Tweetweekoverzicht week 10 2017: Wikileaks Vault 7, NRCexit uit Blendle, btw-tarief ebooks, filmindustrie wil geld van de staat en de Aura H2O Edition 2

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Wikileaks Vault 7

Wikileaks publiceerde/lekte afgelopen week een enorme hoeveelheid documenten die inzicht geven in de schimmige praktijken van de Amerikaanse CIA. Van afluistermogelijkheden via SMART TV’s (codenaam Weeping Angel … yup, er werken Doctor Who fans bij de CIA) tot tientallen hackmethodes voor Android, iOS en Windows.

Een aantal bedrijven hebben inmiddels gereageerd en het is te hopen (verwachten?) dat ze vlot aan de slag gaan om de kwetsbaarheden in hun producten te fixen. Uiteindelijk is dat, mijns inziens, het meest positieve dat uit dit soort onthullingen kan voortkomen.

NRC stapt uit Blendle

NRC vreest dat Blendle op de (middel)lange termijn niet goed is voor de journalistiek en beëindigt per 1 april de samenwerking met Blendle. Dit betekent dus dat de artikelen van het NRC niet meer te koop en te lezen zullen zijn via Blendle (Premium).

Dat besluit verraste Blendle volgens eigen zeggen maar zelf verbaast het me niets. NRC stoeit al 10 jaar met hun digitale verdienmodel (ik kon NRC Handelsblad al op mijn eerste ereader lezen in 2007) en het is duidelijk dat ze permanent zoeken naar een manier om zelf geld te verdienen met hun eigen digitale content. Iets dat ze bij Blendle niet zal lukken omdat ze maar één van de vele kranten zijn waar uit gelezen wordt. Ik vond het ook altijd veelzeggend dat je NRC abonnement nooit gekoppeld kon worden met je Blendle account (waardoor je NRC artikelen dus altijd per se via NRC.nl moest lezen) en dat je op de NRC site niet de Blendle knop had staan bij elk artikel zoals dat bij de Volkskrant wel het geval is.

Vanuit het perspectief van NRC snap ik het ook wel. Die willen vol de concurrentie aan gaan en betere artikelen schrijven dan de rest (en daar zichzelf mee bedruipen). Betalende abonnees krijgen en vasthouden in een tijd waar Blendle het betalen per artikel introduceerde maar nu zelf ook een Premium model inzet om het beste van beide werelden te verenigen.

Het probleem is, denk ik, dat de consument er niets mee opschiet. Betalen voor nieuws is één ding maar opzettelijke fragmentatie, waarbij je als abonnee van een krant of platform niet eens toegang hebt tot het nieuws omdat het toevallig door een andere krant geschreven is, een stap terug. Iedereen die nu al betaalt voor Volkskrant, Trouw, Parool, Telegraaf of welke krant dan ook (of Blendle Premium), gaat echt geen extra abonnement afsluiten voor de NRC artikelen. NRC zet nu dus alle chips in op de eigen kwaliteit en het eigen merk in de hoop NRC exclusieve abonnees binnen te halen. Een gewaagde zet denk ik. Niet omdat NRC geen prima artikelen produceert maar omdat ik me afvraag of we over een paar jaar nog wel verschillende kranten zullen (nodig) hebben.

Voorlopig geen lager btw-tarief ebooks

Op 7 maart heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie in een uitspraak bevestigd dat ebooks niet onder een verlaagd btw-tarief mogen vallen. Het onderscheid dat de btw-richtlijn (PDF) maakt tussen gedrukte en digitale literatuur is niet in strijd met het beginsel van gelijke behandeling. Die kwestie was door het Poolse hof voorgelegd omdat zij zich afvroegen of het kunstmatige verschil tussen fysieke en digitale boeken in strijd was met het gelijkheidsbeginsel.

Deze uitspraak was niet verrassend aangezien het Europese Hof al diverse keren uitspraak gedaan had over het btw-tarief van ebooks en het glashelder is dat het onder de huidige btw-richtlijn niet mogelijk is een uitzondering te maken voor ebooks. Langs elektronische weg geleverde diensten zijn namelijk uitgesloten van het lage btw-tarief.

Dit was nou net de reden waarom de Europese Commissie een voorstel heeft ingediend voor een nieuwe btw-richtlijn in december 2016 die dit voorbehoud niet maakt en juist expliciet wel digitale media gelijk schakelt met gedrukte media. Dit voorstel is echter nog niet behandeld door het Europees Parlement en het zal daar van afhangen of we ooit wel een lager btw-tarief voor ebooks gaan meemaken.

Op 7 maart werd overigens een Nederlands voorstel voor de btw-tarieven op boeken, kranten en tijdschriften toevallig ook besproken in de Eerste Kamer maar leidde dat niet tot verdere vervolgstappen. Woonden we maar in Brazilië ….

Film- en tv industrie wil geld zien van de staat

Ik dacht dat we dit scenario in 2015 al gezien en afgevinkt hadden maar kennelijk hebben de Nederlandse film- en televisieproducenten zin in een herhaling. Ze stuurden afgelopen week namelijk een dagvaarding naar de Nederlandse staat voor derving van inkomsten wegens het niet handhaven van het downloadverbod.

In 2015 antwoordde de overheid dat de film- en tv industrie zelf daarin actie kon en mocht ondernemen maar vermoedelijk wil men nu bij de rechter een uitspraak krijgen of de overheid gedwongen kan worden het auteursrecht strafrechtelijk te handhaven. De richtlijnen van het openbaar ministerie dicteren nu dat dit alleen civielrechtelijk vervolgd wordt.

Kobo komt met de Aura H2O Edition 2 ereader

Het lijkt er heel erg op dat de volgende ereader van Kobo wederom een ‘versie 2’ van een eerder model gaat worden. Nadat Kobo vorig jaar met de Aura Edition 2 kwam die qua scherm zelfs een stapje terug was ten opzichte van de Glo HD, komen ze nu met een Edition 2 van de Aura H2O die oorspronkelijk in het najaar van 2014 op de markt kwam.

De Aura H2O Edition 2 lijkt in bijna alle opzichten identiek te zijn aan zijn voorganger: het heeft weer een 6,8 inch scherm met 1080×1440 resolutie en zal ongetwijfeld ook waterbestendig zijn. Deze keer zal dat dan niet met een (lastig) klepje zijn maar zal de micro usb aansluiting, net als de Aura ONE, zelf al waterbestendig zijn. In die nieuwe behuizingen die Kobo nu gebruikt voor hun ereaders was bij de ONE en de Aura Edition 2 al geen ruimte meer voor geheugenkaartuitbreiding, en het is aannemelijk dat de Aura H2O Edition 2 die ook niet meer zal hebben.

Jammer dat Kobo nu op de automatische piloot oudere modellen in een nieuw jasje blijft steken in plaats van te blijven zoeken naar verdere innovaties (al was het maar om de prijs naar beneden te brengen). Ik vestig mijn hoop dan maar op wat 2018 gaat brengen.

En verder nog …

Goed en helder communiceren is ook voor een sociaal netwerk niet vanzelfsprekend.

Maar liefst 50.000 titels uit de Universiteitsbibliotheek Utrecht worden de komende tijd gedigitaliseerd in samenwerking met Google en de Koninklijke Bibliotheek (KB) en komen o.a. via Delpher online beschikbaar.

Afgelopen week was ik afgeleid door en druk bezig met de nieuwe Zelda game. Maar gelukkig heb ik ook een tablet bij de hand in het spel zelf waardoor ik net kan doen alsof dat spel een link heeft met Vakblog ;-). Ik kan het je wel aanraden in ieder geval!

Fantastisch idee om dit in een streaming dienst beschikbaar te maken maar waarom nou niet gewoon bij een al bestaande dienst. Zou jij 5 euro per maand betalen voor alleen Boomerang cartoons?

Nintendo spellen kopiëren mag niet. En apparaten verkopen om dat te faciliteren ook niet.
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. Hallo Raymond,

  Weet jij ook of het lettertype van de e-books die worden geleend via de bibliotheek kunnen worden aangepast op een Kobo H2o. Het lukt mij niet op een Kobo Glo. Lettertypes kunnen wel aangepast worden bij e-books uit de Kobo+ collectie.

  Reply

  • Hoi Vincent,

   Dat ligt niet aan je Kobo ereader (helaas) maar aan het specifieke EPUB bestand. Er zijn flink wat uitgevers die de ebooks op zo’n manier opgemaakt hebben – door de gebruikte lettertypes te embedden in het bestand zelf – dat met name ereaders niet meer in staat zijn om dat lettertype aan te passen.

   Ik heb er ooit uitgebreid over geschreven inclusief wat je er aan kunt doen om dat zelf te fixen https://rsnijders.info/vakblog/2015/08/15/veranderen-van-lettertypes-op-ereaders/ Ook al vind ik dat uitgevers dit zelf beter moeten aanpakken want het is klantonvriendelijk.

   De reden dat de lettertypes bij boeken uit Kobo Plus (of bij Kobo gekochte boeken) wel veranderd kunnen worden is dat Kobo alle bestanden binnen hun ecosysteem distribueert als Kepub bestanden. Hierbij worden de EPUB bestanden geoptimaliseerd voor de Kobo ereaders en apps en onderdeel hiervan is dus ook het ‘opschonen’ van ingesloten lettertypes.

   Helaas kun je bij de bibliotheek geleende ebooks niet zelf opschonen aangezien de boeken beveiligd zijn met Adobe DRM ….

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top