Art Up Your Tab header

Kunst (en vrij te gebruiken foto’s) in je browser met Art Up Your Tab

Kennisland, Studio Parkers en Sara Kolster hebben een plugin voor de Chrome-browser ontwikkeld waarmee je bij het openen van een nieuwe tab schilderijen en foto’s uit de collectie van Europeana te zien krijgt. De eerste versie van Art Up Your Tab toont foto’s van erfgoed van Nederlandse instellingen, zoals o.a. het Rijksmuseum, die je ook nog eens kunt downloaden en vrij kunt hergebruiken. Later dit jaar zullen ook foto’s van de collecties van (andere) Europese instellingen getoond worden.

Europeana

Europeana is een portaal waarin de gedigitaliseerde collecties van meer dan 3000 Europese culturele erfgoedinstellingen verzameld en doorzocht kunnen worden. Er zijn ruim 54 miljoen kunstwerken, voorwerpen, boeken, video’s en opnames ontsloten in Europeana en daarvan zijn er vele miljoenen in het publieke domein (vrij van auteursrechten) of beschikbaar via een Creative Commons Naamsvermelding licentie. Dit betekent dat alle foto’s (en overige materialen) hergebruikt mogen worden zonder dat je toestemming nodig hebt van de rechthebbenden.

Maar ja, als je miljoenen werken in je portaal hebt zitten, hoe zorg je er voor dat mensen die ook vinden?

Art Up Your Tab

Onder andere dus met een project Art Up Your Tab waarin je de erfgoedcollecties probeert te brengen naar waar de mensen toch al vaak komen: in hun browser, als ze een nieuwe tab openen. Briljant eigenlijk want ik was me er niet eens van bewust dat ik zo vaak een nieuw tabje open in de browser. Na de installatie van de plugin/extension in Chrome bleek ik dat tientallen malen op een dag te doen want ondertussen heb ik al honderden foto’s gezien in mijn browser.

Art Up Your Tab

Zodra je een nieuwe tab opent, wordt automatisch een foto full-screen getoond.

Art Up Your Tab

Met een mouse-over krijg je onderin te zien wat de titel van het werk is [1] en – waar beschikbaar – ook de kunstenaar. Wil je meteen de foto delen via Facebook of Twitter dan kun je meteen op Share [3] klikken maar wil je eerst meer weten over het kunstwerk, dan is daar de optie More Info [2].

Art Up Your Tab
Hier krijg je namelijk de volledige beschrijving te zien en heb je alsnog de mogelijkheid om de foto te delen via Facebook of Twitter. Je kunt de foto echter ook downloaden in het oorspronkelijke formaat. Door op de downloadknop te klikken wordt de oorspronkelijke foto in je browser geladen en kun je rechtsklikken (en lokaal opslaan).

Wat mag je met de foto’s (van kunstwerken) doen?

Naast het label License tref je bij de foto’s ofwel een icoontje aan dat aangeeft dat de foto in het publieke domein valt – en dus vrij van auteursrechten is – danwel een icoontje dat verwijst naar de Creative Commons Naamsvermelding licentie.

Voor beide geldt dat je ze vrijelijk mag gebruiken voor eigen doeleinden maar bij de foto’s met Creative Commons Naamsvermelding licentie is het dan wel vereist om de naam van de maker en/of de oorspronkelijke bron erbij te vermelden als je ze ergens anders gebruikt. Overigens is het een goede gewoonte om dat altijd te doen als je andermans foto’s hergebruikt, al was het maar om te laten zien dat je ze correct gebruikt hebt en geen toestemming nodig had.

Als je van kunst houdt of op zoek bent naar mooie foto’s van kunstwerken die je voor je blog of website wilt gebruiken, dan is Art Up Your Tab één van de leukste extensions die je kunt installeren in je browser!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top