manga

Manga downloaden en lezen op je ereader

Manga kun je via manga sites online lezen (of via sommige apps op een tablet of smartphone lezen) maar ook downloaden naar je computer om ze vervolgens op een ereader te lezen. Wat is manga, waarom zou je het uberhaupt op een ereader willen lezen en hoe pak je dat aan?

Hoezo manga?

Manga is de Japanse benaming voor stripverhalen en het is dan ook de verzamelnaam voor alle Japanse beeldverhalen. Dit soort strips spelen een belangrijke rol in de Japanse samenleving en er is een grote markt waar enorm veel titels in gepubliceerd worden. Series worden vaak geschreven en getekend door één persoon (soms twee of meer) en worden voornamelijk in hoofdstukken – zwart-wit – gepubliceerd in wekelijkse of maandelijkse tijdschriften die bijna zo dik zijn als een telefoonboek. De hoofdstukken van populaire series worden achteraf gebundeld in pockets – op betere kwaliteit papier – zodat liefhebbers ze kunnen kopen en verzamelen.

De afgelopen jaren is manga ook populair geworden in het Westen en worden er tientallen series (vertaald) uitgegeven in Amerika en Europa (Frankrijk vooral).

Het is echter een druppel op een gloeiende plaat want het Japanse aanbod is vele malen groter dan wat er vertaald aangeboden wordt. Daarbij zijn de vertaalde series ook niet wereldwijd beschikbaar en kun je in Nederland bijvoorbeeld maar van een paar Amerikaanse uitgevers (digitale) pockets aanschaffen om te lezen.

Online lezen van manga scanlations

Wat gebeurt er als de vraag naar manga vele malen groter is dan het legale aanbod? Dan gaan liefhebbers zelf aan de slag met het oorspronkelijke materiaal. Al sinds de jaren 90 worden daarom hoofdstukken van series ingescand en door de fans vertaald naar het Engels. Scanlations, met een mooi woord, die vervolgens op manga websites worden geplaatst en die daar online te lezen te zijn.

En er zijn behoorlijk veel van dat soort manga sites. Bekende sites zijn o.a. Mangafox, Mangahere en Mangareader maar er zijn er nog tientallen meer die echter vaak gebruik maken van dezelfde scanlations. Het is geen enkel probleem om alle bekende en populaire Japanse series in vertaling online te kunnen lezen.

Het zal je niet verbazen dat scanlations in een zeer grijs gebied zitten qua auteursrechten. Het inscannen en opnieuw publiceren van manga hoofdstukken is een regelrechte inbreuk op de auteursrechten van de mangaka (de schrijver/tekenaar) maar wordt in de praktijk getolereerd door de Japanse uitgevers omdat de scanlations per definitie niet gericht zijn op de oorspronkelijke Japanse markt.

Zodra een serie echter gelicenseerd wordt door een Amerikaanse uitgever poogt deze vaak de scanlations offline te laten halen. Veel manga sites verwijderen daarom de (hoofdstukken van) series die officieel in vertaling beschikbaar zijn. Soms door juridische druk maar vaak ook omdat de officiële versies veel beter van kwaliteit zijn.

Offline lezen, oftewel downloaden van manga

Nou is lezen op een monitor of in een browser op een tablet verre van ideaal. Er zijn diverse gratis en betaalde apps voor iOS en Android die gebruik maken van manga sites om de manga scanlations in een eigen reading app te laden. Ik maak zelf bijvoorbeeld gebruik van de Mangarock app om series te lezen die ik niet (legaal) digitaal kan aanschaffen via Comixology (of via Kobo.com). Het probleem met dergelijke manga leesapps is dat ze komen en gaan want de drie apps die ik de afgelopen jaren hiervoor gebruikte, worden inmiddels niet meer onderhouden door de makers.

Een nuttig alternatief is dan om de scanlations te downloaden – het zijn immers gewoon afbeeldingsbestanden (jpg’s) – en als bundeling op je ereader te zetten. Normaliter zou je geen strips gaan lezen op een ereader omdat een e-ink scherm geen kleur kan weergeven maar met manga is dat geen issue: die worden voor 99% in zwart-wit gepubliceerd. Manga is juist ideaal om op een ereader te lezen!

Amazon heeft in oktober 2016 een nieuw model van de Kindle Paperwhite uitgebracht, speciaal bedoeld om er manga op te lezen. De Kindle Paperwhite ‘Manga edition’ heeft 32GB interne opslag en is geoptimaliseerd voor het lezen van digitale manga. Alleen voor de Japanse markt maar dat is helaas ook geen issue aangezien je in Nederland niet eens kunt manga kopen via Amazon.nl.

Free Manga Downloader

Free Manga Downloader

Eén van de (Windows) applicaties waarmee je hoofdstukken kunt downloaden van manga sites is Free Manga Downloader. De officiële versie (website) wordt niet meer actief ontwikkeld maar een alternatieve versie is beschikbaar op Github waarvoor een andere programmeur wel zeer frequent updates maakt.

Free Manga Downloader (FMD) is gelukkig een redelijk eenvoudig programma. Links boven kies je één van de manga sites waarna de volledige titellijst gedownload wordt. Zoek en/of selecteer de serie die je wilt lezen en je krijgt in het rechterscherm te zien welke hoofdstukken er beschikbaar zijn.

De lijst met sites maar ook of een titel daar beschikbaar is (en welke hoofdstukken) kan flink variëren en dat is de reden dat er ook bijna wekelijks een update voor FMD verschijnt. Gebruik dus altijd de laatste versie als je een serie wilt gaan lezen of downloaden.

Afhankelijk van hoe lang de serie al gaande is zijn er ook meer hoofdstukken. Berserk heeft er meer dan 300 maar er zijn zelfs uitschieters met meer dan 800 hoofdstukken (One Piece). Die lees je niet in een middagje uit.

free manga downloader

Voordat je tientallen of honderden hoofdstukken selecteert en op de Download knop drukt, is het handig om nog even langs enkele tabbladen te bladeren bovenin het rechterdeel van het scherm. Op het tabblad Connections kun je het aantal netwerkverbindingen verhogen waardoor het downloaden aanzienlijk sneller zal gaan.

Nog belangrijker echter is het tabblad Save to waar je kunt aangeven in welk formaat de hoofdstukken gedownload moeten worden. Standaard worden de pagina’s van hoofdstukken als losse JPG’s opgeslagen en dat zou wel heel veel bestandjes gaan opleveren. Je kunt daarom hier het beste kiezen voor het CBZ formaat. CBZ is een Comic Book Zip archiefbestandsformaat dat door een groot aantal leesapps en de Kobo ereaders wordt ondersteund. Feitelijk zijn het de losse JPG’s in een zipbestandje maar een app of ereader weet dat die dan in de volgorde getoond moeten worden zoals ze in dat zipbestand zitten.

Kobo ereaders kunnen (als enige?) overweg met CBZ bestanden. Heb je een Kindle, Tolino of nog een Sony ereader, dan kun je de CBZ bestanden met behulp van Calibre converteren naar MOBI of EPUB formaat.

Heb je alles naar wens en eigen smaak ingesteld? Download dan eerst een paar hoofdstukken als testje zodat je geen uren hoeft te wachten op opvangrijke downloads. Koppel je ereader aan je computer en kopieer de (eventueel geconverteerde) CBZ bestanden naar je ereader toe. Veel leesplezier!

berserk manga kobo aura one

Berserk lezen op een Kobo Aura ONE

Niet vergeten dat je manga leest van rechts(boven) naar links(onder) :-)

@header via Pixabay met een CC0 verklaring
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Ben een groot strip liefhebber en lees al jaren met veel plezier stripboeken op mijn I-pad (via .cbr files). Veel series zijn nergens meer te krijgen en/of incompleet.
  Manga ken ik eigenlijk nauwelijks. Ken Japanse comics alleen van films etc. o.a. Apple Seed. Kwam op mij altijd een beetje vervreemdend over….
  Met deze duidelijke uitleg wordt het in ieder geval wel een stuk aantrekkelijker eens echt in de manga te duiken. Bedankt!

  Reply

  • Als je goed genoeg zoekt zul je zonder twijfel gedigitaliseerde Donald Duck strips vinden in CBR (of PDF) formaat. Ik denk alleen dat het bijzonder weinig zin heeft want je kunt ze niet in kleur meer lezen en het formaat van het scherm van een ereader is kleiner dan dat van een stripalbum, tenzij je digitale versies van de DD pockets bedoelt. Legaal zijn die echter niet verkrijgbaar.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top