kobo software-update header

Software-update 4.3.8871 voor alle Kobo ereaders (behalve de Mini)

Met enige regelmaat komen er nieuwe software-updates beschikbaar voor de Kobo ereaders die problemen (moeten) oplossen en nieuwe functionaliteiten toevoegen. Op 27 februari is de software-update met versienummer 4.3.8871 vrijgegeven voor alle modellen Kobo ereaders (behalve de Mini). Wat is er nieuw en hoe installeer je deze update?

Het kan altijd beter

Vorige week kregen alle modellen Kobo ereaders dan toch eindelijk een nieuwe software-update. Het afgelopen jaar ontvingen namelijk alleen de twee recentste modellen – de Aura ONE en de Aura Edition 2 – updates maar door het beschikbaar komen van de Kobo Plus abonnementsdienst moesten alle overige modellen natuurlijk ook bijgewerkt worden omdat alle modellen Kobo Plus dienen te ondersteunen.

Nou heeft Kobo inmiddels al een hele aardige portfolio aan ereaders geproduceerd die onderverdeeld zijn in verschillende generaties van hardware. Kobo noemt dit soort hardwaregeneraties ‘marks’ en hanteert de volgende indeling:

 • Mark 3 Hardware: De oorspronkelijke Kobo Touch met modelnummers N905 en N905B
 • Mark 4 Hardware: De Mini/Glo/Aura HD en het budgetmodel van de Touch met modelnummer N905C
 • Mark 5 Hardware : De 6,8″ Aura H2O en eerste 6″ Aura
 • Mark 6 Hardware : De Glo HD, de nieuwe budgetversie van de Touch 2.0, Aura ONE en Aura Edition 2.

Begin vorige week kregen alle modellen de 4.3.8842 update maar die introduceerde bij sommige gebruikers wel nieuwe problemen. Zo werkten de leesstatistieken niet altijd betrouwbaar meer (de teller ging honderden uren omhoog na het lezen van 1 boek) en werden ineens de collections/verzamelingen gewist bij een groot aantal gebruikers. Reden voor Kobo om een nieuwe update uit te brengen in de vorm van versie 4.3.8871.

Wat is er nieuw in deze software-update?

Kobo geeft helaas, zoals wel vaker, geen omschrijving van wat er nieuw, verbeterd of gerepareerd is maar op het Mobileread forum melden gebruikers dat voor hen de problemen met de leesstatistieken verholpen zijn. Of de verzamelingen ook weer naar behoren werkt is niet bekend maar het is een goed idee om de update te installeren als je er problemen mee hebt.

Hoe installeer je de software-update?

Nieuwe software-updates kun je op drie verschillende manieren installeren:

1. Synchroniseren van de ereader via wifi

Nieuwe updates worden automatisch verstuurd naar de ereaders als je een synchronisatie uitvoert. Het kan echter meerdere dagen duren (en vaak zelfs langer) voordat een software-update verspreid wordt in Nederland. Je zult dus even geduld moeten hebben.

2. Synchroniseren van de ereader via de Kobo Desktop

Gebruik je liever je computer om zowel je boeken als updates te synchroniseren? Dat kan met de Kobo Desktop applicatie voor Windows of Mac. Deze applicatie is zelf recentelijk ook helemaal vernieuwd en heeft een andere look and feel. Als je je ereader koppelt aan de computer zal de Kobo Desktop applicatie de software bijwerken. Ook dit kan soms enkele dagen duren voordat de update beschikbaar is.

3. Rechtstreeks de software-update downloaden en handmatig installeren

Als je meteen aan de slag wilt met de nieuwste versie dan kun je de update rechtstreeks downloaden via de website van Kobo.

Let hierbij wel op dat je de goede versie gebruikt die voor jouw ereader gemaakt is. Een verkeerde versie installeren kan een vastgelopen ereader opleveren.

Je kunt deze als volgt handmatig installeren:

 • Als je de Kobo Desktop applicatie geïnstalleerd hebt, zorg er voor dat deze afgesloten is;
 • Verbind de Kobo ereader met je computer m.b.v. de usb-kabel (klik op Verbinden op de ereader zelf);
 • Pak het hierboven gedownloadde zip-bestand uit en plaats alle bestanden (niet het zip bestand zelf!) in de .kobo map op de ereader;
  

  Als je geen .kobo map ziet op je ereader, zorg dan dat je in de Verkenner of Finder instelt dat je verborgen mappen en bestanden ook kunt zien

 • Verwijder het (USB) apparaat veilig in Windows (of op een vergelijkbare manier als je MacOS of Linux gebruikt);
 • Koppel de USB kabel af van zowel computer als ereader;
 • De ereader begint na enkele seconden zelf met de installatie van de nieuwe firmware.

Ondersteuning in Calibre

Een nieuwe software versie van een ereader betekent ook dat Calibre die versie expliciet moet ondersteunen voordat de ereader (weer) herkend wordt. De volgende release van Calibre – 2.81 die volgende week vrijdag uit zou moeten komen – wordt de driver voor de Kobo ereaders bijgewerkt maar tot die tijd kun je in de huidige versie van Calibre bij de instellingen van de Kobo driver aangeven dat deze moet proberen om de nieuwe firmware automatisch te ondersteunen. Dit werkt zonder problemen bij deze software-update.


Je vindt deze instelling terug onder Voorkeuren -> Plug-ins-> Apparaat verbinding plug-ins en dan bij de KoboTouch driver (of KoboTouch Extended als je deze gebruikt) kiezen voor Plug-in aanpassen. Op het tabblad Metadata, Op Apparaat & Geavanceerd staat deze onder Geavanceerde opties.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (14) Write a comment

 1. Als je je KOBO H2O upgrate. Dreig je al je niet gekochte boeken, die niet op je sd kaart staan kwijt te raken. Al je verzamelingen zijn in ieder geval leeg.
  Kobo zeg jammer onze excuses. Maar een oplossing of zo hebben ze niet.
  Je wordt door KOBO schandelijk alleen gelaten.
  Mijn advies niet meer in zee gaan met KOBO, zolang zij zich niets aantrekt van gedupeerde klanten.
  Zeker NIET updaten…!!!

  Reply

 2. Ik heb gezien dat je via Calibre een back-up kan maken van je boeken op je Kobo ereader. Als je je verzamelingen leeg hebt door de update, weet iemand of het terugzetten van die back-up automatisch de verzamelingen herstelt? Dit vóórdat ik de update besluit te installeren.

  Ik had ook begrepen dat de verzamelingen door de allerlaatste update wel in stand zouden moeten blijven (als je de update ervóór – die van februari) dus niet hebt geïnstalleerd. Iemand daar al ervaring mee?

  Reply

 3. Er is al weer een up-date voor in ieder geval de H2O. Ik heb zondag een update gedaan (weet niet welke versie) heb net versie 4.3.8945 geïnstalleerd.
  Er waren 2 nieuwe dingen, bug fix en nog iets
  Hoop dat de leesstatistieken nu een beetje stabiel blijven, deze gingen van 330 naar 286, naar 304. Nu staan ze op 255. De verzamelingen zijn nog in tact, waren bij de up-date van zondag allemaal weg. Gisteren heb ik alle boeken van de e-reader gegooid en er weer een paar boeken op gezet via Calibre, nu staan alle verzamelingen die ik ooit heb aangemaakt weer op de e-reader, maar allemaal leeg op de verzamelingen waarvan ik er gisteren dus boeken op heb gezet. Ik voel een gevalletje fabrieksinstelling aankomen.

  Reply

 4. Kan iemand me uitleggen hoe ik dat allemaal doe (glow HD) met Linux op de laptop? Kan kobo. niet vinden….

  Reply

  • Ik heb zelf nergens (meer) Linux geïnstalleerd staan maar de werkwijze is identiek aan zoals het hierboven beschreven staat: de inhoud van het zipbestand met de update in de .kobo map op de ereader zetten.

   In de shell (commandline) is de .kobo map gewoon zichtbaar maar kennelijk is dat niet zo in het bestandsbeheerprogramma dat je gebruikt op jouw laptop. Kijk of je bij de instellingen ergens een optie ziet om verborgen bestanden en mappen te tonen want de .kobo map is er zo’n eentje.

   Reply

 5. Lees nu bijna twee jaar met heel veel plezier via de Kobo Aura. Maar na de laatste update is hij na een week (weinig) lezen zomaar weer leeg ipv na een maand. Bij vrouw en dochter idem. Wat is hier aan te doen?

  Reply

  • @Jaap Bijzonder weinig vrees ik. De laatste update levert bij vele mensen (niet iedereen overigens) problemen op met een snel leeglopende accu en het is aan Kobo om het probleem te fixen met een nieuwe update.

   Ik heb er zelf ook last van en ben totaal niet te spreken over Kobo, hun helpdesk en het totaal niet communiceren over dit probleem. Laat staan dat ze deze update letterlijk bij iedereen nu gepusht hebben en na weken met problemen nog steeds niet met een fix komen.

   Reply

 6. Ik was altiid erg blij, maarde laatste tijd loopt hij weer vaak vast, midden in een boek restart deze.
  Hebben meer lezers hier last van?

  Reply

  • Wat ik wel vaak heb, is wanneer ik een nieuw boek wil gaan lezen de reader opnieuw gaat opstarten. Als ik eenmaal aan het lezen ben heb ik geen problemen meer.

   Reply

 7. Balen, mijn Kobo H2O ging vanmorgen automatisch updaten, en nu ben ik een groot deel van mijn verzamelingen kwijt!

  Reply

  • Je kunt de Mini wel degelijk handmatig bijwerken naar de 4.x software – dat weet ik zeker want dat heb ik gedaan met mijn eigen Mini – maar je moet het feitelijk niet willen. Het kleinere scherm van de Mini maakt navigeren in de uitgebreidere menu’s van de 4.x versie er niet makkelijker op en je kunt het beter maar op 3.19 houden. Kobo verstuurt zelf de update dan ook niet en het is aan te raden om dat dus niet zelf handmatig te doen. Alle recentere software-update blogposts hebben daarom ook (behalve de Mini) in de titel staan en ik heb zojuist ook de titel van deze blogpost aangepast.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top