ogg naar mp3 converteren

Ogg audiobestanden converteren naar MP3 met VLC media player

Met behulp van VLC, de gratis open source cross-platform multimediaspeler, kun je audiobestanden in Ogg formaat converteren naar MP3 formaat.

Ogg (Vorbis)

Iedereen kent het MP3 formaat wel voor muziek- en audiobestanden. Het is een compressiemethode waar, zoals bij bijna alle audio- en videoformaten, gebruik wordt gemaakt van gepatenteerde technieken. Daar merk je als consument in de praktijk natuurlijk niets van maar dat maakt het voor commercieel gebruik een stukje riskanter (en duurder) om te gebruiken. Als een houder van één van die patenten niet (meer) wil meewerken, dan kunnen al die audiobestanden niet meer gebruikt worden. En dat is lastig bij een commercieel product zoals een film of een game.

Dat was eind jaren 90 de reden voor open source software-ontwikkelaars om een nieuw audioformaat te ontwikkelen waarin geen enkel patent gebruikt wordt. In 2000 lanceerde dit Ogg (Vorbis) formaat – te herkennen aan de bestandsextensie .ogg – en kon je bijvoorbeeld cd’s rippen naar .ogg muziekbestanden.

En dat is precies wat ik deed met een aantal cd’s. MP3’s kon je indertijd niet (altijd goed) afspelen in Linux en ik ripte een paar cd’s naar Ogg bestanden toe om daar in af te spelen. Inmiddels zijn we vele jaren verder, heb ik al tien jaar geen Linux meer gebruikt en kwam ik vanochtend een aantal van die Ogg bestanden tegen op een externe harde schijf. Die spelen nog prima af op de pc maar noch mijn telefoon noch mijn oude MP3 speler kan er mee overweg. Met behulp van VLC heb ik de Ogg bestanden geconverteerd naar MP3 en aangezien het geen intuïtief proces was, leg ik de stappen even vast voor mezelf :)

Converteren van Ogg naar MP3 met VLC

Voor wie VLC nog niet kent, het is een gratis multimediaspeler die eveneens open source is. Het is beschikbaar op bijna elk denkbaar platform en het kan overweg met zo’n beetje alle audio- en videoformaten die er zijn. Behalve het afspelen van audio- en videobestanden kan VLC ze echter ook converteren en dat werkt dus prima voor (o.a.) de conversie van Ogg naar MP3. In het onderstaande stappenplan heb ik de recentste versie van VLC voor Windows gebruikt.

Stap 1. Klik op Media -> Convert / Save

ogg naar mp3

Stap 2. Kies het Ogg audiobestand

ogg naar mp3

Klik op de Add knop [1] om één Ogg bestand toe te voegen aan de selectie. Je kunt weliswaar meerdere bestanden hier selecteren en toevoegen maar bij de conversie zometeen wordt alleen de eerste geconverteerd.

Oftewel, je zult de Ogg bestanden één voor één moeten converteren.

Klik vervolgens op de Convert / Save knop [2] om naar het volgende scherm te gaan.

Stap 3. Kies de goede instellingen en nieuwe bestandsnaam

ogg naar mp3

De naam en locatie van het Ogg bestand staat al netjes ingevuld maar VLC gaat er standaard van uit dat je een videobestand wilt maken. Dat willen we nu natuurlijk niet en dus moet je bij de profielen [1] kiezen voor het Audio – MP3 profiel om een MP3 bestand te gaan maken.

VLC is ook niet zo slim helaas om de nieuwe bestandsnaam te voorspellen door simpelweg de extensie .ogg te vervangen door .mp3 en dus moet je op Browse [2] klikken en zelf de nieuwe bestandsnaam intikken. Als je het goede profiel gekozen hebt vult VLC wel automatisch de goede bestandsextensie aan.

Stap 4. Controleren of alles klopt en converteren maar

ogg naar mp3

Nadat je gecontroleerd hebt of het goede Audio – MP3 profiel geselecteerd is en de nieuwe bestandsnaam klopt, kun je op Start klikken om het bestand te converteren. VLC keert terug naar het hoofdscherm en ‘speelt’ ca. 10x versneld het audiobestand af. Na afloop heb je een MP3 versie en kun je de stappen herhalen als je meerdere bestanden hebt die je wilt converteren.

Audiobestanden kunnen door VLC geconverteerd worden tussen Ogg, MP3, FLAC en WAV formaten. Dus ook als je van MP3 naar Ogg formaat wilt converteren kun je VLC gebruiken en dan het Audio – Ogg profiel selecteren.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Hai Raymond,
  Interessant blog schrijf je hier, ik struin er graag in rond.
  Je kuntvoor het omzetten van ogg naar mp3 natuurlijk Linux weer eens uit de kast trekken en alle bestanden in één keer converteren met mapstructuur en al :-). Hiervoor heb ik het programmaatje SoundKonvertor onder Mint KDE gebruikt.

  Veel succes met het schrijven van de artikelen.

  Reply

  • @Kirsten Als ik zie hoeveel dingen handiger gedaan kunnen worden in Linux ten opzichte van Windows dan betreur ik het soms echt dat ik Windows gebruik. Maar in dit geval was het te veel moeite om Linux te herinstalleren speciaal hiervoor :) Dank voor de tip echter!

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top