nu overheen lopen. Met daaronder een gapende afgrond die censuur heet.

Geen octrooien meer op groenten en fruit

Het beschermen van de investeringen in (en uitvoering van) de ontwikkeling van nieuwe gewassen is al heel lang geregeld in het kwekersrecht, één van de intellectuele eigendomsrechten die er zijn. Daar kwam in 2015 echter de mogelijkheid bij om ook specifieke varianten van groenten en fruit te beschermen maar voegde ook een exclusiviteitsbeginsel toe dat niet in het kwekersrecht zit: daar waar het in het kwekersrecht toegestaan is om elkaars groenten te gebruiken als basis voor eigen nieuwe varianten, mocht dat niet ineens niet meer. Bedacht je een nieuwe variant, dan had je daar nu het alleenrecht op.

Tenminste, daar gaat nu ook weer een einde aan komen want afgelopen week werd besloten dat het Europees Octooibureau geen octrooien meer gaat verlenen op groente- en fruitvarianten.

Over nieuwsuitgevers en de linktax

Techdirt schreef, aan de hand van een gelijksoortig artikel op Politico, een heel aardig overzicht en samenvatting over de politieke en juridische lobbies van nieuwsuitgevers voor strengere wetgeving op linkjes naar nieuwsartikelen. De Europese Commissie kondigde vorig jaar aan met een linktax te willen komen waarbij o.a. Google zou moeten gaan betalen voor het verwijzen en verspreiden van nieuwsartikelen.

Het valt voor mij allemaal onder de categorie #hoedan aangezien dergelijke wetgeving er alleen maar voor gaat zorgen dat nieuwsuitgevers makkelijker naar de rechter kunnen en het in de verste verte niet gaat leiden tot extra inkomsten voor de uitgevers. Wie gaat er nu betalen om een link te plaatsen?

Leenrechtgoeding voor ebooks in het Verenigd Koninkrijk

Interessant nieuws uit het Verenigd Koninkrijk want daar heeft de overheid besloten om, na de uitspraak van het Europese Hof over het uitlenen van ebooks, de leenrechtvergoedingen alvast uit te breiden naar ebooks. Oftewel, de auteurs krijgen daar nu ook voor elk uitgeleend ebook een leenrechtvergoeding op dezelfde wijze als voor de uitlening van fysieke exemplaren. Een heerlijke en eenvoudige oplossing die mogelijk gemaakt wordt doordat uitleenvergoedingen centraal geregeld en uitgekeerd worden door de overheid.

In Nederland worden de leenrechtvergoedingen niet uit een overheidspotje betaalt maar is de Stichting Leenrecht verantwoordelijk voor het incasseren van die vergoedingen bij de bibliotheken en het vervolgens verdelen onder de auteurs en illustratoren. Dat betekent helaas ook dat dit prettige Britse voorbeeld niet zo maar overgenomen kan worden, al was het maar dat de Nederlandse bibliotheken via de KB licentie-overeenkomsten hebben moeten sluiten voor het uitlenen van ebooks waardoor er uberhaupt geen aparte leenrechtvergoeding meer betaald hoeft te worden. Hoe dit straks geregeld moet gaan worden als bibliotheken – dankzij die EU uitspraak – wel ebooks onder het leenrecht gaan uitlenen is nog onderwerp van lastige gesprekken vermoed ik.

Enige troost is er wel voor Nederlandse auteurs en illustratoren want de reguliere uitleenvergoeding in het Verenigd Koninkrijk bedraagt 7,82 pence wat neerkomt op 9 eurocent. In Nederland is de uitleenvergoeding voor boeken 13,38 cent (bron) en dat is toch wel 50% meer.

En verder nog …

Piraterij (van comics) kan ook positieve effecten hebben op de verkoop. Blijkt uit onderzoek.

De datum voor het KNVI-jaarcongres dit jaar is bekend. Blokkeer het in je agenda :)

Niet intrappen!

Alle Kobo ereaders, van de Touch tot de Aura ONE, hebben een update gekregen. De oudere modellen hadden al meer dan een jaar geen update gehad maar mede door de introductie van Kobo Plus zijn ze allemaal bijgewerkt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top