kobo software-update header

Software-update 4.3.8871 voor alle Kobo ereaders (behalve de Mini)

Met enige regelmaat komen er nieuwe software-updates beschikbaar voor de Kobo ereaders die problemen (moeten) oplossen en nieuwe functionaliteiten toevoegen. Op 27 februari is de software-update met versienummer 4.3.8871 vrijgegeven voor alle modellen Kobo ereaders (behalve de Mini). Wat is er nieuw en hoe installeer je deze update?

Het kan altijd beter

Vorige week kregen alle modellen Kobo ereaders dan toch eindelijk een nieuwe software-update. Het afgelopen jaar ontvingen namelijk alleen de twee recentste modellen – de Aura ONE en de Aura Edition 2 – updates maar door het beschikbaar komen van de Kobo Plus abonnementsdienst moesten alle overige modellen natuurlijk ook bijgewerkt worden omdat alle modellen Kobo Plus dienen te ondersteunen.

Nou heeft Kobo inmiddels al een hele aardige portfolio aan ereaders geproduceerd die onderverdeeld zijn in verschillende generaties van hardware. Kobo noemt dit soort hardwaregeneraties ‘marks’ en hanteert de volgende indeling:

 • Mark 3 Hardware: De oorspronkelijke Kobo Touch met modelnummers N905 en N905B
 • Mark 4 Hardware: De Mini/Glo/Aura HD en het budgetmodel van de Touch met modelnummer N905C
 • Mark 5 Hardware : De 6,8″ Aura H2O en eerste 6″ Aura
 • Mark 6 Hardware : De Glo HD, de nieuwe budgetversie van de Touch 2.0, Aura ONE en Aura Edition 2.

Begin vorige week kregen alle modellen de 4.3.8842 update maar die introduceerde bij sommige gebruikers wel nieuwe problemen. Zo werkten de leesstatistieken niet altijd betrouwbaar meer (de teller ging honderden uren omhoog na het lezen van 1 boek) en werden ineens de collections/verzamelingen gewist bij een groot aantal gebruikers. Reden voor Kobo om een nieuwe update uit te brengen in de vorm van versie 4.3.8871.

Wat is er nieuw in deze software-update?

Kobo geeft helaas, zoals wel vaker, geen omschrijving van wat er nieuw, verbeterd of gerepareerd is maar op het Mobileread forum melden gebruikers dat voor hen de problemen met de leesstatistieken verholpen zijn. Of de verzamelingen ook weer naar behoren werkt is niet bekend maar het is een goed idee om de update te installeren als je er problemen mee hebt.

Hoe installeer je de software-update?

Nieuwe software-updates kun je op drie verschillende manieren installeren:

1. Synchroniseren van de ereader via wifi

Nieuwe updates worden automatisch verstuurd naar de ereaders als je een synchronisatie uitvoert. Het kan echter meerdere dagen duren (en vaak zelfs langer) voordat een software-update verspreid wordt in Nederland. Je zult dus even geduld moeten hebben.

2. Synchroniseren van de ereader via de Kobo Desktop

Gebruik je liever je computer om zowel je boeken als updates te synchroniseren? Dat kan met de Kobo Desktop applicatie voor Windows of Mac. Deze applicatie is zelf recentelijk ook helemaal vernieuwd en heeft een andere look and feel. Als je je ereader koppelt aan de computer zal de Kobo Desktop applicatie de software bijwerken. Ook dit kan soms enkele dagen duren voordat de update beschikbaar is.

3. Rechtstreeks de software-update downloaden en handmatig installeren

Als je meteen aan de slag wilt met de nieuwste versie dan kun je de update rechtstreeks downloaden via de website van Kobo.

Let hierbij wel op dat je de goede versie gebruikt die voor jouw ereader gemaakt is. Een verkeerde versie installeren kan een vastgelopen ereader opleveren.

Je kunt deze als volgt handmatig installeren:

 • Als je de Kobo Desktop applicatie geïnstalleerd hebt, zorg er voor dat deze afgesloten is;
 • Verbind de Kobo ereader met je computer m.b.v. de usb-kabel (klik op Verbinden op de ereader zelf);
 • Pak het hierboven gedownloadde zip-bestand uit en plaats alle bestanden (niet het zip bestand zelf!) in de .kobo map op de ereader;
  

  Als je geen .kobo map ziet op je ereader, zorg dan dat je in de Verkenner of Finder instelt dat je verborgen mappen en bestanden ook kunt zien

 • Verwijder het (USB) apparaat veilig in Windows (of op een vergelijkbare manier als je MacOS of Linux gebruikt);
 • Koppel de USB kabel af van zowel computer als ereader;
 • De ereader begint na enkele seconden zelf met de installatie van de nieuwe firmware.

Ondersteuning in Calibre

Een nieuwe software versie van een ereader betekent ook dat Calibre die versie expliciet moet ondersteunen voordat de ereader (weer) herkend wordt. De volgende release van Calibre – 2.81 die volgende week vrijdag uit zou moeten komen – wordt de driver voor de Kobo ereaders bijgewerkt maar tot die tijd kun je in de huidige versie van Calibre bij de instellingen van de Kobo driver aangeven dat deze moet proberen om de nieuwe firmware automatisch te ondersteunen. Dit werkt zonder problemen bij deze software-update.


Je vindt deze instelling terug onder Voorkeuren -> Plug-ins-> Apparaat verbinding plug-ins en dan bij de KoboTouch driver (of KoboTouch Extended als je deze gebruikt) kiezen voor Plug-in aanpassen. Op het tabblad Metadata, Op Apparaat & Geavanceerd staat deze onder Geavanceerde opties.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (14) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top