send to kindle ios header

Send to Kindle voor iOS: webpagina’s later lezen in de Kindle apps of op je Kindle ereader

Amazon heeft al vele jaren de Send to Kindle dienst waarmee je ebooks en (Word) documenten kunt mailen naar de Kindle apps of Kindle ereader. Hier schreef ik al eerder over. Het is een handige dienst waarbij de documenten ook nog eens automatisch geconverteerd worden maar is minder gebruiksvriendelijk vanaf telefoon of tablet te gebruiken omdat je de bestanden moet mailen. Amazon heeft nu echter de Kindle for iOS app geschikt gemaakt voor Send to Kindle waardoor je documenten – maar ook webpagina’s – rechtstreeks naar de Kindle cloud kunt sturen met de deel-functie in iOS.

Send to Kindle

Amazon heeft de Send to Kindle dienst bedacht om het mogelijk te maken om ook je eigen documenten en webcontent te kunnen lezen op je Kindle ereader of in een Kindle app. Dat kan iedereen met een Amazon account doen door hun Word documenten, html pagina’s of andere documenten te mailen naar het mailadres dat Amazon aan elke ereader en elke geïnstalleerde Kindle app toekent.

Het handige is dat je ook ebooks kunt versturen naar je Kindle ereader of app. Ze moeten dan wel per se in MOBI of AZW formaat zijn (en vrij van DRM) maar je kunt ze dan wel versturen naar je Amazon account waar normaliter alleen maar de bij Amazon gekochte Kindle ebooks in staan.

Met versie 5.9 van de Kindle for iOS app wordt Send to Kindle echter nu ook toegevoegd aan de deel-functie in iOS waardoor je documenten, ebooks maar vooral webpagina’s aanzienlijk eenvoudiger kunt versturen naar (al je) Kindle apps of ereader. Webpagina’s zijn lastig als bijlage te sturen in een mailtje en dus is het een hele stap vooruit dat je gewoon in een browser op je iPad of iPhone webpagina’s kunt versturen om terug te lezen in de Kindle app of Kindle ereader.

Amazon gaat hiermee feitelijk de concurrentie aan met diensten als Pocket (dat geïntegreerd is met de Kobo ereaders), Instapaper maar ook de offline leeslijst die recentelijk aan de Chrome browser werd toegevoegd. Wil je dus nieuwsartikelen terug kunnen lezen op bijv. je Kindle ereader, dan is dit nu een stuk gemakkelijker geworden als je een iPad of iPhone hebt.

Maar hoe doe je dat dan?

Send to Kindle – Naar Kindle Verzenden in het Nederlands – moet je eerst (eenmalig) aanzetten zodat het zichtbaar wordt in de deel-functie in iOS. Klik daarvoor in Safari (het werkt ook in Chrome of een andere browser) op het deel-icoontje share ios

Klik vervolgens op het allerrechtste icoontje om een lange lijst met applicaties te krijgen die gebruikt kunnen worden om inhoud van één app te delen met die andere app. Ik zet zelf altijd Twitter aan bijvoorbeeld zodat ik gemakkelijk een linkje naar een webpagina kan plaatsen maar onderaan vind je nu ook ‘Naar Kindle Verzenden’ terug. Schuif het schuifje naar rechts om deze te activeren.

send to kindle ios
Je kunt de volgorde van de applicaties veranderen zoals die straks in het menu getoond wordt. Dit doe je door op de drie streepjes aan het einde van de regel te drukken – en ingedrukt te houden – en de regel naar boven of naar beneden te slepen.

send to kindle ios
Ik heb ‘Naar Kindle Verzenden’ bijna helemaal vooraan gezet omdat ik dan niet zo veel hoef te swipen maar dat kun je natuurlijk helemaal naar eigen smaak instellen. Vanaf nu kun je in Safari, Chrome, Firefox of welke browserapp dan ook meteen webpagina’s naar je Kindle sturen.

Als voorbeeld neem ik een eigen blogpost. Klik op het deel-icoontje share ios en kies dan voor Naar Kindle Verzenden.

send to kindle ios
De titel wordt automatisch overgenomen uit het titelveld van de webpagina terwijl voor de auteur de URL van de site wordt gebruikt waar de pagina op staat. Dit kun je nu nog aanpassen – achteraf kan dat niet meer! – en door op Verzenden te klikken wordt de webpagina verstuurd naar je Kindle account. Standaard wordt de webpagina opgeslagen in de bibliotheek waardoor deze ook op alle apparaten en apps beschikbaar is die aan je account gekoppeld zijn.

send to kindle ios
Je krijgt nog een bevestiging als het uploaden gelukt is en dan kun je enkele minuten later in een willekeurige Kindle app de pagina teruglezen.

send to kindle ios
Je vindt de verstuurde webpagina’s terug in de bibliotheek van de Kindle app in de categorie Documenten. Deze zijn geconverteerd en geoptimaliseerd om in de Kindle app (of ereader) gelezen te kunnen worden. Dat betekent dat je dus, net als bij de Kindle books, het lettertype kunt aanpassen, de lettergrootte kunt aanpassen enzovoorts.

send to kindle ios
En het moet gezegd worden, de bewaarde webpagina’s zien er uitstekend uit in de Kindle apps en zijn in veel gevallen nog beter leesbaar dan de oorspronkelijke liveversies.

Natuurlijk kun je de webpagina-documenten ook downloaden op je Kindle ereader – als je die hebt natuurlijk – en die zijn dan geoptimaliseerd voor het lezen op een e-ink scherm. Dat is bijzonder handig als je lange artikelen wilt lezen en geen zin hebt om die op een monitor of tablet te lezen (of het artikel te printen).

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top