booqees

Booqees: een abonnementsdienst voor digitale kinderboeken

Na het verdwijnen van Telekids Boeken kon je voor digitale kinderboeken alleen nog maar terecht bij het aanbod dat abonnementsdiensten Bliyoo en Kobo Plus hebben. Gelukkig valt er met Booqees nu eindelijk weer te kiezen want met deze nieuwe ebookabonnementsdienst kun je meer dan duizend (streaming) kinderboeken onbeperkt lezen voor een vast bedrag per maand. Maar hoe werkt het nou precies en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is Booqees precies?

Booqees is een leesplatform, een ebookabonnementsdienst die vergelijkbaar is met Bliyoo, waarbij je voor €6,99 per maand onbeperkt kinderboeken kunt lezen op telefoon, tablet of pc. Het is een streaming platform – in 2016 nam Booqees het platform over van Boekenwolk dat sinds 2013 al aan de weg timmerde met digitale kinderboeken – en dat betekent dat je de boeken online moet lezen in een iOS of Android app of op de website.

De doelgroep van Booqees zijn kinderen tot 14 jaar (of beter gezegd, hun ouders) en sinds twee weken is het platform live gegaan met ruim 1000 titels. Het aardige is dat je, in tegenstelling tot de meeste andere vergelijkbare diensten, Booqees twee weken kunt uitproberen zonder dat je alvast je (betalings)gegevens in hoeft te vullen. En dat je de site ook zonder account kunt bekijken en doorzoeken of er voor jou leuke titels bij zitten. Vanzelfsprekend kun je ze dan alleen maar een paar pagina’s bekijken per boek.

Beginnen met Booqees

booqees
Als je een account aanmaakt dan wil Booqees eerst een hoofdaccount aanmaken en krijg je daarna meteen de gelegenheid om je kind(eren) toe te voegen die een eigen profiel krijgen. Zoals Netflix dat ook doet zeg maar. Van elk kind die je toevoegt hoef je alleen de naam op te geven, of het een jongen of meisje is en de geboortedatum. Die worden gebruikt om het boekenaanbod automatisch te filteren en dus is het ook geen probleem om niet de precieze naam en geboortedatum op te geven als je dat liever niet wilt. Of jezelf toe te voegen als ouder omdat je ook nog steeds van kinderboeken houdt.

booqees

Je kunt nog een profielplaatje uitkiezen maar, belangrijker, ook een selectie uit 25 categorieën maken die het aanbod meer op maat maken voor dat kind. Ben je dol op boeken over dieren? Dan klik je die aan en laat je de boeken over religie bijvoorbeeld naar de achtergrond verdwijnen. Ben je in alles geïnteresseerd? Dat kun je ze ook allemaal selecteren en altijd achteraf nog bepaalde categorieën afvinken.

booqees

Zodra je het profiel hebt aangemaakt verschijnt het beginmenu van Booqees waarbij in rijen verschillende categorieën als boekenplankjes getoond worden en waar je de selectie kunt vinden die voor je gemaakt is. De twee hierboven getoonde rijen heb je altijd en die worden aangevuld met extra rijen, afhankelijk van hoeveel categorieën je in het profiel aangevinkt hebt.

Bladeren door het aanbod en lezen

Als je voldoende hebt aan de selectie die voor je gemaakt is, dan is dat mooi natuurlijk. Maar je kunt ook alsnog zelf bladeren door het aanbod van titels per categorie, AVI-niveau of leeftijdsgroep.

booqees

Door op het tandwiel-icoon te klikken krijg je de mogelijkheid om op deze manier het aanbod te filteren. De titels worden links getoond zodra je een categorie, AVI-niveau of leeftijdscategorie selecteert en vervangen dan de rijen met vooraf gedefinieerde categorieën.

Vanzelfsprekend kun je ook op specifieke titels of auteurs zoeken met de zoekfunctie die je achter het icoontje met vergrootglas terugvindt.

Hoe groot dat aanbod precies is en welke uitgevers en auteurs allemaal meedoen is helaas niet duidelijk zonder dat je zelf moet gaan zoeken naar titels of auteurs. Booqees zelf meldt in een persbericht (PDF) dat er ruim 1000 titels te lezen zijn van uitgeverijen als Leopold, Holland, Kluitman, Querido Kind, Ploegsma, De Eenhoorn en Zwijsen. Dat is een goede selectie maar dit zijn nog lang niet alle uitgeverijen die kinderboeken uitgeven en zelfs van de deelnemende uitgeverijen zijn lang niet alle titels ook daadwerkelijk beschikbaar in Booqees, blijkt uit een kleine steekproef die ik zelf gedaan heb.

Enfin, heb je eenmaal een boek gevonden dat je wilt lezen dan krijg je eerst een informatiepagina over dat boek met de titel, naam van de auteur, uitgever, het aantal pagina’s en een beschrijving:

booqees boekbeschrijving

Klik vervolgens op Boek lezen om het boek te openen.

booqees

Bij alle boeken wordt de oorspronkelijke layout van het ebook getoond en zijn de opties om die layout aan te passen extreem beperkt. Enerzijds is dat logisch omdat de boeken gestreamd worden en je juist in een app (of browser) de originele vormgeving kunt tonen zoals het ook op papier zou zijn maar anderzijds mis je veel opties die nou net zo handig zijn met ebooks.

Een deel van de titels heeft zelfs helemaal geen opties om het lettertype of de lettergrootte aan te passen omdat het als fixed layout EPUB of PDF zal zijn aangeleverd door de uitgever. In de groene menubalk (die ik ronduit lastig vind om consistent op te roepen) zie je dan alleen maar een kruisje staan om te stoppen met lezen.

Bij het andere (overgrote?) deel van het aanbod – vooral de titels die in EPUB 2 formaat aangeleverd zijn door de uitgever vermoed ik – zie je twee extra icoontjes: een rondje met aA en een rondje met BCA.

booqees

Het aA icoontje wisselt de lettergrootte tussen de (slechts) twee verschillende groottes. Klein en iets minder klein :) Iets dat overigens zowel op mijn iPad Mini als grotere broer nog steeds goed leesbaar was.

booqees dyslexie

Het BCA icoontje wisselt tussen het reguliere lettertype en een Dyslexie lettertype dat het voor kinderen met dyslexie makkelijker zal maken om de boeken te lezen. En het moet gezegd worden, dat werkt uitstekend mits je dus die optie hebt voor een titel.

Voordelen, nadelen en aandachtspunten

Het is duidelijk wat de voordelen zijn van Booqees. Eindelijk is er een platform waar je uberhaupt (onbeperkt) digitale kinderboeken kunt lezen. Dat je de kinderboeken per se in een app of via een browser moet lezen is niet ideaal maar in dit geval juist wel een voordeel. Kinderboeken – en in sterkere mate prentenboeken – zijn eigenlijk niet of nauwelijks op een ereader te lezen en ook al worden ze als EPUB bestanden te koop aangeboden, je moet door flink wat hoepels springen om ze te kunnen lezen. Met Booqees hoef je niet ingewikkeld te doen en kun je gewoon alle kinderboeken digitaal lezen.

Nadelen zijn er natuurlijk ook want je zult, om te beginnen, dus de boeken op een tablet moeten (willen) lezen. Het scherm van een smartphone is mijns inziens nauwelijks geschikt omdat de meeste kinderboeken veel grote afbeeldingen bevatten en de tekst verhoudingsgewijs klein is. Hoe veel kinderen tot 14 jaar met een smartphone rondlopen – die ze ook nog willen gebruiken om een boek op te lezen – is wat mij betreft ook nog maar de vraag. De toegang tot tablets zal een stuk beter geregeld zijn – mijn kinderen hebben een oude iPad waar Booqees nog prima op werkt – maar het is iets om rekening mee te houden als jouw kinderen dat niet hebben.

Het punt waar deze Netflix-voor-kinderboeken echter vooral op beoordeeld zal worden, is de aanwezigheid van de bekende, populaire en klassieke kinderboektitels. Net zoals de “echte” Netflix beoordeeld wordt op actueel aanbod van bekende series. En op dat punt scoort Booqees (nog) niet geweldig. Je zult er geen titels uit de top 10 kind en jeugd aantreffen maar ook de vele series uit mijn eigen jeugd die in mijn boekenkasten staan, zijn er niet te vinden. Dat wil niet zeggen dat er geen goede titels in het aanbod zitten maar je zult wel bereid moeten zijn om zelf titels te ontdekken waar je vermoedelijk nog nooit van gehoord hebt. Voor €6,99 per maand is dat nog steeds een prima deal mijns inziens als je van lezen houdt maar het is te hopen dat het aanbod drastisch uitgebreid wordt de komende maanden en jaren.

Een ander nadeel is, wat mij betreft, het verschil in leeservaring tussen de diverse titels. Het is een voordeel dat Booqees het mogelijk en makkelijk maakt om ebooks met een fixed layout te kunnen lezen maar dat betekent dus dat je voor die boeken niet de optie hebt om de lettergrootte en het lettertype aan te passen. Dat is extra vervelend omdat de letters van dit soort boeken wat ‘brokkelig’ kunnen overkomen als het lettertype zelf niet meeschaalt met de grootte van het scherm. Het zal duidelijk zijn – hoop ik – dat dit ligt aan hoe Booqees de ebooks krijgt aangeleverd van de uitgeverijen maar het verschil tussen de titels lijkt me wel lastig uit te leggen.

Aandachtspunten zijn er ook voldoende wat mij betreft maar laat ik die apart als suggesties opnoemen aangezien het weinig zin heeft dit nu als nadelen te benoemen voor deze kersverse abonnementsdienst. Misschien/hopelijk worden deze in de toekomst nog verholpen.

 • Een simpele A tot Z lijst (in de app en op de site) van alle auteurs die titels hebben in Booqees zou een stuk makkelijker zijn dan ze individueel te moeten gaan opzoeken. Een Excel titellijst zou overigens ook niet misstaan op de website zodat je exact weet welke titels van welke auteurs (en welke uitgeverijen) er te lezen zijn;
 • De Booqees app (voor iOS in elk geval) verdient nog wel wat liefde: bij opstarten moet telkens de gebruikersnaam en het wachtwoord opnieuw worden ingevoerd, er is een harde rotklik te horen bij het navigeren door opties die je zelfs hoort als je het geluid uitzet van de iPad en ik moet minstens drie keer tikken op het scherm tijdens het lezen om de groene menubalk op te roepen;
 • Het aantal opties tijdens het lezen zou uitgebreid mogen worden met functionaliteiten die je ook al van andere leesapps kent. Zoals het selecteren van een woord en dan met een ingebouwd woordenboek de betekenis ervan tonen. Dat zou het grote voordeel van digitale kinderboeken moeten zijn vind ik. Maar ook het selecteren van een passage en dat kunnen delen via social media is er eentje die volgens mij mooi zou passen;
 • Het klinkt misschien raar maar ik zou het logisch vinden om bij elk boek een linkje te hebben om het boek in kwestie te kunnen kopen. Zoals al (terecht) opgemerkt wordt in de algemene voorwaarden kun je het boek niet meer lezen als je je abonnement opzegt of het bijv. maar tijdelijk in Booqees zit. Ik kan het dan wel waarderen dat ik eenvoudig doorgelinkt wordt naar een koopexemplaar, bij voorkeur met optie om de titel met korting te kopen als abonnee;
 • Over de algemene voorwaarden gesproken: op elk moment kunnen opzeggen (maximaal een opzegtermijn van een maand dus) is mooi maar wat moet een abonnee met passages als “Je stemt ermee in om de service niet te gebruiken voor openbare vertoningen. Het gebruiken van de service in een klaslokaal gedurende de onderwijsuren geldt niet als openbare vertoning.” en “Bovendien stem je ermee in om geen ‘persoonlijkheidsrechten’ in en op de [door de klant gegeven] Feedback in te roepen, voor zover toegestaan volgens toepasselijke wetgeving.”?
  
  Proberen jezelf uit te zonderen op de vertoningsbeperking (artikel 12, lid 5 Aw) is niet alleen zinloos omdat er niet gehandhaafd kan worden maar vooral knap onsympathiek voor leraren die bijv. willen voorlezen in de les. Oh en persoonlijkheidsrechten zijn nou net de rechten waar iemand geen afstand van *kan* doen. Laat staan in een eenzijdige verklaring zoals in de algemene voorwaarden. Oh en valt deze blogpost ook onder gegeven feedback? Want ik doe nergens afstand van.

Conclusie

Het heeft een paar jaar geduurd maar eindelijk is er nu dus een ebookabonnementsdienst voor kinder- en jeugdboeken. Die is wat mij betreft verre van perfect in de huidige vorm maar de basis is er wel degelijk: meer dan 1000 titels die je op één plek bij elkaar hebt om te kunnen lezen. Ik zou dertig jaar geleden alles gedaan hebben om mijn ouders te overtuigen een abonnement af te sluiten voor mij. Maar goed, ik kocht en las toen ook alles wat los en vast zat.

Of het model van Booqees werkt valt daarom nog te bezien. Hoewel €6,99 per maand een mooie prijs is, zullen vooral de ouders moeten gaan beoordelen of ze dat het geld waard vinden. Iets dat, lijkt me, vooral afhankelijk zal zijn van het feit of de kinderen een tablet hebben en hoeveel kinderboeken er in dat gezin gekocht worden per jaar. Of hoeveel boete er jaarlijks betaald wordt voor al die kinderboeken die te laat worden ingeleverd bij de bibliotheek ;)

Wanneer is er voldoende aanbod van boeken in Booqees? Dat antwoord zal voor iedereen verschillend zijn want iedereen wil de titels die voor hem of haar bekend zijn. Maar veel meer dan bij andere ebookabonnementsdiensten zullen het niet per se de nieuwe titels zijn waar mensen op wachten. Het zijn de klassieke titels waar het eerst op gezocht wordt en de uitdaging zal vooral zijn om die boeken uberhaupt digitaal te krijgen van de uitgeverijen. Het zijn namelijk ook degenen die nu nog (goed) verkocht worden in papieren vorm.

Daar ligt nog een interessante rol voor Booqees weggelegd denk ik en ik ben heel benieuwd hoe het aanbod (en de app) zich verder gaat ontwikkelen.

@ De schermafdrukken in deze blogpost zijn gemaakt in de Booqees app op een iPad Mini 2

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (13) Write a comment

 1. hmm. moet je kiezen tussen jongen of meisje kan er geen derde optie bij ‘leeswurm’ en dan dus alle boeken te zien krijgen ? meestal worden dan de boeken die ‘typisch jongensboek of meiden boek’ uit de selectie gehaald. (Zal ze een berichtje sturen naast in je comments te babbelen ;)

  Reply

  • Goed punt! Als het voor selectie wordt gebruikt – en dat lijkt aannemelijk – zou je de keuze moeten hebben dat het voor jou niet uitmaakt. “Brede smaak” :)

   Reply

  • Hi Calliope,

   De keuze “Jongen / Meisje” wordt alleen meegenomen voor het bovenste “Aanbevolen Booqees” plankje, om op dat plankje gerichtere resultaten te kunnen tonen.

   Alle overige plankjes worden enkel gefilterd op leeftijd. En dus niet op geslacht. Dat willen we namelijk zelf ook niet stimuleren… ;-)

   Gr.
   Pieter Havermans
   Team Booqees

   Reply

 2. Beste, als ik het goed begrijp dan kan dit abonnement niet gebruikt worden voor een ereader?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top