Tweetweekoverzicht week 9 2017: Mozilla koopt Pocket, auteursrecht foto’s, Facebook en nepnieuws en 50 miljoen betalende Spotify gebruikers

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Mozilla koopt Pocket

Heel verrassend vind ik het niet. Mijn lievelings ‘lees-ik-later-dienst’ Pocket begon ooit als Read it Later en dat was een extensie voor Firefox. Ook al ging Pocket daarna zelfstandig verder, de samenwerking bleef onverminderd doorgaan want sinds 2015 is Pocket ook geïntegreerd in Firefox‘s bookmarkmanager. Met 10 miljoen actieve gebruikers is Pocket kennelijk ook interessant genoeg voor Mozilla om de dienst nu definitief te integreren in de browser en, ongetwijfeld, om Firefox mee te laten liften op het mobiele succes van Pocket.

Waar ik me nu wel een beetje zorgen over maak is hoe Pocket nu verder gaat. Ik ben een betalende gebruiker en zeer tevreden met de dienst die ik bijna dagelijks gebruik maar ik zit er niet op te wachten om Firefox in mijn maag gesplitst te krijgen op mijn iPhone. Helemaal al niet sinds Instapaper – die bijna net zo goed is – vorig jaar volledig gratis werd om te gebruiken.

Gebruik geen andermans foto’s van internet op je eigen site

Dirk Visser legt uit dat elke foto tegenwoordig gemakkelijk getraceerd kan worden en dat rechthebbenden (plus het rechtstelsel) je met een flinke factuur kunnen opzadelen als je zo maar een foto van internet plukt en voor jezelf gebruikt. Zijn advies is dan ook om er niet aan te beginnen.

De nuance die ik zelf wil toevoegen is dat dit vanzelfsprekend alleen van toepassing is op foto’s waar je geen toestemming voor gevraagd – en gekregen – hebt. Al die miljoenen foto’s met een (ruime) Creative Commons-licentie bijvoorbeeld zijn echt wel veilig om te gebruiken.

Facebook en nepnieuws

Afgelopen week zag ik dat Facebook in Amerika bij nieuwsberichten (van en over Trump vooral) begonnen was met het erbij vermelden dat bepaalde organisaties, zoals Politifact, twijfels hebben over het waarheidsgehalte van dat nieuwsbericht. Facebook blijkt in Amerika, Frankrijk en Duitsland gestart te zijn met dit initiatief maar ook in Nederland hiermee te willen beginnen. Daarvoor worden factcheckers gezocht (geselecteerd) die de meldingen van gebruikers – over dat berichten nepnieuws zijn – beoordelen. In Nederland wordt daarvoor samengewerkt met Nu.nl en (Journalistiek studenten van) de Universiteit Leiden.

De vraag in welke mate je mag en moet verwachten dat nieuws op een socialmedianetwerk gecontroleerd wordt op feiten vind ik nog wel een stuk interessanter eigenlijk. Iedereen kan roeptoeteren op Twitter en Facebook maar het feit dat veel mensen dat klakkeloos voor waar aannemen – zorgwekkend genoeg overigens – betekent niet dat je als sociaal netwerk redactie moet gaan proberen te voeren op het nieuws. Daar heb je kranten en journalisten voor lijkt me en door te gaan factchecken op nieuws via Facebook valideer je voor een deel ook de rol van Facebook als nieuwsbron. En ik weet behoorlijk zeker dat ik die kant niet op wil.

Dat is ook de reden waarom Facebook bot ving in het zoeken van samenwerking met o.a. NOS en ANP in Nederland. Beide, zo valt te lezen in het Tweakers artikel, vinden dat je voor nieuws bij journalisten moet zijn en zien het niet als hun rol om nieuws op Facebook te redigeren. Waar ik ze groot gelijk in geef, al vrees ik dat aan de kantlijn blijven staan hier niet de beste aanpak is. Hopelijk leidt dit soort discussies vooral tot de terugkeer van onderzoeksjournalistiek en steviger inzetten op hoor- en wederhoortechnieken als tegenwicht voor al die meningen die nu als nieuws gebracht worden. Ook in de kranten.

Vijftig miljoen betalende Spotify gebruikers

Het gaat bijzonder goed met Spotify. Stond de teller van betalende gebruikers een jaar geleden nog op 30 miljoen, inmiddels zijn er maar liefst 50 miljoen muziekliefhebbers die maandelijks een tientje neerleggen (of iets minder als ze van het familie-abonnement gebruik maken). Apple Music doet het ook prima maar moet met 20 miljoen gebruikers toch wel zijn meerdere erkennen in Spotify.

En verder nog …

Automatisch screenen van auteursrechtelijk beschermde content op YouTube is geen onverdeelde zegen.

Likes zijn leuk maar hartjes zijn vanaf nu beter op Facebook!

Microsoft komt met een abonnementsdienst voor Xbox (360 en One) games. Meer dan 100 spellen die je kunt downloaden naar je console en spelen zolang je een abonnement hebt … of zolang de game beschikbaar in de dienst blijft natuurlijk. Een interessante andere aanpak dan PlayStation Now waar een grote catalogus van oudere PS3 spellen (juist) gestreamd worden.

Er valt kennelijk toch echt nog iets te verdienen met boeken!

Wat was jouw lievelingsdienst van Google waar ze de stekker uit getrokken hebben? En ja, Google Reader staat ook in dit lijstje op nummer 1.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top