Waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in april 2017? (plus de actuele ebookacties)

bestseller ebooks ebookactiesIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Het is geen goede maand voor bestseller ebooks en ebookacties. Er zijn weliswaar nog steeds veel titels in de aanbieding maar het zijn er veel minder dan in december. Daarbij bestaat de top 10 deze week voor de helft uit titels die geen ebookversie hebben! Hoe dan ook, deze week (week 15 2017) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. Melancholie van de onrust door Joke J. Hermsen (geen ebookversie)
 2. De laatste roos van de zomer door Santa Montefiore
 3. Jihad van liefde door David van Reybrouck & Mohamed Bachiri
 4. Selfies door Jussi Adler-Olsen
 5. Kunnen we praten? door Joris Luyendijk
 6. Je ziet mij nooit meer terug door Sonja Barend
 7. De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen door Andy Griffiths en Terry Denton
 8. De zonde van de vrouw door Connie Palmen
 9. De dood van Murat Idrissi door Tommy Wieringa
 10. Jager door Lars Kepler

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben. De iBookstore is, net als o.a. de sites van AKO en ECI, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy.

In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (12 april 2017). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

ebookacties bestsellers april 2017
Nou. Dit is een ronduit slaapverwekkende week voor de koopjesjagers. Behalve dat de Waanzinnige boomhut met 78 verdiepingen niet bij alle ebookwinkels verkrijgbaar is en het Boekenweekessay van Connie Palmen niet bij de buitenlandse ebookwinkels te koop is, is er geen enkel onderling verschil te vinden. Nou ja, De zonde van de vrouw is om mysterieuze redenen 49 cent duurder bij de Bruna maar ik ga er eigenlijk van uit dat dit een foutje is.

De dood van Murat Idrissi maakt deel uit van het Ebookfestival waarbij er vele honderden titels voor 4,99 te koop zijn. Die kost normaal het dubbele dus dat is nog wel een tip als je geïnteresseerd bent in de nieuwe van Tommy Wieringa.

Nog iets opvallends – vind ik – is het feit dat de nummer 1 Melancholie van de onrust, essay bij de Maand van de Filosofie 2017, niet als ebook beschikbaar is maar zelfs ook als paperback helemaal nog niet leverbaar is. Hoe die vervolgens op nummer 1 kan belanden is mij niet duidelijk maar ach, daar zal ik niet te lang over filosoferen.

Conclusies?

Er is deze week geen enkel voordeel te behalen door vergelijkend te winkelen. Alle titels zijn dezelfde prijs, ongeacht in welke ebookwinkel je ze wilt kopen. Je zult het puur en alleen van de ebookacties moeten hebben om goedkope ebooks te vinden en ook die prijzen zijn vanzelfsprekend gelijk in alle ebookwinkels. Flauw hoor :)

Kijk je naar de prijzen bij de ebookwinkels, dan betaal je €81,42 voor de 9 beschikbare digitale titels in plaats van €130,94 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus 62,2% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks (vorige maand was het 58,3%).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

 • Bij Bol – en alle andere ebookwinkels – is het Ebookfestival gaande waarbij maar liefst 2208 titels in de aanbieding zijn voor €4,99 per stuk. Interessant is ook dat een indrukwekkende 2079 titels hiervan (ruim 94%) in het Kobo Plus abonnement zitten en dat er deze keer ook honderden Engelstalige titels in de actie meegenomen zijn (mag ik de diverse Ellery Queen titels aanraden?). Het festival loopt tot en met 30 april;
 • Bol promoot ook ruim 100 titels in een 2+1 actie waarbij je bij de aankoop van 2 titels voor €7,99 per stuk een derde titel gratis kunt toevoegen aan je winkelwagentje;
 • Bij Ebook.nl is de overzichtspagina met alle acties weer goed gevuld: s onder die Ebook.nl apart nog promoot:
 • Libris heeft ook diverse acties:
  • Elke week wordt een ebook van de shortlist Libris Literatuur Prijs in prijs verlaagd naar 4,99 en tot en met 14 april is dat Het smelt van Lize Spit;
  • Vanzelfsprekend het Ebookfestival;
  • 5 genomineerden voor de Gouden Strop voor €7,99 per stuk tot en met 23 april;
  • Libris legt de focus op de titels van Emelie Schepp aangezien binnenkort haar nieuwe boek uitkomt. De oudere titels zijn tot en met 30 april voor 4,99 euro te koop;
  • De kinderboeken top 10 van VBK Media zijn tot en met 30 april met 50% korting te koop. Met o.a. titels van Roald Dahl en Mel Wallis de Vries;
  • April is de Maand van de Filosofie en diverse ebooks zijn met 50% korting verkrijgbaar;
  • Doorlopende deals

 • [doorlopend] Bij Kobo vind je dagelijks een nieuwe deal met meestal 50% korting;
 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft nu een speciale pagina waar *alle* ebooks op te vinden zijn die op dit moment in de aanbieding zijn;
 • [doorlopend] Alle ebookacties bij Bruna staan gebundeld op één pagina;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Ebookalarm: Elke dag gaat een titel van Singel Uitgeverijen in de aanbieding en kun je die gedurende die dag voor 1,99 of 2,99 kopen via Kobo;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top