Tweetweekoverzicht week 14 2017: Spotify Premium voordelen, FB3, Shelfie, Kobo Plus, Ik wil een prentenboek en Fact Check wereldwijd in Google

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Spotify Premium gebruikers krijgen voorrang bij nieuwe albums

Het klinkt marketingtechnisch natuurlijk beter om te benadrukken dat Premium gebruikers sommige nieuwe albums eerder gaan krijgen dan de gratis gebruikers maar waar het op neer komt is dat Spotify een overeenkomst heeft gesloten met Universal Music waardoor gratis gebruikers voor hun muziek niet meer op de eerste rang zitten. In ruil voor een iets lagere vergoeding aan Universal per stream worden de nieuwe muziekalbums van deze platenmaatschappij twee weken later pas aan de gratis gebruikers beschikbaar gesteld.

Wat me overigens nog meevalt want ik had eigenlijk verwacht dat er minstens twee maanden embargo op zou komen te zitten. Niet dat het iets uitmaakt eerlijk gezegd want als er één dienst is die dat tientje per maand waard is, dan is het Spotify wel.

Een nieuw .fb3 ebookformaat

Soms zou je vergeten dat er nog meer ebookformaten dan EPUB en MOBI/AZW3 zijn maar in Rusland hebben ze nooit afscheid genomen van het behoorlijk oude FictionBook formaat (FB2) waar het nog steeds bijzonder populair is. Het formaat kent echter wel restricties voor ebooks die in het Westen ‘opgelost’ zijn in het EPUB3 formaat maar in plaats van daar bij aan te haken kiest LitRes, de grootste ebookdistributeur in Rusland, voor het investeren in en ontwikkelen van een nieuw FB3 ebookformaat.

In Europa en Amerika zijn er nauwelijks ereaders te vinden die het FictionBook formaat (nog) ondersteunen en dus zal je er hier weinig van gaan merken. Maar mocht je toevallig gaan emigreren naar Rusland, hou er dan rekening mee dat je ter plekke een nieuwe ereader moet kopen of met Calibre de ebooks moet gaan omzetten ;)

Kobo neemt Shelfie over

Toen eind januari Shelfie onverwachts de stekker trok uit de dienstverlening zag ik weinig reden om te speculeren over reden hiervan. Hoewel Shelfie een hele innovatieve dienst had – ebooks met korting aanbieden als je kon bewijzen dat je het papieren exemplaar in de kast had staan – was het platform te klein om interessant voor mij te zijn. Weinig kans dat shelfies (foto’s van je gevulde boekenplanken) bij mij zouden leiden tot een aanbod van voordelige ebookversies.

Afgelopen week kondigde Kobo echter aan Shelfie overgenomen te hebben en hoewel Kobo slechts aangaf dat ze die technieken gingen integreren in hun eigen dienstverlening, is het interessant om te speculeren hoe dit zou kunnen uitpakken. Kobo heeft in Nederland immers een partner in Bol – die fysieke boeken verkoopt – en afspraken met alle Nederlandse uitgevers voor de verkoop van ebooks.

Het is niet lastig voor te stellen hoe je aan de hand van je boekenkoopgeschiedenis bij Bol een aanbod kunt krijgen voor de ebookversies ervan. Dat is namelijk precies wat Amazon in Amerika ook doet. En Kobo zou nog verder kunnen gaan door dit standaard aan te bieden bij nieuwe aankopen waardoor je bijvoorbeeld standaard de ebookversie (gratis of met grote korting) erbij krijgt als je een papieren boek koopt bij Bol. Het is nog wel even de vraag of dit scenario toegestaan is onder de Wet op de vaste boekenprijs. Zelf denk ik dat de wijziging van de definitie van een boek in die wet nou net bedoeld is om dit scenario mogelijk te maken dus ik zie wel kansen.

Kobo Plus kinderziektes

Op 24 maart liep mijn gratis maand Kobo Plus af en kreeg ik een factuur van 9,99 voor de eerste betaalde maand. Niets vreemds natuurlijk behalve dat ik er afgelopen (pas) achterkwam dat het ineens niet meer goed werkte. Elke titel die ik toevoegde om te lezen, was niet te openen in de app en werd niet gesynchroniseerd naar mijn ereader. Ook de koppeling met Bol was verdwenen waardoor ik bij Bol uberhaupt geen Plus boeken meer kon gebruiken.

Een mailtje naar de Kobo helpdesk leverde geen antwoord op maar het probleem werd wel gefixed na 24 uur. Alles werkt weer naar behoren op de Kobo website, de app en de ereader maar de koppeling met Bol is nog steeds foetsie en ik ga er ook niet meer achteraan. Lastig dat de Bol site me telkens een Plus abonnement wil aansmeren terwijl ik die al heb maar laten ze de kinderziektes er maar zonder mij uithalen.

Ik heb Kobo Plus bewust via Kobo afgesloten omdat ik ook dat account gebruik voor mijn ereaders. Maar als jij een Plus abonnement overweegt zou ik je nu wel adviseren dat toch maar via Bol te doen, zeker als je daar ook al je ebooks koopt. Hun klantenservice reageert tenminste nog op je vragen ….

Ik wil een prentenboek: De Gruffalo

Na de ‘Geef mij maar een boek’ kinderboekenactie in januari/februari was afgelopen vrijdag ook de start van een nieuwe kinderboekenactie van de boekhandels. De ‘Ik wil een prentenboek‘ campagne streeft er naar om ieder jaar ook een prentenboekklassieker voor 2 euro aan te bieden en als het goed is liggen de boekwinkels nu vol met grote stapels exemplaren van De Gruffalo.

Ik ben mijn voorliefde voor prentenboeken nooit ontgroeid en hoewel ik digitale versies (met voorleesstemmen) ook enorm kan waarderen, stond ik om 10 uur al bij de boekhandel om mijn exemplaar van De Gruffalo af te rekenen. Ongeacht of je (klein)kinderen hebt om aan voor te lezen, dit prentenboek is de moeite waard om zelf lekker te lezen :)

Fact Check nu wereldwijd beschikbaar in Google Zoeken en Google Nieuws

Google kondigde afgelopen vrijdag aan dat ze het Fact Check label wereldwijd – en dus ook in Nederland – doorvoeren in zowel Google Nieuws als de zoekmachine. Vooral dat laatste is interessant aangezien veel mensen hun nieuws halen uit de koppen die in de zoekmachine opduiken en de strijd tegen nepnieuws zich dus ook uitbreidt naar de zoekmachine.

In Nederland heeft Google nog geen ‘fact checkers’ voor het Nederlandse nieuws maar het bedrijf geeft diverse criteria waarmee partijen aan de eisen voor opname in Google kunnen voldoen. Misschien iets voor NRC Checkt?

En verder nog …

Nu ook offline Netflix in de trein kijken op je Windows 10 laptop :)

De genomineerden voor de Hugo’s van 2017 (prijs voor beste SF/fantasy titels) zijn bekend!

Hoe lang doe je er over om de algemene voorwaarden van Amazon’s Kindle dienst (voor) te lezen? Choice Magazine huurde een acteur in die dat als opdracht meekreeg en dat in 9 video’s vastlegde. Het is geen sinecure en toont aan dat Lawrence de acteur vermoedelijk de eerste en enige is die het ooit volledig gelezen heeft.

Niet iedereen is even gelukkig met de recente wijzigingen die Twitter doorvoerde en waarbij gebruikersnamen genegeerd worden in de tweets. Concurrerende dienst Mastodon kreeg de afgelopen weken duizenden nieuwe gebruikers maar of dit echt een serieus alternatief voor Twitter gaat worden?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

  • Ik zag dat er geen nieuwe accounts op mastodon.social aangemaakt konden worden dus ik zit op mastodon.blue/@rsnijders. Dat decentrale serversverhaal is ergens heel fijn maar anderzijds ook wel heel irritant. Je kunt elkaar wel volgen natuurlijk maar je account zit alleen op die oorspronkelijke server?

   Ik ben nog niet overtuigd dat dit Twitter gaat vervangen maar dank voor de link! Misschien dat het me duidelijker wordt :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top