Tweetweekoverzicht week 11 2017: Bye bye CAPTCHA, BREIN vs NSE, Kopie kookboek en Spotify Free straks met minder aanbod?

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Geen CAPTCHA meer bij Google

Wie kent ze niet? Die twee woordjes die je moet overtypen op websites om aan te tonen dat je toch echt een mens bent? Google verving het in 2013 al door een nieuwe methode waarbij je een vinkje moet plaatsen bij de stelling dat je geen robot bent – hoe je je muis beweegt richting dat vakje onderscheidt je van een robot – omdat computers beter werden in het lezen van die woordjes dan mensen het konden.

Maar nu is het helemaal afgelopen met dat soort testjes want met onzichtbare CAPTCHA’s kan er gewoon gekeken worden naar hoe je je browser gebruikt om te bepalen of je een mens bent. Big brother is nog handiger geworden om vast te stellen wie je bent maar valt je daar tenminste niet meer mee lastig ;)

BREIN gaat in cassatie tegen uitspraak usenet

Eind 2016 oordeelde de rechter in hoger beroep over een rechtszaak die BREIN al in 2009 aanspande tegen de Nederlandse usenetprovider NSE. De rechter maakte een eerdere uitspraak (in het nadeel van NSE) ongedaan en verklaarde dat de usenetprovider niet aansprakelijk is voor inbreukmakende werken die via hun usenetservers geupload en verspreid werden.

Daar is BREIN het niet mee eens. De waakhond stelt cassatieberoep in waardoor deze zaak wordt voorgelegd aan de hoogste rechter in Nederland, de Hoge Raad.

Gekopieerd kookboek

Vorige maand beschuldigde de Stichting Kankantrie de Rotterdamse uitgeverij Dubois van auteursrechtinbreuk. Volgens de Stichting zou de uitgever het Groot Surinaams Kookboek bijna 1 op 1 gekopieerd hebben van het orgineel dat 40 jaar geleden uitgegeven werd door Kankantrie. De Stichting werkte tot juni 2016 samen met Dubois voor de verdere exploitatie van het boek maar werd verrast door een ‘geheel herziene editie met 150 nieuwe recepten’ die ineens door Dubois werd verkocht na de beëindiging van de overeenkomst.

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat het oorspronkelijke boek bijna integraal in de nieuwe versie was opgenomen – inclusief dezelfde spelfouten – en aangevuld is met nieuwe recepten. Zonder vermelding van de oorspronkelijke auteurs en zonder argumenten om de rechten van de Stichting aan te kunnen vechten, was de rechter er snel klaar mee en besloot deze dat uitgeverij Dubois per direct moet stoppen met de verkoop van de kookboeken en alle exemplaren moet terughalen en vernietigen. [kan de link naar de uitspraak even niet vinden]

Dubois heeft hoger beroep aangetekend dus de uitvoering van dat vonnis zal echter nog even uitgesteld worden. Hoewel een andere uitspraak lastig voor te stellen is.

Spotify Free straks met minder aanbod?

Spotify wil naar de beurs. En om dat rendabel te maken is de streaming-gigant bezig met het maken van nieuwe afspraken met de platenmaatschappijen die moeten tot een nog beter aanbod. Onderdeel van de onderhandelingen zal zeer waarschijnlijk zijn dat het aanbod via de gratis versie van Spotify beperkt gaat worden en in elk geval de nieuwe releases niet – of pas veel later – op Spotify Free beschikbaar komen.

Het is een logische stap lijkt me en eentje waar de gratis gebruikers moeilijk over kunnen klagen. De (bloedirritante) advertenties alleen al zouden reden moeten zijn om een betaald abonnement te willen als je meer dan een paar nummers elke maand beluisterd. En het niet meer beschikbaar stellen van de allernieuwste releases biedt dermate veel goodwill bij de platenmaatschappijen (en artiesten) dat ik in elk geval geen reden kan bedenken om het niet te doen. Maar ja, ik heb mooi praten met mijn Premium abonnement natuurlijk.

En verder nog …

Een nieuwe vorm van DRM voor ebooks komt eraan. En dat had van mij niet gehoeven.

BUKU tekent na Van Gorcum nu ook SDU voor hun abonnementsdienst voor studieboeken. Hopelijk volgen er binnenkort nog (veel) meer want ik vind BUKU razend interessant voor hbo studenten en bibliotheken.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Raymond, als ik het artikel over die DRM Readium lees, schijnt het speciaal gemakkelijk te zijn voor bibliotheken. Het ondersteunt het uitleenprincipe beter dan de bestaande DRM.
  Ben je dan niet blij? ;)
  Het kan best zijn dat veel bibliotheken dit gaan aanschaffen, omdat het een stuk goedkoper schijnt te zijn (betalen naar grootte van de organisatie).
  Certificaten te bestellen bij de Deutsche Telekom? Wat raar. Ja, hij staat in het lijstje: https://community.rsa.com/docs/DOC-54055. Was onze PTT maar zo modern geworden. :)

  Reply

  • @Peter Daar heb je helemaal gelijk in. Ik word er zeker wel blij van als alternatief voor Adobe DRM voor die situaties waarbij DRM onvermijdelijk is, zoals dus het uitlenen van ebooks door bibliotheken. Het zal niet alleen qua kosten voor bibliotheken gunstig zijn maar absoluut gebruiksvriendelijker zijn voor iedereen die een ebook wil lenen voor op zijn of haar ereader.

   Waar ik minder blij van word is dat we in Nederland natuurlijk al van Adobe DRM af waren als het om de verkoop van ebooks gaat. Ik ben ook geen fan van disclaimer- en ex librispagina’s die door de watermerkbeveiliging in mijn exemplaren geplaatst worden maar kan die tenminste zonder zorgen en problemen verwijderen als ik me daar aan stoor.

   Ik verspreid mijn gekochte ebooks toch niet verder en ik heb daar tenminste nog het idee bij dat ik de eigenaar ben van dat gekochte exemplaar. En Readium LCP DRM, hoe licht en open ook, is mijns inziens daar een stap op achteruit. Maar goed, ik loop ook wel heel erg op de zaken vooruit natuurlijk want of en hoe die DRM ook in Nederland gebruikt gaat worden voor de verkoop is niet duidelijk.

   Reply

   • Wat de verkoop van ebooks (“ieboeken”?) betreft, ben ik het helemaal met je eens, Raymond. Ikzelf haal de DRM meteen van de boeken en plaats ze op een plekje op mijn harde schijf en in een Nederlandse “wolk”. Zo heb ik ook het “idee”, dat dit gekochte boek van mij (en alleen van mij) is.
    Jij zult beter dan wie ook weten of dit werkelijk zo is. Ikzelf heb het gevoel dat ik niet een boek heb, maar een permissie van Big Brother om het te lezen. Maar als die Bro’ er voor zorgt dat er ebooks in de verkoop komen met een nieuwe DRM, zal ik die echt niet gaan kopen! Hopelijk leest BBro’ dit berichtje niet…
    DRM van boeken uit de Bieb halen, vind ik echter heel, heel laag.

    Reply

  • De achterliggende principes staan hier uitgelegd: https://www.edrlab.org/readium/readium-lcp/principles/ en (heel kort door de bocht) komt het neer op dat je als klant een ebook koopt of leent, en daar middels een wachtwoord of certificaat geautoriseerd wordt om het te mogen gebruiken. De voordelen t.o.v. bijv. Adobe DRM is dat ebooks niet gekoppeld worden aan een account maar een en ander hangt vooral af van hoe het geïmplementeerd wordt in Nederland. Als het al geïmplementeerd wordt in Nederland.

   Zoals Peter terecht opmerkt (het artikel maakt er ook gewag van) is het vooral interessant voor bibliotheken en dus het lenen van ebooks. Daarvoor is DRM noodzakelijk om ervoor te zorgen dat geleende ebooks na een bepaalde periode onleesbaar worden en dat zou een stap vooruit kunnen zijn vergeleken met het veel onvriendelijkere Adobe DRM.

   Het zal afwachten worden of en wat we hier in Nederland gaan merken van deze vorm van DRM.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top