Zoeken op Facebook naar (wat er op) foto’s (staat)

zoeken op Facebook naar foto's
Er worden dagelijks vele miljoenen foto’s geplaatst op Facebook. Foto’s die door de computers van Facebook stuk voor stuk worden geanalyseerd en onzichtbaar voorzien worden van allerlei trefwoorden die beschrijven wat er op een foto staat afgebeeld. Hierdoor is het mogelijk geworden om, behalve oude berichten, ook naar specifieke foto’s te zoeken op Facebook met de zoekfunctie.

Zoeken op Facebook

Wat je er ook persoonlijk van vindt, het staat niet ter discussie dat Facebook de grootste informatiebron is van persoonlijke informatie. Er zijn meer dan een miljard mensen en organisaties met een Facebook profiel of pagina en alle informatie uit die profielen, pagina’s en berichten is – mits publiekelijk geplaatst – doorzoekbaar gemaakt met de zoekfunctie. Als je op zoek bent naar informatie over personen, dan kun je met behulp van slimme zoekacties op Facebook verrassend veel te weten komen.

Hoewel Facebook ook één van de grootste foto-sites is (zo niet de grootste), was het in het verleden altijd lastig om foto’s goed doorzoekbaar te maken. Omdat computers niet heel goed waren in het herkennen van wat er op foto’s staat afgebeeld moesten er eigenlijk altijd trefwoorden – tags – worden toegekend door gebruikers aan die foto’s. En aangezien maar heel weinig mensen hun eigen foto’s voorzien van trefwoorden werkte een zoekfunctie voor foto’s ook nooit heel betrouwbaar. De meeste foto’s konden simpelweg niet gevonden worden omdat ze geen trefwoorden kregen.

Inmiddels is de techniek echter een stuk verder ontwikkeld en zijn de computers zo slim geworden dat ze (tien)duizenden objecten, achtergronden, omgevingen enzovoorts kunnen herkennen op foto’s. Bij Google Photos is het al langere tijd mogelijk om je eigen foto’s te doorzoeken aan de hand van bijvoorbeeld voertuigen, landschappen of zelfs specifieke kledingstukken. Als ik zoek op ‘cap‘ vind ik probleemloos zes foto’s van mijn kinderen bij Google Photos waar ze afgebeeld staan met een pet op. Het lijkt wel magie.

Magie komt er ook bij Facebook niet aan te pas maar kunstmatige intelligentie zorgt er voor dat het er wel een beetje op lijkt. Afgelopen maand kondigde Facebook aan dat ze nu zo ver waren met het vindbaar maken van foto’s dat het zoeken naar foto’s nu een standaardfunctie is geworden van Facebook Search.

Zoeken naar foto’s op Facebook

zoeken op facebook naar foto's
Om alle zoekfunctionaliteiten van Facebook tot je beschikking te krijgen moet je eerst de taal bij de taalinstellingen naar English (US) veranderen!

Zoeken naar foto’s kan heel eenvoudig door meteen in de zoekbalk bovenaan te zoeken en dan bij de zoekresultaten te scrollen naar het kopje Photos. Je kunt ook eerst naar het tabblad Photos gaan voordat je een zoekterm intikt om alleen maar foto’s als zoekresultaten te krijgen.

Hoeveel voorwerpen, producten, objecten, omgevingen enz. er door de Facebook computers herkend worden weet ik niet maar het zijn er veel. Heel erg veel. Zo veel zelfs dat ik nog geen zoekactie heb kunnen bedenken waar ik geen relevante fotos’s bij kon vinden. Of je nou op zoek bent naar foto’s van een oude Commodore 64 computer of toevallig een foto van een rode stoel zoekt, je vindt ze in overvloed op Facebook.

Onthoud dat alle foto’s op Facebook auteursrechtelijk beschermd zijn en dat je ze dus niet zonder toestemming mag hergebruiken voor je eigen blog of website. Aangezien veel mensen niet eens zullen beseffen dat je hun foto’s kunt vinden is het ook niet aannemelijk dat je die toestemming makkelijk gaat krijgen.

Wil je foto’s echter voor eigen oefening of studie gebruiken in bijvoorbeeld een Powerpointpresentatie, dan mag dat wel mits je die presentatie niet weer op een website zet bijvoorbeeld.

Standaard zoekt Facebook binnen de totale collectie foto’s op Facebook maar je kunt het ook afbakenen zodat je alleen maar zoekt in de foto’s die door jou, door je vrienden of in je groepen geplaatst zijn. Andersom betekent dat alle foto’s die je uploadt dus gevonden kunnen worden door anderen. Wellicht is het reden om even na te denken voor je foto’s plaatst waar je er dronken uitziet?

Ben je, net als ik, benieuwd naar de tags die door Facebook worden meegegeven aan foto’s? Dan kun je de Chrome extension Show Facebook Computer Vision Tags installeren waarmee de tags ineens zichtbaar worden. Dat zullen ongetwijfeld niet alle tags zijn die door de kunstmatige intelligentie van Facebook worden bepaald maar het geeft wel een heel interessant beeld van hoe accuraat computers kunnen inschatten wat er op foto’s staat.

zoeken op facebook foto's(bron)
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top