Waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in maart 2017? (plus de actuele ebookacties)

bestseller ebooks ebookactiesIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Het is geen goede maand voor bestseller ebooks en ebookacties. Er zijn weliswaar nog steeds veel titels in de aanbieding maar het zijn er veel minder dan in december. Daarbij bestaat de top 10 deze week voor de helft uit titels die geen ebookversie hebben! Hoe dan ook, deze week (week 11 2017) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. Kunnen we praten? door Joris Luyendijk
 2. Jihad van liefde door David van Reybrouck & Mohamed Bachiri
 3. Je ziet mij nooit meer terug door Sonja Barend
 4. De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen door Andy Griffiths en Terry Denton
 5. Mijn leven in de wildernis door Miriam Lancewood
 6. Jager door Lars Kepler
 7. Judas door Astrid Holleeder
 8. Ragdoll door Daniel Cole
 9. De dood van Murat Idrissi door Tommy Wieringa
 10. DJ door Kluun

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben. De iBookstore is, net als o.a. de sites van AKO en ECI, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy.

In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (15 maart 2017). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

bestseller ebooks maart 2017
Het is zelden zo saai geweest qua prijsverschillen. Er staan een groot aantal nieuwe(re) titels in de top 10 en daarmee wordt simpelweg nog niet met de prijs gespeeld. Zoals ook bij alle voorgaande delen is de nieuwe Waanzinnige boomhut – inmiddels op 78 verdiepingen aangekomen – wel digitaal beschikbaar maar is het EPUB3 bestand niet op ereaders te lezen. Er zijn dan ook maar een paar ebookwinkels die het uberhaupt verkopen (bij Amazon en Bol/Kobo is het probleemloos in de leesapps te lezen).

Judas is, na de actieperiode van vorige maand waarbij de titel voor 6,99 euro te koop was, ook weer teruggekeerd naar de reguliere prijs van 9,99 euro. Is er dan echt geen enkel voordeel te behalen? Bijna leek het daar op maar bij Amazon en Google Play Books kun je DJ met ruim 3 euro korting op de kop tikken. Tenzij je het boek al hebt via Bliyoo of Kobo Plus natuurlijk want het zit ook in de beide abonnementsdiensten.

Conclusies?

Er staan veel nieuwe (en recente) titels in de top 10 deze keer en dat betekent dat er nauwelijks voordeel te behalen valt. Bijna alle titels zijn dezelfde prijs, ongeacht in welke ebookwinkel je ze wilt kopen.

De uitzondering is dus DJ waarvoor je ofwel bij Amazon of bij Google Play Books moet zijn. Je kunt nog even nadenken of je het nieuwe deel van de Waanzinnige boomhut digitaal of op papier wilt lezen (lees hem in de Kindle app of Bol/Kobo app als je de ebookversie wilt lezen) maar het gaat je niet heel veel voordeel opleveren aangezien de papieren versie maar 3 euro duurder is dan de ebookversie. Overigens is dat voordeel ook beperkt bij het boek van Sonja Barend: de ebookversie is maar 5 euro (25%) goedkoper dan de papieren versie. Hopelijk is dat geen nieuwe trend

Kijk je naar de laagste prijzen bij de ebookwinkels, dan betaal je €97,70 voor de 10 digitale titels in plaats van €167,44 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus 58,3% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks (vorige maand was het 50,3%).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top