leeslijst header

Pagina’s toevoegen aan de (offline) leeslijst in Chrome voor iOS

Heb je niet genoeg aan de bookmarks in je browser – en diensten als Pocket en Instapaper – om interessante pagina’s later nog eens terug te lezen? Google introduceert in Chrome 57 voor iOS dan speciaal voor die mensen een leeslijst waar je artikelen en webpagina’s in kunt opslaan om later (offline) terug te kunnen lezen. Maar hoe doe je dat nu?

Webpagina’s opslaan in de Chrome leeslijst

Nou is het opslaan van linkjes/webpagina’s in een leeslijst in een browser geen nieuw idee want in Safari kan dat ook al een tijdje. Google heeft er overduidelijk inspiratie door gekregen want zowel de benaming als de werking van de Chrome leeslijst zijn bijna identiek aan de functionaliteit in Safari.

De leeslijst in Chrome maakt gebruik van de iOS extensies die in iOS 8 zijn geïntroduceerd en je moet dan ook minimaal deze iOS versie op je apparaat hebben staan. De leeslijst is (voorlopig?) exclusief voor Chrome voor iOS en wordt NIET gesynchroniseerd via je Google account naar je Chrome browser op Windows of Android apparaten zoals dat wel gebeurt met de andere instellingen, bookmarks en plugins.

Heb je meerdere iOS apparaten waar je Chrome op gebruikt? Dan wordt de leeslijst wel gesynchroniseerd tussen deze apparaten!

Allereerst moet je controleren of je minimaal versie 57(.0.2987.100) gebruikt van de Chrome app op je iOS apparaat. Dat is het handigste te doen in de App Store en dan te scrollen naar de recentste update van Chrome. Hier staat ook het versie nummer bij van de app en op het moment van schrijven is dat dus versie 57.

Kom je vervolgens een webpagina tegen tijdens het surfen die je later (wat beter) wilt lezen, dan kun je die nu eenvoudig toevoegen aan de leeslijst. Klik op het menu-icoontje – de drie stippen onder elkaar – en kies dan voor het share icoontje links (een open vierkantje met een pijl).

leeslijst chrome ios
Je kunt de link hier vervolgens in een mailtje zetten, twitteren of alsnog in Pocket opslaan maar als je het dus alleen maar eventjes later wilt teruglezen, heb je nu de nieuwe optie ‘Later lezen‘ erbij gekregen. Klik er op om het toe te voegen aan de leeslijst van Chrome.

leeslijst chrome ios
Onder in het scherm verschijnt de melding ‘Toegevoegd aan leeslijst’ ter bevestiging. Als je teruggaat naar het menu (de drie stippen) zie je achter de menu-optie Leeslijst nu een teller staan van ongelezen artikelen.

Chrome slaat, in tegenstelling tot bij de bookmarks, behalve de link ook de inhoud van de webpagina’s op. Dat betekent dat je de artikelen of webpagina’s ook offline kunt bekijken, bijvoorbeeld als je je iOS apparaat in de vliegtuigmodus hebt staan. Pagina’s worden dan alleen met tekst weergegeven dus het is afhankelijk van de site of de pagina ook goed offline leesbaar is. Heb je wel een internetverbinding tijdens het teruglezen? Dan wordt de live-versie getoond.

leeslijst chrome ios
Met een handjevol webpagina’s is de leeslijst nog wel overzichtelijk maar dat verandert snel als je elke dag meerdere pagina’s toevoegt. Het is namelijk niet mogelijk om (sub)mapjes aan te maken en alles komt in één lange lijst terecht die alleen onderverdeeld wordt in ongelezen en gelezen pagina’s. Door op Bewerken te klikken kun je de pagina’s selecteren en verwijderen als de lijst te lang is geworden.

Mocht je ze toch langer willen bewaren dan kun je ze altijd nog opslaan in de reguliere bookmarks (of in Pocket/Instapaper) natuurlijk.

@headerafbeelding (bewerkt) van JESHOOTS via Pixabay met een CC0 verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top