Tweetweekoverzicht week 15 2017: Wachtwoord-wijzigen-perikelen, betrouwbaarheid CB ebookstatistieken, einde van Windows Vista en uniforme APA-richtlijnen voor het hoger onderwijs

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Weer wachtwoord wijzigen

Twee keer per jaar krijg ik een herinneringsmailtje. Dat het binnenkort weer zo ver is en ik me mag gaan opmaken voor een uurtje oncomfortabel en machteloos ondergaan van een procedure waarvan anderen bedacht hebben dat ik dat nodig heb.

Op mijn werk hebben ze namelijk bedacht dat het extra veilig is als de ca. 1500 medewerkers elk half jaar verplicht hun wachtwoord moeten wijzigen. Ergens op managementniveau moet het logisch geklonken hebben. Immer, als sterke beveiliging en gebruikersgemak elkaars tegenpolen zijn dan is het logisch dat als je elke zes maanden je medewerkers enorm irriteert, dit per definitie positief voor het gevoel van veiligheid moet zijn.

Natuurlijk moet dit telkens een ‘sterk’ wachtwoord zijn en moet voorkomen worden dat de eigen (inlog)naam of die van je geliefden, huisdieren of favoriete artiesten gebruikt wordt. En voor de organisatiegevaarlijke collega’s, die willen rouleren tussen twee wachtwoorden, wordt de gemakkelijke route natuurlijk ook afgesneden.

En dus hebben collega’s 1 keer zo’n lastig wachtwoord bedacht die ze inmiddels uit hun hoofd kennen (met geheugensteuntje verstopt op papiertjes, post-its of in de telefoon) en wijzigen ze elke zes maanden één letter zodat ze tussen 26 bijna identieke wachtwoorden roeleren. Vervolgens moeten op alle telefoons en tablets ook de wachtwoorden veranderd worden voor mailaccounts, het bedrijfswifi-netwerk en OneDrive for Business. En moeten de geheugensteuntjes bijgewerkt zodat je kunt onthouden welke van de 26 variaties je op dit moment in gebruik hebt voor het onvermijdelijke moment na een vakantie dat je het echt even niet meer weet.

Ja, met die beveiliging zit het wel snor.

Over de betrouwbaarheid van de CB ebookstatistieken

Toen CB afgelopen maandag de nieuwe Barometers publiceerde, discussieerde ik op Twitter met Patrick Heemstra over de vermelde aantallen titels op de E-book Barometer die beschikbaar zouden zijn voor bibliotheek en abonnementsdiensten. Patrick kwam met een link naar de catalogus op bibliotheek.nl waar toch echt ruim 4500 titels minder te vinden waren dan CB vermeldde terwijl ik constateerde dat er toch echt meer Nederlandstalige titels in Kobo Plus zaten dan aangegeven.

Of CB toevallig mee las weet ik niet maar de volgende dag stond er een nieuwe versie van de E-book Barometer op de site waaruit bleek dat er inderdaad wat getallen waren omgedraaid. Kan gebeuren natuurlijk maar het bracht me wel aan het denken over wat er nou precies (wel en niet) gemeten wordt in de systemen van CB.

Het is logisch dat CB alleen maar gegevens heeft over de ebooks die ze zelf leveren voor uitleen, verkoop en de abonnementsdiensten. Dat betekent logischerwijs dat bijvoorbeeld de zgn. indies (de zelfstandig / self published ebooks) niet meegeteld worden. Nou is dat een relatief klein aantal in Nederland gok ik aangezien zelfs bij Brave New Books een deel van de selfpublished boeken via CB gedistribueerd worden. Maar het betekent ook dat alle downloads van Bookchoice (voormalig Elly’s Choice) niet meegeteld worden, noch onder de categorie verkoop, noch onder de categorie abonnementsdiensten.

Nou kun je dit toelichten bij de ebook statistieken (niet dat CB dat doet overigens) en nog steeds claimen dat je representatieve statistieken hebt. Maar het werd een ander verhaal toen me te binnen schoot dat ik in december 2016 in Inct Magazine een artikel las over de distributieworkflow bij Overamstel uitgevers. Daar stond iets in over het rechtstreeks leveren naar ebookwinkels ipv via CB en toen ik het nazocht bleek dat te kloppen:

Overamstel uitgevers bestaat uit meerdere uitgeverijen en is verantwoordelijk voor een groot aantal digitale titels in Nederland. Hoeveel precies? Geen idee. Maar het lijkt me voor de hand liggen dat de cijfers over de distributie van de titels van Overamstel niet opgenomen zijn in de E-book Barometer. En ik vermoed dat hun titels ook niet meegenomen zijn in het staatje van ‘voor verkoop beschikbare titels’. Zou dat het verschil van bijna 3000 titels verklaren tussen het totale aantal ebooktitels in Nederland (48.143) en het aantal voor verkoop beschikbare titels (45.259)?

Ik heb CB gevraagd of ze kunnen aangeven of de cijfers uit de E-book Barometer inclusief of exclusief de titels van Overamstel zijn maar zij verwijzen me door naar Overamstel zonder antwoord te geven op die vraag. Wat voor mij al een antwoord is. Ik ga niet Overamstel vragen of de E-book Barometer van CB klopt – wiens infographic is het nou? – maar misschien is het nog wel een goede vraag hoeveel titels zij digitaal leverbaar hebben? Hoe dan ook, de volgende Barometer zal ik wel wat kritischer gaan bekijken want het voelt wel heel erg als stoeien met statistieken nu.

Microsoft stopt met het ondersteunen van Vista

Iets meer dan tien jaar geleden introduceerde Microsoft Windows Vista als opvolger van Windows XP. Het heeft de reputatie gekregen als een slecht en onbetrouwbaar besturingssysteem hoewel ik het zelf jarenlang zonder enige problemen gebruikt heb en het tot de dag van vandaag op de laptop van mijn vader draait.

Het weerhield ook vele andere gebruikers er niet van om het te blijven gebruiken, ook al kwam in 2009 Windows 7 uit en is zelfs die al weer vervangen door Windows 10. Microsoft verlengde daarom de ondersteuningsperiode ook tot 11 april 2017. Afgelopen week was het echter zo ver en is daarmee officieel het doek gevallen voor Windows Vista. En misschien ook voor de laptop van mijn vader?

Uniforme APA-richtlijnen voor het hoger onderwijs

Een uniforme manier van bronvermeldingen. Dat was (en is) het achterliggende idee van de Amerikaanse APA-richtlijnen die ook in het Nederlandse hoger onderwijs veelvuldig gebruikt worden.

Het probleem met (Amerikaanse) richtlijnen is echter dat je ze nog steeds heel verschillend kunt interpreteren en toepassen. Dan kun je wel vanuit de bibliotheek workshops en begeleiding aanbieden maar het leidt tot vervelende situaties als je studenten één interpretatie uitlegt terwijl de docenten meerdere andere interpretaties hanteren.

Waarom, vroegen collega Rensje en ik ons af, was er nog geen één uitleg en interpretatie voor het Nederlandse hoger onderwijs die door (de bibliotheken van) alle onderwijsinstellingen gehanteerd en ondersteund zou kunnen worden? En dus moest die er maar komen vonden wij. Negen informatiespecialisten van in totaal zeven hogescholen hebben als werkgroep APA van het Netwerk Auteursrechten Informatiepunten-hbo, met ondersteuning door SURF, die uitdaging opgepakt. Op 15 mei aanstaande is de digitale versie van ‘De APA-richtlijnen uitgelegd: een praktische handleiding voor bronvermelding in het hoger onderwijs‘ gratis te downloaden van Auteursrechten.nl.

En als papieren editie te koop via Studystore! Dat moet ik niet vergeten natuurlijk.

(dank aan Arjan, Jurgen, Annelies, Elleke, Roelie, Marij, Ans, Philip en natuurlijk Rensje!)

En verder nog …

Sony komt met een nieuwe e-ink 13,3 inch tablet, de DPT-RP1, die 700 dollar moet gaan kosten. Met alleen ondersteuning voor pdf dus vooral (alleen) handig voor zakelijk gebruik.

Goed nieuws uit Hilversum voor de verandering. Het best bekeken programma in huize Snijders gaat twee keer zo lang worden na de zomer. Joepie!

De VakantieBieb 2017 komt er weer aan in juni (voor de jeugd) en juli (ook voor volwassenen).

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top