In het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.
In het nieuws de afgelopen week:
Google stopt na 12 jaar met Google Talk
Google Finally Kills Google Talk After 12 Years https://t.co/03vvHniofd
— Raymond Snijders (@rsnijders) March 25, 2017
Heel af en toe heb ik het gebruikt. Google Talk. Een chatdienst die geïntegreerd zat in Gmail en waarmee je meteen kon gan chatten met anderen in je adresboekje. Ik ben letterlijk de tel kwijtgeraakt van de hoeveelheid diensten waar Google de stekker uit getrokken heeft de afgelopen jaren maar met het verdwijnen van Talk kan ik prima leven. En jij?
Open Data Portaal van de Tweede Kamer
Kamer maakt parlementaire data toegankelijker met het Open Data Portaal (via tweedekamer.nl) https://t.co/5NkW2N4rtR #opendata
— Raymond Snijders (@rsnijders) March 28, 2017
Ook de Tweede Kamer wil snel openbare gegevens met de buitenwereld delen en startte daarom met het Open Data Portaal. Hierin zijn moties en amendementen en informatie over Kamerleden, fracties en commissies opgenomen die nu dus publiek toegankelijk zijn gemaakt. Een mooi initiatief!
Elsevier vs open access
Conflict rond Elsevier om open access verder op scherp (via inct) https://t.co/kB1wGaU6Z5
— Raymond Snijders (@rsnijders) March 28, 2017
Elsevier is als grote wetenschappelijke uitgever geen groot fan van open access (hoewel ze graag benadrukken dat ze het in arme landen geen enkel probleem vinden. Trekt u daar zelf uw eigen conclusies uit?). En die afkeer van open blijkt eveneens van toepassing te zijn voor het openbaar maken van de open access voorwaarden/afspraken die er in de big deal gemaakt met de universiteiten gemaakt zijn. Daar was een WOB verzoek voor ingediend bij de VSNU, waar ze inmiddels ook aan voldaan hebben.
Tenminste, zonder de (financiële) afspraken die er met Springer en Elsevier gemaakt zijn en waarvoor Elsevier zelfs naar de rechter is gestapt om te voorkomen dat deze afspraken publiekelijk bekend worden gemaakt. Het bleek tevergeefs want hoewel de rechter nog uitspraak zal doen heeft ScienceGuide hun handen weten te leggen op de overeenkomst en die meteen online gezet….
Populariteit van VPN diensten neemt toe na besluit Amerikaans Congres
Why Is Everyone Talking About VPNs? https://t.co/nLPDmFAPEP
— Raymond Snijders (@rsnijders) March 30, 2017
Wat doe je als Amerikaan als jouw overheid besluit dat internetproviders alle verzamelde internetdata mogen verkopen aan marketeers en andere partijnen? Dan sluit je kennelijk meteen een abonnement af voor een VPN dienst waarmee het voor internetproviders een stuk moeilijker wordt om browsing data bij te houden.
VPN Searches Soar as Congress Votes to Repeal Broadband Privacy Rules https://t.co/K1m8HCwtKi
— Raymond Snijders (@rsnijders) March 30, 2017
Een aantal VPN-aanbieders meldt dan ook een stevige toename in het aantal nieuwe klanten. Het betekent niet dat het 100% beveiliging biedt maar levert hopelijk vooral een stukje bewustwording op bij zowel consument als de bedrijven die voornemens zijn de zoekgeschiedenis van hun klanten te verkopen.
Persgroep en KB digitaliseren na-oorlogse kranten via Delpher
De Persgroep en KB slaan de handen ineen voor de digitalisering van na-oorlogse kranten via Delpher https://t.co/GLs50bWX5M pic.twitter.com/2gWNGpGzWW
— DelpherNL (@DelpherNL) March 30, 2017
De Persgroep – eigenaar van een groot aantal landelijke dagbladen – en de Koninklijke Bibliotheek kondigden afgelopen week een samenwerking aan die ervoor moet zorgen dat een groot aantal van die dagbladen (PDF) de komende maanden (jaren?) gedigitaliseerd worden en online beschikbaar komen. De meeste kranten zullen tot de jaren 50 of 60 gedigitaliseerd worden hoewel de grote titels als Volkskrant maar liefst tot 1995 in het archief zitten.
De honderdduizenden (?) pagina’s zullen door de KB in Delpher aangeboden worden waarmee een mooie bron nog wat beter en vollediger gaat worden.
En verder nog …
Vergelijking: welke abonnementsdienst voor ebooks is het best? https://t.co/SJCmoIlRuR via @NUnl
— Raymond Snijders (@rsnijders) March 26, 2017
NU.nl vergelijkt de ebookdiensten van Kobo Plus, de Bibliotheek en Bliyoo met elkaar en roept de Bibliotheek uit als winnaar voor degenen die het minste willen betalen voor ebooks.
BREIN haalt laatste illegale Nederlandse eDonkey site offline (via Emerce) https://t.co/EFbwhYTyJt
— Raymond Snijders (@rsnijders) March 29, 2017
BREIN gaat achter de laatste Nederlands eDonkey site aan en verrast downloadend Nederland met het feit dat er uberhaupt nog een eDonkey site bestond :)
Conversations made easy. https://t.co/ysDZslFZQE
— Twitter Support (@Support) March 30, 2017
Het zat er al aan te komen. Twitter voert een wijziging door waardoor de gebruikersnamen in een tweet niet meer meetellen voor de 140-tekens limiet. Het betekent ook dat al je volgers nu je tweets te zien krijgen, ook al heb je ze verstuurd naar iemand die zij zelf niet volgen. Wat minder handig is.
#
[Vakblog] Tweetweekoverzicht week 13: Google Talk, Elsevier vs open access, VPN & Persgroep/KB digitaliseren kranten https://t.co/arkRBnXfDK
Nieuw op Vakblog: Tweetweekoverzicht week 13 2017: Einde Google Talk, Open data van de Tweede Kamer, Elsevier vs… https://t.co/E795zC436N